Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Anton & Antonin Vegewrap ja muut vegaaniset take away -suosikit

Hyvää uutta vuosikymmentä! Moni on aloittanut sen perinteiseen tapaan, ruokavaliota keventämällä, ja tänä vuonna ennätysmäärä suomalaisia on ilmoittanut osallistuvansa vegaanihaasteeseen. Vegaaninen ruokavalio on mainio tapa keventää ja ehkäpä yksilön terveys on juuri se näkökulma, jolla veganismi todennäköisimmin breikkaa isolle yleisölle (oma napa kun on suurimmalle osalle se tärkein), mutta tietenkin veganismin ydin on eläinten oikeuksissa ja eettisyydessä. Ilmastosyistä vegaaniksi ryhtyneitä on yhä useampi, joten ei ihme, että vegaanius on tällä hetkellä monille luontevan tuntuinen ja kiinnostava vaihtoehto.

Lihaa kulutettiin Suomessa vuonna 2019 vähemmän kuin 2018 ja PTT ennustaa, että suunta on sama tänä vuonna. Kasvisten määrä suomalaisten lautasella on kasvanut jo pitkään ja 50-70% suomalaisista haluaa vähentää lihansyöntiä. Vaikka ei ryhtyisi vegaaniksi, voi tehdä peliliikkeitä siihen suuntaan ja varmasti vähintään kiinnostavaa on kokeilla, miltä kuukausi vegaanina tuntuisi. Kun testaa uutta ruokavaliota neljän viikon ajan, jää siitä ehkä plakkariin jotakin, joka kantaa pitkälle. Niin kävi itselleni silloin, kun jouduin lääkärin määräyksestä olemaan kuukauden ajan ilman vehnää, sokeria, hiivaa ja lehmänmaitoa. Mun vatsavaivani katosivat ja ruokavalioni mullistui tuona aikana ja se on vaikuttanut jokapäiväiseen syömiseeni ever since!

Olin silloin aluksi hieman hajalla siitä, että jouduin luopumaan niin paljosta (perinteiset karkit, jäätelöt, jogurtit, leivät, myslit…) mutta jo parissa viikossa olin löytänyt kaurajuoman, siemenkräkkerit, raakasuklaan yms. Kun oli pakko tsempata neljä viikkoa, löytyivät myös vaihtoehdot vanhojen tuotteiden ja raaka-aineiden tilalle. Jos kyseessä olisi ollut lyhyempi ajanjakso, ehkä olisin vaan ollut ilman ”kiellettyjä aineita” ja sitten palannut vanhoihin kaavoihin. Kuukaudessa kuitenkin elimistö viesti selvästi, että se voi paljon paremmin, kuin ennen dieetin kokeilua ja siksi muutin ruokavaliotani pysyvästi. Kuukausi on just hyvä ajanjakso esimerkiksi vegaaniruokavalion testaamiseen. Jos kaipaat konkreettisia reseptejä ja vinkkejä, löytyy niitä esimerkiksi Vegaanihaasteen reseptipankista tai Chocochilin Elinan tontilta. Jos puolestaan haluat päästä astetta helpommalla, on esimerkiksi Anton & Antonilla tammikuun ajan valikoimissaan Vegaaninen ruokakassi, jossa saakotiovelle sekä reseptit että raaka-aineet.

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas

Pyrin itse syömään mahdollisimman aitoa ja prosessoimatonta ruokaa ja jos sen saa vielä vegaanisena, olen tosi tyytyväinen! Viime vuonna tein yhteistyötä ruokakauppa Anton & Antonin kanssa ja sain huikean mahdollisuuden testata käytännössä kaupan koko valikoiman läpi. A&A:lla on Ullanlinnassa ja Kruununhaassa ruokakaupat ja Kalliossa sekä Triplassa kioskit, Kallion kiska on ihan työhuoneeni nurkalla, joten ramppaan siellä hakemassa lounasta harva se päivä — ja lounaiden osalta A&A onkin tehnyt vegaanisen vaihtoehdon löytämisen helpoksi. Just näin mun mielestäni kuuluu toimia, jos halutaan saada ei-vegaanit tarttumaan jopa impulsiivisesti vegaaniruokaan: helpot vaihtoehdot, jotka ovat valmiina muun safkan rinnalla, herkullisen näköisiä, monipuolisesti ravitsevia ja maukkaita.

Ehdoton, vegaaninen take away -suosikkini viime vuodelta on Anton & Antonin Vegewrap. Jos seuraat mua IG:ssä tiedät mistä puhun, haha. Syön wrapin varmaan joka toinen viikko, vähintään.

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounasKäytännössä kyseessä on ohueen vehnäkuoreen rullattu salaatti-lasinuudeli-tofu -annos, jossa on kosteutta ja makua — ripaus korianteria ja chiliäkin. Wrap on pakattu pahvipakkaukseen, jonka ansiosta se selviää kassissa runnoutumatta, vaikka mukana kulkisi kuinka paljon kamaa. Juuri tämä lienee iso syy sen suosioon, se on oikeasti nopea, terveellinen ja kätevä take away -ruoka — jota ei myydä muovipakkauksessa. Tietenkin jos gluteenitonta ruokavaliota harrastaa, ei kyseinen wrap ole se sun vaihtoehto, mutta vegaaninen annos kyllä on ja ihan terveellinenkin.

Toinen suosikkini on tämä quinoa-edamame -pinaatti -salaatti, joka on niin kreisi-ihanan värinen, että kiinnittää kenen tahansa huomion kaupan hyllyssä. Parasta on se, että annos maistuu mainiolta ja on otettavissa mukaan lennossa. Monille etenkin lounaan kohdalla olennaista on nopeus ja sitä tämä on. Kansi auki, homma lautaselle tai haarukalla suoraan purkista. (Pakkaus on muuten biohajoavaa muovia, jos se yhtään helpottaa omaa ostopäätöstä.)

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, salaatti, Mainittakoon myös, että A&A:ssa myydään proteiinit erikseen. Esimerkiksi itse ostan tähän aina tofukuutiot (kuva alla), mutta myös kalaa tai kanaa on saatavana. Proteiinin myyminen erikseen on nerokasta ja takaa jokaiselle mahdollisuuden olla just sitä, mitä oma ruokavalio vaatii.

Kuten tuosta oheisesta IG-kuvakaappauksesta käy ilmi, muuttuu Anton & Antonin lista muutaman kerran vuodessa, mutta hyllyssä on aina mainioita, vegaanisia salaatteja, jotka on helppo ottaa mukaan.

Näissä kuvissa alla näkyy mm. ihan huikea punajuuri-linssi -saksanpähkinä -salaatti ja pinaatti-lehtikaali-brokkoli -versio. Nämä ovat kaikki ihan superhyviä. Voin aidosti suositella testaamaan niitä.

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, salaatti

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, salaatti

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, salaatti

Kolmas vegaaninen suosikkini ovat keitot, joita niinikään löytyy take awayna, valmiina hyllyssä. Keitot myydään pahvipakkauksessa, mikä on erityisen kivaa, muovipakkausten osalta kun ahdistaa varmaan muitakin kuin minua.

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, salaatti, piknikSiinä missä salaattimenu vaihtuu säännöllisesti, vaihtuu myös keittomenu. Omia suosikkejani on ollut Karhupuiston Kioskin parsakaalikeitto, josta valitettavasti ei ole kovin edustavaa otosta olemassa, mutta tässä kuvassa näet valkoisen keittoboksin, jossa sopan saa kätevästi mukaansa.

Lisäksi A&A:ssa on kylmäkaapin keittovalikoiman lisäksi päivittäin vaihtuva keittomenu, joka sisältää myös vegaanivaihtoehtoja (ei tosin joka päivä). Esimerkiksi alemman kuvan bataattikeitto on ihanan samettista ja hinta on super kilpailukykyinen: päivän soppa on 6,90 €. Väitän, että halvemmalla ei kyllä ravitsevaa lounasta Helsingistä löydä.

Keittoa on mahdollisuus pimpata siemenin ja krutongein ja myös biohajoavasta muovista valmistetut ruokailuvälineet saa mukaansa, jos on tarve. Itse kyllä rohkaisen sua kantamaan mukana jonkinlaista lusikka-veitsi-haarukka -systeemiä, jotta ei koskaan tarvitse otaa niitä mukaansa kertakäyttöisinä. Eivät vie paljoa tilaa kassissa ja myynnissä on tosi käteviä mukana kannettavia (esim. Nudgessa on myyty ainakin aikaisemmin).

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, keitto, piknik

Muita eväitä, joita nappaan mukaan A&A:sta säännöllisesti ovat kaikenlaiset patukat ja juomat — etenkin kombuchavalikoimaan on panostettu ja se onkin superlaaja! Niin ja eihän tietenkään voi olla mainitsematta paikan mainiota matcha lattea. Kyllä, se tulee automaatista, mutta on silti todella maukas.

anton & anton, Anton & Anton, kasvisruoka, take away, take away ruoka, vegaaniruoka, vegaani, vegaanihaaste, vegewrap, lounas, matcha latteTeenjuojana oma juoma-arkeni pienesti mullistui viime vuonna, kun matcha latte ilmestyi elämääni ja se ilmestyi juuri A&A Kioskin myötä. Sai sitä varmaan jo tuolloin muualtakin, mutta minä havaitsin sen ensi kertaa vasta Kioskin automaatista.

On ihan supervirkistävää, kun on saanut monipuolistettua omaa teerutiiniaan kaaurajuomaan valmistetulla matcha lattella, joka on niin samettisen pehmeä ja ihana, että alan ehkä vähitellen tajuta, mistä latte-villityksessä ylipäänsä on kyse. Kahvi ei itselleni sovi, mutta matcha latte sopii kuin nenä päähän ja juonkin sellaisen 2-3 kertaa viikossa. Pitäisi varmaan hankkia oma maidonvaahdotin ja treenata valmistamista kotonakin.

Latteen liittyen: kun puhutaan veganismista, ovat kasvipohjaiset maidot aivan loistava vaihtoehto lehmänmaidolle. Ainakaan siitä ei pitäisi jäädä kiinni kenenkään vegaanihaasteen onnistuminen!

Lopuksi todettakoon, että vaikka en itse ole vegaani, on tässä trendissä ja elämänkatsomuksessa paljon hyvää. On selvää, että mikään yksittäinen ruokavalio ei sovi kaikille, tai ole yksiselitteisesti hyvä tai täydellinen, mutta massoja ajatellen taitaa veganismi olla yksi niistä selkeimmistä. Eläinperäinen tai ei on aika iisi ymmärtää.

Jos kiinnostaa haasteet, joita veganismissa näen, voit lukea tekstini Veganismilla myydään muovia (3/2017), se tosin ei pureudu niinkään vegaaniruokaan, vaan vegaanituotteisiin laajemmin.

Toivotan kaikille maistuvaa tammikuuta luonnollisten, ekologisten ja kasvispainotteisten makujen äärellä, toivottavasti jutun vinkeistä oli sulle hyötyä. Postauksen perään saa mieluusti vinkata omia vegaanireseptipankkejaan; blogeja, IG-tilejä, nettisaitteja yms. <3

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.