Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Suomalaiset innostuivat antamaan joululahjaksi kierrätettyä

Nyt on hyviä uutisia! Haastoimme Inan ja muutaman muun somessa aktiivisen kanssa teitä viettämään kierrätysjoulua ja sain eilen tietää Tori.fi:stä, että joulukuu on ollut palvelussa ihan superaktiivinen, kun yleensä kierrätetyn myyminen ja ostaminen vilkastuu vasta joulun jälkeen. Kampanja näkyi Torin liikenteessä selvästi ja se tarkoittaa sitä, että yhä useamman suomalaisen kotona on annettu ja saatu kierrätettyjä lahjoja. Ensimmäistä kertaa Torin 10-vuotisen historian aikana joulukuun kauppa lähti noususuuntaan.

”Huomasimme joulukuun toisella viikolla, että ilmoitusten määrät ja kauppojen määrät lähtivät nousuun. Ilmoituksia jätettiin ja tehtiin yhtä paljon kuin marraskuun parhaimpina päivinä. Suosituimpia ja siten varmoja joululahjavalintoja olivat tänä vuonna keräily- ja designtavarat, korut, viihde-elektroniikka ja etenkin lelut. Yleisesti voisi sanoa, että bränditavarat kiinnostavat suomalaisia.”

Lähde: Henna Onkalo / Tori.fi

Perinteisesti välipäivät ovat vertaiskaupan juhlaa, kun ei-toivottuja lahjoja myydään edelleen ja saatujen lahjojen tieltä kaupataan pois vanhat mallit ja versiot. Nyt kuitenkin joulukuu ylitti kaikkien odotukset ja tästä ollaan toki superiloisia! Muutos aiempaan oli nähtävissä jo marraskuussa 2019, kun Torissa oli 30 miljoonaa käyntiä enemmän kuin koko vuonna 2018:

”Tammikuusta marraskuuhun Torissa on ollut 30 miljoonaa käyntiä enemmän kuin koko viime vuonna, eli 300 miljoonaa käyntiä ja 10,5 miljoonaa ilmoitusta. Koko viime vuonna ilmoituksia jätettiin 10,3 miljoonaa, joten ollaan jo marraskuussa menty viime vuoden ohi. Nyt vilkas joulukuu ennustaa siis erittäin merkittävää kasvua vertaiskauppaan.”

tori, Tori, tori.fi, Tori.fi, kierrätys, kierrätysjoulu, uusiokäyttö, joululahja, lahja

Omat ja Inan lähtökohdat Tori.fi-palvelun käyttöön olivat tosin täysin vastakkaiset: Ina on konkari, joka käyttää Toria lähes päivittäin ja minä puolestani rekisteröidyin palveluun yhteistyön alkaessa. Nopeasti kuitenkin hoksasin hakuvahdit sun muut niksit, tein omia ilmoituksia ja löysin etsimäni.

Mikäli seurasit projektia IG:n puolella, näit mun ja Inan lahjojen metsästystä liittyen posliinieläimiin, lelukeittiöön, ammeeseen, autorataan, sähkörumpuihin jne. Löysimme molemmat tarpeellisia ja laadukkaita, käytettyjä tuotteita lahjoiksi, ja henkilökohtaisesti voin sanoa olevani aivan supertyytyväinen, sillä säästin pitkälti yli 1000 € hankkimalla tuotteet käytettynä.

tori, Tori, tori.fi, Tori.fi, kierrätys, kierrätysjoulu, uusiokäyttö, joululahja, lahja

Meidän talouteemme saapui jouluna kuvan tassuamme, joka oli suurin yksittäinen hankintani. Westerbergsin valumarmoriamme maksaisi uutena n. 1400 €, itse pulitin siitä 400 €. Amme on lähes uuden veroinen ja ollut ahkerassa käytössä saapumispäivästä saakka. Olen aina unelmoinut tällaisesta — mikä mäihä, että se tipahti eteen juuri nyt.

Hankin myös sähkörummut, autoradan, aamutakin ja lasipurkkeja, joihin valmistin itse mysliä (mun vakkarijoululahja). Lasipurkit, autorata ja aamutakki maksoivat vain muutamia euroja kukin, rummut ja amme olivat satasten hankintoja.

tori, Tori, tori.fi, Tori.fi, kierrätys, kierrätysjoulu, uusiokäyttö, joululahja, lahjaErityisen iloinen olen poikani rummuista: hän on niistä aivan innoissaan ja tuntuu hyvältä se, että päätin satsata kunnon soittimeen, tyyppi kun on niiden ääressä aivan elementissään. Jos olisin ostanut jotkut pilipali-lastenversiot (toki tällaisia oli myynnissä myös), olisivat ne varmaan jo hajonneet iskujen voimakkuudesta. Tyyppi mäiskii meinaan ihan kunnolla! Vielä kun kasvaisi vähän pituutta, että jalat yltävät paremmin polkemaan basaria ja haitsua, hih.

Hot Wheels -autorata on niinikään kovassa käytössä ja lahja, jota toivottiin jo vuosi sitten. On käsittämätöntä, miten lumoutunut pieni mies siitä on. Ihan nappiin meni myös se hankinta.

Ostamiini lasipurkkeihin valmistin itse mysliä, Inalle tein vegaanisen version, eli korvasin hunajan agavenektarilla — ekaa kertaa muuten. Yleensä olen aina käyttänyt hunajaa. Hyvin toimii agave, en juuri huomaa eroa maussa.

Olimme Inan kanssa sopineet hankkivamme toisillemme lahjat Torista ja ehkä jo näit IG-stooreista, mitä sain häneltä? Sain tuunatun kastelukannun — tämän ihanan pinkin! Ina oli kuulemma jahdannut haluamansa mallista kastelukannua parin viikon ajan, kunnes löysi sopivan. Hän spraymaalasi sen itse, arvostan kyllä värivalintaa.

tori, Tori, tori.fi, Tori.fi, kierrätys, kierrätysjoulu, uusiokäyttö, joululahja, lahjaIna hankki Torin kautta lahjaksi myös lelukeittiön, art deco -maljakot ja posliinieläimiä (joita hän kerää itselleen).

Etenkin lelukeittiön kanssa kävi tuuri: lapsen äiti oli kertonut Inalle, että tytölle etsitään laadukasta keittiötä, jota voisi itse tuunata. Sattumoisin kuitenkin Torista löytyi Ikean Duktig -keittiö, joka jo oli tuunattu, joten ei tarvinnut nähdä itse edes sitä vaivaa.

Joulupukki toi meille käytettyä myös muiden kuin minun toimestani: lastenkirjoja ja mandoliinin! Mandoliinin äitini oli hankkinut kirpputorilta ja käynyt laitattamassa kuntoon soitinhuollossa. Se näytti ihan uudelta, ja kuvittelinkin Landolan olevan pränikkä. Mieletön löytö.

Itseä ilahdutti tässä joulussa ja kampanjassa eniten se, kuinka huomasin projektimme ilahduttavan muita ja vaikuttavan ihmisten tekemiin valintoihin. Sain todella monelta viestejä siitä, kuinka ja myös mitä kierrätettyä pukinkonttiin on hankittu. Kiitos kaikista viesteistä ja siitä, että olette kukin olleet tahoillanne edistämässä ajattelutavan muutosta.

Hankitpa kierrätettyä mistä tahansa, on se aina ekoteko. Kannattaa myös opetella kuvittelemaan näkemänsä ehostettuna/tuunattuna. Tässä esimerkkinä Inan hankkima kastelukannu, jonka hän maalasi mulle sopivaksi. Vastaavia tuunaustaikoja voi tehdä monille tuotteille ja esimerkiksi nahkatuotteiden kohdalla saavat suutarit aikaan suoranaisia ihmeitä! Vähän kuluneen ja nuhjuisen laukun voi saada suutarilla käyttämisen myötä tosi upean näköiseksi.

tori, Tori, tori.fi, Tori.fi, kierrätys, kierrätysjoulu, uusiokäyttö, joululahja, lahja

Kiitos vielä Ina, tää kannu on todella söötti. 🙂

Eiköhän ensi jouluna yhä useampi meistä anna lahjoja kierrätettynä, toivotaan! Sitä ennen ehtii olla synttäreitä, ystävänpäivä, tupareita, julkkareita, häitä ja ties mitä. Käytetty lahja on aina ekologisin ja uutta huokeampi vaihtoehto. Lahjan saaja on varmasti myös iloinen, että olet nähnyt vaivaa käytetyn lahjan metsästämisessä.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.