Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Ekohotelli Lissabonissa

Matkailu herättää aina voimakkaita tunteita kun puhutaan ekologisuudesta. Toiset ovat sitä mieltä, ettei pitäisi lentää koskaan. Tällöin realistisia vaihtoehtoja ovat fillari-, juna-, laiva- tai vaikka sähköautomatkojen päähän ulottuvat lähimatkat.

Toisten mielestä taas on ok reissata — vaikka lentäen — kunhan matkakohteessa suosii paikallista kulttuuria ja ympäristöä suojelevaa ja kehittävää toimintaa. Turismihan on monille alueille elintärkeä tulonlähde ja mahdollistaa myös esimerkiksi ekoturismin kehittymisen. Mitä enemmän on ekologisesti profiloituneita hotelleja, resortteja jne., sitä enemmän se asettaa painetta niille ei-ekoillekin. Näin ajattelen ainakin itse. Vähän sama kuin kasvisruokailmiössä: yhtäkkiä kaikki isot einesketjut tuuttaavat kauppaan vegevaihtoehtoja, koska kysyntää on. Turistina pyrin itse selvittämään etukäteen sen, millä tavalla esimerkiksi hotelli, jossa tulen majoittumaan, ottaa huomioon ympäristönäkökulmat. En voi työni vuoksi kokonaan lopettaa reissaamista ja toki haluan nähdä ja oppia uutta eri maista ja kulttuureista. Lisäksi koen, että tiedon jakaminen ekologiseen matkustamiseen liittyen on blogissa tärkeää. Se on varmaa, että jos lentäminen olisi ekologisempaa, olisin reissussa varmasti puolet enemmän kuin nyt.

Vietin hiljattain viikon Lissabonissa ja majoituin Portugalin pääkaupungissa hotellissa, joka on aika tapaus. Vuonna 2010 auennut Inspira Hotels on valittu viime vuonna Euroopan vihreimmäksi hotelliksi (The European Hospitality Awards), lisäksi se valittiin samana vuonna Portugalin parhaaksi luksusluokan ekohotelliksi (World Luxury Hotel Awards).

Kun metsästin itselleni majoitusta Lissabonista, tiesin heti Inspiran sivuille päädyttyäni, että haluan yöpyä juuri täällä. Hotellin arvot vastaavat omiani, sijainti on keskeinen ja arkkitehtuuri poikkeuksellinen. 1800-luvulla rakennetun, entisen paperitehtaan sisukset on laitettu uuteen uskoon, eikä esimerkiksi hotellin aulan korkeutta arvaisi kadulta päin katsoessa ollenkan. Varsinainen silmänkääntötemppu! Hotellin konseptin on visioinut Daniel Fray, joka perheineen halusi rakentaa niin ekologisen designhotellin kuin mahdollista. Koska vanhan rakennuksen sisukset laitettiin kokonaan uusiksi, päästiin vaikuttamaan jo alkuvaiheessa seikkoihin, jotka pienentävät hotellin hiilijalanjälkeä.

Hotellin kestävän kehityksen koordinaattori Margarida Gonçalves kertoi, että tehtävänsä on pitää jatkuvasti huolta siitä, että mm. ISO- ja Green Globe -sertifikaattien vaatimuksissa pysytään ja että henkilökunnan kanssa kokoonnutaan kerran kuussa käymään läpi jokaisen osaston kestävän kehityksen indikaattorit. Lisäksi hän varmistaa, että koko henkilökunta ymmärtää, kuinka tärkeää kestävä kehitys hotellille on. Oman kokemukseni mukaan inspiralaiset ovat hyvin tiedostavia ja perillä siitä, mikä tekee hotellista poikkeuksellisen.  Pelkästään Green Globe -sertifikaatti pitää sisällään yli 3000 kriteeriä, jotka hotellin pitää täyttää.

Ekologisuutta ei tosin heti tule ajatelleeksi, sillä Inspiraan sisään astuessa silmään pistää lähinnä design. Aulaa hallitsevat huikean korkeat puurimat, upea portaikko ja lasikatto. Sekä Inspiran yleisissä tiloissa että hotellihuoneissa noudatetaan fengshui-ajattelua ja huoneet on teemoitettu fengshuin ydinelementtien mukaan: tuli, maa, metalli, vesi tai puu.

Ekonäkökulmaa kun ajatellaan, ollaan Inspirassa erityisen ylpeitä vedenkäytöstä: kaikki vesi tulee läheltä ja se puhdistetaan rakennukseen sijoitetuilla omilla filttereillä. Vettä käytetään säästeliäästi: esimerkiksi hanasta vettä otettaessa huomaa, ettei se tule ihan sillä paineella kuin mihin on tottunut, mutta se ei haitannut ainakaan itseäni ollenkaan. Suihkussa käyminen oli ihan kuin missä tahansa, mutta ilahduttavaa oli tieto siitä, että vesi lämmitetään luonnollisia kaasuja hyväksi käyttäen. Esimerkillistä on, ettei hotellissa käytetä pullovettä ja kertakäyttöastioita. Kaikki vesi on tarjolla lasipulloissa, jotka pestään ja täytetään uudelleen, hotellin oman filtteröinnin myötä saadulla, puhdistetulla vedellä.

Lisäksi:

  • Käytetty energia on 100% uusiutuvista lähteistä
  • Hotellin katolla on aurinkopaneelit, joiden tuottamalla sähköllä katetaan osa hotellin sähköntarpeesta
  • Inspiran valot ovat lähes kaikki ledejä ja toimivat julksiissa tiloissa liiketunnistimin
  • Hotellin kattolasissa on kalvo, joka heijastaa auringonvaloa, jonka ansiosta aula pysyy viileämpänä

Hotellissa sähkönkulutus on vedetty minimiin ja sen huomasin konkreettisesti kun kännykkäni ei latautunut. Unohdin pariin kertaan laittaa ovikortin huoneeni kortinlukijaan havaitakseni, etteivät huoneen pistorasiat toimi ilman sähköjen aktivointia. Kaikilla käytävillä valot toimivat liiketunnistimilla, missään ei valaista tiloja turhaan. Sähköön liittyen: Inspirassa on latauspaikkoja sähköautoille, mikäli olet vuokraamassa kaupungista sellaista itsellesi.

Inspirassa on kuntosali ja spa. Sali on pieni, mutta ihan kelpo ja poreamme oli saunojen kanssa loistava tapa rentoutua pitkän kävelyrupeaman jälkeen — Lissabonissa tulee nimittäin käveltyä. Testasimme poreet ja saunat Saaran kanssa, joka nykyään asuu kaupungissa. Sauna ja höyrysauna olivat meistä kummastakin oikein kelpoja ja kuulemma etenkin perinteinen suomalainen sauna oli ilahduttava kokemus, Saara kun ei sellaiseen Lissabonissa ole aikaisemmin päässyt.

Piipahdin kokovartalohieronnassa ja voin lämpimästi suositella tätäkin, vaikkakaan hinnat eivät ole Suomen hintoihin verrattuna juuri halvemmat. Lissabon on monessa tosi halpa matkakohde, mutta tällaisissa designhotelleissa palvelusta saa maksaa enemmän.

Inspira-hotellista ei voi puhua mainitsematta sen yhteydessä olevaa ravintolaa. Open Brasserie on poikkeuksellinen tapaus kaupungin ravintolamaailmassa. Se on ainoa kahdesta ravintolasta, jossa voidaan taata asiakkaalle 100% varmasti gluteeniton ruoka. Keliaakikkojen annokset valmistetaan omissa tiloissaan ja raflan asiakkaista monet tulevatkin paikkaan juuri allergioidensa vuoksi.

”Besides its gluten free certificate, Open Brasserie Mediterrânica intends to provide all the customers the opportunity to enjoy a gastronomic experience adapted to their own needs. The menu includes vegetarian, vegan and lactose-free options, as well as adapted dishes for those suffering from diabetes.”

Itse noudatan ruokavaliota, joka on maidoton, kasvis-kala -panotteinen, vehnätön ja melkolailla sokeriton, joten olin aivan fiiliksissä siitä, että saisin paitsi kiinnostavan hotellikokemuksen, myös todennäköisesti hyvää ruokaa, joka sopii omalle ruokavaliolleni.

Testasimme Lissabonissa asuvan ystäväni Leylan kanssa hotellin illallisen ja Leyla olikin hyvä koekaniini mukaan otettavaksi, koska ruokavalionsa on paitsi kasvisruokavalio, tällä hetkellä myös maidoton, sokeriton ja gluteeniton.

Listalla on monia gluteenittomia vaihtoehtoja ja kokonainen sivullinen kasvisruokavaihtiksia, mutta Leylan haastavaan ruokavalioon kävi vain yksi annos, Penne Pasta with Tomato Sauce and Grilled Vegetables, joten valinta oli iisi. Itse tilasin turskaa ja kasviksia.

Openin viinilista koostuu paikallisista viineistä, joista meille kerrottiin ihailtavalla omistautuneisuudella. Lissabonissa viini on niin huokeaa, että kun pullo on lopuillaan, saattaa asiakas saada perushintaan tällaisen yllärin:

Nauratti moinen sammiollinen. Lissabonissa, siellä on kuulkaa viinihommat kohdillaan: on helppo saada lasiinsa paikallista, luomua ja halpaa. En vastusta!

Ruokien saapuessa oli heti selvää, ettei Leylan annos ollut kummoinen. Se harmitti, koska haastavien ruokavalioiden piti olla ravintolan erityisosaamista. Tällä kertaa annoksessa ei kyllä onnistuttu. Pasta oli ylikypsää ja esillepano ABC-tasoa, eikä makua ollut nimeksikään. Oma turska-annokseni oli ihan maukas, mutta harmillisen jäähtynyt.

Jälkiruokien makujen kohdalla ravintola paransi, mutta mokasi kuitenkin: minä sain maitojäätelöä, vaikka olin kertonut alussa, että lehmänmaito ei vatsalleni sovi. Söin annokseni ja varauduin vatsanpuruihin. Karamelisoitu banaani ja jäde oli herkkua, mutta olisi ollut tietenkin kivempi saada maidoton versio.

Leylan jälkkäri oli superkiinnostavan näköinen piparilevyineen, kikhernetahnoineen ja kookosvaahtoineen! Maku oli kuitenkin aika karu. Toki sokerittomalle asiakkaalle on haastavampaa tehdä jälkkäriä, mutta tässä tapauksessa esimerkiksi muutama tuoreen hedelmän palanen olisi tuonut kaivatun makeuden helposti.

Kerroin ravintolapalautteen hotellin ruoka- ja juomapäällikölle, Tania Alvesille, jonka kanssa juttelin seuraavana päivänä. Hän oli mokista ihmeissään, koska juuri ravintola on hotellin ylpeydenaihe. Ehkä keittiössä oli tottumaton kokki, jonka piikkiin homma menee, toivotaan ettei tällaista tapahdu kovin useasti. Tania korosti, että ravintolan punainen lanka on vastuullisuus, joka tarkoittaa paikallisten tuottajien suosimista, ympäristönäkökulmien huomioonottamista, kestävien kalakantojen käyttöä, sesonkiajattelua jne. Inspiran katolle on vastikään perustettu oma yrttipuutarha, joka kuitenkin on vielä niin alkutekijöissään, ettei minun haluttu kuvaavan sitä teille. Ehdotin katolle myös mehiläispesiä, katsotaan, josko Inspirassa olisi parin vuoden päästä omaa hunajaakin!

Inspiran vastuullisuus näkyy zero waste -ajattelussa. Jokaisena perjantaina hotelli lahjoittaa paikalliselle järjestölle ylijäämääruokaa ja raaka-aineita, jotka jaetaan kodittomille ihmisille. Inspira tekee hyväntekeväisyyttä myös Malawissa Afrikassa ja osallistuu Lissabonissa aktiivisesti erilaisiin ympäristötempauksiin. Löydät esimerkiksi Green Hotelier -julkaisun artikkelista paljon lisätietoa hotellin yhteiskuntatyöstä ja myös tarkempaa tietoa ympäristöystävällisiin valintoihin liittyen. Todella arvostettavaa toimintaa!

Vaikka maut illallislautasillamme eivät olleet kovin kummoisia, oli esimerkiksi aamupalabuffa monipuolinen ja sekä gluteenittomia että vegaanisia vaihtoehtoja löytyi. Gluteenittomat leivät ja makeat tosin täytyy pyytää erikseen, mutta huippua on se, että vaihtoehtoja on. Lissabonissa kun ei ole välttämättä kovin helppoa olla keliaakikko.

Vietin Inspirassa kolme yötä ja nukuin oikein makoisasti. Huhkin salilla pariin kertaan, köllin porealtaassa, saunoin, kävin kokovartalohieronnassa ja nautin estetiikasta. Vaikka hotelli oli täynnä, vallitsi paikassa rauhallinen tunnelma — joka omaan makuuni olisi voinut välillä olla vähän eläväisempikin. Hotellivieraat olivat pääasiassa 40+, mikä selittynee hintatasolla.

Inspira Hotels on mainio paikka, jonka ideologiaa ja paneutumista kestävään kehitykseen arvostan paljon.  Juuri sen vuoksi menen varmasti tähän samaan hotelliin myös ensi kerralla.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.