Menu

Kahvila Raawka on syy lähteä Vaasaan

Olen käynyt Vaasassa kahdesti. Ekan kerran esikoiskirjani julkaisun jälkeen, kun kokkasin Strömsössä muutaman Marjoja ja maskaraa -kirjan reseptin, ja toisen kerran heinäkuussa tänä vuonna, kun kuvasimme pian alkavan VILLD-villiruokaohjelmamme ekat jaksot.

Kuvasimme yhden loppukohtauksistamme paikassa, joka jo yksistään on syy lähteä Vaasaan: kahvila Raawka.

Raawka on kahvila, jolla on iso rooli villiruokaohjelmamme olemassaolon kannalta: VILLD oli ennen ohjelmaa ravintola, jota Ossi pyöritti Raawkan tiloissa Maria Lundströmin kanssa. Vaasalaisille VILLD on siis jo tuttu brändi; pop-up -villiruokaraflan kattaukset oli lähes poikkeuksetta loppuunmyyty.

Maria perusti kahvilan perheensä kanssa syksyllä 2013. Sekä Marian äiti että sisko olivat tällöin töissä kahvilassa ja reilun vuoden verran homma pyöri perhemeiningillä. Kokeilussa oli erilaisia konsepteja, joista parhaaksi koettiin kahvilatoiminta lounasaikaan tarjottavan kasvisruokabuffetin kera.

Reilun vuoden kuluttua Maria kuitenkin päätti ottaa kahvilan haltuunsa yksin ja siirtää Raawkan aivan Vaasan keskustaan. Keväällä 2015 perhemeininki muuttui yksityisyrittäjyydeksi ja Maria muutti myös kahvilan konseptia: lounasbuffasta siirryttiin takaisin annoksiin ja Maria palkkasi lisää työntekijöitä.

Raawkan tarjonta on kasvis- ja vegaaniruokaa. Alusta alkaen kaikki raaka-aineet ovat olleet luomulaatuisia ja/tai lähellä tuotettuja. Kahvilataipaleen ensimetreillä kustannukset kohosivat helposti liikaa, mutta nykyään tilauksia tehdessä osataan jo puntaroida, mikä kannattaa ja mikä ei. Kasvisten osalta eletään pitkälti sesongin mukaan, joka vaikuttaa luonnollisesti raaka-aineiden hintaan.

Raawkassa käy niin teinejä kuin eläkeläisiä, mutta minkä Maria on huomannut, on tiedostava lounassyöminen: yhä useampi asiakas haluaa herkullisen ja terveellisen salaatin lounaaksi, jossa on otettu huomioon myös kasviproteiinien määrä. Papuja ja quinoaa kuluukin lounasaikaan paljon.

Nautimme tiimin kanssa kuvausrupeaman päätteeksi lounaan Raawkassa ja porukastamme useampi otti lounassalaatin ja pienen lisukekeiton. Kiva ja todella ruokaisa konsepti — ja upeat, freesit maut! Annokset ovat paitsi herkullisia, myös kauniita kuin taideteokset, mikä selittyy sillä, että Maria on koulutukseltaan kuvataiteilija, joka nykyään kanavoi luovuuttaan ruokaan. Maria toteaakin, että Raawka tuntuu melkein taideproggikselta. Siltä se näyttääkin!

Raawkassa ollaan erityisen tarkkoja raakaruoan osalta, sillä raakaruoasta koko toiminta sai alkunsa, siitä myös kahvilan nimi. Vaikkei koko valikoima raakaa nykyään olekaan, löytyy raw foodia listalta aina. Herkuttelijoita ilahduttaa se, että esimerkiksi raakakakkuja on vitriinissä paljon (kurkkaa kuvia täältä).

Raawka on auki tavallisesti klo 11-18 välillä, kesäaikaan 11-16 välillä. Talviaikaan kahvilassa on testattu illalliskattauksia tapasannosten ja viinien kera, konsepti, joka mahdollisesti otetaan käyttöön uudestaan.

Mitäpä muuta voi sanoa, kuin että Raawka on UPEA (tsekkaa vaikka mestan Instagram-tili). Pakkohan tuonne on palata syömään — ja syytä onkin, sillä vuoden kokki Mattias Åhman avaa pop-up -ravintolan Raawkassa syyskuussa. Hienoa!

Kuvat: Dorit Salutskij

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.