Miksi mustikka, eikä variksenmarja?
Kotimainen marja, joka on satoisuudeltaan kuin mustikka, helppo kerätä, antioksidanttipommi, joka sisältää enemmän C-vitamiinia kuin mustikka — variksenmarja eli kaarnikka on ollut pitkään niin väheksytty, että oikein harmittaa! Variksenmarjan nimikin juontaa siitä, että sitä on halveksuttu ja suorastaan väärinymmärretty — ehkä siksi, että se on maultaan mustikkaa laimeampi. Mutta se on oikea terveyspommi.
Arktiset aromit valitsi kaarnikan vuoden marjaksi vuonna 2012:
”Erityisesti sen [variksenmarjan] väriaineet ovat kiinnostaneet tutkijoita, sillä tumma variksenmarja sisältää runsaasti antosyaaniyhdisteitä. Antosyaanit ovat väriltään voimakkaan punaisia, sinisiä ja violetteja kasvien solunesteessä esiintyviä fenoliyhdisteitä, jotka toimivat kasveissa väripigmenttinä, ja suojaavat niitä UV-säteilyltä, tuhohyönteisiltä, viruksilta, bakteereilta ja sieniltä sekä toimivat kasvihormoneina. Kun japanilaisessa tutkimuksessa verrattiin mm. variksenmarjan, mustikan, mustaherukan, karpalon, punaherukan, karhunvatukan, vadelman ja mansikan antosyaanin määriä, havaittiin variksenmarjassa olevan korkein antosyaanien kokonaispitoisuus. Kyseisillä fenoliyhdisteillä on useissa tutkimuksissa havaittu olevan ihmisen terveydelle hyödyllisiä, ja niillä voi olla useita kroonisia sairauksia estäviä vaikutuksia”. (Lue lisää täältä.)
Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa puolestaan selvitettiin variksenmarjojen vaikutusta aterian jälkeiseen sokeriaineenvaihduntaan. Ilmeni, että variksenmarjat ehkäisevät ruokailun jälkeistä veren sokeritason nousua ja siten myös kakkostyypin diabeteksen syntymistä.
Mistä sitten kiikastaa? Miksi mustikka on paljon käytetty, mutta kaarnikka ei? Todennäköisesti kyse on mausta: variksenmarjat ovat maultaan mietoja, niissä on vain vähän sokeria ja happoja. Niitä voi kuitenkin käyttää mustikoiden tapaan hilloissa, piiraissa, leivonnaisissa, marjakeitoissa, puuroissa, smoothieissa… Variksenmarjasta voi myös valmistaa mehua, joka muuten on upean väristäkin! (Alapuolen kuvassa tosin makuvesi, ei mehu. 🙂
Uusimmassa VILLD-jaksossa Ossilla ja mulla on käynnissä mökkiolympialaiset, joiden myötä testaamme, millä tavalla valmistettuna variksenmarja maistuu parhaalta. Valmistamme ”mustikkamaitoa” variksenmarjasta, mustikkamarjamehua, mehussa marinoituja salakoita, virkistävää cold brew´ta, suolaista piirasta, chutneyta ja jäätelöä. Ihan älyttömän hauskaa testata yhtä raaka-ainetta tällä tavalla monella tapaa!
Katso koko jakso ja nappaa talteen ideat kaarnikan käyttämiseksi!
”Mustikkamaito” – variksenmarjaa ja kauraa (2:lle)
- 1 dl variksenmarjaa
- 1 tl koivusokeria
- 3 dl Kaslink AITO barista -kaurajuomaa
Survo variksenmarjat ja koivusokeri sekaisin. Jaa laseihin. Vaahdota kaurajuoma ja kaada se marjojen päälle.
Orvokki-variksenmarja -cold brew
Olen käyttänyt lasisia juomapulloja varmaan jo 10 vuotta, ja pitänyt niissä yleensä vain vettä sellaisenaan. Huvitti, kuinka Ossin idea cold brew´sta SIGG-lasipullooni tehtynä ei ollut koskaan tullut mieleeni! Tämä on superhelppo tapa tehdä raikkaita kesäjuomia helposti:
- ½ kourallista kuivattua tai tuoretta keto-orvokkia
- 2 rkl kuivattua variksenmarjaa
- 0,7 l vettä
Laita ainekset pulloon. Ravista. Anna tekeytyä jääkaapissa 12-24 tuntia.
Variksenmarjahilloke
- 1 sipuli
- 2 rkl öljyä
- 2 dl variksenmarjaa
- ½ dl koivusokeria
- 2 rkl väkiviinaetikkaa
Hienonna sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää variksenmarjat, sokeri ja etikka. Kiehuta 3 minuuttia. Blendaa tasaiseksi.
Salakat – etikka & variksenmarja
- salakkaa fileenä (vaihtoehtoisesti silakkaa tai muikkua)
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- ½ dl variksenmarjamehua
- suolaa
Sekoita keskenään etikka ja mehu. Laita kalat liemeen tunniksi. Mausta kevyesti suolalla.
Variksenmarjapiiras
Pohja:
- 1,5 dl ruisjauhoa
- 1,5 dl tattarijauhoa
- ½ tl suolaa
- ½ tl leivinjauhetta
- 1,5 dl Kaslink AITO kaurajuomaa
- 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
Sekoita kuiva-aineet keskenään. Lisää kaurajuoma ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Painele öljyttyyn vuokaan.
Täyte:
- 3 dl variksenmarjaa
- 1 dl Kaslink AITO kaura ruokaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl perunajauhoa
Sekoita perunajauho ja suola kaura ruokaan. Lisää marjat. Paista 175°c uunissa 35 min.
Variksenmarjakaurajää
- 3 dl variksenmarjaa
- 1 dl Kaslink AITO kaura ruokaa
- ½ tl suolaa
Sekoita ja pakasta ainekset umpijäähän. Kuutioi jäätynyt massa ja se lihamyllyn läpi. Älä sekoita. Pidä pakkasessa tarjoiluun asti.
Kuten ohjelmassa totean; oli annos ihan kreisi, mutta hyvällä tapaa. Ossi yhdistää tuosta noin vain jäätelön chutneyyn ja salakat siihen kylkeen — ihailtavan ennakkoluuloton tyyppi.
Variksenmarja-jakso oli VILLD-jakso numero 11. Sen mahdollistivat:
- Kaslink Aito — kokkaamme jokaisessa jaksossa maidottomasti, kasvipohjaisilla tuotteilla, tässä jaksossa käytössä oli Aito Kauraruoka (eli kaurapohjainen ”ruokakerma”)
- Partioaitta — joka pukee minut ja Ossin Fjällrävenin kuteisiin,
- SIGG — jonka Hot and Cold -pulloon teimme variksenmarja-orvokki cold brewn,
- Primus — jonka retkikeitin kulkee kätevästi mukana luonnossa,
- Eskimo — keräämme villiraaka-aineet brändin rasioihin ja pusseihin, tässä jaksossa Ossi käytti kalojen perkuuseen Eskimon kartonkista leikkuulautaa ja nitriilikäsineitä,
- Nissan — joka kuljettaa tiimin lokaatioihin,
- Taukovaate, jonka violetti mekko mulla oli jakson kokkauskohtauksessa,
- Optipari — jonka kalusto sarjassa on käytössä.
Lisäksi kiitos Leena Kouhialle Raaka/Rå-astioista.
Kuvat: Dorit Salutskij
Kommentit
Kyllä kyse on vain siitä, ettei variksenmarjaa kasva Etelä-Suomessa niin paljoa, että sitä kannattaisi kerätä. Mustikkasadot ovat sen sijaan paljon runsaammat. Miksi siis suurella vaivalla etsiä variksenmarjoja, kun mustikat lähtevät mukaan vähemmälläkin?
Pohjois-Suomessa variksenmarjaa on enemmänkin ja siellä sitä myös kerätään ja syödään.