Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Taste of Helsinki: vähän vegaanista, paljon gluteenitonta

En ole käynyt Taste of Helsingissä moneen vuoteen ja olin alunperin vähän skeptinen sen suhteen, onko 10 ravintolan ympärille Helsingin keskustaan rakennettu ruokafestari vähän liian business ja tylsä. Tiedättehän: puvuissa päteviä pikkupomoja, sponsoreiden mainostelttoja ja kallista alkoholia. ”Rentoa”.

Mutta eipä se vaatinut kuin auringon, ja vips vaan; Kansalaistorille saatiin nopeasti leppoisa festarifiilis. Porukkaa alkoi virrata sisään heti viideltä porttien auettua ja ihmiset vaikuttivat olevan erinomaisella tuulella, säästä, ruoasta ja juomasta nauttien. Paremmin eivät sääjumalat olisi Taste of Helsinkiä voineet siunata.

Testasimme tänään, ekana festaripäivänä Lauran kanssa ravintoloiden tarjontaa ja oikeastaan meitä ajoi erityisen kovasti alueelle se fakta, että Taste of Helsingin virallisten sivujen menut on merkattu niin kovin puutteellisesti. Me kun tiedämme omakohtaisesti sen, kuinka iso merkitys on sillä, saako annoksen maidottomana, gluteenittomana, vegaanisena jne. Olisihan se kiva, osallistua vaikkapa keliaakikkona tällaiseen ruokajuhlaan, mutta jos ei etukäteen tiedä, onko gluteenitonta tarjontaa vai ei, ei todennäköisesti tee mieli ostaa kolmen kympin sisäänpääsyä.

Niinpä me päätimme Lauran kanssa fiksata puutteen ja kävimme paikan päällä selvittämässä, mitkä 40 annoksesta ovat vegaanisia ja mitkä gluteenittomia.

Lähtökohtaisesti Taste of Helsingin ravintoloiden tarjonta sisältää vain kaksi vegaaniannosta: Tuohi-ravintolan Ruista Jalotofun ja Orvokin kera sekä Shelterin Metsäsieni-emmervehnäpuuron. Mutta onneksi aika monta muuta annosta voi saada vegaanisena, kunhan hoksaa pyytää. Tässä alla ravintolat ja annoksensa, jotka saa pyydettäessä vegaanisina:

 • Passio: Gazpachosorbet ja vähän vegeä, sekä Parsakeittoa ja ibericotempuraa
 • Grön: Paahdettua tattarileipää, suolaheinällä maustettua perunasalaattia, raastettua suolaheinävoita ja villiyrttejä
 • Bistro O mat: Vegaaninen annos voidaan valmistaa pyydettäessä, yhdistelemällä muiden annosten raaka-aineita
 • Pastor: Marinoitua artisokan sydäntä, perinnetomaattia, ponzu-kastiketta

Vegaaniannoksia on siis 2 + 5. Jokainen voi sitten funtsia, onko se festareille osallistumisen arvoista vai ei, mutta makujen perusteella sanoisin, että on. Esimerkiksi Shelterin metsäsieni-emmervehnäpuuro -annos (kuva alla) oli aivan loistava: pehmeä ja lempeä puuro, jonka joukossa rapeaa ja rouskuvaa emmervehnää, sekä ihanan makeaa ja hapokasta sipulia. Törkeen hyvä! Ja aika iso annos myös.

TuOHi-ravintolan ruis-Jalotofu-orvokki -annos yllätti meidät molemmat Lauran kanssa: suussasulava savutofukreemi oli ihan täydellinen makukokemus ja muodosti yhdessä idätetyn rukiin, vegaaniparmesanin, tofukräkkerin ja orvokkien kanssa todella yllätyksellisen ja mainion makukokonaisuuden. Kuvan pariskunta totesi: ”maadoittava makuelämys”. Ihan hyvin kiteytetty minusta

Näitä kumpaakin vegaaniannosta olisimme himoinneet lisää, mutta piti jättää tilaa muullekin.

Testasimme tapahtuman ainoan pop-up -ravintolan, TuOHin kaikki neljä annosta, koska raflan konsepti kiinnosti kovasti. Monet muut ravintolathan ovat molemmille tuttuja, mutta TuoOHi on olemassa vain näiden Taste of Helsinki-päivien ajan.

TuOHi on keittiömestari Sasu Laukkasen (Chef & Sommelier) johtama, villiyrtteihin perustuva pop-up -ravintola, jossa neljä huippukokkia valmistavat kukin oman annoksensa. Laukkanen on kutsunut seurakseen Tampereen ravintola C:n Ilkka Isotalon, pop-up -villiyrttiravintola Villdin perustajan, Ossi Palonevan (EGG), sekä Islannin ainoan Michelin-kokki Ragnar Eiriksonin.

Myönnettäköön, että olen osittain jäävi arvioimaan TuOHin ruokaa, koska osa porukasta on ystäviäni, mutta väitän silti, että makunystyräni eivät sitä tiedä. Ja onneksi mukana oli Laura, jonka arviot kirjaan tähän mukaan myös.

TuOHin vahvin annos oli meistä molemmista Isotalon Ternimaito blini, Pihka kermaa ja Hapatettua tattarihunajaa.

Makucocktail oli vaan yksinkertaisesti täydellinen: rapea ja pehmeä blini, makea hunaja ja jännittävä sekä hapokas pihka — miksei pihkaa käytetä ravintoloissa yleisemmin? Aivan hillitön!

Sasu Laukkasen Kalaterriiniä jugurtin ja Villiyrttien kera (tuo annos, jonka päällä on reilusti vihreää) oli oikein maukas, mutta kun meille vinkattiin, että annoksen kanssa on suunniteltu nautittavaksi Helsinki Distiller Companyn Mesiangervoakvaviitti — ja kun toki heti hankimme sitä annoksen kylkeen — nousi homma seuraavalle levelille: loistava esimerkki siitä, kuinka maut tehostavat toisiaan.

Islantilaisen Michelin-kokin Ragnar Eiriksonin Kapteeni Grillisydän ja hänen Taikayrttinsä -annos kuulosti hauskalta, mutta oli edellisiin verrattuna aika pliisu. Maukas toki, mutta ei annos, jota haluaisin testata toiste. Itse kokin kanssa sen sijaan istuisin iltaa mielelläni: supermukava mies, joka kertoi eläväisesti islantilaisesta ruokakulttuurista. Pitäisi tehdä ihan oma postaus aiheesta!

Päätimme testata myös Gröniltä kaikki neljä annosta, sillä Grön on sekä mun että Lauran suosikkiravintola Helsingissä. Ollaan molemmat saatu kokea siellä sellaisia makuelämyksiä, etteivät ihan helposti unohdu. Oli siis isot odotukset!

Ensimmäisenä vuorossa oli LIHA- kokonaisena grillattu keltasipuli, kananmaksakreemiä, viljaa ja rapeaa kanan nahkaa. Minä en ole maksan ystävä, eikä annos kolahtanut siksi. Lauraan se puolestaan teki ison vaikutuksen (valitettavasti ko annoksesta ei ole kelpoa kuvaa, pahoittelen!).

Toinen testaamamme annos puolestaan oli minusta koko festareiden paras makukokemus: KASVI- paahdettua tattarileipää, suolaheinällä maustettua perunasalaattia, raastettua suolaheinävoita ja villiyrttejä oli TÄYDELLINEN. Rakenne, maut, ulkonäkö. Aivan loistava. Ja huippua on, että tämän annoksen saa pyydettäessä vegaanisena.

Kolmantena maistoimme annosta nimeltä VILLI- kuusenkerkkäetikalla maustettua jäädykettä, auringonkukan siemeniä, maitohappoa ja kuusenkerkkäkinuskia. Ihan hillitön jälkkäri, josta ei meinannut saada tarpeekseen. Rapeat, vähän makeat auringonkukkakeksit ja viileä kuusenkerkkäjäädyke veivät kielen mennessään. Kinuskista huolimatta annos ei ollut liian makea, vaan juuri balanssissa.

Ravintolan Nimikkoannos, Raakakypsennettyä nautaa, sinapilla maustettua lehtikaalia, lipstikkaa ja savustettua luuydinrasvaa oli erinomainen (kuva alapuolella). Olen syönyt elämäni parhaan tartarin juuri Grönissä, eikä annoksen herkullisuus ollut ylläri, mutta silti KASVI-annos oli meistä kummastakin vielä tartariakin herkullisempi. Grön hallitsee kyllä loistavasti makucocktailit. HUH!

Testasimme myös Shelteriltä kaksi annosta, joista ekana festareiden toisen vegaaniannoksen, josta jo aiemmin tekstissä mainitsinkin. Toiseksi testiannokseksi valitsimme ravintolan nimikkoannoksen: SIIKA- Sokerisuolattua villisiikaa & siianmätiä, pähkinävoissa haudutettua varhaisperunaa & pikkelöityä omenaa. Oikein ihana, kesältä maistuva annos, mutta ei yltänyt muiden festariannosten tasolle. Perunat olisimme kumpikin halunneet lämpiminä, annos oli jotenkin ”liian kylmä”. Mutta oikein maukas siis kyllä, festareiden taso vaan on hiton kova.

Näiden 10 annoksen jälkeen olimme niin täynnä, ettei vaan ollut mitään mahkuja testata enää annoksen annosta. Selvitimme kuitenkin vielä kaikki Taste of Helsingin gluteenittomina saatavat safkat teille, jotka ehkä arvotte osallistumistanne gluteenin vuoksi. Näistä osa on gluteenittomia luonnostaan ja osan saa gluteenittomina pyydettäessä:

 • TuOHi: Kalaterriiniä jugurtin ja Villiyrttien kera / Ternimaito blini, Pihka kermaa ja Hapatettua tattarihunajaa / Kapteeni Grillisydän ja hänen Taikayrttinsä
 • Passio: Gazpachosorbet ja vähän vegeä / Parsakeittoa ja ibericotempuraa / Makkaraperunat, lammasmakkaraa, veripalttua ja uutta perunaa
 • Savoy: kaikki annokset ovat gluteenittomia (myös laktoosittomia)
 • Shelter: KARITSA- 24h haudutettua luomukaritsankylkeä, pikkelöityä keltavahveroa & savustettua jogurttia / RAPARPERI – Marinoitua raparperia, seljankukkasherbettiä ja paahdettua valkosuklaata /  SIIKA- Sokerisuolattua villisiikaa & siianmätiä, pähkinävoissa haudutettua varhaisperunaa & pikkelöityä omenaa
 • Grön: LIHA- kokonaisena grillattu keltasipuli, kananmaksakreemiä, viljaa ja rapeaa kanan nahkaa / KASVI- paahdettua tattarileipää, suolaheinällä maustettua perunasalaattia, raastettua suolaheinävoita ja villiyrttejä /  Raakakypsennettyä nautaa, sinapilla maustettua lehtikaalia, lipstikkaa ja savustettua luuydinrasvaa
 • Ludu: kaikki annokset saa gluteenittomia
 • Bistro O mat: Grillattua porsasta, parsaa ja farrotto / Omenasorbettia, paahdettua valkosuklaata ja suolakinuskia / Luomunaudanliha tartar, vesikrassikreemiä ja macadame pähkinää
 • Toca: Mustekalaa, persilja-valkosipulimajoneesia ja savuperunaa / Tocan vitello tonnato /  Sitruuna, valkosuklaa, kamomilla
 • Pastor: Marinoitua artisokan sydäntä, perinnetomaattia, ponzu-kastiketta / Black Angus -härkää, shimejisieniä, pikkelöityjä siitakesieniä, punaista jalapeñoa, soijamajoneesia / Grillattua mustekalaa, perunaterriiniä, kylmäsavustettua kirjolohenmätiä

Gluteenittomalle Taste of Helsinki tarjoaa paljon vaihtoehtoja, eikä ole mitään syytä jättää festareita väliin. Tässä tulee uudelleen kuulkaa nälkä, kun näitä annoksia käy läpi!

Festarit jatkuvat sunnuntai-iltaan saakka ja infoa löydät Taste of Helsingin sivuilta.

Järjestäjien kannattaa ehdottomasti ensi vuonna merkata menujen yhteyteen kasvisruoan lisäksi myös vegaaniannokset, gluteeniton safka ja miksei maidotonkin. Näin kun toimitaan, palvelee tapahtuma vielä isompaa ruokailijajoukkoa.

Herkullista viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.