Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Entsyymeillä puhdas koti

Vuosien varrella olen ekoinnostuksissani testaillut jos jonkinmoisia tee-se-itse -siivousaineita. Joskus (tai lapsiperheessä useinkin) tarvitaan kuitenkin jotain tujumpaa. Kuten esimerkiksi silloin, kun 2-vuotias on tallonut puolukan räsymattoon tai suutuspäissään piirtänyt vahaliidulla parkettilattiaan. On jotenkin nurinkurista, että lasten myötä moni haluaisi vähentää kodin kemikaalikuormaa minimiin – ja samaan aikaan juuri lasten takia tehokkaille pesuaineille on jatkuvasti tarvetta.

Kodin siivouksessa olemme tottuneet lähinnä tuhoamaan bakteereja ja pöpöjä, mutta entä jos kotiin voisikin päinvastoin, tuoda bakteereja? Kaikkihan tietävät, että terveyden perusta on suolistossa ja bakteeritasapaino on kaiken a ja o. Miksei näin olisi myös kodin puhtaudessa? Ainakin omasta mielestäni kuulostaa fiksulta – ja luonnonmukaiselta!

Siksi innostuin, kun kuulin uudesta biopesuainesarjasta. Espanjalaisen A&B Laboratorios de Biotechnologían keväällä lanseeraamassa Befree Home -sarjassa on hyödynnetty eläviä organismeja ja teho perustuu luonnossa esiintyviin entsyymeihin ja mikro-organismeihin, joilla on korvattu haitallisia kemikaaleja. Suomeen sarjaa tuo Eko Eko Solutions Oy, jolta sain muutaman tuotteen testiin. Ainakin ihastuin heti sloganiin: ”Clean without getting the World dirty!”

befree ekopesuaine kemikaalicocktail

Vaihtoehto perinteiselle siivoukselle

Befree-tuotteet pohjautuvat 15 vuoden tutkimustyöhön ja uusimpiin bioteknisiin menetelmiin. Lista valmistajan saamista erilaisista ympäristö- ja innovaatiotunnustuksista ja palkinnoista on vakuuttava. Jokaisella sarjan tuotteella on ISO-14006 -standardin mukainen Ecodesign-sertifikaatti, mikä tarkoittaa, että tuotteen haitalliset ympäristövaikutukset on minimoitu koko elinkaaren ajalta niin valmistusprosessissa, käytön aikana kuin kierrätyksessäkin. Ykköskriteeri itselleni on, ettei tuotteita ole testattu eläimillä.

Tuotteiden entsyymit on suunniteltu hajottamaan orgaanista likaa ja rasvaa käsiteltäviä pintoja vahingoittamatta. Entsyymejä on kaikkialla ja myös kehossa on tuhansia entsyymejä, jotka auttavat biologisten reaktioiden käynnistymistä, vähentävät tarvittavan energian määrää ja nopeuttavat reaktioita. Befree-sarjassa käytetyt entsyymit on A&B:n itse valmistamia.

Entsyymit ovat herkkiä lämpötilavaihteluille ja ne tuhoutuvat kuumennettaessa jo 48 asteessa. Liian alhaisessa lämpötilassa entsyymien toiminta puolestaan hidastuu ja pakastaminen tuhoaa ne kokonaan. Näitä puteleita ei siis kannata unohtaa aurinkoiselle ikkunalaudalle tai talvipakkasilla parvekkeelle!

Yksi aine, monta käyttötarkoitusta

Oli kyse sitten meikeistä, vaatteista, ruoasta tai kodin pesuaineista, tärkein ympäristöteko on ostaa vain tarpeeseen. Siksi kiinnostuin erityisesti Befree Smart -yleispesuaineesta, joka lupaa korvata kaikki muut kodin pesuaineet ja tepsiä niin likaan kuin rasvaankin. Tuotteen entsyymit on suunniteltu hajottamaan vain orgaanista ainesta, joten se sopii kaikille pinnoille ja materiaaleille, jopa herkälle marmorille.

befree smart biopesuaine

Zero waste -intoiluissani olen testaillut pesuaineiden tekemistä itse etikasta. Arastelen kuitenkin etikkapohjaisten siivousaineiden käyttöä, koska niiden suihkuttamisessa erilaisille materiaaleille täytyy olla vähän varovainen. Ruokasoodalla siivoaminen puolestaan vaatii usein hillitöntä hankaamista ja eräs feministiystäväni totesikin, onko oikein, että naiset palaavat käyttämään aikaansa hinkkaamiseen, kun tehoaineitakin on keksitty. Nojoo, oli miten oli, niin pitkässä juoksussa ei ole ekologista korvata tehokkaita tuotteita sellaisilla, joita tarvitaan moninkertainen määrä. HUOM. Oli tuote mikä tahansa, pesuaineen yliannostelu lisää tuotteen ympäristövaikutuksia kaikissa elinkaaren vaiheissa!

Käyttövalmis Smart on todella helppokäyttöinen: suihkuta vain suoraan puhdistettavalle pinnalle ja pyyhi nihkeällä rätillä. Plussaa on, että tuotteessa ei ole lainkaan allergisoivia aineita tai hajusteita, vaikka omaan zero waste – nenääni tuotteen ominaistuoksu onkin melko voimakas. Itse voisin mielelläni käyttää myös täysin hajutonta pesuainetta, joten tässäpä toive A&B:lle!

Tehossa ei kuitenkaan ole valittamista ja parin viikon testailujen aikana kävi ilmi, että tuote poistaa mm. pinttyneitä tahroja sohvasta ja kevyellä pyyhkäisyllä vahaliidut parketista – ja syöttötuolin pinttyneisiin moskiin tämä on aivan loistotuote! Testasinpa tätä jopa uunin puhdistukseen ja ilman hankausta en selvinnyt, mutta ihan hyvin toimi siihenkin. Tuotetta voi myös suihkuttaa vaatetahroille (tai niille räsymaton puolukoille) ennen pesukoneeseen laittoa tai astianpesukoneeseen tehostamaan astianpesuaineen vaikutusta. Täytyy todeta, että todella monikäyttöinen tuote!

Käyttöturvatiedotteesta käy ilmi, että Smartissa on myös perinteisiä puhdistuskemikaaleja. Erityistä kiitosta täytyykin antaa siitä, että tiedot ovat helposti ja avoimesti löydettävissä. Useimpien tuotemerkkien kohdalla tietoja saa kaivella monen mutkan kautta, varsinkin jos ostaa tuotteen nettikaupasta.

befree smart uuninpuhdistus
befree smart uuninpuhdistus

Testasin myös tuotesarjan Whitelime-kylpyhuonesuihkeen, joka lupaa desinfioida ja poistaa kalkin täysin luonnollisten ainesosien voimalla. Tuote on 100% biohajoava eikä sisällä iholle tai hengitettäessä vaarallisia aineita, kuten monet kalkinpoistajat. Käytössä se tarkoittaa, ettei tuotetta tarvitse huuhdella, vaan suihkuttamisen sijaan pelkkä kostealla liinalla pyyhkiminen riittää. Kuvittele, kuinka paljon kylpyhuoneen siivouksessa säästyy vettä!

Tuoksu on raikas ja kylppärimäinen ja säännöllisesti käytettynä suihke lupaa estää kalkin kasautumista, jolloin ylläpitävään siivoukseen voi välissä käyttää pelkkää vettä. Hananreunaan jumittunut kalkki on kyllä yksi pirullisimmista siivottamista, mutta tämä tepsi siihen todella hyvin.

Jokainen päätöksemme muokkaa tulevaisuuttamme

Pesuaineiden ekologisuusvertailu on hankalaa, sillä pesuaineille ei ole olemassa selkeitä sertifikaatteja, kuten luonnonkosmetiikassa. EU:n kemikaalilainsäädäntö ei velvoita tarkan tuotesisällön kertomista pakkauksessa paitsi säilöntäaineiden ja allergisoivien hajusteiden kohdalla. Harva ehkä tulee ajatelleeksi, että jos tuotteessa mainitaan kemikaali tarkasti nimeltä, tarkoittaa se useimmiten sitä, että kemikaali on yleisesti allergisoivaksi todettu. Jos sen sijaan putelissa lukee vain ”hajusteet”, on kyseessä todennäköisesti turvallisempi aine. Pesutehoonhan nämä allergisoivat aineet eivät tuo mitään lisäarvoa.

Onneksi on ympäristömerkit, joista tunnetuin meille lienee Joutsenmerkki. Varsinainen luonnonmukaisuuden tae merkki ei kuitenkaan siinä mielessä ole, että kriteereissä ei edellytetä pelkästään luonnollista alkuperää olevia aineita eikä luomutuotantoa. Joutsenmerkityt tuotteet voivat siis sisältää synteettisiä kemikaaleja, myös yleisesti allergisoivia. Ympäristömerkitty tuote ei siis automaattisesti takaa tuotteen turvallisuutta ihmiselle.

Vähemmän tunnettu meille on Befree-tuotteidenkin kyljessä oleva EU:n oma ympäristömerkki EU Ecolabel eli tuttavallisemmin ”EU-kukka”, joka on Suomessa vielä melko harvinainen. Merkki on vastaavalla tavalla puolueeton, vapaaehtoinen ja määräaikainen kuten Joutsenmerkkikin. Tarkoituksena on edistää sellaisten tuotteiden myyntiä, joiden ympäristönsuojelullinen taso on korkea.

Ympäristömerkit siis edellyttävät huomattavasti tiukempia määräyksiä raaka-aineiden valinnassa kuin paikallinen tai EU-lainsäädäntö. Kriteerit perustuvat markkinoilla saavutettuun parhaaseen ympäristönsuojelulliseen tasoon ja tavoitteena on, että vain 10 – 20 % tuotteista läpäisee vaatimukset. Toisin sanoen jos ostat ympäristömerkityn tuotteen, kuten Befree, voit olla varma, että se on parempi kuin vähintään 80% hyllyssä olevista tuotteista. Mutta kuka käytännössä asettaa riman, johon ympäristöystävällisyyttä verrataan? Ylikansalliset suuryhtiöt? Itse tuen mielelläni A&B kaltaista pienempiä toimijoita, jotka omalta osaltaan auttavat hilaamaan rimaa parempaan suuntaan.

Ympäristömerkittömyys ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, etteikö tuote voisi olla ekologinen. Maksullisuuden ja vapaaehtoisuuden takia myös tuote, jolla ei ole merkkiä, saattaa olla ihan yhtä ympäristöystävällinen. Esimerkiksi Joutsenmerkin vuosimaksu on 0,3 prosenttia tuotteen liikevaihdosta Suomessa, EU-ympäristömerkin vuosimaksut 0,15% eli puolet vähemmän, mutta sekin voi etenkin pienelle yritykselle olla este merkin hankkimiselle.

Ylipäätään olen sitä mieltä, että tiedon kaivamisen ei pitäisi olla kuluttajan riesana: ostopäätöksen tekeminen pitäisi tehdä mahdollisimman helpoksi. Vastuun tulisi olla erityisesti valmistajilla ja kaupoilla. Olisipa kaupoissa pesuainehyllyn vieressä taulukko, josta voisi vertailla tuotteiden ympäristövaikutuksia! Tai vähintäänkin punainen merkki niiden tuotteiden kohdalla, joiden käyttöturvallisuustiedotteessa koreilee varoitusmerkki ”haitallista vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia”. Voi vain ihmetellä, miten tällaisia tuotteita ylipäätään saa edelleen myydä?

Sen verran koukuttavia Befree-tuotteet ovat, että ne hupenivat käytössäni nopeaa tahtia, kun innostuin testailemaan niitä kaikenlaisiin vuosien varrella pinttyneisiin likoihin. Tärkein ekoteko olisikin ennaltaehkäistä pinttynyttä likaa ja huolehtia säännöllisestä siivouksesta, jolloin pärjää myös vähemmän tujuilla aineilla tai jopa pelkällä vedellä. Silloin, kun pelkkä vesipesu ei riitä, Befree Smartin kaltainen arjen pelastaja on ihan hyvä olla kaapissa.

Psst… Brändi löytyy käynnissä olevilta Habitare-messuilta (osasto 7 D 141) , mikäli haluat tutustua tuotteisiin lähemmin.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.