Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Natura asettaa ravintoloiden eettisen riman korkealle

Vaikka omaisi minkälaisia periaatteita käyttämiensä ruoan raaka-aineiden suhteen, tekee moni meistä ravintolassa kompromisseja. Harva tiedostavakaan kuluttaja kyselee, mitä raaka-aineita ravintola tarkalleen käyttää. Raflavalinta tehdään lähinnä sen mukaan, onko ko mestassa maukasta ruokaa — ylipäänsä omaan ruokavalioon soveltuvaa ruokaa — tai miellyttävä miljöö ruokailla. Harvemmin sitä tulee kysyneeksi, ovatko raaka-aineet luomua, lähituotantoa, eettisiä tai käytetäänkö keittiössä paljon lisäaineita sisältäviä marinadeja yms. Mikäli listalla jossakin mainitaan sanat, lähi, eettinen tai luomu, on se aina iloinen yllätys, mutta usein ainakin itse huomaan ravintolassa joustavani omista periaatteistani — koska en halua tehdä hommaa liian vaikeaksi itselleni.

Osallistuin Sustainable meal -paneeliin viime vuonna kaksi kertaa, jälkimmäinen kerta oli marraskuussa, kun valittiin Iso Roban maukkainta, kestävästi tuotettua ruoka-annosta. Natura-ravintolan siika-annos voitti ja sillä sekunnilla kun sitä tuomaristossa istuessani ekan kerran maistoin tiesin, että tulen syömään annoksen monta kertaa.

Natura on ravintola, josta ei voi olla tässä blogissa mainitsematta. Raflan sivuilla on ruoka-, juoma-, varaukset- ja yhteystiedot- -alasivujen lisäksi luonto-niminen alasivu, joka avaa ravintolan vaikutuksen luontoon, ympäristöön ja eläinkuntaan. En ole eläissäni törmännyt ravintolan nettisivuihin, joilla olisi näin avoimesti kerrottu esimerkiksi käytettyjen ruoka-aineiden alkuperä.

Ravintolan perustajat David Alberti ja Anya Sivkova haluavat kaiken olevan läpinäkyvää, mutta siitä on myös saatu kärsiä: kun liian avoimesti kertoo, mistä omat huippulaatuiset lähiraaka-aineet hankitaan, saattaa kilpailija hankkiutua samoille apajille ja oma saanti kärsiä.

Naturan periaatteena on tarjota maistuvaa ja kohtuuhintaista ruokaa mahdollisimman eettisistä ja ekologisista raaka-aineista, hävikki minimoiden. Suurten tukkujen, ostosopimusten ja hintavertailun sijaan tehdään yhteistyötä pienempien tavarantoimittajien kanssa, joita on yli 30. Näiden toimijoiden ”intohimo työtänsä kohtaan takaa korkeatasoisempia ja tuoreempia raaka-aineita, jotka ovat myös huomattavasti ekologisempia vaihtoehtoja” Naturan nettisivuilla kerrotaan.

Ravintolan konseptina ovat monet pikkuannokset, jotka vaihtelevat hieman raaka-aineiden saannista riippuen. Näin on pystytty mukautumaan siihen faktaan, ettei aina ole saatavilla samaa kuin edellisellä viikolla.

Naturan sivuilla kerrotaan, mistä liha, kala, vesi, kasvikset js viini ovat peräisin — jopa se, miten lafka käyttää sähköä ja miten se on tuotettu.

Lihasta kerrotaan: ”Ruokateollisuus tuottaa 33% maailman kasvihuonepäästöistä, joista lihateollisuus tuottaa huomattavan osan. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 15000 litraa vettä. Tämän lisäksi sanoisin että 99,9% lihatuotannosta tapahtuu tavalla joka saisi kuluttajan harkitsemaan lihan ostamista uudestaan”.

Ravintolalla on vahva eettinen omatunto ja siksi asiakkaille ei tarjoilla lihaa tiloilta, joille henkilökunta ei ole itse päässyt vierailemaan. Ankanmaksaa tai tehotuotettua lihaa ei tarjoilla. ”Nyt kun olemme löytäneet tiloja joilla eläimillä on hyvät elinolot sekä puhdas ja terveellinen ruokavalio (lähes aina luomua) on tarina ollut poikkeuksetta sama; eläimet elävät vapaana, syöden oman tilan tai naapuritilan luomuviljaa. Eläimet ovat terveitä, liha paremman makuista sekä ympäristön kuormitus mahdollisimman vähäistä.” Alberti on varmistanut, että kaikilla tiloilla käytetään elänten ravinnoksi ainoastaan viljaa, ei soijarehua. Osa tiloista käyttää myös härkäpapua, hernettä ja omenaa. Lisäksi eläinten kuljetus teurastamolle on lyhyt, mikä vähentää eläinten stressiä ja tuottaa myös vähemmän päästöjä.

Syön itse lihaa nykyään aika harvoin, mutta juuri Naturan kaltaisissa paikoissa saatan tehdä poikkeuksen. Nyt söin esimerkiksi possua ensimmäistä kertaa varmaan vuoteen (siitä lisää edempänä tekstissä).

Alberti kertoo, ettei koskaan pyydä raaka-ainetoimitusta ainostaan omiin tarpeisiinsa, vaan aina kysytään,  koska toimittaja on saapumassa alueelle. Näin kun toimitaan, poistaa se toimituskustannukset sekä ylimääräiset päästöt.

Naturassa asiakkaille ei myydä pullovettä, koska ”Suomen vesi on puhdasta, hyvän makuista ja ympäristöystävällisempää kuin valmiiksi pullotetut ulkomaiset vedet”. Arvostan!

Naturan sähkönkäyttöä avataan seikkaperäisesti: ”Olemme valinneet sähköyhtiöksemme Vihreän Älyenergian, joka tuottaa uusiutuvaa energiaa. Käytämme vesivoimaenergiaa, jossa hiilidioksiidipäästöt ovat lähes olemattomat. Kaikki ilmastointilaitteet ovat suljettuina 10-16 h aukiolopäivinä, sekä täysin suljettuina päivinä, jolloin ravintola on kiinni. Ravintolan ilmastointi on ajastettu olemaan käynnissä ainoastaan klo 16-24 aukiolopäivinä. *** Kypsennämme lähes kaiken vesihauteessa, näin ollen ilmastointi pystytään pitämään suljettuna tai pienemmällä teholla lähes koko esivalmistelun ajan. Ilmastointilaitteet ovat monesti ravintolan suurin sähkönkuluttaja.”

Lisäksi vihannekset säilytetään huoneen lämmössä, joka vähentää kylmälaitteiden tarpeellisuutta. Naturan sähkönkulutus on ollut kuulemma keskimäärin 2685kWh kuukaudessa, mikä vastaa pienen omakotitalon sähkönkulutusta.

Kuka ei voisi fanittaa tämän ravintolan toimintaa?

Vielä pakko kertoa yksi juttu, ennen arviota ruoasta: Natura kasvattaa kahvinpuruista osterivinokkaita omaan tarpeeseen! Helsieni-nimisen yrityksen kanssa käynnistetty yhteistyö kuulostaa sympaattiselta ja hauskalta: ”kahvipurut ovat kuuman veden ja paineen ansiosta 99% steriilejä sekä toimivat täydellisenä kasvatusalustana sienille. Käytetyt kahvipurut sekoitetaan siemeniin. Toistamme tätä kunnes kasvatusastia on täynnä ja neljän viikon kuluttua saamme ympäri vuoden tuoreita, ravintolassa kasvatettuja osterivinokkaita. Kasvatukseen emme tarvitse valoa, sähköä tai vettä. Kesällä viemme kasvatuksen jälkeen kahvipurut kasvimaallemme, joka taas parantaa maaperän laatua.”

No entä se ruoka?

Testasimme Lauran kanssa Naturan kolmesta tasting menusta ravintolan suosituimman, 59 euron menun, joka sisältää 7-9 ruokalajia. Pienempään nälkään on tarjolla 39 ja isompaan 89 euron menut.

Ravintolan ideana ovat monet pienet annokset, joka osoittautui oikein nerokkaaksi konseptiksi.

Saimme alkuun keittiön tervehdyksenä kananmaksaterriiniä, joka mustaherukoineen oli suussasulava. Talon oma gluteeniton leipä oli erinomainen, mikä jaksaa ilahduttaa aina.

Sokerisuolattu siika (kuva alapuolella) — juuri se annos, joka voitti Sustainable Meal -skaban — oli ihan yhtä taivaallinen kuin edellisellä kerralla. Annoksen piimä on tehty Naturassa, kyssäkaalitagliatelle, kala ja rapeat krutonkisiivut: ihan täydellinen combo. Tämän voisi hyvin syödä pääruokana.

Saimme seuraavaksi monta pikkuannosta: ihanan freesiä ja maukasta keltajuurisalaattia sekä nautinnollista kurpitsakeittoa fetalla, jossa oli ihana takapotku. Tämänkin olisin helposti voinut nauttia pääruokana. Osterit eivät herättäneet kummassakaan fiiliksiä (me vaan ei olla osterityyppejä kumpikaan), mutta silakka piparjuuricremellä oli maukasta, samoin Pariisin kuulemma parhaasta makkarakaupasta peräisin oleva ”Pork Noir”.

Ja kuinka kaunista kaikki onkaan!

Tasting menun isoin annos oli vuorossa seuraavaksi: Perkiön tilan possua, naurista ja omenaa sekä selleripyrettä. Possun maku vieroksutti ensin vähän, koska en ole syönyt possua pitkään aikaan. Totuttuani oli se kuitenkin aivan suussasulavaa ja todella mureaa, tykkäsin paljon. Laura myös. Ihanaa!

Kaikista yllättävimmät maut ja ruokakonseptit koimme  jälkiruokien ilmestyessä eteemme: sormin syötävä sangria, joka oli imeytetty vesimelonikuutioihin, tyrniä, lakritsaa ja marenkia — tässä kohtaa oli järjenlähtö lähellä — sekä suussa paukkuvaa vodkaa: vodkaa kuivatussa muodossa, limellä maustettuna ja paukkusokerilla höystettynä. Tajutonta!

Sellerisorbetti-annos oli jotain ihan sanoinkuvaamatonta: ensinnäkin, kuka koskaan yhdistäisi sellerin ja sorbetin? Toisekseen: kuka yhdistäisi tähän jälkkäriin fenkolia? Aivan uskomattoman hyvää; sellerisorbetti fenkoli-omenasalaatin kera. Jos jotain Naturassa syöt, ota se piimäsiika ja tämä.

Mutta mitä Laura oikein sai eteensä? Valkoisen, mystisen kasan.

Kyseessä on frozen yoghurt -jogurttilumi, joka kätkee allensa hunajakennoa, jogurttisorbeeta, hunajamoussea, sitruunaa ja kurtturuusua. Ihanan raikas ja kevyt jälkkäri  ja todella jännittävä konseptiltaan.

Olimme molemmat aivan myytyjä ja ihmettelimme, ettemme olleet tahoillamme kumpikaan testanneet huhtikuussa avattua Naturaa aikaisemmin, saatika edes huomanneet koko paikkaa Iso Roballa. Onneksi asia tuli korjattua!

Natura on aivan mieletön mesta, vaatimaton päältä, timantti sisältä. Musa oli miellyttävällä tasolla ja tunnelma rento. Testaa ihmeessä, Iso Roobertinkatu 11.

Ah mikä elämys!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.