Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Lasteni luomuruoka-arki

Perheenlisäys muuttaa monilla suhtautumista luomuruokaan. Lapsille halutaan parasta, vaikka itse vedettäisiin vähän mitä sattuu. Itse olin kiinnostunut luomuruoasta ja kemikaaliteemoista jo ennen lapsiakin, mutta heidän myötään monet aiheet todella konkretisoituivat. Kun se pieni tyyppi siinä vieressäsi tunkee jotakin suuhunsa, alat miettiä ihan eri levelillä, että mitä se oikeastaan syökään?

Jo kun lapseni olivat pieniä, tein suurimman osan ruoasta itse. Soseita oli helppo valmistaa kotimaisista luomuraaka-aineista isoja satseja kerrallaan. Suomessa on myös hyvä tilanne sikäli, että kaupasta löytyy laadukkaista raaka-aineista valmistettuja valmisruokia lasipurkeissa. Niiden käyttäminen on ihan sallittua! Ravintoainenäkökulmasta on tietenkin parasta tarjota lapselle mahdollisimman tuoretta, mutta aina ei vaan ole mahdollista kokata itse. Sitä tuli itsekin taivallettua sellaisissa univajareissa, että ymmärrän täysin sinua, jolla ei vaan ole voimavaroja kokkaushommiin.

Soseiden lisäksi on iisi pyöräyttää laadukkaista raaka-aineista smoothieita. Ne ovat uponneet meillä skideihin alusta alkaen ja moniin yrtteihin ja esimerkiksi selleriin, lapseni tutustuivat smoothieiden myötä. Selleri on hyvä esimerkki raaka-aineesta, joka ei uppoa lapsiin lautaselta, mutta lasista kyllä. Pitää osata vähän huijata.

Kun puhutaan lastenruoasta, olen samoilla linjoilla kuin aikuistenkin ruoan suhteen: etenkin kaikki se mitä ei kuorita, hankitaan luomuna, jos vain mahdollista. Samaten munat, liha- ja maitotuotteet — mieluiten luomuna. Meillä ei tuoremaitoa käytetäkään, joten oikeastaan arjen ainoa maitotuote löytyy juustohyllystä. Niin ja luomuvoita käytämme myös toisinaan.

Liha tarkoittaa meillä kotona lähinnä luomunakkeja ja maksalaatikkoa. Syömme tosi kasvispainotteisesti, mutta kalaa pyrin valmistamaan kerran, pari viikossa. Ostan fisun mieluiten villinä, kasvatetun kalan rehu kun mietityttää itseä.

Pirkka Luomu, Pirkka, luomu, luomuruoka, luonnonmukainen,

 

Konkreettisesti jos tarkastellaan, mitä mun lasteni lautaselle menee, liikutaan tosi perusjuttujen äärellä. Meillä nautitaan pitkälti raaka-aineiden omista mauista, ilman vahvoja mausteita, koska skidit eivät välitä kovin tujusta maustemaailmasta ja toisaalta on ihanaa, että he oppivat, miltä laadukkaat raaka-aineet oikeasti maistuvat luonnostaan:

  • Aamuisin syödään puuroa tai marjasmoothieta ja leipää. Puuron pohjana ovat lähes poikkeuksetta Luomu kaurahiutaleet ja päällä omenasosetta+kanelia+Luomu hunajaa tai kotimaisia marjoja+hunajaa. Smoothiessa on kotimaisia marjoja, Luomu banaania ja kauragurttia tai Luomu kaurajuomaa. Toki myös tuoretta basilikaa, minttua jne. Tykkään käyttää paljon yrttejä ja smoothieiden joukossa lapset voivat vähän helpommin omaksua yrttien makumaailmaa. Leipä meillä vaihtelee, mutta kotimainen ruisleipä on suosikkimme, sekä lähileipomon tuore vehnäleipä silloin, kun laitamme ranttaliksi.

 

  • Illallinen on usein munakas tai kalaa/kasviksia ja perunaa/pastaa. Keittoja mun pitäisi valmistaa ehdottomasti useammin! Luomu valmishernari on melkeinpä ainoa keitto, jota meillä syödään, tässä asiassa olen koittanut usein parantaa, vieläkään onnistumatta. Ehkä teen tästä mun uudenvuodenlupauksen: keitot haltuun.

 

Pirkka Luomu, Pirkka, luomu, luomuruoka, luonnonmukainen,

Kuvassa ylempänä on hyvin tyypilliset annokset meidän illallispöydästä: munakas ja kasvikset erikseen. Kumpikaan lapsistani ei juurikaan pidä vihanneksista paistettuna, joten sen sijaan, että heittäisin kasvikset munakkaaseen, laitan ne lautaselle erikseen. Onhan se fiksumpaa myös ravintoarvojen näkökulmasta, syödä tuoretta. Parsakaalin tosin höyrytän pehmeäksi. Höyrytetty luomuparsakaali ja nokare voita on meillä ikisuosikki, ja sitä on usein ruokien kyljessä. Parsakaali on myös superterveellistä.

Munakkaaseen (ruokailijoina 5- ja 9-vuotiaat)  laitan yleensä 3 Luomu munaa, lorauksen kaurakermaa ja lorauksen Luomu-soijakastiketta, joka antaa ihanan syvän maun ja sopivasti suolaisuutta. Sekoitan raaka-aineet lasissa ja kaadan pannulle — tämän simppelimpää ja nopeampaa ei ruoka voi juuri olla! Joskus laitan päälle juustoraastetta, mutta yleensä mennään ilman.

Lohturuoasta jos puhutaan, on meillä sellainenkin. Tätä ei voi kovin terveelliseksi kutsua, mutta lisukkeiden myötä homma on suhteellisen balanssissa: äggpasta. Olipa kerran tilanne, kun kaapissa ei ollut juuri mitään. Syntyi munapasta, johon lapset rakastuivat oitis. Se vaatii luomupastaa ja -munia, nokareen voita ja vähän juustoa. Ripauksen suolaa. Keitän pastan ja munat samassa vedessä, on valmista parissa minuutissa. Leikkaan munat leikkurilla halki, poikki ja pinoon, heitän pastan sekaan ja laitan vähän voita ja juustoa. Kylkeen höyrytettyä luomuparsakaalia, luomupaprikaa, luomukurkkua jne.

Pirkka Luomu, Pirkka, luomu, luomuruoka, luonnonmukainen, , luomu soija, luomubanaanit, luomu munat

Pirkka Luomu, Pirkka, luomu, luomuruoka, luonnonmukainen,

Kuten postauksen alusta ilmenee, on tämä yhteistyöpostaus Pirkka Luomu -merkin kanssa. Listasin alle omat suosikkini brändin luomutuotteista. Osa olikin linkkinä aiemmin, tekstin seassa, tässä koottuna ja vähän laajempana listana. Näitä voi kutsua mun keittiön kulmakiviksi. Liikutaan erittäin vahvasti perusasioiden äärellä!

1. Pirkka Luomu japanilainen soijakastike on keittiöni vakkarikamaa. Rakastan aasialaista ruokaa ja soija on niitä elintarvikkeita, joita ostan pelkästään luomuna. Maailman soijasta suurin osa on geenimuunneltua ja ollakseni mahdollisimman varma, valisen soijahyllyllä aina luomuvaihtoehdon. Toki luomu on myös ympäristövalinta. Aikaisemmin välttelin vehnää täysin (suurimmassa osassa soijakastikkeita on vehnää), mutta nykyään syön sitä jo aika menestyksekkäästi, kunhan en liian isoja määriä vetele ja etenkään yhdessä sokerin ja hiivan kanssa.

2. Pirkka Luomut ja Reilut banaanit. Näitä meillä käytetään monta kertaa viikossa etenkin smoothieissa. Valmistan lapsille myös itse jogurttia, blendaamalla banskua, kotimaisia marjoja ja maustamatonta kauragurttia sekä luomuhunajaa sauvasekoittimella.

3.  Pirkka Luomu munat. Meillä kulutetaan luomumunia päivittäin. Oma aamuni alkaa aina 1-2 munalla. Joskus en ehdi syödä muuta, kuin munan ja vihreää teetä. Näistä kahdesta en tingi.

4. Pirkka Luomu kaurahiutaleet. Ehdoton keittiön kulmakivi! Paitsi puuroa, valmistan näistä myös kaura-omena-kaneliherkkua, löytyy näköjään blogin uumenista nimellä omenakaurapaistos. Ihan törkeen hyvää ja helppoa! Myös Lauran keittiön vakkarikamaa ovat kyseiset luomuhiutaleet. Ollaan molemmat ihan kaurahulluja.

5. Pirkka Luomu kasvishernekeitto. Yksinkertaisesti paras valmisruoka. Laurankin must have.

6. Pirkka Luomu hunaja. Hunajaa nautin päivittäin, sen rooli keittiössäni on yhtä relevantti kuin suolan ja pippurin. Tässä on oikeastaan onkin keittiöni pyhä kolminaisuus: suola (jonka usein korvaan soijalla), pippuri ja hunaja. Lapset nauttivat meillä hunajaa monessa ruoassa, yksi suosikkinsa on isoisäni lanseeraama hunajaleipä: paahda siivu leipää, sivele päälle voita, hunajaa, siivuta banaania ja juustoakin, jos haluat. Lisäksi isoisä käytti vielä tuoretta inkivääriä — aikamoinen mixi!

7. Pirkka Luomu tomaattimurskaa on sekä mun että Lauran keittiössä hernarin lisäksi aina, odottamassa niitä yllättäviä tilanteita.

Muutama muu tuote on vielä pakko mainita: Pirkka Luomu Reilun kaupan tumma suklaa ja Luomu maitosuklaa. Etenkään luomulaatuisia maitosuklaita ei Suomen ruokakaupoista juuri löydy, joten ehdottomasti pisteet siitä Pirkalle. (Miksiköhän Fazer ei btw vieläkään tee Fazerin Sinistä Valion luomumaidosta?)

Mitä tulee lihaan: uusien Pirkka Luomu -tuotteiden lanseerauksen myötä valikoimassaan on nyt esimerkiksi luomu nakkeja ja palvia.

Laura puolestaan mainitsi, että kotonaan on aina Pirkka Luomu kahviaMeillä ei kaffetta juoda, mutta jos mulla olisi kahvinkeitin, ja jos palvelisin vieraitani paremmin, olisi omassa kaapissanikin tietenkin luomulaatuista kahvia. (Sori kamut, saatte jatkossakin meillä teetä.)

Tekstin alussa mainitsin lasten valmisruoat, niitä löytyy hyvä valikoima Pirkka Luomulta. Univajeiset zombievanhemmat kiittävät!

Pirkka Luomu, Pirkka, luomu, luomuruoka, luonnonmukainen, salaatti

Luomua ostetaan meidän kotitalouteen kaikilla kauppareissuilla, kaikista kaupoista, mutta Pirkka Luomussa ilahduttaa eniten valikoiman laajuus (liki 200 tuotetta), laatu ja hinta. Täällä Arabiassa oma K-lähikauppiaani kertoi, että luomu on aina myynyt alueella tosi hyvin ja siksi lähikauppani Pirkka Luomu -valikoimakin on hyvä. Kauppojen tarjonta vaihtelee siis, joten jos kaipaat jotakin tiettyä tuotetta oman K-kauppasi hyllyyn, kerro siitä kauppiaalle. Ehkä saat laajennettua kaupan valikoimaa!

Joko muuten luit mun aiemman postauksen aiheesta? Miksi luomu on parempaa? Kerron siinä syitä siihen, miksi suosin luomua ja minkä vuoksi sinunkin pitäisi.

Kempparin uumenissa on muuten paljon vauva- ja lapsiaiheisia tekstejä, joiden esillenostamista olemme pohtineet tiimin kesken. Löytyväthän ne kaikki tuolta sivupalkin lapset-valikosta, mutta ehkä kaikki eivät hoksaa niitä sieltä etsiä.. Kurkkaa siis edellisen linkin taakse, jos perheessä on pieni. Olen kirjoittanut kaikesta mahdollisesta lapsen arkeen liittyen, kemikaali- ja terveysnäkökuömasta katsottuna.

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Hei olis kiva saada juttu myös apetitin luomujutuista ja pakasteista! Olin hiukan järkyttynyt tuosta keittoruokien puutteesta arkiruuassa. Meillä Apetitin kotimainen luomu peruna+keittojuurekset on vakiokäytössä vaikka välillä tuntuukin hölmölle käyttää valmiiksi pilkottua ja pakastettua tuoreiden tuotteiden sijasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.