Menu

Korvasieni-voikukkarieskaa metsässä

Reilu vuosi sitten tapasin Ossin ja varmaan jo kolmansilla treffeillä aloimme ideoida VILLD-ohjelmaa. Visioin kaikenlaisia juttuja ja projekteja alvariinsa, mutta tämäpäs ei jäänyt pelkän idean tasolle, vaan viime vuonna kuvasimme kaiken kaikkiaan kuusi jaksoa villiruokaohjelmaamme. Hankimme sponsorit, kokosimme tiimin, etsimme kuvauslokaatiot, käsikirjoitimme, teimme miljoonia excel-taulukoita, listoja, laskelmia… Ja niin: loimme oman ohjelman. Aika hullua!

Seitsemäs VILLD-jakso julkaistiin tänään ja tällä kertaa luvassa on todellinen metsäjakso. Ossi opettaa minut etsimään ja kokkaamaan korvasieniä, lisäksi valmistamme rieskaa ja peston voikukista ja frittaamme myös voikukannuppuja — jotka muuten aukeavat kuumassa öljyssä pieniksi tähdiksi! Kyseinen annos oli itse asiassa viime kuussa järkkäämillämme VILLD-illallisilla monien suosikki.

Löydät uusimman jaksomme tämän postauksen lopusta, blogini etusivulta ja tietenkin VILLDin kotisivuilta. Ohjelmassa on englanninkielinen tekstitys, jonka saa tarvittaessa klikattua päälle.

Julkaisen aina jakson reseptit täällä Kemikaalicocktailissa, joten pystyt kokkaamaan itse sen, mitä me teemme ruudussa.

KORVASIENI-VOIKUKKARIESKA

Voikukkarieska

 • 150 g Kaslink-kaurajuomaa
 • 1 tl suolaa
 • 3 rkl öljyä
 • 1 rkl valkoviinietikkaa
 • 30 g voikukanlehteä
 • 150 g tattarijauhoa
 • 1 tl leivinjauhetta

Pese ja silppua voikukan lehdet hienoksi. Sekoita kulhossa kaurajuoma, suola, öljy, valkoviinietikka, ja voikukanlehdet. Lisää keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe. Anna taikinan asettua 30 min. Taputtele käsissä taikina lätyiksi, reilusti tattarijauhoa apuna käyttäen. Laske lätyt suoraan käsistä kuumaan kuivaan pannuun. Paista kunnes rieskat saavat molemmille puolille hieman väriä.

Voikukkapesto

 • 2 dl tattarisuurimoa
 • 70 g voikukanlehteä tai nuppuja (pestynä ja kuivattuna)
 • 1,5 tl suolaa
 • 1 rkl valkoviinietikkaa
 • 3 rkl öljyä
 • 1,5 dl Kaslink-kauraruokaa (ruokakerman kaltainen tuote siis)

Pyöritä kuivaa tattaria monitoimikoneessa / kutterissa 1 min täydellä teholla, kunnes se on osittain jauhomaista. Lisää voikukka. Aja tasaiseksi. Lisää suola, valkoviinietikka, öljy ja viimeisenä kauraruoka. Anna asettua jääkaapissa 2 tuntia. Rakenne muuttuu jähmeämmäksi tattarin turvotessa.

Korvasieni-voikukka-tattaripaistos

 • 2 dl tattarisuurimoa
 • 200 g korvasientä
 • 100 g voikukan lehteä
 • öljyä
 • suolaa
 • etikkaa
 • 1 rkl tattarijauhoa

Ryöppää ja huuhdo korvasienet huolella (varman päälle pelaat ryöppäämällä korvasienet 3 x 10 min, minimissään kuitenkin 2 x 5 min reilussa vedessä). Esikeitä tattari. Hienonna korvasienet veitsellä. Paista korvasienet pannussa öljyssä. Lisää tattari ja voikukat. Paista muutama minuutti. Mausta etikalla ja suolalla. Pyöräytä lopuksi tattarijauho sekaan ja paista kunnes tattarijauho on imenyt maut pannun pohjasta.

Korvasienitempura

 • 100 g kaurajuomaa
 • 1,5 rkl valkoviinietikkaa
 • 1,5 tl suolaa
 • 75 g tattarijauhoa
 • 1 tl ruokasoodaa
 • 0,5 l öljyä
 • korvasieniä
 • suolaa

Sekoita tempuran ainekset. Anna asettua 15 min. Lämmitä öljy 180°c. Pyöritä ryöpätyt korvasienet tempurataikinassa. Uppopaista kunnes taikina on saanut kauttaaltaan kullanruskean värin. Nosta talouspaperille kuivumaan. Suolaa kevyesti.

Voikukan frittinuppu

 • 0,5 l öljyä
 • voikukannuppuja
 • suolaa

Lämmitä öljy 180°c. Uppopaista nuppuja kunnes ne saavat kullanruskeaa väriä. Nosta talouspaperille kuivumaan. Suolaa kevyesti.

Levitä rieskan päälle paistos, pesto ja viimeiseksi korvasienet. Tähän tapaan:

… Tai ihan siihen muotoon kuin itse parhaaksi näet. Kunhan saat koko komeuden suuhun saakka! 😀

Me valmistimme koko annoksen metsäolosuhteissa, Primuksella kokaten, ja homma oli yllättävän iisiä! Mutta toki meillä oli mukana wokkipannua ja ties mitä tarpeistoa, sekä monia lisäkäsiä, joten ehkä helpointa on kuitenkin valmistaa annos kotioloissa.

Kokkaamme aina maidottomasti, tiedätte mun vatsaongelmat — ja sitäpaitsi haluamme kokata mahdollisimman kasvispainotteisesti muutenkin. Käytämme VILLD-jaksoissa aina kotimaisen Kaslinkin kauratuotteita. Kaslinkin lisäksi jaksoa on ollut mahdollistamassa Partioaitta, joka varustaa meidät metsään ja luontoon. Huippukivaa!

Mukana on tuttuun tapaan Eskimo, jonka käsineet TODELLAKIN olivat tarpeen kun käsittelin korvasieniä. Muistatko muuten sen ekopaistopussin, jota käytimme VILLDissä viime vuonna? Siitä on tullut mun keittiön vakiovaruste, ja usein keräämme luonnossa raaka-aineet kyseiseen paperipussiin. Superkästy.

Kiitos Leena Kouhialle upeista Raaka Rå -astioista, jotka saavat villiraaka-aineet oikein hehkumaan! Ja kiitos Nissan, jonka sähköauto oli taas tiimin käytössä.

Tiimistä puheen ollen: tässä ekan kolmen VILLD-jakson tekijät, joille ISO kiitos taas kerran! Erityisen hauskaa oli saada ystäväni ja Kemikaalicocktailin vloggaaja Ina Mikkola mukaan remmiin.

***

Tuotanto: Noora Shingler

Kokki: Ossi Paloneva

Toimittaja: Noora Shingler

Käsikirjoitus: Ossi Paloneva & Noora Shingler

Ohjaus: Ina Mikkola

Kuvaus: Martin Jäger, Mikko Manninen

Still-kuvaus: Dorit Salutskij

Ääni: Samy Krager

Leikkaus Martin Jäger

Assistentit: Edith Keto & Samuli Hulkko

***

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.