Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Ahaa-elämys keittiössä: särkimajoneesi!

Koen vetoa raaka-aineisiin, joista ei yleisesti innostuta. Samasta syystä taidan rakastaa kirpputoreja: kokemus siitä, että toisen hylkäämä, onkin minulle aarre. Juuri siksi esimerkiksi mun suunnittelemissa kosmetiikkatuotteissa on käytetty pihlajaa ja nokkosta. Sen lisäksi, että ne ovat pitkään olleet ylenkatsottuja, ovat ne erinomaisia niin kosmetiikka- kuin ruokakäytössä. Kaikki tietävät ne, mutta perinteisesti ne on kierretty kaukaa.

Tässä postauksessa on kuulkaa sellainen pommi, että keittiösi mullistuu! Mikäli siis olet kalansyöjä. Pieni pohjustus kuitenkin ensin.

Termi roskakala on omituinen: kuka on päättänyt, että särki, lahna, säyne jne. ovat ”roskaa”? Jos ihmisroska-termi aiheutti mediakuohunnan, pitäisi roskalan tehdä sama! Harmi vaan, etteivät kalat voi nousta barrikaadeille.

Tässä postauksessa havainnollistuu, kuinka esimerkiksi särki on aiva loistava raaka-aine, eikä peruskuluttajan tarvitse tehdä mitään muuta, kuin ostaa purkki kaupasta ja tarttua sauvasekoittimeen. Oma keittiömaailmani nimittäin mullistui, kun Ossi valmisti ekan kerran särkimajoneesia.

Järki Särki on suomalainen firma, joka on onnistunut siinä, missä ei juuri kukaan aikaisemmin: roskakalan tuotteistamisessa herkulliseen ja lisäksi idioottihelppoon muotoon. Käytännössä lasipurkissa on vain kalaa, öljyä ja mausteita. Ei lisäaineita, ei mitään turhaa, vaan aitoja makuja. Ruodot ovat pehmeinä seassa, eivät häiritse yhtään. Ja tuote on 100% suomalainen. Se onkin noteerattu ulkomaita myöten: Järki Särki oli esimerkiksi ehdolla parhaaksi pohjoismaiseksi ruokatuotteeksi Embla-kilpailussa, joka on ruokaskenessä verrattavissa Pohjoismaiden kirjallisuuspalkintoon. Firma on lisäksi voittanut Sitran Fiksu arki -palkinnon.

Kun sain purkin ekaa kertaa käteeni, ihastelin ensin designia: tässä on tehty visuaalisesti kaikki just oikein. Kerrankin! Sitten avasin kannen, jännitin ja maistoin. BINGO! Särki on herkullisessa mausteliemessä ja palaset voi lusikoida vaikka suoraan leivälle tai pastan sekaan. Juuri niin olen tuotetta itse käyttänyt tähän saakka. Ihan parasta pikaruokaa, mitä ruokakaupasta voi saada — todellakin Fiksu arki -palkinnon veroinen, koska mikä muu kalatuote kuin purkkitonnikala olisi tähän mennessä ollut yhtä helppo?

On kuitenkin kikka, joka vie homman seuraavalle tasolle: sauvasekoitin. Tämä kikka on idioottihelppo ja lopputuloksena on uskomattoman samettinen ja herkullinen levite, joka toimii loistavasti leivällä tai vaikka dippinä.

Särkimajoneesi:

 1. Valuta öljy pois Järki Särki savustettu & luomuvalkosipuli -purkista.
 2. Sekoita särkipalat lasipurkissaan sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.
 3. Lisää 3 rkl pois otetusta öljyä takaisin purkkiin ja sekoita vielä hetki.

Ah mitä herkkua!  Toimii ihan yhtä hyvin vaalealla, kuohkealla vehnäleivällä, kuin siemenkräkkerilläkin.

Tahnaa voi mainiosti käyttää myös vaikka pastassa, ja valmistimmekin Järki Särki luomutomaatti & yrtit -tuotteesta sellaisen.

Särkipasta:

 1. Keitä pasta ohjeen mukaan.
 2. Leikkaa puolet munakoisosta 1 cm paksuisiksi siivuiksi, valele Järki Särki -kastikkeella ja lisää ripaus suolaa siivujen päälleä. Paahda 200-asteisessa uunissa 25 minuuttia.
 3. Leikkaa loput munakoisosta pieniksi kuutioiksi (3×3 mm.) suolaa kevyesti ja anna tekeytyä huoneen lämmössä 15 minuuttia.
 4. Laita puolikas purkillinen Järki Särkeä blenderiin, lisää kerma ja suola ja blendaa.
 5. Kun pasta on kiehunut, siivilöi vesi pois, laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita särkikastike ja suolatut munakoisokuutiot ja loput särjet joukkoon.
 6. Koristele paahdetuilla munakoisosiivuilla ja yrteillä, esimerkiksi rakuunalla.

Jaa-a, keittiössäni taisi juuri tapahtua kalavallankumous. Sinulle, joka syöt purkkitonnikalaa: tässä on oiva kotimainen vaihtoehto. Ja sinulle, joka käytät lähinnä lohta, sen helppouden vuoksi: testaapa särkeä näissä postauksen muodoissa. Veikkaan, että koette molemmat pienen ahaa-elämyksen. 🙂

Psst… Keittiövinkki: kannellisen säilykepurkin avaamisessa auttaa pieni kopautus kovaa pintaa vasten 45 asteen kulmassa. Kopauttaessa kannen alle pääsee näin vähän ilmaa ja kansi aukeaa helposti.

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Kuulostaa herkulta! Oispa kiva saada inkivääristä makua kokeiluun! 🙂

Miksi lisätään suolaa vielä? Minusta jo itse säilyke oli vähän liian suolainen. Suola ei monellekaan ole sallittua. Yhdelle hengelle voi sekoittaa ehkä pienemmän satsin johonkin kasvikseen jota ei tarvitse suolata. Kokeilen.

  Meillä menee tänään kokeiluun tuo majoneesi uuniperunoiden kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.