Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Itämeren alueen ympäristöystävällisin kaura löytyy Suomesta

Mikä kaupan puurohiutalelyhyllyn tuotteista on ekologisin? Valikoimaa nimittäin on! Eilen kauppareissulla hämmästyin kun tajusin, että pelkkiä kaurahiutaleita oli toistakymmentä sorttia jopa pienessä lähikaupassa. Suomalaiselle kauralle on kysyntää paitsi kotimarkkinoilla, jopa Kiina myöten. Kaura on luontaisesti gluteeniton, joten se istuu moneen tämän hetken ruokatrendiin — raw food hommiinkin, kun kaurahiutaleita voi käyttää over night oats -tyyliin, kuumentamatta.

Jo monen vuoden ajan kaura on jyrännyt markkinoilla ja on ihanaa, että kaura on vihdoinkin päässyt rehuviljan leimastaan. Ruokateollisuudessa on meneillään todellinen kaurabuumi, ja iloista on, että se näkyy myös luomukauran tuotannossa.

Luomukauran peltoalan kehitys Suomessa vuosina 2010-2017 (hehtaaria) / Lähde: proluomu.fi

Kaura on ylivoimaisesti eniten elintarvikkeisiin käytetty luomuvilja ja sen menestyksen taustalla on raaka-aineesta tuottajille maksettava hyvä hinta. Luomukaura innostaa viljelijöitä hyvän menekin ja paremman kannattavuuden takia. (Kunpa tämä sama kuvio saataisiin tapahtumaan kotimaiselle lampaanvillalle).

kaura, luomukaura, Knehtilä, Knehtilän luomutila, luomu, luomuviljely, kiertotalous, ekologisuus, ilmasto, ilmastoystävällinen ruoka, suomalainen, kotimainen, gluteeniton, Meillä kotona vatsoihin päätyy kotimaista kauraa päivittäin, joko puuron, myslin, kaurajuoman tai patukoiden muodossa. En ole koskaan tehnyt vertailua brändien välillä, perehtynyt luomumerkkiä syvemmälle tuotantoon siis. Kunhan on suomalaista ja luomua, se on riittänyt minulle.

Suurin osa kuluttajista luottanee pakkausmerkintöihin ja itsellenikin usein luomumerkki riittää infoksi, koska kaikkeen vaan ei jaksa/ehdi paneutua sen enempää. Tässä postauksessa sukelletaan nyt luomumerkkiäkin syvemmälle tuotantoprosessiin, ihan sinne ruohonjuuritasolle, koska uskon Itämeren alueen ympäristöystävällisimmän maatilan kiinnostavan sinuakin.

Hyvinkään Palopurolla sijaitseva Knehtilän tila on ollut saman suvun omistuksessa 1700-luvulta saakka, Luomutuote Oy on perustettu viime vuonna. Tilan isäntä Markus Eerola on kehittänyt ekologista viljelymenetelmää vuosikymmenten ajan ja tilalla on esimerkiksi oma biokaasulaitos, jonka tuottamalla kaasulla liikkuu mm. tilan traktori. Laitoksen mädätysjäännös on mainiota luomulannoitetta.

Tilan tavoitteena on tuottaa ruokaa ja energiaa ekologisesti ja taloudellisesti, kierrättämällä paikallisia resursseja. Tilan kehittämällä uudenlaisella yhteistyömallilla, ravinne- ja energiaomavaraisella agroekologisella symbioosilla, on saatu minimoitua negatiivinen ympäristökuormitus, jota luomutuotteiden nimi ”Pieni Puro”, symboloi. Knehtilä on todellinen kiertotalousmaatila.

Kun tutkin brändin kaurahiutaleiden pakkausta, löytyy siitä toki tieto tilan ekologisesta — voisi melkein sanoa superekologisesta — toiminnasta, mutta mistä ihmeestä se johtuukin, ettei ruokakaupassa aina löydä näitä helmiä hyllystä, vaikka kuinka kuvittelee lukevansa, mikä pakkauksissa seisoo. En taida olla ainoa, joka katsoo lähinnä tuotantomaan, raaka-aineet ja ravintoarvot. Moni muu info tuotteessa saattaa mennä autuaasti ohi.

kaura, luomukaura, Knehtilä, Knehtilän luomutila, luomu, luomuviljely, kiertotalous, ekologisuus, ilmasto, ilmastoystävällinen ruoka, suomalainen, kotimainen, gluteeniton,

”Tavoitteena on tuottaa ruokaa ja energiaa ekologisesti ja taloudellisesti kierrättämällä paikallisia resursseja.
Palopuron symbioosi on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja ensimmäisten joukossa koko maailmassa. Hienointa Knehtilän tilalla kehitetyssä mallissa on, että se on sovellettavissa muihin tuottajayhteisöihin, jolloin globaaleihin haasteisiin voidaan vastata paikallisin ratkaisuin.”

Lue lisää tilan viljelymenetelmistä >>>

Tila tuottaa parhaillaan kuluttajakäyttöön neljää tuotetta, joita kaikkia voi kehua helposti!

kaura, luomukaura, Knehtilä, Knehtilän luomutila, luomu, luomuviljely, kiertotalous, ekologisuus, ilmasto, ilmastoystävällinen ruoka, suomalainen, kotimainen, gluteeniton, tuorekaura, tuore kaurahiutale, granola, paljas granola, mysli

Ensinnäkin kaurahiutaleet: Knehtilän luomukaurahiutaleita on käsitelty niin vähän kuin mahdollista, eli kaurahiutaleet on vain kuorittu ja puristettu. Tuotteen nimi onkin Tuorekaurahiutale ja sille on luvattu säilyvyydeksi 8 kk. Säilytyspaikaksi suositellaan itse asiassa jääkaappia — kiinnostavaa! Yleensä kaurahiutaleet höyrytetään, mutta näitä ei ole käsitelty lämmöllä ollenkaan. Tulee maukkain puuro! Keittäminen vaatii parikymmentä minuuttia, mutta kiireinen laittaa edellisenä iltana jääkaappiin over nigh oatsit nesteeseen ja avot.

Myös brändin mysli on mainio. Sen nimi on Paljas granola, koska tuote on ikään kuin myslipohja: se sisältää kauraa, hunajaa, rypsiööjyä ja suolaa ja on ihanan rouskuva ja maukas. Tähän voi lisätä kukin oman maun mukaan tuoreita tai kuivattuja marjoja, pähkinöitä — kuka mitäkin, oman maun mukaan.

kaura, luomukaura, Knehtilä, Knehtilän luomutila, luomu, luomuviljely, kiertotalous, ekologisuus, ilmasto, ilmastoystävällinen ruoka, suomalainen, kotimainen, gluteeniton, tattari, tattarimuroKnehtilä ei valmista pelkästään kauratuotteita, vaan tuoteperheeseen kuuluu myös aivan loistavat tattarimurot. Käytännössä kyse on tattaripuffeista, ilmavista ja rouskuvista palluroista, jotka ovat sopivat niin aikuisen kuin lapsen lautaselle. Nämä sisältävät luomutattaria, luomumaissitärkkelystä ja suolaa. Niin simppeliä, niin maukasta ja kätsyä! Ja toki gluteenitonta. Juuri tuoteseloste on se, mikä Knehtilän luomutuotteissa kannattaa syynätä, ei meinaan löydy mitään ylimääräistä. Lisäaineettomuus on brändille tärkeää ja eipä näissä mitään turhaa huttua olekaan.

Itse käytän näitä puffeja jogurtin tai chiavanukkaan ja tuoreiden marjojen kanssa. Sopivat mainiosti myös vaikka sosekeittojen päälle, krutonkien tapaan. Lapset tykkäävät rouskuttaa niitä ihan sellaisenaankin.

Knehtilältä löytyy lisäksi snäks-tuote, Tattaripippuri Snäks, jossa samaiset puffit on maustettu pippurisella maustesekoituksella.

Syön puuro- ja mysliannoksia monta kertaa viikossa ja käytän kotimyslini pääraaka-aineena yleensä kaurahiutaleita. Täältä löydät Herkkumyslini reseptin, mikäli haluat testata vaikka Knehtilän kauraa tässä. Sekaan sopivat muuten nuo tattaripuffit ihan täydellisesti myös, tuomaan rapeutta ja rakennetta mysliin.

Omenakaurapaistos puolestaan on hyvä esimerkki helposta ja herkullisesta, gluteenittomasta jälkkäristä, jota voi tarjota ympäri vuoden ja kenelle vain. Se on omiaan joulun aikaankin, kanelia voi lisätä vaikka reilummin kuin yleensä ja käyttää muitakin joulumausteita fiiliksen mukaan.

kaura, luomukaura, Knehtilä, Knehtilän luomutila, luomu, luomuviljely, kiertotalous, ekologisuus, ilmasto, ilmastoystävällinen ruoka, suomalainen, kotimainen, gluteeniton,

…Tai sitten voi tehdä kaurapaistoksen makumaailmaa imitoivan puuroannoksen. Tää on mun ja lasten ehdoton lemppari juuri nyt: yhden hengen annokseen tarvitset:

  • 2 dl Knihtilän Tuore kaurahiutaleita
  • 3 dl kaura- tai muuta kasvimaitoa
  • 1 dl Knihtilän Tattarimuroja
  • omenan
  • puolukoita
  • kanelia
  • saksanpähkinöitä
  • hunajaa

Laita kaurahiutaleet kasvimaidon sekaan ja jääkaappiin yön yli. Aamulla siivuta sopiva määrä omenaa ja lado juomalasiin vuorotellen tuorepuuroa, muroja, omenaa, marjoja, hunajaa, pähkinöitä ja kanelia. Helppo, maukas ja terveellinen aamu- tai välipala!

Knehtilän Pieni Puro on aivan superinspiroiva esimerkki siitä, kuinka muutaman ihmisen intohimo ja halu tehdä asiat paremmin toimii rohkaisevana esimerkkinä muille. Sivuillaan todetaan: ”Hienointa Knehtilän tilalla kehitetyssä mallissa on, että se on sovellettavissa muihin tuottajayhteisöihin, jolloin globaaleihin haasteisiin voidaan vastata paikallisin ratkaisuin. Teemme työtä levittääksemme Knehtilässä kehitettyjä menetelmiä myös muille kotimaisille luomutiloilla, jotka toimittavat meille raaka-ainetta”.

This is how you do it!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.