Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Muoviton maaliskuu: ruokaa omiin astioihin

Punnitse & Säästä on ensimmäisiä ekohenkisiä kauppoja, joihin opiskeluaikoina tutustuin. Alunperin minut taisi ketjuun tutustuttaa itseäni huomattavasti tiedostavampi poikaystävä ja pian ostin pähkinät, kuivatut hedelmät yms. irtokamana paperipusseissa. Muistan vieläkin, kun maistoin ensimmäistä kertaa kuivattuja, sokeroituja, inkivääripaloja. Ihan parasta! Kävin Tampereen ”punnitteessa” aina kun olin saanut kuukauden opintotuen ja panostin laadukkaisiin herkkuihin.

Punnitse & Säästä muuttui vuonna 2017 It´s Pure -nimiseksi ketjuksi, tänä päivänä löytyy putiikkeja molemmilla nimillä, konsepti on kaikissa liikkeissä sama: pähkinöiden, kuivattujen hedelmien, makeisten, linssien, pastan  ja muun kuivatavaran irtomyynti. It´s Pure-myymälöiden painotus on Punnitsea enemmän lisäaineettomassa ja luomussa. Luomuksi on luvattu vähintään 50% valikoimasta.

Aiemmin ketju myi irtona myös pesuaineita. Kävin Kurvin liikkeessä tankkaamassa omaan pulloon pesuaineita ja shampoota, kunnes Tukes kielsi irtomyynnin vuonna 2014 . Linjauksesta nousi kohu ja moni ihmetteli, kun esimerkiksi Saksassa pesuaineita myydään omiin puteleihin ja sama EU-lainsäädäntö koskee molempia jäsenmaita. Miksi Suomessa ollaan tiukempia? Meppi Sirpa Pietikäinen nosti asian esiin ja toi ilmi, ettei irtomyynti ole EU:ssa kiellettyä, meillä vaan tulkitaan tiukimman mukan. Komissio kommentoi asiaa kesällä 2016, mutta vastaus ei aiheuttanut muutosta Tukesin linjauksessa. Parhaillaan ollaan jonkinlaisessa välitilassa, jossa Tukes odottaa EU:lta kannanottoa irtomyynnin ongelmakohtiin. Täysin kiellettyä irtomyynti ei ole: kosmetiikan, esimerkiksi shampoon osalta irtomyynti on sallittua, mutta pesuaineiden ei.

On toki hyvä, että viranomainen on tarkka, mutta eikö pesuaineiden irtomyynti voitaisi meilläkin ottaa vähän rennommin ja luottaa siihen, että asiakkaat itse merkkaavat, mitä aineita mihinkin pulloon lataavat? Kauppahan voisi vaikka printata tuoteselosteita ja asiakas voisi liimata tarrana etiketin omaan pulloon.

itspure, punnitsejasäästä, muoviton, muovi, irtomyynti

Nyt pesuaineista ruokaan! Moni teistä on varmasti tottunut ostamaan Punnitse & Säästän tai It´s Puren ruoka-aineita paperipusseissa. Nyt It´s Pure haluaa korostaa, että tuotteita saa ostaa myös omiin astioihin. Ja tästä kirjoitan juuri tänään siksi, että tänään strarttasi muoviton maaliskuu.

Teemakuukausi haluaa haastaa kuluttajia vähentämään muovia arjessaan ja tämä jos mikä on Kempparin lempiaiheita! It´s Pure-ketjun toimitusjohtaja Ilkka Pihlajisto kertoi puhelimessa, että ketju haluaa opastaa ihmisiä tuomaan mukanaan omat  rasiat tai pussit — vaikka tyhjän, pestyn maitotölkin. Kunhan astia on puhdas.  Ostoksista saa 5% alen, kun tuo oman astian, fiksu veto antaa alennusta viitseliäisyydestä! It´s pure haluaa näin rohkaista asiakkaita vähentämään pakkausjätettä ja tässä on mun mielestä aivan loistava konsepti muillekin ketjuille kopsittavaksi.

itspure, punnitsejasäästä, muoviton, muovi, irtomyynti

Itse kävin hamstraamassa pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, joita meillä kuluu paljon. Tällä kertaa ostin myös skidien lemppareita: vegaanisia nallekarkkeja.

itspure, punnitsejasäästä, muoviton, muovi, irtomyynti

Olisi huippua saada mahdollisimman moni teistä testaamaan omiin astioihin ostamista. Kokeile ja tuu kommentoimaan, miten sujui! Liikkeitä on ympäri Suomen, löydät kaikki toimijat täältä. Ketjulla on muuten myös verkkokauppa.

Muovista ja muovittomuudesta on kirjoitettu Kempparissa moneen otteeseen, tässä muutama lisätärppi:

Yksi kommentti Jätä kommentti

Kommentit

Oli myös hyvä jos P&S/It’s pure liikkeiden astiat olisivat jotain muuta kuin muovia. 🙂 Muuten ovat oikein hyviä liikkeitä. Harmi että Kampin liike meni remontin takia kiinni eikä ole tietoa avautuuko enää siellä. Toivottavasti avautuu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.