Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Flow Festival kompensoi kaikki päästöt — myös artistien lennot

Osallistuin viime viikonloppuna tuttuun lomanlopetuskarnevaaliin, Suvilahden Flow Festivalille. Tapanani on ollut pureutua tapahtuman ekologiseen ruokatarjontaan ja vihreään ajatteluun, tänä vuonna pyysin teiltä kysymyksiä festariorganisaatiolle esitettäväksi — pohditte oikeastaan aika samoja asioita kuin minäkin. Flow Festivalin tiedottajan, Susanna Hulkkosen vastauksia lukiessani minut yllätti positiivisesti se, että Flow on esimerkiksi kompensoinut artistien lennoista aiheutuvat päästöt jo 9 vuoden ajan.

flow festival, kierrätys,

Tässä postauksessa on vastauksia kysymyksiinne, osaan palaan myöhemmin, kun festariorganisaatio on itse saanut kaiken datan käsiinsä tämän kesän tapahtumaan liittyen.

Kierrätätte kaiken. Mitä ”100%  recycling, no waste” tarkoittaa käytännössä? 

Kaikki festivaalista syntyvä jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Tänä vuonna festivaalilla kerättiin energiajätettä sekajätteen sijaan, energiajäte pystytään hyödyntämään paremmin energiaksi ja se on ympäristöystävällisempää kuin sekajäte. Emme juuri enää kerää sekajätettä ja sitä syntyy enää muuten hyödyntämättömistä rakennusmateriaaleista. Tavoitteena on edelleen maksimoida biojätteen ja muiden uusiokäytettävien jätemateriaalien osuutta.

Noora: Oma fiilikseni festariviikonloppuna oli, ettei Flow-festareilla ei koskaan ole ollut näin siistiä. Tarkkailimme Inan kanssa siivoojien puuhia viimeisenä iltana ja havaitsimme, että kukin keräsi omaa jätetyyppiään. Tehokkaan näköistä meininkiä.

flow festival, kierrätys,

flow festival

Kompensoidaanko artistien lennot Flown toimesta? 

Kaikki päästöt kompensoidaan, myös lennoista aiheutuvat. Näin on toimittu jo vuodesta 2009.

Tänä vuonna Flow’n ja Nesteen yhteistyöstä on syntynyt myös uusi konsepti, Sustainability Rider. Se esittää vastuullisen vaihtoehdon perinteisille artistiridereille ja rohkaisee näin artisteja ympäristöystävällisiin valintoihin. Sustainability Rider -konseptin avulla artistit pyytävät tapahtumia kiinnittämään huomiota kierrätykseen, lentopäästöjen kompensoimiseen, ympäristöystävällisiin majoitus- ja kuljetusratkaisuihin sekä esimerkiksi kertakäyttötuotteiden, kuten vesipullojen, vähentämiseen.

Flow on hiilineutraali festivaali. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Miten kokonaishiilijalanjälki lasketaan? Mikä jalanjälkenne oli tänä vuonna?

Laskemme festivaalin tuotannon kokonaishiilijalanjäljen ja minimoimme aiheuttamiamme päästöjä ympäristötyöllä. Hiilijalanjälki on kompensoitu vuodesta 2009 lähtien kansainvälisin standardein varustettuihin projekteihin. Hiilijalanjäljen laskeminen toteutetaan vuosittain yhteistyössä Pöyry Finland Oy:n kanssa. Laskenta sisältää muun muassa logistiikan, jätehuollon, kierrätyksen sekä sähkön hankinnan. Laskelmat saadaan luultavasti syyskuun aikana.

Noora: palaan tähän aiheeseen tarkemmin, kun laskelmat on saatu.

Flowssa asiakkailla oli mahdollisuus lahjoittaa pullojen ja tölkkien pantti metsänkasvatukseen: jokaista juomapakkausta kohden istutetaan puu. Paljonko lahjoituksia tuli?

Lähes 11 700 puuta istutetaan kampanjan toimesta Suomen Luonnonsuojeluliiton metsitysprojektiin. Jokaista lahjoitettua euron panttia vastaan istutetaan yksi puu Madagaskarilla.

Noora: tämä on mielestäni ihan mieletön juttu!

flow festival, kierrätys, uusiokäyttö, kestävä kehitys

Mitä festareiden rakenteille, kalusteille, kasveille jne. tehdään festivaalin jälkeen? Onko niitä esimerkiksi mahdollista ostaa?

Tuotannossa hyödynnetään pääsääntöisesti laina/vuokra kalusteita ja somisteita, ja sellaiset tuotteet jotka ostetaan tuotannolle ovat käytössä useita vuosia ja niistä osaa myös lainataan muille toimijoille. Lisäksi etsimme kestäviä ja monivuotisia ratkaisuja tapahtuman tuotannon eri vaiheisiin ja toteutukseen. Muiden muassa kalusteissa ja somisteissa käytetään kierrätettyjä, uudelleensijoitettavia ja pitkäikäisiä materiaaleja esimerkiksi vuoden 2019 Flow kirjaimet toteutettiin jo vuosia palvelleista muuten roskiin menneistä muovipressuista.  Toki on myös joitakin esimerkkejä, kuten kasvit, jotka menevät edelleenmyyntiin.

flow festival, ruoka, sustainable meal

flow festival, ruoka, sustainable meal

Voisiko Flow olla jo ensi vuonna ruoan osalta kokonaan kasvis- tai vegaaniruokafestari?

Olemme keskittyneet ympäristöystävällisen ruoan tarjoilemiseen ja koulutamme ruokamyyjät Sustainable Meal -konseptin mukaisesti. Koulutuksen tarkoituksena on kääntää katseet esimerkiksi maistuvan kasvis- ja vegaaniruoan tarjoamiseen sekä lähi- ja sesonkiruokaan. Toistaiseksi olemme antaneet ravintoloille mahdollisuuden tarjota kuitenkin myös muuta kuin kasvisruokaa, sillä myös muissa annosvaihtoehdoissa pystytään toteuttamaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja esim. suosimalla lähituotantoa sekä pieniä kotimaisia toimijoita. Ruokamyyjien osalta tavoitteenamme on vaikuttaa ruokamyyjien toimintaan myös ravintoloissaan ja muissa tapahtumissa.

Kuinka iso osa Flown ruoka-annoksista oli tänä vuonna kasvis- tai vegaaniruokaa?

Noin 60 prosenttia. Jokainen ruokamyyjä tarjoili ainakin yhden kasvis- tai vegaaniannoksen. Saamme laskelmat myytyjen osalta hieman myöhemmin, mutta vuonna 2018 Flow’ssa myydyistä ruoka-annoksista peräti 46% oli kasvis- tai vegaaniannoksia, toivottavasti päästään vieläkin parempaan tulokseen tänä vuonna

Noora: kerron tämänkin osalta luvut teille, jahka ne saadaan.flow festival, ruoka, sustainable meal, Noora Shingler

Itse vietin Flowssa kaksi päivää ja nautin kokemuksesta paljon. Festivaali on saanut kritiikkiä elitismistä, mutta minusta Flow on vaihtoehto siinä, missä Tuska, Ruissi tai Provinssi. Flow-kävijät arvostavat sitä, että alueelle pääsee helposti julkisilla ja fillarilla, että logistiikka toimii, että vessat ovat siistit, että ruokatarjontaan on panostettu lähes yhtä paljon kuin musiikkiin ja että kierrätys on kunnossa. Kannattaa lukea Pasi Kostiaisen mielipide IS:n sivuilta, paljon asiaa siinä.

On fantastista, että Suomeen on syntynyt Flown kaltainen, kunnianhimoinen festivaali, joka pitää otteessaan vuodesta toiseen. Ensi kesää jo innolla odottaen!

Kuvat: Flow Festival ja minä

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Selvititkö ruokahävikkiasiaa? Uskoisin, että Flowssakin hävikkiä syntyy, niin kuin muillakin festareilla (tänä kesänä uutisoitiin ainakin Tuskan hävikistä). Ruokahävikin hiilijalanjälki on iso. Lasketaanko Pöyryn laskelmaan mukaan myös ruokahävikki?

Hyvä jatkokysymys, lähetän sen eteenpäin Flowlle! Palaan asiaan!

Näin Flow´n tiedottaja vastasi: ”Flow’n ravintolat ovat helsinkiläisiä ravintoloita ja suurin osa ruoasta, jota ei festivaalilla syödä, menee siis edelleen ravintoloiden käyttöön. Lisäksi osa ohjataan Hurstin avulle ja osa ravintola Loopille, joka valmistaa korkealaatuisia kasvisruoka-annoksia hävikistä. Saamme festivaalilla syntyvästä biojätteestä kyllä tarkan jätemäärän, mutta koska siihen sisältyy paljon muutakin kuin ruokajätettä (esim. astiat, mukit, haarukat, veitset yms.), on siitä vaikea erotella hävikkiin menevän ruoan osuutta.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.