Menu

Zero waste: mökkielämää

Heinäkuussa maailmalla vietettiin Plastic Free Julyta. Naapurustomme hiljeni viimeisistäkin asukkaista, kun kaikki suuntasivat perinteiseen tapaan mökeille tai etelään.

Viimeiset viisi vuotta olemme lomailleet yhtä reissua lukuun ottamatta Suomessa – osittain ekologisista syistä, mutta osittain siksi, että mielestämme läheltä löytyy paikkoja, joille maailmassa mikään ei vedä vertaa. Yksi suosikkikohteistamme on Turun saaristo, jonne suuntasimme viime kesänä ensimmäistä kertaa viisihenkisenä perheenä.

zero waste, mökkeily,

Pienten lasten kanssa matkustaminen on ajoittain oma extremelajinsa jo sinänsä ja meidän mökkeilyyn tuo lisämausteensa se, että lomapaikkamme sijaitsee kaukana Korppoon ulkosaaristossa. Lähin ruokakauppa on kolmen vartin venematkan päässä, joten ruokapuoli pitää miettiä tarkkaan etukäteen. Koska saarella ei ole asutusta eikä jätehuoltoa, kaikki jätteet pitää viedä pois lähtiessä. Mikäs sen hauskempi haaste tällaiselle zero waste -intoilijalle: yksitoista päivää mahdollisimman jätteetöntä ruokaa!

Hyvin suunniteltu, puoliksi syöty

Olen sitä ihmislajia, joka rakastaa listojen tekemistä. Teen myös kotona ruokalistoja, yleensä luettuani jonkun inspiroivan ruokakirjan, ja pyrin ostamaan noin viikon ostokset yhdellä kauppareissulla. Lisähaastetta mökkiviikkoon tuo kuitenkin se, että mukaan pitää pakata suolasta ja vessapaperista lähtien kaikki, mitä tarvitsemme. Eikä ostoksia todellakaan voi täydentää yhtä helposti kuin kaupunkioloissa.

zero waste, mökkeily,

Aloitin listaamalla aamistarvikkeet. Perusaamiaiseemme kuuluu kaurapuuro (tai tuorepuuro) höysteillä. Hiutaleet ostan paperisessa jättisäkissä, jonka voi hyödyntää lopuksi biojätepussina. Ihan kahta kiloa kaurahiutaleita perheemme ei ehdi puolessatoista viikossa kuluttaa, mutta saaressa ei biopussia tarvitsisikaan, sillä pihassa on oma kompostori.

Puuroon varasin banaaneja (9kpl), pensasmustikoita, kookoshiutaleita, pähkinöitä ja vaahterasiirappia. Vadelmia saarelta löytyy runsaasti metsästä. Lisäksi juomme aamiaisella tuoremehua, soijamaitoa tai smoothieta, jota viisihenkiseltä perheeltämme kuluu noin puoli litraa/ruokailukerta. Suurin (ja lähes ainoa) aamiaisjätteemme onkin ehdottomasti juomakartongit. Useimpina aamuina vein vain kulhollisen hedelmänkuoria kompostoriin.

zero waste, mökkeily,

Vaihtelun vuoksi saatamme syödä aamuisin leipää ja kananmunia, joita pakkasin mukaan 24kpl (kartongissa). Ja hirveän kasan leipää! Kaksi pussillista TaikaRuis-paahtoa (koska ne säilyvät tuoreina epäilyttävän pitkään…), kauraleivän (paperipussi), 12 jälkiuunipalaa (muovi), sämpyläpussin ja kaksi pakettia siemennäkkäriä (kartonki), jota syön tahinin ja miniluumutomaattien kera.

Jätteettömin leivänpäällinen on ehdottomasti vihannekset (oletko kokeillut porkkanasuikaleita?), mutta mukana oli myös juustoa, jota lähikaupassamme myydään tuoretiskin jämäpaloina tuorekelmuun käärittynä. Aamuun kuuluvat tietenkin myös hedelmät: 10 omenaa, muutama meloni ja kiivejä. Ja tietysti pannukahvi!

zero waste, mökkeily,

Enemmän vegeä, vähemmän jätettä

Helpoin täysin jätteetön resepti on ehdottomasti kasvissosekeitto. Yhdestä keitosta (juures, sipuli, liemi) syntyy roskaa vain mikäli haluaa käyttää (kaura)kermaa tai kookosmaitoa. Lusikallisella tahinia saa myös ihanaa kermaisuutta keittoihin! Koska mökissä ei ole sähköjä eikä siten sauvasekoitinta, päädyin ostamaan ekaa kertaa ikinä valmiita kasvissoseita juuresosastolta. Zero waste -ruoanlaiton perussääntö on, että mitä prosessoidumpaa, sen pakatumpaa ja mitä vaivattomampaa, sitä enemmän roskaa.

Päivälliseksi suunnittelin muutamat ohraruoat (ostettu lähitilalta omaan astiaan), pastaa (muovi) ja grillattavia (mm. tofunakkeja, kasvisnyyttejä ja vegeburgereita valmisjauheesta, johon lisätään vain vesi). Jätemäärä riippui pääasiassa proteiininlähteestä: kikherne, nyhtis, pavut, soijarouhe… paitsi niinä päivinä, kun laskimme verkot ja söimme ahventa. Lemppariperunasalaatistani jätettä syntyy vain kikhernepurkin verran.

Oman haasteensa ruokapuoleen tuo vielä se, että mökissä on vain pieni kaasulla toimiva jääkaappi ja maakellari. Kokeneelta saarikävijältä sain vinkin pestä kaikki kasvikset jo kotona, jolloin niitä on helppo käsitellä mökkioloissa ja samalla säästyy kaivovettä. Pakkasinkin kannellisessa ämpärissä mukaan pestyjä uusia perunoita (60kpl), pari bataattia, porkkanoita (20kpl), kukkakaalin ja punajuuria (5kpl). Juurekset säilyivät hyvinä maakellarissa puolitoista viikkoa! Iso soijarouhepussi on superriittoisa ja monipuolinen mökkiruoka, joka ei tarvitse kylmäsäilytystä ja josta valmistuu niin bolognese, cannellonit, tortillapitsa kuin chili sin carnekin.

Mökillä ruokahävikkiin tulee kiinnitettyä extrapaljon huomiota. Tuntuisi hölmöltä roudata ruoka isolla vaivalla saareen vain poisheitettäväksi! Niinpä olen käyttänyt tomaattikeiton loput seuraavan päivän nyhtispikalasagneen ja lasagnen jämät puolestaan tortillapitsan täytteenä (toimii!). Viimeisenä päivänä teen muurinpohjalettujen täytteeksi hävikkimätön, johon heitän kaikki loput yrtit, kevätsipulit, pestot, salsat, grillimaissit ja milloin mitäkin. Jogurtinlopuista saa hyvän kastikkeen ja kookosmaidon jämistä kermavaahdon jälkkäriletulle.

Lapsiperheessä myös välipaloja tarvitaan paljon. Meidän perheen suosikki on omenat ja sellerit maapähkinävoilla sekä porkkana- ja kurkkutikut, pähkinät ja kukkakaali.

Kotioloissa en yleensä ikinä osta valmisleivonnaisia tai juuri muutakaan valmisruokaa (edes maustettua tomaattimurskaa), sillä tykkään tehdä ruokaa ja toisaalta mielelläni välttelen ylimääräisiä säilöntäaineita. Pakkasin kuitenkin iltapäiväherkuksi mukaan valmispullapitkon ja -hummuksen, jota olisi vaikea valmistaa ilman sähköä ja sauvasekoitinta.

Ihan paras jätteetön välipala on hedelmäsalaatti. Extrana pakkasin mukaan marenkeja, jotka säilyvät huoneenlämmössä pitkään ja myydään kartonkipakkauksessa. Muutaman marengin muruilla saa tuunattua hedelmäsaalaatista ihanan jälkkäriversion! Saaressa myös pala suklaata maistuu ihan taivaalliselta, kun yhden levyn on riitettävä pitkään.

zero waste, mökkeily,

Osallistuin Plastic Free July -haasteeseen ensimmäisen kerran kesällä 2017. Ruokakauppareissu oli shokki, kun tajusin, kuinka mahdotonta on pyrkiä muovittomuuteen. Ahdistus väritti koko kuukautta ja ekoahdistukseni oli huipussaan. Siihen kokemukseen verrattuna oli suorastaan terapeuttista viettää tänäkin vuonna lomaa kaukana kaikesta, minimaalisella kulutuksella. Seuratessani vähäisen roskamäärämme kertymistä totesin, kuinka paljon olenkaan jo oppinut parempia tapoja. Silti muovi-, kartonki- ja metallijätettä syntyi pari muovikassillista.

Reissun aikana tajusin, että zero wasten myötä olen löytänyt elämääni lukuisia uusia ilonlähteitä. Elämä ja luonnonvarat tuntuvat vaalimisen arvoisilta. Pienetkin teot tuntuvat tärkeiltä.

zero waste, mökkeily,

Kuinka onnellinen ihminen voikaan olla omasta kompostorista!

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Jutusta puuttuu mielestäni erittäin oleellinen tieto: paljonko (grammoina) jouduitte lopulta kuljettamaan jätettä takaisin?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.