Menu

Helsinginstä löytyy nyt alkuviinibaari ja se on ihana

En ihan rehellisesti ole mikään viinitietäjä. Minua oikeastaan kiinnostaa nauttia viiniä, joka on hyvän makuista, sopii yhteen nautittavan ruoan kanssa ja on mielellään mahdollisimman vapaa torjunta-aineista ja turhista kemikaaleista.

Kirjoitin neljä vuotta sitten, kuinka viini voi olla yhtä keinotekoista kuin limsa, kuinka jopa viinin maku saattaa olla peräisin keinotekoisista makuaineista. Hämmentävää on se, että viineissä ei tarvitse olla tuoteselosteita, vaikka viiniteollisuus saa käyttää 60 erilaista ainetta, joista noin joka komas aiheuttaa kuluttajille allergiaa tai yliherkkyysoireita. Koskakohan tähän saadaan muutos? Olisi jo korkea aika. Veikkaan, että aika moni kuluttaja tekisi Alkossa toisenlaisen valinnan.

Itseäni viinissä kiinnostaa se, että siinä on a) mahdollisimman vähän sokeria (vatsa ei kestä makeita) b) se on tuotettu mahdollisimman luonnollisesti ja että c) viini maistuu hyvälle. Olen ollut jo vuosien ajan pilalle hemmoteltu sikäli, että olen tutustunut natural-viinien maahantuojaan Hemmoon, eli Ekowinen Henri Bäckmaniin, joka oli yksi ekoista alivuokralaisista Kallion työhuoneellani. Pääsin toimistollamme ovelasti maistelemaan viinejään muutamien tastingien yhteydessä, joiden myötä olinkin ihan myyty. Vikat neljä vuotta Hemmo on vastannut mun järkkäämien juhlien viineistä — myös taannoisissa 10-vuotisjuhlissa. Ja olen ostanut maahantuomiaan tuotteita myös kotikäyttöön.

Hemmolla on paljon kiinnostavaa tietoa viineistä ja musta on ihanaa saada seikkaperäinen kertomus siitä, mitä lasissani on. Arvostan erityisesti sitä, että Hemmon viinit ovat kaikki luomua ja osa biodynaamisiakin. Ei tarvitse olla pahoillaan siitä, että ei ole sitä tarkkaa tuoteselostetta, kun tiedän, että nämä viinit ovat niin luonnollisia kuin mahdollista.

Miksi avaudun Hemmosta? No koska hän on avannut Kallion Fleminginkadulle viinibaarin nimeltä WINO. Ja WINO on aivan hurmaava! Ja sieltä saa hyvää ruokaakin, aika täydellistä. Olen testannut paikkaa nyt pariin kertaan ja olen aivan ihastunut paitsi viinivalikoimaan (menussa on 7 sivua…), ruokaan (helposti maidoton, gluteeniton ja vegaaninenkin), palveluun ja myös ihanaan sisustukseen. WINOssa on kaikki todella kohdallaan. Hintatasokaan ei ole hullumpi, kun ruoka-annokset maksavat 6-15 euroa.

Paikan konsepti on kiva: mestaan voi mennä lasilliselle, parille tai syömään ja juomaan. Viinilista on hillitön ja kaikki listan tuotteet ovat luomuviinejä ja osa biodynaamisiakin. Viinit tulevat Euroopasta. ”Kauempaa en oikein näe järkeä rahdata viiniä, kun ”paikallisilla” pärjää ihan hyvin” Hemmo summaa. Baaritiski houkuttelee ihan vaan hengailemaan, tänne ei ole pakko varata pöytää ja asennoitua viettämään tuntikausia. Torstai-iltana moni piipahti impulsiivisesti sisään, joi lasillisen, ja jatkoi matkaa. Toiset olivat tulleet selkeästi syömään ja minä lähinnä vakoilin muita. Parasta.

Viinibloggaaja Marko Pasanen kirjoittaa arviossaan WINOsta: ”Henri Bäckman tunnetaan viinitukkurina, ja hänen niinikään natural-viineihin keskittynyt valikoimansa on sen mukainen: kiinnostava, tasokas ja läpeensä nautinnollinen”. Allekirjoitan täysin: nautinnollinen! Kutsuvierasavajaisissa join varmasti viittä eri viiniä ja kaikki olivat nimenomaan nautinnollisia ja kiinnostavia. Iisa istui vastapäätä ja hihkui juomien vaihtuessa kuin pieni lapsi, saadessaan jotain jännää eteensä.

WINOn keittiö on kunnianhimoinen ja neljällä henkilökunnan jäsenellä onkin tausta Michelin-ravintoloissa. Sen näkee ja maistaa. Annokset ovat kauniita ja herkullisia, niissä on uutta ajattelua, muttei kuitenkaan mitään yltiöpäistä ylikikkailumeininkiä. Ihania perusmakuja, joita on osattu yhdistää yllätyksellisellä tavalla. Haastattelin keittiömestari Oona Bondestamia, joka kertoi, että periaatteena on käyttää kestävästi tuotettuja raaka-aineita, paljon luomua ja että esimerkiksi vegaanivaihtoehto löytyy listalta päivittäin. Nautimme Iisan kanssa jokaisesta annoksesta— ooh mitä herkkuja!

WINOn ruokalistalta löytyy annoksia kuten:

 • uppomuna ja mustajuurta
 • blinejä (vege tai kala)
 • gnoccheja
 • juureksia ja sieniä
 • luuydintä — jota saa myös vegenä (utele keittiöstä lisää 😉
 • perunaa ja poroa
 • juustolajitelmia
 • päärynää ja anista

Eli aika perusmakujen kanssa pelataan, mutta kun katsot kuvia annoksista, saat hyvin käsityksen keittiön taidokkuudesta.  Nämä eivät todellakaan ole isoja ja tuhteja perineeruokasatseja, vaan hienostuneita ja moderneja annoksia.

WINOn sisustus on ekologisiin ratkaisuihin perehtyneen arkkitehti Richard Sirénin käsialaa. Seinät on päällystetty savimaalilla ja baaritiskin ja vessojen seinälaatat on valmistettu poltetusta savesta — myös vessan ihana käsienpesuallas on savea!

Pöytien valaisimet om kierrätetty Barcelonasta, vanhasta tekstiilitehtaasta ja eteisessä on hyödynnetty vanhan eiralaisen talon ikkunoita, jotka poistettiin ko rakennuksesta remontin yhteydessä. Mikä tärkeintä, on akustiikka hyvin miellyttävä. En kestä paikkoja, joissa pitää huutaa tullakseen kuulluksi. WINO on ihana, kotoisa pesäkolo, jossa voisi viihtyä koko illan (… ja kröhöm, avajaisiltana taisin olla paikassa noin 7 tuntia, heh).

WINO on ihana, menkää!

Auki ma, ke-pe ko 16 alkaen (ti kiinni), ja la-su ko 14 alkaen

Fleminginkatu 11

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Moikka!
Tää asia ei liity just tähän postaukseen, mutta kysyisin mikä on sun lempi meikkivoide. Olen nyt kokeillut jo 4-5 meikkivoidetta/bb-voidetta, mutta lempparia ei ole löytynyt. Mikä olisi esim. tosi kestävä? Mitä käytät esim. tv:ssä?

Helppo: RMS on aivan huikea. Telkkarissa mulla tosin on yleensä sitä, mitä meikkaaja sattuu käyttämään, eli harvemmin luonnonkosmetiikkaa, mutta enpäs mä telkussa kauheesti hengaa, heh. Yleensä mun meikki on täysin luonnonkosmetiikkaa ja RMS on aina pohjana.

  Kiitos nopeasta vastauksesta! Nyt googlaamalla
  huomaan että RMS ja Kjaer Weis näköjään
  ovat ne suosituimmat. Oletko kokeillut
  molempia? Mistä olet ostanut RMS:ää?

  Ihanaa kun tää maailma on mulle aivan uusi!
  Olen meikkifriikkki joka viime vuonna sairastui
  syöpään ja nyt vaihtaa kaiken luonnonkosmetiikkaan 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.