Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Alpakan villa tuntuu iholla silkkiseltä

Valitsen yleensä luonnonmateriaalin keinokuidun edelle. Vaakakupissa painavat ympäristö- ja terveyssyyt. Moni ei välttämättä hoksaa sitä, mistä kaupassa hypisteltävä vaate on valmistettu. Esimerkiksi monet vegaanisina markkinoidut materiaalit ovat muovia. Jos vegaanisuus merkkaa, valitse aina kun voit vegaaninen luonnonmateriaali, sillä muovituotteita kuluttamalla et tee palvelusta ympäristölle ja eläimistölle.

Toisaalta, en haluaisi myöskään ylläpitää eläinten tehotuotantoa, joten välillä tuntuu, että voi vain valita huonoista vaihtoehdoista. Esimerkiksi kaikki villa ei ole eettistä. Lammas ei kärsi hellästi tehdystä keritsemisestä, mutta valitettavasti tuotantotavat voivat olla aika karmeita. Siksi kannattaa olla villan alkuperän kanssa tarkka.

Eräs villalaji, joka on — ainakin toistaiseksi — aina mulesing-vapaata ja eettistä muutenkin, on alpakan villa. Alpakat elävät Perussa puolivilleinä ja laumat kootaan yhteen keritsemistä varten. Alpakan villa ei ole tehotuotettua ja alpakoita on maailmassa arviolta vain 4 miljoonaa yksilöä, esimerkiksi kashmirvuohia on yli 450 miljoonaa.

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

Alpakan villa on maailman hienoimpia kuituja. Alpakka on perulaisille kulttuurisesti ja historiallisesti arvokas ja alpakat ovat kalliita. Inkojen valtakunnassa kestävä, sileä ja pehmeä alpakan villa oli varattu vain hallitsijoille ja kuninkaallisille.

Olen testannut brändin neuleita nyt kuukauden päivät. Myös kestävän muodin superasiantuntija, Outi Pyy kirjoitti alpakan villasta vastikään:

”Alpakan villan vahvuus on pitkäkuituisuus ja elastisuus. Pitkän kuidun vuoksi se ei nukkaa niin helposti kuin esim. kashmir ja muut karvakuidut. Elastisuus antaa hieman joustoa neulokseen ja ehkäisee näin venymiä. Kun nämä kaksi ominaisuutta saadaan samaan vaatteeseen, on lopputuloksena erittäin käytännöllinen ja pitkäikäinen laadukas vaate. Alpakkaneuleen pitkäikäisyyteen ja kulutuskestävyyteen vaikuttaa toki myös neuloksen ja käytetyn langan paksuus, koska kyllä vaate käytössä kuluu, vaikkei sitä ikinä pesisikään koneessa.”

Suomessa alpakkavaatteet tai -kuitu on vielä aika tuntematon, luultavasti hintansa vuoksi. Se maksaa suomalaiseen lampaanvillaan nähden noin kolminkertaisesti. Alpakkavaate on siis investointi, ja laatu on kyllä sen mukaista. Kuidut ovat sileitä, eikä karheudesta ole tietoakaan. Vaikka kaikki testaamani Alpa-vaatteet ovat neuleita, ne eivät nukkaa ollenkaan. Neuleet ovat sileitä ja pehmeitä, ja niiden muoto pysyy. Ei venymistä tai vanumista. Ne tuntuvat, tiedätkö, sellaisilta vanhan ajan vaatteilta, jotka on suunniteltu kestämään 50 vuotta.

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

Suomalainen Alpa valmistaa perulaisesta alpakan villasta neuleita ja huiveja ja valikoima on laaja. Nettikaupan kuvat eivät tee aivan oikeutta mielestäni matskulle, joka näyttää livenä aivan superlaadukkaalta. Itse kävin testaamassa vaatteita Helsingin keskustan Sokoksella, olen tottumaton tilaamaan mitään nettikaupasta, ilman että olen päässyt koskemaan tuotetta omin käsin.

Oma suosikkini mallistosta on Alpan Chilly-neule, joka ulottuu reiteen. Malli on rento, ja toimii yhtä hyvin kotivaatteena kuin ihmisten ilmoilla. Matsku on aivan mieletön, 100%:sta alpakan villaa.

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

Vaalien jälkeen on tehnyt mieli vain vaeltaa kotona villasukissa ja juoda teetä. Chilly-neule kuvaa moodiani juuri nyt aika täydellisesti. Huomenna alkavat työt taas ja silloin voi vetää Chillyn kaveriksi pillifarkut.

Toinen suosikkivaatteeni Alpa-mallistosta on vyötärömittainen Silent-neuletakki. Se on ohut ja mahtuu vaikka nahkatakin alle, mutta lämmittää silti. Tykkään neuletakin simppelistä leikkauksesta, se on helppo yhdistää mihin vain. Tykkään erityisen paljon neuletakin napeista. Myös Hazy-neuleessa (alapuolen kuva) on kivat napit, jotka tekevät muuten niin basicista neuletakista kiinnostavan.

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

Alpakasta neulotut tuotteet sopivat muuten myös joillekin villa-allergisille, koska alpakan villa ei sisällä rasvaa (lanoliinia), kuten lampaan villa. Alpakkakuitu on pitkä, eikä se kutita tai ärsytä ihoa. Näitä kaikkia testaamiani vaatteita voi mainiosti pitää paljasta ihoa vasten, ei kutise laisinkaan. Lisäksi materiaalissa on ihanaa se, että se siirtää kosteutta tuplasti sen, mitä villa, eli hiki haihtuu nopeasti, eikä materiaali liimaudu ihoon.

Alpan sivuilla kerrotaan eri alpakkalaaduista:

  • Fine Special Alpaca – Yleisin neuleissa käyttämämme alpakkalaatu. Tuo kestävyyttä pintastruktuurillisiin neuleisiin.
  • Baby Alpaca – Hyvin pehmeä kuitulaatu. Käytetään napakoissa ja sileissä neuleissa ja kudotuissa huiveissa.
  • Premium Baby Alpaca – Hyvin harvinainen ja äärimmäisen hieno kuitulaatu. Käytetään esimerkiksi silkki/alpakka-huiveissamme.

Tarkennuksena: baby alpaca ei tarkoita alpakkavasan villaa, se on nimitys hienoimmalle, pehmeämmälle ja laadukkaammalle alpakkavillalle.

Vielä yksi Alpa-suosikki: Blackbird-neuletakki (alla).  Kuvio on makea, tämän kun saisi vielä lyhyenä mallina, olisin myyty! Alpan naistenmallit ovat isoksi osaksi esimerkiksi hihojen osalta aika tiukkoja, voisin hyvin kuvitella päälleni myös merkin miesten malliston neuleita. Voisinpa kaivata kokonaista unisex-mallistoa Alpalta!


villa, villavaate, alpakanvilla, alpakka, alpa, neule, neuletakki

Outin blogissa on upeita kuvia, joiden joukossa miesten malliston Shawl Collar -neule, aika täydellinen. Juuri sellainen vaate, joka voisi hyvin olla oman vaatekaapin kulmakivi.

Laadukkaiden ja eettisten tuotteiden lisäksi Alpaa voi kehua muutenkin: yritys on avannut tuotantonsa täysin.  Neuleet valmistetaan liettualaisissa perheyrityksissä, joilla on yli 120 vuoden kokemus neulonnasta. Tehtaat ovat voittaneet palkintoja mm. hyvien työolojen ansiosta. Tuotanto on Liettuassa, koska muotoon neulottujen neulevaatteiden valmistus vaatii  tietynlaiset koneet, eikä Suomessa ole ollut puitteita enää vuosikymmeniin. Valitettavasti. Tulisipa vielä se päivä, että täällä osattaisiin ja kannattaisi tehdä vaatetuotantoa. Haluan uskoa, että se päivä koittaa vielä! Ilahduttavaa on myös se, ettei Alpa-tuotteiden tuotannossa käytetä myrkyllisiä väriaineita ja hävikki on minimaalista.

Suosittelen piipahtamaan jossakin Alpaa myyvistä kivijalkamyymälöistä ja testaamaan itse, niin ymmärrät, miksi materiaali on niin mieletön. Ehdotonta lahjapotentiaalia, vaikka äitienpäiväksi.

***

Jutun kuvat: Ossi Paloneva

5 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Minua Alpan neuletakki ainakin kutitti. Pistely oli karmeaa, jopa toisen paidan läpi. Alpalta sanottiin, että pistely menee ohi parin viikon käytön jälkeen, mutta en uskaltanut ottaa riskiä, koska neule oli niin arvokas. Pelkäsin, että jää käyttämättä kutisemisen vuoksi. Pystn käyttämään vain cashmere villaa ja siinäkin pehmeimpiä laatuja.

    Harmillista. Mä taas olen käyttänyt ihan palasta ihoa vasten, t-paidan kanssa näitä neuleita.

Joo samaa meinasin kommentoida. Minulla on ihana, laadukas Drizzle, mutta ei se tuntuma valitettavasti oo yhtä mukava kuin kashmirissa tai merinossa. Parhaana päivänä saan pidettyä paljaalla iholla kun mut toisena pistely häiritsee liikaa. Yritän pitää kuitenkin jos pehmenis vielä lisää. (Tuli mulle käytettynä, joten en tiedä, millainen oli pakasta vedettynä). Baby alpaca kiinnostaa kovasti.

Hyvä tosiaan muistaa, että alpakan villakin jaetaan ominaisuuksiensa perusteella eri laatuluokkiin.

Alpakka-luokkaan kuuluva kuitu voi hyvinkin kutittaa, baby-alpakka harvemmin ja royal baby vielä harvemmin.

Valitettavasti aika yleisesti puhutaan vain alpakasta ja tällöin myös kokemukset ovat kovinkin erilaisia.

Kaikista hämäävintä on tietysti se, jos eri kuituja on sekoitettu keskenään ja sitä kutsutaan alpakkatuotteeksi – esim. lammas & alpakka sekoitus.

Kannattaa siis olla tarkkana, kun tekee hankintoja.

Hei! Jäin miettimään lähdettäisi tuolle kashmirvillan tuotannolle. Kashmirvuohi tuottaa vuosittain vain noin 100-150 g villaa eikä eläimiä ole saatu tuottamaan Euroopassa yhtä hienoa villaa kuin Aasian ankarissa olosuhteissa. Kashmir on siis harvinaista ja yli 450 miljoonaa eläintä kuulostaa vahvasti yläkanttiin menevältä. Ehkä sekoitit kashmirvuohen angoravuoheen, joka tuottaa mohairiksi nimettyä kuitua jopa 5 kg vuosittain? https://kashmir-villa.com/mita-on-kashmirvilla/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.