Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Harvinainen kierrätysvaatemallisto: MEM Samurai

Sovittelin alkuviikosta päälleni varsin kiinnostavaa designia. Kyseessä on Suomen ensimmäisen kierrätysmuotiin erikoistuneen ompelijamestari Paula Malleuksen MEM Samurai -mallisto, joka on valmistettu Suomessa kerätystä ja kierrätetystä farkusta. Kiinnostavan mallistosta tekee se, että kyse ei ole yksittäisistä uniikkituotteista, vaan skaalautuvasta mallistosta, joka tekee ideasta kaupallisen. Vielä huikeampaa on se, että mallisto on tiettävästi maailman ensimmäinen täysin post consumer waste -materiaalista valmistettu sarjatuotettava vaatemallisto. Post consumer waste tarkoittaa, että tekstiilijäte on jo kertaalleen ollut tuote (pre consumer waste puolestaan tarkoittaa jätettä tekstiilimateriaalista, josta ei vielä ole valmistettu tuotteita).

Paula on Remake Ekodesignin perustaja ja pioneeri Suomen kierrätysdesign-skenessä. Hän on toiminut vaatealalla 20 vuotta, josta lähes 10 vuotta kierrätysmateriaalien parissa. Malleus on kehittänyt MEM-mallistojaan vuodesta 2012, nyt julkaistun kolmannen malliston prosessi on kestänyt yli vuoden, joten sitä on työstetty huolella.

Kuten malliston nimi kertoo, on japanilainen samurai-pukeutuminen ollut inspiraation lähteenä tämän malliston toteutuksessa. Vaatteiden leikkaukset ovat kulmikkaita, mutta vaikutelma on silti pehmeä ja pelkistettykin. Paitsi että mallito on erityinen, ovat Malleuksen sketchit ihan hillittömän kauniita. Haluaisin malliston luonnoskuvat seinälle!

kc-memsamurai3

screen-shot-2016-12-01-at-1-55-11-pm

kc-memsamurai4

Avantgardea huokuva ja moderni designvaatemallisto koostuu arkeen sopivista mielenkiintoisista käyttövaatteista. Testattuani useamman vaatteen voin yhtyä siihen, että ne todella ovat arkeen sopivia, vaikka kyse ei muotokielellisesti olekaan mistään perusfarkuista ja huppareista. Juuri se tekee mallistosta kiinnostavan: muodot ovat jänniä, mutta eivät liian kreisejä, esimerkiksi housut istuvat kuin hanska, kiitos kaavoituksen ja jo kertaalleen käytetyn denimin, joka on pehmeää kuin mikä. Takkien sekä toppien ei-vartalonmyötäinen kaavoitus puolestaan imartelee jokaisen keskivartaloa.

kc-memsamuraiKierrätysmateriaalien käyttäminen vaatteen ainoana raaka-aineena säästää satojatuhansia kiloja ja litroja luonnonvaroja. MEM-malliston MIPS-luvut ovatkin huomattavat.  MIPS on siis ekotehokkuuden mittayksikkö, joka kertoo kuinka paljon luonnonvaroja (materiaalia) tarvitaan yhden palveluyksikön tuottamiseen. Kirjainyhdistelmä tulee englannin kielen sanoista Material input per unit of service, eli materiaalipanos tuotettua palvelua kohden. Normaalisti materiaalitehokkuudessa tarkastellaan sitä, kuinka
paljon luonnonvaroja kuluu yhden tavaran tuottamiseen.

Esimerkiksi malliston TORI-iltapuvun vedensäästö on 32 707 litraa (vastaa yhden ihmisen noin 60 vuoden juomavesimäärää). Myös kaikkien muiden malliston vaatekappaleiden vedensäästöluvut on laskettu medialle lähteneeseen tiedotteeseen, todella kiinnostava ja havainnollistava tapa konkretisoida malliston ekologisuus.

Omia suosikkejani mallistosta olivat  Kurin-toppi ja pitkä Kohani-maksihame, joka mulla on päälläni kuvassa oikealla. Mukavuudessa MEM Samurai -malliston housut kuitenkin kiilasivat ykköseksi: mikä istuvuus ja mukavuus päällä! Leveälahkseiset Waidot ja tiukat Taito-slim pantsit imartelevat vartaloa yöäs palleaan saakka tulevan vyötärön ansiosta. Ihanaa, kun paketti pysyy kasassa!

 

mem-by-paula-malleus-samurai-kurin-3_0

Kuva: weecos.com

Ja kimonotakki oli ihana! Noi hihat! Ja se kaari, jonka takin niskaosa tekee kaulan kohdalla — tosi hienostunut. Japanilaistyyppisestä Mem Samurai -printistä pidän paljon myös. Itse en ehkä tosin yhdistäisi kimonotakkia unovormumaisesti MEM Samurai -housuihin, vaan ihan arkisiin, mustiin farkkuihin tms. Mutta ihan huikea vaate. Ehkä malliston vahvin.

mem-by-paula-malleus-samurai-kape-1_0

Kuva: weecos.com

Rispaantuneen näköiset helmat kiinnostelevat myös, mutta tunikaihmistä musta ei kyllä saa, vaikka alakuvan keskimmäinen vaate ihan söötti onkin. Mua kiinnosti enemmän kuvan peruukki, haha!

kc-memsamurai-insta

(LOL säärimiehen kommentti 😀 )

Malliston jälleenmyynti tapahtuu nettikauppa Weecoksen kautta, jonne tuotteet ovat saapuneet myyntiin eilen. Jännää nähdä, miten porukka ottaa malliston vastaan. Jos olisin ihana mies, ostaisin naiselleni joululahjaksi jonkun MEM-malliston tuotteen. Tämä setti kun on paitsi Suomen, myös globaalissakin mittakaavassa oikeasti aika historiallinen. Vain hullu lähtee tällaiseen projektiin, mutta Paulassa taitaa olla kaksinverroin sisua kuin monissa. Onnittelut malliston valmistumisesta ja menestystä MEM Samuraille!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.