Menu

Gourmetruokaa mökkiolosuhteissa: pihkaletut

On tämä aika hullua: kesäkuussa keksimme Ossin kanssa idean omasta ohjelmasta ja nyt ensimmäinen VILLD-jakso on verkossa.  15-minuuttisessa avausjaksossa kokataan vegepannareita pihkan, kauravispin ja villikukkien kera.

VILLD-ohjelma esittelee jokaisessa jaksossaan yhden suomalaisen luonnon villiraaka-aineen, jonka ympärille valmistetaan annos. Ensimmäisen jakson raaka-aine on pihka, joka on kaikille suomalaisille tuttu, mutta jota aniharva on maistanut. Suosittelen, sillä sekä pihkan maku että tuoksu on huumaava!

Valmistamme ekassa VILLD-jaksossa sekä pihkasiirappia (kuva alapuolella) että pihkaöljyä, joita voi käyttää ruoanlaitossa monipuolisesti. Jaksossa käytimme siirappia pihasaunioiden marinoimiseen ja öljyä puolestaan kauravispiin ja lettupohjaan. Lisäksi testasin pihkasiirappia kuvausten jälkeen kaurapuuron kanssa hunajan sijaan. Aivan törkeän hyvää!

Pihkatuotteita ei saa kaupasta, koska uuselintarvikeasetus kieltää sen myymisen elintarvikkeena. Onneksi asetus uudistuu ensi vuoden alusta alkaen. Sekään ei tosin tarkoita, että pihkaa voi hakea metsästä, keittää siirapiksi ja alkaa myymään tuosta noin vain, lupaa tähän pitää hakea erikseen. Mutta onneksi voi tehdä edes sen, sillä tähän saakka pihka ja monet muut suomalaisen metsän luksusraaka-aineet ovat olleet mahdottomia kaupallistaa. Kuvittele vaikkapa kuusenkerkkä-pihka -jäätelö — olisi ihan hitti kaupan kylmäaltaassa!

Laitamme kaikki ohjelman reseptit jakoon tänne Kemikaalicocktailiin, Pihka-jakson reseptit tulevat tässä:

  • Pihkasiirappi: Laita kattilaan 1/2 l vettä. Sido 50 g pihkaa kuituliinan sisään ja hauduta pihkahaudetta miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Ota haude pois kattilasta, lisää 4 dl ruokokidesokeria ja keitä täydellä teholla 15 minuuttia. Kaada siirappi pulloon.

 

  • Pihkaöljy:  Laita kattilaan 5 dl auringonkukkaöljyä. Sido 50 g pihkaa kuituliinan sisään ja hauduta pihkahaudetta miedolla lämmöllä tunnin verran. Kaada öljy pulloon. Mikäli haluat käyttää öljyä lähinnä makeisiin ruokiin, lisää jäähtyneeseen öljyyn ruokokidesokeria maun mukaan.

 

  • Kauravispi: Vatkaa 2 dl vispaantuvaa kaurakermaa vaahdoksi. Lisää joukkoon 3 rkl pihkaöljyä, 2 rkl sokeria ja 2 tlk omenaviinietikkaa.

 

  • Vegaaniset letut: Lettutaikina: 3 dl gluteeniton jauhoseos, 2 dl kuorittuja hampunsiemeniä, 1/2 l kauramaitoa, 100 g pehmeää tofua, 1 tl leivinjauhetta ja  1/2 dl pihkaöljyä. Anna tekeytyä 30 minuuttia. Paista letuiksi.

 

  • Pihasaunioita pihkasiirapissa: Kerää pihasaunion kukkia.  Sekoita nuppuihin pihkasiirappia maun mukaan. Voit nauttia pihasauniot heti.

 

  • Maitohorsmalimsa: Valmista ensin maitohorsmasiirappi: laita kattilaan 1 l vettä, 6 dl sokeria ja 2 l maitohorsman terälehtiä. Hauduta aineksia miedolla lämmöllä puoli tuntia tai kunnes maitohorsmat ovat muuttuneet harmaiksi ja päästäneet kaiken värin siirappiin.


Mikäli kokeilet näitä reseptejä kotona ja koet halua jakaa onnistumisesi somessa, ilahduttaa meitä ohjelman tekijöitä, mikäli käytät hashtagia #villd. Seuraamme innoissamme, mitä kaikkea porukka innostuu pihkasta kokkaamaan ja testaamaan. Ylempänä resptiosiossa mainittu kuituliina-vinkki on muuten olennainen kun kokkaat pihkaa! Mikäli laitat pihkan kattilaan sellaisenaan, on edessä aikamoinen putsausoperaatio, sillä pihka jämähtää kattilan pohjaan. Mikäli niin käy, selviää hommasta kuitenkin tärpätillä.

***

Ensimmäisen VILLD-jakson ovat mahdollistaneet Frantsila ja Fredman Operations. Frantsilan Terva-Pihka-salva on oma luottotuotteni kesäkantapäiden hoitoon ja juuri Frantsilan tuotteiden myötä olen ylipäänsä tutustunut pihkan käyttöön kosmetiikassa. Fredman Group näyttäytyy kuluttajien suuntaan Eskimo-brändinä,  joka keittiötuotteet ovat varmaan monille tuttuja. Ohjelmassa käytimme mm. pihkahauteen valmistamista helpottavaa kuituliinaa.

Kiitos myös R-Collection (puvustus), Leena Kouhia / Rå (astiat), Nissan Suomi (sähköauto Leaf) ja LastuCase (VILLD-puhelinkuoret).

***

Ensimmäinen VILLD-jakso olkaa hyvät!

 

Seuraava VILLD-jakso ilmestyy someen viikolla 37.

Mutta nyt: kommentoi joko tähän postauksen perään tai Facebookiin: mitä pidit? Kiinnostaa ihan kauheasti!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.