Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Sänky, made in Finland

Viime viikolla vietettiin näkyvästi vaatevallankumousviikkoa. Isotkin yritykset nostivat ilahduttavasti teemaviikon esille. Somessa moni kyseli vaatteiden alkuperän perään ja osa firmoista vastailikin. Itse sain vastauksen pieneltä, kotimaiselta toimijalta, mutta en monikansalliselta urheilujätiltä. Ei yllättävää, mutta harmillista silti. Kuinka siistiä olisikaan ollut, vastoin kaikkia olettamia, saada tietoa siitä, kuka sen kolmiraitaisen verkkatakin on valmistanut ja missä.

Vaatevallankumousviikko on kuin porttiteoria: alat udella yhden asian perään, ja pian huomaat utelevasi monen muunkin. Näin kävi itselleni aloittaessani tämän blogin kirjoittamisen. Aluksi työskentelin selvittäen elintarvikkeiden lisäaineiden vaikutuksia, jonka jälkeen aloin automaattisesti lukea kosmetiikan tuoteselosteita, jonka jälkeen syynäsin lasten vaippapakettien raaka-ainetietoja, sitten vaatteiden niskalappuja jne. Homma vähän niin kuin lähti käsistä.

Ruoka- ja vaateostoksilla moni osaa olla tiedostava, vaikka ei esimerkiksi eettisten vaatteiden löytäminen välttämättä helppoa ole! Huonekaluostoksilla on vielä vaikeampaa. Kun hankkii kodinsisustusta, on kyse estetiikasta. Paitsi että esineellä/asialla on funktio, arvostaa moni meistä myös ulkoisia seikkoja. Erittäin harvalle on ihan sama, miltä sohva tai ruokapöytä näyttää. Itse asiassa useilla meistä on tosi tarkat speksit siitä, mitä huonekalulta halutaan ja sitten jahdataan, kunnes löytyy paras vaihtoehto. Siinä kohtaa kun alat kysellä alkuperän tai kemikaalikoostumuksen perään, eikä myyjä osaa vastata, et välttämättä enää anna sen vaikuttaa ostopäätökseen. Onhan kauan haettu esine vihdoinkin löydetty!

nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky,

Muutin loppuvuodesta ja halusin isomman sängyn. Tilanteet, jossa kaksi aikuista ja kaksi lasta koittavat rennosti heräillä viikonloppuaamuun piirrettyjä sängyssä katsellen, 120 cm leveällä patjalla, eivät vaan olleet enää kovin ”rentoja”. Kauhea valitus joka suunnasta! Tarve oli siis 140 senttiselle sängylle ja lisäksi halusin päästä lattianrajasta ylös. Edellinen sänkyni oli ihana, ystäväni isän tekemä, mutta halusin nyt pedin, joka on paitsi korkeammalla, myös sellaisen, jonka sisään voin säilöä lakanat ja pyyhkeet.

Edellämainittujen lisäksi tavoite oli hankkia sänky, joka on kaunis, fiksuista ja kestävistä materiaaleista valmistettu ja mielellään suomalainen. Ajaton. Aloin googlettaa, kunnes muistin, että ystävälläni Katjallahan oli sänkyproggis ulosvedettävillä laatikoilla muutama vuosi takaperin! Tarkemmin; vuonna 2012. Projct Mama -blogissa on juttu Tuukka Virkkilästä, joka valmistaa sänkyjä tilauksesta. Ei mennyt kauaakaan, kuin meilasin Nukkuvilleen (firman nimi oli aikaisemmin Unikea).

nukkuville, tuukka virkkilä, sänky, kotimainen sänky

Tuukka on mainio tapaus ja hänessä jos jossain, kiteytyy suomalainen sisu! Puuseppä unelmoi vuonna 2011 isosti: olisi hienoa rakentaa sata sänkyä ja myydä ne kaikki. Kolmen ensimmäisen sängyn jälkeen homma näytti vielä epätodennäköiseltä, mutta loppuvuonna 2015 sänkyjä oli mennyt jo 110 ja Tuukka ymmärsi, että osaamiselleen on todellakin kysyntää. Neljässä vuodessa puusepälle on tapahtunut paljon muutakin: hän on muuttanut Hämeenkyrön metsistä Tampereen kautta Padasjoelle, Tuukalla on uusi verstas ja kansainvälistä julkisuuttakin.

Meilasin Tuukalle kuvan siitä, mitä suunnilleen haen, kuvailin tarpeeni ja tiedustelin, olisiko mahdollista tilata sänky näillä spekseillä? Pian sain meiliä, 3-D -mallinnuksen ja läjän puupalikoita, joiden perusteella tuli valita sängyn väri.


nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky, 3D

Tuukka on erikoistunut Kapteeninsänkyihin, eli sänkyihin, joiden sisällä on säilytystilaa. Hän kehitteli konseptin nähtyään vastaavanlaisia sänkyjä Yhdysvaltain Etelä-Carolinessa. Kuten nimestä voi päätellä, on tällaisia käytetty laivoissa, joissa tilasta on usein pulaa. Sama haaste on kalliolaisissa kaksioissa, ei ihme että Tuukan tuotteille on kysyntää. 😀

Nu mutta: faktat pöytään!

Suurin osa sänkyihin käytetystä puusta on kotimaista mäntyä ja koivua. ”Sahautan koivu- ja mäntylankut itse tuttujen puuseppien luona haluamiini mittoihin. Aikaisintaan kolmen vuoden jälkeen kun puu on ulkokuivaa (16-20%), se kuivataan vielä koneellisesti 6-8% kosteuteen ja otetaan verstaalle lämpimään varastoon odottamaan sängyksi tekoa” Tuukka kertoo. Koivua kuluu myös vanerin muodossa, ja käytössä on yksinomaan suomalainen, Koskisen koivuvaneri, jota käytetään laatikoiden pohjina sekä levyraaka-aineena. Sängyn näkyvien osien vanerilevyt viilutetaan ja reunalistoitetaan Hollolassa siihen erikoistuneessa yrityksessä. Koivuvaneri ei raa´an pintansa vuoksi sellaisenaan kelpaa huonekaluihin, vaan se pinnoitetaan ohuella puuviilulla ennen työstöä.

Tuukka käyttää myös tuontitavaraa, esimerkiksi tammea, saarnia ja pähkinää Pohjois-Amerikasta, sekä saarnia ja tammea Euroopasta. Kotimaiset jalopuut ovat myös vaihtoehto, mutta kuulemma ”vaativat enemmän harrastuneisuutta sekä tekijältä että asiakkaalta”. Kotimainen jalopuu on oksaisempaa kuin tuontipuu.

Pintakäsittely tehdään vesiohenteisilla maaleilla ja lakoilla verstaan naapurissa, vahat levitetään käsipelillä. Vahat ja petsit ovat liuotinpohjaisia (niissä on kauniimmat sävyt, kuin vesiohenteisissa). Helat, eli ruuvit, kiskot ja muut rauta-osat tulevat miltei poikkeuksetta kaikki Saksasta tai Itävallasta.

nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky,

Pähkäilin muutaman viikon ajan valkoisen ja tummanruskean sängyn välillä, kunnes päädyin tummanruskeaan sävyyn RTV19. Sänky on kotimaista koivua ja koivuvaneria, pinnalla on petsi ja katalyyttilakka (liuotinpohjainen).

Päätin jättää sängystä päädyn pois, sillä loftin parvi on aika matala siihen nähden, kuinka korkealta sänky päätyineen olisi tilassa näyttänyt. Päädytön Kapteeninsänky kahvattomilla vetolaatikoilla, leveys 140 cm. Siinä tilaukseni. Tarkemmin: sänkyni on Kuunariluokan Kapteeninsänky.

Tuukka tuli kokoamaan sängyn paikanpäälle (asennus kuuluu aina kuvioon) ja yllätyin, kuinka paljon kiskoa rungon sisään menikään. Mutta ei kai se ihme ole, kun sänky sisältää kuusi vetolaatikkoa. Ja kiitos kiskojen, on lopputuloksena äänettömästi auki liukuvat, ja täydellisesti sulkeutuvat laatikot.

nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky,

nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky,

Sänkyä tilatessa mietin, kuinka kätevää olisi, jos sängyn sivusta aukeavaa laatikkoa voisi käyttää myös pöytänä. Niinpä pyysin Tuukkaa tekemään kannet kahteen laatikkoon ja avot — saatiin yöpöydät.
nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky, yöpöytä
 nukkuville, sänky, unikea, kapteeninsänky, nukkuminen, suomalainen, kotimainen sänky,

Nukkuvillen sängyt valmistetaan Padasjoella, josta ne kuljetetaan asiakkaan kotiin, kaikkialle Hangon ja Utsjoen välille. (Voit kurkata galleriasta, minkälaisia tuotteita Tuukalta on tilattu.)

Jos funtsitaan ekologisuusnäkökulmaa ja hiilijalanjälkeä, on Tuukan periaatteena, ettei mitään liikutella ees taas. Kaikki raaka-aineet ja osat tulevat hänelle suoraan alkutuottajalta, sieltä ”ensimmäisestä varastosta”. Hävikkiä tulee todella vähän ja se mikä tulee, menee oman saunan uuniin tai askartelukäyttöön.

Olen erittäin tyytyväinen siitä, että löysin kotimaisen vaihtoehdon ja sain kustomoitua tuotteen omia tarpeitani vastaavaksi. Lapset on ihan superonnellisia, kun mahtuvat viereen katsomaan ”luontsikkaa” (Areenan luontodokumentteja), ilman, että kukaan roikkuu laidalla.

Tilasin sänkyyn 140 cm patjan tuttuun tapaan Porin Villa & Peitteeltä, olenkin kirjoittanut näistä kemikaalivapaista patjoista moneen otteeseen. Käytännössä tilasin saman patjan ja petarin kuin aiempaan, 120 senttiseen sänkyynkin (lue tarkemmin täältä). Villa & Peitteen patja ja Tuukan sänky on aikalailla match made in heaven. Näin eduskuntavaalikampanjan jälkeen voin sanoa, että oma sänky on ollut paras paikka maailmassa.

Hinnasta: Kuunariluokan Kapteeninsängyn hinta on normaalisti 3250,00 €, itse sain sängystä alennusta. Sänkyjen hinta riippuu aina niiden varustelutasosta.

Uskon, että nukun tässä sängyssä vähintään 10-20 vuotta, tää on paras paikka maailmassa!

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei mietin, että mistähän tuo hieno päiväpeite/viltti sängyllä on peräisin? Makee uusi sänky! Mäki haluan tommosen😄
-Marika

Hei, miten sängyn alta pystyy imuroimaan?
Sinnehän juuri villakoirat tavallisesti kerääntyvät.

Tällainen sänky kiinnostaa, mutta mietin tuota imuroinnin ja siivouksen onnistumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.