Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Aurinkovoiteiden kemikaalit imeytyvät verenkiertoon: valitse aina fysikaalinen suoja

Yllätyin kolmisen viikkoa sitten siitä, kuinka voimakasta uv-säteily jo on. Sitä harva huomaa, ilman lämpötila kun on vielä sen verran alhainen, ettemme liiku ulkona t-paidoissa.

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko, Noora ShinglerKäyn viikottain uimassa Altaalla (ulkoallas, lämmitetty vesi), olen käynyt läpi talven. Tykkään uida nimenomaan ko paikassa  raittiin ulkoilman vuoksi (juu ei puhuta niistä ahtaista pukkareista). Enpäs kuitenkaan ollut hoksannut, että huhtikussa 45 minuutin uinnin lopputuloksena voi olla selässä kunnon rusketusraidat. Moni teistäkin ihmetteli asiaa IG storyssani, josta oheinen kuvakaappaus on.

Seuraavalla viikolla kun pulahdin altaaseen, nousin ylös vielä ruskeampana — vaikka aurinko hädin tuskin paistoi.

Olen aina ollut vähän huono aurinkovoiteiden kanssa, koska rusketun helposti ja palan harvoin. Se ei silti tarkoita, etteivät auringon säteet vahingoittaisi ihoa ja olenkin välttänyt turhaa grillaamista jo pitkään. Nuorempana saatoin  maata bikineissä kotipihalla, vaikka varjossa oli vielä talven jäljiltä lunta! Onneksi ikä on tuonut järkeä päähän sen verran, että nykyään hakeudun lähinnä varjoon, jos porottaa kuumasti.

Mikäli on kiinnostunut hidastamaan/vähentämään ikääntymisen merkkejä, on kasvojen ja koko ihon suojaaminen auringolta tärkeää. Jos vuodesta toiseen kärventää itseään paahteessa ja sitten ihmettelee, miten toiset saman ikäiset ovat siloposkia ja paljon nuoremman näköisiä, voi katsoa peiliin. Tupakointi ja aurinko ovat kaksi pahinta ihon ennenaikaista vanhentajaa.

Luonnonkosmetiikan aurinkorasvojen valikoima on jo muutaman vuoden ajan ollut aika hyvä, onneksi, sillä tavanomaiset aurinkosuojat ovat murheenkryyni sekä ympäristön että ihmisen terveyden kannalta. (Kannattaa lukea Ylen juttu: Havaiji rajoittaa aurinkorasvojen myyntiä — vaurioittavat koralliriuttoja.)

Moni onneksi jo tietää, että kemialliset suojat — eli ne perinteiset aurinkovoiteet — sisältävät hormonihäirikköjä. Olen kirjoittanut aiheesta useaan otteeseen ja linkkasin teille pari päivää sitten tuoreen tutkimuksen, josta uutisoi Suomessa esimerkiksi Ilta Sanomat.

Lue Ilta Sanomien juttu >>>

Artikkeli on julkaistu Yhdysvaltain lääketieteellisen yhdistyksen Journal of the American Medical Association (JAMA) -lehdessä. Ilta Sanomien jutussa oli haastateltu syöpätautien erikoislääkäriä, dosentti Meri-Sisko Vuoristoa (TAYS), tiedusteltu kantaansa aurinkovoiteiden kemikaalien turvallisuuteen. Ihmetytti kieltämättä, kuinka varovaisen linjan dosentti ottaa. Hän toki mainitsee fysikaaliset suojat hyvänä vaihtoehtona, mutta onneksi on myös heitä, jotka ovat perehtyneet hormonitoimintaa häiritseviin aineisiin vuosikymmenien ajan ja ottavat rohkeammin kantaa: Turun yliopiston fysiologian professori Jorma Toppari, jota olen siteerannut aiemminkin, on todennut mediassa useasti, että fysikaaliset suojat ovat todennäköisesti terveydelle paras vaihtoehto.

Toppari toteaa Ylen jutussa (2015):

– Itse suosin sellaisia aurinkosuojavoiteita, jotka antavat fysikaalisen suojan aurinkoa vastaan muodostaen iholle panssarin, joka heijastaa auringonvalon pois. Kemiallisesti vaikuttavia tuotteita en käyttäisi. Suojavoiteissa on useita kemikaaleja, joilla on havaittu hormonaalisia vaikutuksia.

Myös Säteilyturvakeskus suosittelee, että alle kaksivuotiaat lapset eivät käyttäisi UV-suojavoidetta lainkaan, ja sitä vanhemmat lapset käyttäisivät nimenomaan fysikaalisen suojan antavaa aurinkovoidetta.

Yksittäisellä voiteella ei välttämättä ole merkittävää vaikutusta, mutta Toppari on huolissaan kokonaisestrogeenialtistuksesta, joka kertyy monista lähteistä.

– UV-suojavoiteiden estrogeenin kaltaisesti vaikuttavat aineet ovat suhteellisen heikkoja, mutta niiden vaikutus on yksilöllistä riippuen siitä, kuinka korkea ihmisen oma estrogeenipitoisuus on. Kemikaalit voivat vaikuttaa omaan hormoniaineenvaihduntaan suoraan estrogeenireseptorien kautta. Esimerkiksi rintasyövän kehittymisellä on yhteys koko elinikäisen estrogeenikuorman määrään. Se aina herättää huolta, kun siihen tulee muutoksia.

Naisilla pääosa estrogeenistä syntyy omassa elimistössä, mutta esimerkiksi ehkäisy- ja hormonikorvausvalmisteet lisäävät estrogeenikuormaa.

– Jotkut ajattelevat, että näihin voimakkaisiin synteettisiin estrogeeneihin verrattuna UV-voiteet ovat kuin hiiren pissa valtameressä, mutta ei se välttämättä ole niin. Myös voiteiden heikoilla estrogeeneillä voi olla vaikutusta kokonaisuuteen eli hormonien aineenvaihduntaan ja siihen, miten elimistö niitä käsittelee, miten ne poistuvat ja mille tasolle oma hormonituotanto asettuu.

Lue lisää Ylen sivuilta >>>

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko,

Luonnonkosmetiikkapuolella on tuotteita, jotka jättävät ihon valkoiseksi, mutta on myös tuotteita, jotka levittyvät mainiosti, eivätkä näy iholla ensinkään. Pari vuotta sitten Lissabonin reissulla testasin Algamariksen tuotteita ja kun House of Organic kysyi, haluaisinko puhua sarjasta teille taas, ei ollut vaikea sanoa kyllä. Tämä sarja on todella mainio ja sitä käyttää meillä koko perhe.

Kyseessä on herkälle iholle ja tuoksuyliherkille soveltuva, Ecocert Cosmetique BIO -sertifioitu sarja, jossa on monia tuotteita niin kasvoille kuin vartalolle, aikuisille ja myös lapsille.

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko, Oma vakkarituotteeni on sarjan best seller, aurinkovoidespray SK30, joka levittyy ja imeytyy ihoon helposti. Tuskin esimerkiksi huomaat tuotetta viime kesällä nappaamastani selfiestä. Tuote tulee ulos tuubista suihkeen muodossa, joten annostelu on iisiä. Käytän tätä koko kropalle kasvoja lukuunottamatta.

Kasvoista puheen ollen: Algamariksen miedosti sävyttävä, kasvoille tarkoitettu tuote, SK30 on ihan huikea (kuva alempana)! Voide paitsi suojaa kasvoja auringolta, tasoittaen ihon väriä huomaamattomasti, myös pysyy vedessä. Sarjalla on myös sävyttämätön kasvotuote, joka ei ole vedenkestävä, mutta tämä oma suosikkini voittaa sen kyllä 100-0. Nämä toki ovat myös ihotyyppi ja makuasioita, kaikille ei sovi samat jutut, omaan ihonsävyyni ja ihotyyppiini tämä natsaa kuitenkin kuin hanska.

Laitoin teille eilen jo havainnekuvaa IG Storyyn, mutta tässä vielä foto, jossa sormen puolella kasvoja on voidetta, oikealla ei. Ero on minimaalinen, tuote ei näy iholla juurikaan ja se mitä näkyy, on mielestäni oikein jees. Voide tasoittaa ihon väriä ja on mielestäni imarteleva. Ihana!

 

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko,

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko,

aurinkorasva, aurinkovoide, algamaris, luonnonkosmetiikka, iho, aurinko, Olen ottanut nämä kuvat kännykän kameralla, enkä ole käsitellyt niitä laisinkaan, jotta sävyt ja vaikutelma olisi mahdollisimman aito ja siloittelematon. Kämmensyrjälläni oleva nokare on vähän vaalean näköinen, mutta levittyy iholle huomaamattomaksi.

Sävytetty Alga Maris -voide on 50 ml:n kokoisessa pakkauksessa, joka on kätevä pitää mukana. Eipä ensi kesänä tarvitse muuta kuin tämän ja aurinkopuuterin!

Entä lasten iho? Käytän heille tosi vähän mitään, koska pyrin mielummin suojaamaan ihoaan ohuilla vaatteilla kuin voiteilla, mutta Algamariksen lasten tuote, suojakerroin 50 on käytössä etenkin tarhaikäisen käsivarsissa ja poskilla. Jopa tämä imeytyy ihoon hyvin, vaikka aluksi kämmenelle levitettäessä näyttää, ettei näin valkoinen kama voi kadota mihinkään. Tuotetta tarvitseekin todella vähän ja se katoaa huomaamattomaksi kun sen hieroo ihoon.

Vinkki purjehtijoille: Alga Mariksella on myös mainio huulivoide, joka ei maistu ja tuoksu miltään. Se jättää huulet aavistuksen valkeiksi, mutta on ihanan huomaamaton muuten, kun suussa ei maistu oudolle. Olen testannut vastaavia, jotka maistuvat kaamealta.

Pärjäisitkö näillä eväillä eteenpäin, vai mietityttääkö vielä jokin aurinkovoiteisiin liittyen? Kysyä saa mielellään kommenttiosiossa!

Sarjassa on muuten suojakerroin 50 -tuotteita myös — löydät koko valikoiman House Of Organicin sivuilta.
13 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kiitos informatiivisesta kirjoituksesta. Löysin juuri tällä viikolla suomalaisen Ekopharman aurinkosuihkeen, jossa oli fys.suoja, levittyi kuin unelma janloöputulos täysin matta. Tehon testaan kesällä. Vaikutti todella hyvältä.

    Vaihtoehtoja alkaa joo olla tosi hyvin. Pitääkin testata tuo Ekopharman tuote myös!

Joku aika sitten Hesarin ”Minä väitän” -sarjassa oli juttu siitä että suomalaiset eivät osaa suojautua auringolta oikein. Siinä mainittiin mm. se, että moni käyttää aurinkovoidetta liian vähän. Että sitä pitäisi käyttää nimenomaan sellainen kerros että voide näkyy. Käytän lapsillani juuri tuota samaa Algamariksen sk50 -tuotetta (bongasin sen muistaakseni alunperin just täältä blogista) ja mietin nyt että käytänkö sitä liian vähän jos pystyn levittämään sen näkymättömäksi kerrokseksi. Onlo sulla tietoa minkälaisilla voidekerroksilla tuo sk50 saavutetaan?

    Riikka: hyvä kysymys ja joo muistan lukeneeni saman jutun. Tätä pitäisi varmaan kysyä maahantuojalta esimerkiksi suoraan. Voin selvittää ja palaan tähän!

Onko fysikaalisen suojan sisältävissä tuotteissa jotain ympäristölle haitaillisia ainesosia? Miten nanokokeiset filtterit (titaani- ja sinkkioksidi)?

    Suvi: luonnonkosmetiikassa nanopartikkeleja ei sallita. Niiden on havaittu pääsevän ihmisessä keuhkoihin saakka.

    Tietääkseni fysikaaliset tuotteet eivät ole luonnolle haitallisia.

Muuten hyvä sarja, mutta tuoksuu mielestäni liian kookoksiselta, joten tästä syystä olen itse tykästynyt acorellen spray aurinkorasvaan.

Ruskettuuko iho kuitenkin näillä tuotteilla? Vai estävätkö sen kokonaan.

Onko tuossa Algamariksen aurinkovoiteessa oleva totaanioksidi sama, mistä mainitsit EU:n kemikaalivirasto-jutussa (E171): hormonihäirikkö ja karsinogeeni?

miten suosittelisit suojaamaan ihon jos ui ja saunoo aurinkoisella säällä? aurinkovoide tuntuu tässä tilanteessa kinkkiseltä.

Hei, huomasin, että Algamariksen tuotteet sisältävät alumiinia 😮 Alumiinistahan on paljon puhuttu deodoranttien yhteydessä. Luulisi, että vielä haitallisempaa olisi sivellä koko kroppa alumiinilla. Tuntuu kyllä, että auringolta suojautuminen turvallisesti on melkoinen haaste.

Itseäni kiinnostaa myös Miian kysymys, että mitä auronkovoiteiden titaanidioksidim suhteen pitäisi ajatella ja että onko se nyt sitten yhtäkkiä haitallista / suhteutettavissa aiempaan juttuusi Kemikaaliviraston (E 171) huolesta?

Miten fysikaaliset suojat pestään pois?!? Ei irtoa suihkussa kunnolla, enkä viitsi hangata lapsen ihoa verille. Ensimmäisen aurinkoisen päiväkotiviikon jälkeen jäi ihottuma kaulaan kun oli mahdoton pestä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.