Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Iho hehkumaan eettisellä arganöljyllä

Haaveilen kesästä. Ei ollut mitään ongelmaa tämän talven kanssa, kunnes kaikki tutut alkoivat tuutata someen varvaskuvia Balilta, Thaimaasta ja ties mistä turkoosin sinisen veden ääreltä. Minäkin haluaisin! Onneksi omistan kylpyammeen, se auttaa vähän lämmön kaipuuseen näin sydäntalvella.

Olen parhaillaan paastolla, jonka aikana on suositeltavaa lämmitellä esimerkiksi juuri kylvyssä tai saunassa (mutta ei liian kuumassa). Paasto on minulle tavallaan miniloma arjesta: sen aikana on pakko rauhoittaa elämä, nukkua ja juoda paastomehut säännöllisesti ja kuulostella omaa olotilaa tarkasti. Niinpä olen oikeastaan vain ollut itsekseni, ottanut iisisti ja ehtinyt rauhassa tehdä iltaisin kotispa-rituaaleja (niin kuin eilen Instassa avauduin).

Ja ajattelinpas sanoa sanasen trendikkäästä arganöljystä, joka on yksi omiakin luonnonkosmetiikan multituotesuosikkejani, se kun on niin monikäyttöinen. Mielummin käytän yhtä tuotetta moneen tarkoitukseen kuin hommaan joka raajaa varten omia täsmätuotteita.

Arganöljy on peräisin Marokosta ja se valmistetaan arganpuun pähkinöistä. Kotimaassaan öljy on tunnettu sen monista  lääkinnällisistä ja ihoa hoitavista ominaisuuksista ja sitä kutsutaankin paikallisten parissa nestemäiseksi kullaksi. Ei siis ole ihme, että myös globaali kosmetiikkateollisuus on löytänyt tämän upean öljyn (aiheesta lisää edempänä), joka sisältää monia iholle hyvää tekeviä komponentteja.

Arganöljy sisältää runsaasti antioksidantteja, sananmukaisesti hapettumisen estäjiä, jotka korjaavat ihon soluvaurioita ja neutraloivat vapaita radikaaleja. Antioksidantit myös hidastavat ihon vanhenemista ja suojaavat ihoa. Arganöljyssä on erityisen paljon E-vitamiinia, joka auttaa tulehdusten ja ihoärsytysten paranemisessa sekä normalisoi kuivaa ja hilseilevää ihoa.

Arganöljy parantaa ihon elastisuutta sekä pehmentää ja korjaa huonokuntoista ihoa ja siksi se sopiikin hyvin esimerkiksi atooppiselle, proriasis- tai akneiholle, sillä se häivyttää myös arpikudosta. Toimii muuten myös maksaläiskien luonnollisena häivyttäjänä! Arganöljy on herkän ihon ystävä ja rauhoittaa hipiää esimerkiksi auringonoton jälkeen.

Itse käytän arganöljyä lähinnä vartalolle. Kasvojeni iholle se ei sovi, koska mulla on lievä rosacea-iho, joka alkaa punoittaa herkästi. Ne, joilla arganöljy on käytössä kasvoilla, käyttävät sitä kuulemma jopa silmänympärysiholla ja meikinpoistoon.

Arganöljy on helppo levittää ja se imeytyy helposti, iho jää silkkisen pehmeäksi. Viime kesänä käytin arganöljyä usein auringossaolon jälkeen tai suunnatessa kesäillan rientoihin, tällä saa niin hottiksen hehkun sääriin.

Itse en ole käyttänyt tuotetta hiuksiin, mutta kuulemma arganöljy kuntouttaa vahingoittuneita hiuksia. Öljyä laitetaan muutama tippa kämmenelle ja hierotaan hiuslatvoihin tai sitä voidaan käyttää öljyhoitona koko päähän ja myös päänahan hoitoon. Kynsinauhoillekin se tekee gutaa; vahvistuvat samalla kun hierot öljyä hiuksiin.

Aika monikäyttöinen, eikö? Vähän niin kuin kookosöljykin, mutta hienostuneempi ja luksuksempi.

Parhaillaan arganöljyä löytyy monien luonnonkosmetiikkamerkkien valikoimista, tarjontaa on siis runsaasti. Ei kuitenkaan kannata ostaa tuotetta yksinomaan hinnan, vaan sen perusteella, onko tuotteen taustoista tietoa. Arganpuu on UNESCON suojelema ja Marokossa monin paikoin arganöljyn perinteinen tuotanto on valunut paikallisilta osuuskunnilta yrityksille.

Suomessa myytävistä arganöljyistä valitsen itse aina tuotteen, jonka taustat tiedän varmasti. Esimerkiksi Rimita Green, pietarsaarelaisen äidin ja pojan yritys, etsi kahdeksan kuukautta sopivaa toimittajaa Marokosta. Yrityksen perustajalla, Minna Uusitalolla on tausta prosessiteollisuudessa, mikä auttoi löytämään luotettavia yhteistyökumppaneita. Rimita Green operoi suoraan berberinaisten kanssa, eli raaka-aineesta maksetaan heille, jotka raaka-aineen keräävät. Uusitalon mukaan Euroopassa on vain kolme luotettavaa argan-toimittajaa ja myynnissä on jopa arganöljyksi väitettyjä tuotteita, joihin on sekoitettu oliiviöljyä.

”Kun kyseessä on kahden hengen, pieni perheyritys, joka ei voi kilpailla volyymilla ja hinnalla, on laatu se, mikä on meidän valttikortti” Uusitalo kertoo puhelinhaastattelussa. Hän päätyi arganöljyn pariin oman terveytensä kautta: liikunta- ja ruokavalioremontin myötä syyniin joutui myös oma kosmetiikka, joka kuulemma oli kuin ”lekalla päähän”. Ja pian nainen etsi mahdollisimman puhtaita ja laadukkaita kosmetiikkaraaka-aineita. Arganöljy vei heti mennessään.

Rimitan GOLD-arganöljy testataan ensin antioksidanttien ja rasvahappojen osalta Ranskassa, jonka jälkeen tuote pullotetaan Suomessa. Se tekee tuotteesta vähän kalliimpaa, mutta Uusitalo on halunnut sisällyttää prosessiin suomalaista työtä, joten pullotus tehdään täällä. Pullotuksen jälkeen jokaisesta erästä tehdään pistokokeet elintarvikelaboratoriossa, jotta laadusta voidaan olla 100% varmoja.

(Uusitalo vinkkasi, että kun ostaa arganöljyä, kannattaa mieluiten valita tuote, jossa ei ole pipettiä. Öljy on herkkä pöpöille ja pipetissä on isot kontaminaatioriskit. Siksi Rimitalla on valittu pumppupullo pipetin sijaan.)

Rimitan GOLD-öljy on paitsi eettinen ja vegaaninen (eikä testattu elämillä), myös luomulaatuinen tuote, joka saadaan arganpähkinöiden ensimmäisestä kylmäpuristuksesta. ”Tätä arganlaatua ei yleensä myydä öljynä kuluttajille suoraan, vaan se toimitetaan normaalisti kosmetiikkateollisuuden raaka-aineeksi” Uusitalo valaisee.

Tykkään tuotteesta paljon ja myös pakkauksen koosta: 50 ml:n pumppupullon saa reissussa käsimatkatavaroihin. Kesäsääret mahtuvat kätevästi käsilaukkuun. Rimitaa myy Helsingissä esim. Nudge, verkon puolella mm. Verkkoapteekki, muut jälleenmyyjät löydät täältä.

4 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Olen ostanut monta arganöljyä CITY LOOK SKANDIANAVIA AB olenko mennyt halpaan? haluaisin tiettää!

Öljy ei siis tule arganpähkinöistä, kuten toisinaan virheellisesti luullaan, joten tuote sopii myös pähkinäallergiasta kärsiville.
Lause on suoraan lainattu Rimita Greenin sivuilta. Pähkinäallergisille tiedoksi.
En ole tuotetta vielä ostanut. Nyt siitä vasta luin. Täytyy koittaa uskaltaa ostaa. Perheemme pähkinäallergia vielä mietityttää…

Vuosien mittaan yksikään ihovoide tai öljy ei ole allergisoinut, eikä ihoni ole atooppinen, mutta Argan öljy aiheutti ihan kunnon reaktion.

Arganöljyjen laaduissa tosiaan tuntuu olevan eroja. Mä oon käyttänyt Farfallan arganöljyä, joka myös tuotetaan suoraan berberinaisten kanssa. Arganöljy on sopinut mun herkälle sekaiholle ja miehelläni auttanut hilseilevään päänahkaan. Tuoksuissa on varmasti eroja myös, koska olen kuullut niin monen valittavan arganöljyn tuoksuvan ei-niin-hyvälle. Tämä Farfallan arganöljy tuoksuu hyvälle. 🙂 Kiva muuten että sitä saa apteekista: Itäkeskuksen apteekki ainakin myy!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.