Menu

Maailman ekologisin huppari

Startup-yrityksessä kun työskentelee, on tietenkin omistettava tiimihuppari. Kai nyt! Ja tällä viikolla on vielä Slush. Ilmoitin heti firmamme hupparitarpeesta kuullessani, että tiedän juuri oikeat tyypit ratkaisemaan asian.

Pure Waste on kasvanut parissa vuodessa huimiin mittasuhteisiin: firman valmistamasta kierrätystekstiilistä valmistetaan vuodessa yli 50 000 tuotetta.  En ihmettele firman menestystä ollenkaan: suomalaisyritys on kehittänyt tavan valmistaa tekstiilituotteita käyttämällä 100% kierrätettyä materiaalia, mikä käytännössä tarkoittaa, että esimerkiksi t-paidan kohdalla yhden paidan valmistamisessa säästetään Pure Wasten menetelmällä 2700 litraa vettä.

Pure Wasten menetelmällä puuvillan viljely- ja tuotantovaihe sivuutetaan kokonaan ja siksi vedenkulutus yhtä tekstiilituotetta kohden on minimaalista verrattuna ei-kierrätettyyn tuotteeseen: yhden kangaskilon pesemiseen menee Pure Wasten perustajan Hannes Bengsin mukaan noin 18,9 litraa vettä, joka on 100% kierrätettyä. Tästä jo kertaalleen kierrätetystä vedestä hävikkiä on alle litra.

 

infograffa-kapalle

 

Oheinen infograffa kiteyttää asian ytimen hyvin: Pure Waste ostaa tekstiiliteollisuuden ylijäämää, lajittelemalla ja erottelemalla saman sävyiset jämämateriaalit ensin keskenään, jonka jälkeen leikkuujäte avataan manuaalisesti, mutta koneilla kuiduiksi, melkein vanuksi asti. Materiaali käsitellään ja muokataan langaksi, josta valmistetaan kangasta ja uusia tuotteita. Kuvio kuulostaa itse asiassa niin yksinkertaiselta että tuntuu hämmentävältä , ettei kukaan ole tehnyt menetelmästä bisnestä ennen suomalaista Pure Wastea.

Pure Wasten taustalla ovat samat tyypit, jotka 10 vuotta sitten perustivat Coston. Bengs kertoo, että Costolle syntyi tarve kierrätettävästä kankaasta, jota oli vaikea saada ja niinpä alettiin selvittää, josko materiaalia alettaisi valmistaa itse. Loppu on historiaa.

Pure Wasten tehdas on Intiassa, Coimbatorin  kaupungin lähellä, Tamil Nadun alueella, jossa Hannes ja muut purewastelaiset säännöllisesti vierailevat. Tehtaan omistaja on Pure Wasten osakas ja tuttu purewastelaisille jo 15 vuoden takaa, joten luottamus esimerkiksi tehtaan työntekijöiden työolosuhteisiin ja kohteluun on vahva. Tehdas työllistää vaihtelevasti noin 40 henkeä täyspäiväisesti.

Intian tehtaalla valmistuu paitsi uutta kangasta jämämatskuista, myös kaikki Pure Wasten tekstiilituotteet. Esimerkiksi nämä meidän tiimin uudet CosmEthics-hupparit.

kc-purewaste2

kc-purewaste4

kc-purewaste3

Kuvat: Victor de Saint Etienne

Pure Waste vastaa tänä(kin) vuonna Slushin mainostekstiileistä ja jos osallistut Slush-viikon tapahtumiin, saatat törmätä paitsi Slush-huppareihin, myös  näiden kuvien tyyppeihin. Itse olen siirtymässä CosmEthicsissa vähän sivummalle huomisesta alkaen, näitä naamoja tulee ikävä! Tästä aiheesta lisää vähän myöhemmin.

Menestyksekästä Slush-viikkoa kaikille osallistujille!

 

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.