Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Hengityssuojain helpottaa monien elämää


On vaikea kuvitella, millaista olisi arki hengityssuojaimen kanssa. Kun voi lähteä ovesta ulos miettimällä lähinnä, onko taskussa avaimet ja lompakko, sataako, muistiko ottaa kauppalistan mukaan — tietää olevansa aika onnekkaassa asemassa. Hyväosaisuuttaan ei tule ajatelleeksi, ennen kuin lukee esimerkiksi Outin kaltaisen ihmisen kohtalosta. Outi ja muut hajusteyliherkät eivät ole ainoita hengityssuojainta tarvitseva ryhmä, vaan Suomessa on monia, joille erilaiset allergiat, home ja pölykin aiheuttavat suojaimen käyttötarpeen, eikä ovesta voi poistua ilman suojaa kasvoillaan.

Yleensä testaan itse kaikki tuotteet, joista blogissa kirjoitan, mutta hengityssuojainten osalta en (onneksi) voinut olla itse kokemuksia teille jakamassa. Halusin kuitenkin saada aiheen blogiin, joten värväsin neljä lukijaani koekaniineiksi testaamaan Vogmask-hengityssuojaimia, jotka on tarkoitettu helpottamaan allergisten, kemikaaliyliherkkien sekä homeesta tai pölystä kärsivien elämää. Postaus on kaupallinen yhteistyö Vogmaskin ja Ilmanhaltija-verkkokaupan kanssa.

Olen tietenkin iloinen, etten itse tarvitse suojainta hengittämiseen, mutta tiedän hengityssuojaimen olevan monille suomalaisille lähes elinehto ulkona liikkumiselle. Halusin saattaa yhteen suojaimet ja niitä tarvitsevat ja siksi tässä blogauksessa  Heidi, Satu, Nelli ja Kirsi  kertovat teille kokemuksistaan Vogmaskin käyttäjinä. En ole karsinut testaajien vastauksista mitään, saatte siis ihan aidot ja rehelliset mielipiteet plussineen ja miinuksineen.

Tällainen tavis ei tiedä suojista mitään, mutta ajatus maskista kasvoilla tuntuu ahdistavalta. Painaako suoja kasvoja, vai tottuuko siihen? Entä pysyykö suoja helposti paikoillaan? Testijoukolla oli vaihtelevia kokemuksia:

Heidi: ”Vogmaskin käyttö oli yllättävän helppoa, se oli kevyt ja asettui kasvoille, kunhan hoksasin yläosassa olevat rautalangat, joiden avulla siitä sai tiiviin. Korvien taakse laitettaessa korvat kipeytyivät puolen tunnin jälkeen, tämä toki korjattavissa lisäosalla, jonka onneksi tilasin. Vogmaski pysyi hyvin paikoillaan myös pyöräillessä. Luonnollisestikin hengitys oli hieman raskaampaa 22 asteen lämmössä maskin lävitse, mutta 10 kilometrin työmatka kuitenkin onnistui.

Satu: ”Vogmask asettui yllättävän hyvin kasvoilleni. Monien hengityssuojainten kanssa pyöreät kasvot ovat ongelmalliset, mutta nämä asettuivat heti hyvin. Käytän silmälaseja ja pääosin Vogmaskin käyttö onnistui hyvin myös niiden kanssa. Parina päivänä työhuoneellani ei ilmastointi toiminut ja lämpötilan noustessa lasit meinasivat huuruuntua, mutta tätä tapahtu huomattavsti vähemmän kuin aiemmin kokeilemieni maskien kanssa.

Nelli: ”Minulla oli testissä tuplasuodattimella varustettu suojain. Aluksi sen ominaishaju oli liian voimakas, ja jouduin tuulettamaan sitä parvekkeella useita päiviä ennen kuin sain sen käyttöön. Ominaishaju kyllä lähti hyvin tuuletuksella.

Maskin kanssa hengittäminen tuntui huomattavan työläältä, ja sen vuoksi testailu meinasi loppua alkuunsa. Olen tottunut käyttämään vielä tiukemmin suodattavaa (FFP3) remppamaskia, ja sen kanssa hengittäminen on ollut vähän työlästä, mutta kuitenkin helpompaa kuin Vogmaskilla.

Vogmask ei asettunut kasvoille yhtä tiiviisti kuin kuminauhalla varustettu ja jäykkä remppasuojain, vaan tuntui vähän väliä, että jostain raosta pääsi ilmaa sisään. Toki Vogmask oli pehmeämpi ja mukavampi. Minulla oli niskan taakse menevä lisänaru käytössä, mutta silti tuntui ettei suojain pysynyt hyvin paikoillaan.

Kirsi: ”Vogmask ei asettunut kasvoilleni millään. Minulla on sirot kasvot ja sen mallinen kallo, ettei maski pysynyt päässäni sellaisenaan eikä lisäremmin kanssa. Liekö koko ollut liian suuri? Kun kiinnitän maskin vain korvien taakse tulevilla remmeillä, se jää aivan liian löysälle, ja ilmaa tulee joka sivulta ellen sitten käsin paina maskia kasvojani vasten. Myös lenksut tuntuvat ikäviltä korvien takana, sillä käytän silmälaseja, joissa on paksuhkot sangat. Siksi olinkin ajatellut, että käyttäisin maskia pään taakse pujotettavan lisäremmin kanssa. Lisäremmi ei kuitenkaan pysy paikoillaan, vaan valuu niskaan ja vetää koko maskin pois kasvoilta. Remmin säätömahdollisuudet olivat olemattomat, enkä ole ehtinyt alkaa lyhentää remmejä ompelemalla. Olen käyttänyt remontoidessani sellaisia suojamaskeja, joissa on kaksi erillistä remmiä: toinen niskaan ja toinen takaraivolle. Vogmaskin kohdalla olisin kaivannut tällaista kiinnitystapaa, jotta siitä olisi minulla todellista hyötyä.
Edellä mainituista syistä maskin koekäyttö jäi melko vähäiseksi, ja käytin sitä lähinnä käsin pidettävänä hätäapuna. Silloinkin minusta oli hieman hankala hengittää, sillä ainakin minulla maski tuli liian lähelle suuta ja imeytyi suuta vasten sisään hengitettäessä. Ehkäpä kasvoni ovat väärän malliset, tai sitten koko oli liian iso.

Kuinka usein käytit suojainta?

Heidi: ”Käytin suojainta 2-3 päivänä viikossa töissä ollessani, silloin kun työskentelin takahuoneessa, jossa käsittelen käytettyjä vaatteita yms. Erilaiset hajut ovat vaivanneet minua jo pitkään: pesuaineet, homeet, eläimet. Hajuaistini on herkistynyt viimeisen kahden vuoden aikana todella paljon. Asiakaspalvelutyössä maskin käyttö on puhumisen takia vaikeaa, joten ei tullut käytettyä tiskillä. Työmatkoilla pyöräillessä käytin 4 päivää viikossa.

Satu: ”Käytin suojainta pääasiassa töissä, jossa oli samalla käynnissä remontti. Aktiivisin testijakso kesti noin 2 viikkoa ja sen jälkeen olen testannut maskia myös muutamia kertoja ulkoillessa luonnossa.

Nelli:  ”Käytin sitä vain muutaman kerran, sillä siihen tarttui nopeasti jostain hajua, joka ei lähtenyt enää huuhtelemalla eikä tuulettamalla. Olen siis tosi hajuyliherkkä.

Kirsi: ”Vain muutamia kertoja, lähinnä se pyöri käsilaukussani varmuuden vuoksi.

Minkälaisissa tilanteissa käytit suojainta?

Heidi: ”Töissä käsitellessä käytettyjä vaatteita, sekä ulkona liikkuessa heinän kukinnon aikaan. Vogmaskista oli huomattava hyöty työpäivän aikana: hajut ja mikrobit eivät häirinneet työskentelyä ja päivän jälkeiset oireet (väsymys, nuha ja päänsärky) olivat jopa poissa. Hajuaisti tosin herkistyi ennestään kun maskin otti pois, eli kokemusperäisesti voi todeta sen suodattaneen hyvin hajuja.”

Satu: ”Minulle Vogmaskista oli erityisesti hyötyä töissä, jossa se blokkasi todella hyvin esimerkiksi katolta sisälle tulevan bitumin käryn ja mahdollisti työskentelyn toimistossa. Myös erittäin voimakkaasti hajusteita käyttävien ihmisten parissa työskentely onnistui selkeästi paremmin kuin normaalisti, enkä saanut maskia käyttäessäni yhtään hajusteista johtuvaa asthmakohtausta tai kokenut muita hengitysvaikeuksia.”

Nelli: ”Käytin sitä kauppareissuilla suojautuakseni muiden kaupassakävijöiden tuoksuilta ja ullakolla käydessäni ullakon pistävältä hajulta suojautumiseen. Yllätyin, kun käyttöohjeissa luki, ettei suojain suodata hajuja vaan ainoastaan ilman epäpuhtauksia. Se toimi kuitenkin ihan hyvin myös lieviltä tuoksuilta suojautumiseen”.

En joutunut testijaksolla asioimaan selvästi homeisissa paikoissa, joten se jäi testaamatta.”

Kirsi: ”Kaivoin maskin esiin paikallisbussissa, kun sisään tuli erittäin runsaasti hajustettu henkilö. Yleensä käytän tällaisissa tilanteissa huivia, enkä kokenut että maski olisi juurikaan huivia parempi vaihtoehto: molempien kanssa silmälasit huurtuvat hengitettäessä, ja molemmat herättävät jollain tavalla huomiota. Maski kuitenkin suodatti ihan hyvin minulle haitallisia parfyymin ja hiuslakan tuoksuja, joita aamun työmatkalaiset olivat juuri päällensä suihkineet. Täysin ilman ”osumia” en kuitenkaan selvinnyt, sillä hengitysvaikeuksien takia oli pakko välillä ottaa ilmaa maskin ulkopuolelta. Jos matkustaisin säännöllisesti bussilla esim. työmatkoja, maski voisi olla hyvä, sillä työpaikalle saapuessani olisin virkeämpi ja ajatus kulkisi paremmin kuin kemikaalipöllyisessä bussissa vietetyn matkan jälkeen. Nyt olin kuitenkin työttömänä testijakson aikana, joten matkoja kertyi vähemmän. Myös vasta remontoidussa talossamme siitä voisi olla hyötyä, jos/kun joudun oleskelemaan tiloissa, joissa on vielä jonkin verran tapetin tai maalin hajua. Remontoidessa käytän tietenkin järeämpää suojaa, mutta jälkitilanteisiin tämä kelpaa hyvin, kunhan saan sen jotenkin pysymään.”

Estetiikka: sopiko suojain tyyliisi, entä herättikö se ohikulkojoiden huomion?

Heidi: ”Ulkonäkö ja kuosit ovat makeita, niistä voi helposti valikoida mieleisensä. Vogmask herättää huomiota, sillä se saattaa luoda ihmisille mielikuvan, että on sairas tai sairastaa tarttuvaa tautia. Kuosit kuitenkin kivasti pehmentävät mielikuvaa. Pyöräillessä moni pää kääntyi, siinä tuli mieleen, että mielikuva ”sairaasta” , joka pyöräilee kuitenkin vauhdikkaasti menee hieman ristiin, ja herättää varmasti kysymyksen miksi pyöräilijä käyttää maskia. Testasin maskia myös marketissa, jonka tiedän olevan sisäilmaltaan todella huono, kaupassa todella moni suorastaan tuijotti, mutta sattuipa niin etten ollut ainoa, jolla oli maski naamalla kyseisessä kaupassa. Kauppareissulla ei tullut ns. ”jumitusta” joka iskee aina mennessäni tähän rakennukseen.”

Satu: ”Ulkonäkö herätti selkeästi huomiota ja kirjastossa liikkuessani oikeasti säikäytin pari rouvaa merirosvo-kuosisella maskillani. Vaikka maski herättikin huomiota, siihen suhtauduttiin yleisesti ihan hyvin. Isoin ongelma oli ehkä oman pääni sisässä ja alussa piti kerätä rohkeutta, että pystyin liikkumaan julkisesti.”

Nelli: ”Ulkonäkö on ihan kiva, ainakin nätimpi ja vähemmän huomiotaherättävä kuin iso valkoinen remppasuojain. Tuntui, että siihen kiinnitettiin vähemmän huomiota kuin remonttisuojaimeen, se on ehkä ystävällisemmän näköinen. Jotkut liittävät valkoiseen remonttisuojaimeen mielikuvan siitä, että olen sairas ja pidän suojainta, etten tartuttaisi muita – näin siis olen kuullut joidenkin vanhempien selittävän lapsilleen. Ei ihme, että ilme on kauhistunut jos näin luulee! Nätin värinen kangassuojain ei ehkä synnytä tällaisia pelokkaita ajatuksia.”

Kirsi: ”Periaatteessa ulkonäkö on ihan ookoo, mutta kiinnittää enemmän huomiota kuin huivi. Ehkä henkisesti tunsin itseni myös sairaammaksi maskin kanssa kuin huivin kanssa (mentaalijuttuja). Tilasin viininpunaisen värin, koska se olisi sopinut parhaiten vaatteisiini ja oli kaunis väri ruudulla, mutta pettymyksekseni paketista kuoriutui ruskea maski. Todellinen väri ei siis ollenkaan vastannut odotuksia eikä verkkokaupan valikoimaa. Siitä miinunpisteitä ulkonäölle.”

Käyttäisitkö maskia jatkossa? Entä suosittelisitko sitä muille blogin lukijoille?

Heidi: ”Jatkan sillä altistun työssäni päivittäin erilaisille mikrobeille, jotka kaikki ei ole hyväksi ja huomasin maskin auttavan oireisiin. Kevään katupölyaikana en normaalisti pysty pyöräilemään pariin viikkoon ja ensi keväänä aion kokeilla auttaako Vogmask. Voin hyvin suositella muillekin; hyvännäköinen ja helppo tapa suodattaa ilman epäpuhtaudet.”

Satu: ”Kyllä aion jatkaa. En ehkä ihan jokapäiväisessä käytössä, mutta aion pitää maskia työpaikalla, jolloin pystyn sen avulla toimimaan myös hajusteita käyttävien ihmisten kanssa. Ja kyllä ehdottomasti voin suositella muillekin. Mikäli koet esimerkiksi hajusteiden läheisyydessä hengenahdistusta, suosittelen kokeilemaan tätä maskia.”

Nelli: ”Joudun luultavasti jatkamaan Vogmaskin käyttöä, sillä markkinoilla ei ole kauheasti parempiakaan vaihtoehtoja. Olen ehtinyt herkistyä remonttisuojainten ominaishajulle, ja Vogmaskin taas sain tuulettamalla hajuttomaksi. Tehokkuuden, istuvuuden, edullisuuden ja hengittämisen helppouden vuoksi kyllä mieluummin käyttäisin remonttisuojaimia, jos voisin. Voisin suositella sellaisille, joille remonttisuojaimet eivät sovi tai suojaimen ulkonäkö on tärkeä.”

Kirsi: ”Varmaan ainoastaan hätätilanteessa, esim. juuri tuoreeltaan remontoidussa talossamme. En usko, että tulen käyttämään maskia julkisissa paikoissa sen huonon istuvuuden takia, enkä liikkuessani, sillä hengittäminen kävisi siinä liian hankalaksi. Jos joku saa maskista hyötyä, niin ilman muuta suosittelen muillekin. Suosittelisin kuitenkin ensin kokeilemaan maskia kasvoille, että se varmasti sopii.”

Pyysimme myös testaajilta avointa palautetta ja kehitysideoita tuotteille:

”Vogmask ei ole kertakäyttöinen, mutta tuli mieleen että ohjeissa ei ollut sen puhdistuksesta mainittu mitään. Olisiko se mahdollista puhdistaa, hankkia uusi suodatin joka olisi kuluttajan helppo vaihtaa ja näin säästää kuluissa. Hyvä tuote, onneksi ei ole välttämättömyys kaikille Suomessa, kuten joissakin suurkaupungeissa näyttää olevan.”

”Lisää kuoseja! Valitsin Jolly Rogerin, sillä valittavat väriyhdistelmät eivät oikein sopineet tyyliini.

”Tereet ja remmit saisivat olla itse suojaimen väriset, niin se ei olisi aivan niin aggressiivisen näköinen kuin mustilla reunuksilla.”

”Olisi hienoa, jos maski olisi konepestävä, se lisäisi käyttöikää kun maskiin tarttuvat hajut saisi pestyä pois.”

Kirsi: Toivoisin, että valmistaja kehittäisi kiinnityssysteemiä ja kokoluokitusta niin, että maski sopisi myös sirommille kasvoille.”

Iso kiitos Heidi, Satu, Nelli ja Kirsi! Tämä oli ensimmäinen blogaus, jossa käytän teitä lukijoita testaajina tähän tapaan, mitä tykkäsitte jutun tyypistä? Kertokaa ihmeessä kommenttiosiossa, kiinnostaa tietenkin kovasti.

Vielä Vogmaskista: verkkokaupassa on erilaisia hengityssuojainmalleja, joita on luokassa FFP1 ja FFP2. Kevyempi FFP1- hengityssuojain suodattaa 80 %, kun taas FFP2-luokan hengityssuojain suodattaa jopa 95 % ilmansaasteista. FFP2-hengityssuojain soveltuukin erityisherkille ja heille, jotka altistuvat voimakkaasti ilmansaasteille päivittäin. Huomioi myös, että Vogmask-hengityssuojaimet eivät sovellu ammattikäyttöön, vaan ne on tarkoitettu tavallisten ihmisten arkea helpottamaan.

Psst… Lisää tietoa hiukkasista ja vaikutuksista hengittämiseen löytyy esimerkiksi Hengitysliiton sivuilta.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.