Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Ruusujuuri: viikinkien salainen ase

Siitä on jo reilu kuukausi, kun olimme Doritin kanssa Lapissa Arctic Warriorsin vieraana. Pääsimme tutustumaan siihen, miten yhtä Arctic Warriors -tuotteiden pääraaka-ainetta, ruusujuurta tuotetaan. Juurenpesiäiset (selitän kohta tarkemmin) ovat konsepti, joka saattaa jäädä Arctic Warriorsille käyttöön jatkossakin ja jo tänä vuona mukaan sai hakea kuka tahansa. Kymmeniä hakemuksia tulikin. Meidän lisäksemme mukaan oli valittu kolme naista. Viiden hengen jengi oli oikein passeli porukka tutustumaan siihen, miten yritys Lapin Narkauksessa tuottaa mm. Puolustajaa ja Taistelijaa.

Minun yhteistyöni Arctic Warriorsin kanssa alkoi pari vuotta sitten, viime äitiyslomalla, kun firma oli ekaa kertaa tuomassa itseään kuluttajien tietoisuuteen. Kirjoitin postauksen, jonka myötä yrityksen tuotteet herättivät monien mielenkiinnon ja siitä saakka olen kiinnostuneena seurannut sotureiden taivalta.

Arctic Warriors on muutaman hengen yritys, josta löydät taustatietoa parin vuoden takaisesta tekstistäni. Totesin silloin, että ”kyseessä on ehkä innovatiivisin, suomalaisia yrttejä hyödyntävä firma pitkään aikaan. Kolmen hengen lafka on valjastanut mm. nokkosen, väinönputken, ruusujuuren ja hunajan kerta-annosampulleihin, joilla voi maustaa/makeuttaa melkein mitä tahansa ja toki ampullin voi nauttia sellaisenaankin, terveyttään ylläpitämään”. Silloin markkinoilla olikin vain kerta-annospakkauksia, nykyään myös isoja pulloja, jotka ovat toki paljon ekologisempia kuin kerta-annoskortit. (Mutta kortit ovat käteviä reissussa ja etenkin skidit rakastavat niitä.)

Suuntasimme Doritin kanssa taas yöjunalla pohjoiseen (viimeksi kävimme Lapissa helmikuussa) ja tällä kertaa menopelimme oli niitä uusia yöjunia, joilla on aivan luksusta matkustaa! Rakastan junia ylipäänsä, mutta etenkin yöjunat saavat mut ihan kananlihalle. Mä olen ihan varma, että jos VR lanseeraisi kohtuuhintaiset stressinpoistojunailut kiireisille ja ahdistuneille uraohjuksille, olisi tuote loppuunmyyty kuukausiksi eteenpäin: illalla hyppäisit junaan, joka seuraavan 24 h ajeluttaa sua ympäriinsä vailla varsinaista määränpäätä, varistaen rasittavan viikon aiheuttaman painolastin harteilta. Saisi levättyä ja nukuttua, irrotettua kunnolla kaikesta muusta. 24 tunnin kuluttua sut dropattaisi takaisin sinne, mistä lähdit.

Yläkerran hyteissä oli sitäpaitsi omat suihkut ja vessat, kävin vähän vakoilemassa. Luksusta kyllä, mutta onhan junailu kallista. Me saimme menoliput alle 60 eurolla per naama, mutta paluu oli yli tuplasti kalliimpi. Kannattaa siis vahdata tarjouksia — ja VR voisi oikeasti vähän järkeistää junailun hintaa. Iso osa hyteistä oli tyhjillään. Ne saataisiin salettiin täyteen siedettävämmällä hinnoittelulla.

Rovaniemellä meitä oli vastassa tihkua enteilevä keli ja aurinkoinen Tuija Kauppinen, joka vei meidät juurenpesijät Arctic Warriorsin kotikonnnuille Narkaukseen. Ne maisemat.

kc-aw7

kc-aw6

kc-narkaus

kc-aw8

kc-narkaus2

kc-aw9

Tapasimme Arctic Warriorsin kotitilalla myös firman perustajan Katja Misikankaan ja äitinsä, joiden valmistamia herkkuja pääsimme nauttimaan aamupalapöydän ääreen. Sen jälkeen olikin aika ryhtyä oitis toimeen: mennä kaivelemaan maasta ruusujuuria. Juurenpesiäisiinhän meidät oli kutsuttu.

kc-aw11

Ruusujuuri on yksi Arctic Warriorsin pääraaka-aineista ja kerrotaan, että vikingit saivat voimansa juuri ruusujuurta nauttimalla: ”Ruusujuuren (Rhodiola Rosea) kauniin nimen takana piilee taistelijayrtti, jolla on käyttöhistoriaa jo yli tuhat vuotta. Väinönputken tavoin ruusujuuri on Pohjolan alkuperäiskasvi, jonka vaikuttavat aineet kehittyvät voimakkaiksi arktisissa olosuhteissa. Maailman meriä valloittaneille viikingeille ruusujuuri oli korvaamaton voimanlähde. Sittemmin mm. kosmonautit ovat käyttäneet sitä antamaan niin henkistä kuin fyysistä kestävyyttä äärimmäistä kestävyyttä vaativilla avaruuslennoilla. Ruusujuurta onkin tutkittu erityisesti Venäjällä 1960-luvulta alkaen”.

Ruusujuuri mm. auttaa elimistöä palautumaan stressistä normaalitilaan, parantaa keskittymiskykyä, jeesii päänsärkyyn, vähentää sokerinhimoa tasapainottamalla verensokeria, auttaa nukahtamiseen ja alakuloisuuteen sekä parantaa seksuaalista halua ja kykyä. Arctic Warriors käyttää juurta mm. koska ”se on voimakas adaptogeeni eli auttaa elimistöä sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja auttaa taistelemaan niin kehon kuin mielen stressiä vastaan” (lue paljon lisää aiheesta täältä).

kc-aw5

Ruusujuuri on todella epäkiitollinen viljeltävä: kun juuren istuttaa, voi sadon korjata viiden vuoden kuluttua. Viiden! Arctic Warriors joutuu siis todella ennakoimaan myyntejään monen vuoden päähän.

Ruusujuuri on vähän aivojen näköinen muhkura, josta myös tulee etäisesti mieleen inkivääri tai ginseng. Kun sen halkaisee, tulvahtaa nenään huumaava ruusun tuoksu, josta sen nimikin tulee. Ruusun kanssa ei tällä juurella kuitenkaan ole mitään varsinaista tekemistä, tuoksu vain muistuttaa perinteistä ruusua.

Opimme juuren tuotantoprosessin: ensin juuret kaivetaan esiin — valtaosa kasvista on maan alla ja nimenomaan juuri hyödynnetään. Tämän jälkeen juuri liotetaan ja pestään huolellisesti, siitä leikataan huonot/kuivat osat pois, jonka jälkeen juuri pilkotaan pienmpiin osiin ja taas pestään lisää.

kc-aw13

kc-aw15

kc-aw18

kc-aw21

kc-aw25

kc-aw17

kc-aw16

kc-aw19

Lopuksi pestyt juuren palaset laitetaan silppuriin, joka hienontaa ne helposti pakastettavaan muotoon. Tämä tavara tuoksuu aivan hillittömälle, voin kertoa! Arctic Warriorsilla heivataan tuoreet ruusujuurisilput pakkaseen, josta ne sitten otetaan käyttöön tarpeen mukaan. Raaka-aine on hyvä pakastaa mahdollisimman pian pilkkomisen jälkeen, jotta tehoaineet saadaan käyttöön.

kc-aw23

Ruusujuuren operoiminen multaisesta möhkäleestä pakastevalmiiksi, puhtaaksi silpuksi on hidasta. Voit ehkä jotenkin kuvitella, kuinka aivoja muistuttavat, kiemuraiset lonkerot kätkevät lomiinsa hiekkaa ja multaa, matoja ja höttiäisiä. Peseminen on käsityötä, jota ei voi koneellistaa. Mietin parin päivän sessiomme aikana, että eikö tätä hommaa muka voisi antaa koneiden käsiin, mutta ei se kyllä helposti onnistu.

Ruusujuuri on esimerkiksi Taistelija-tuotteen pääraaka-aine ja voisi kuvitella, että lopputuote olisi vieläkin kalliimpi, sen verran vaivalloista ja hidasta juuren käsitteleminen on.

kc-aw28

 

kc-aw29

Jaan Arctic Warriorsin tyyppien (kuvassa Katja Misikangas) kanssa rakkauden paikallisiin raaka-aineisiin ja he ovat halunneet käyttää ennen kaikkea sellaisia kasveja, jotka ovat erityisen ominaisia pohjoiselle Suomelle. Siitä firman nimikin tulee. Ja se, mihin muotoon väinönputki, ruusujuuri, nokkonen ja muut on taivutettu, on nerokas: jopa lapseni tykkäävät ottaa tehoshottinsa aamuisin. Aluksi meillä oli Arctic Warriorsin shotteja korttimuodossa, mutta nyt menee pipetillä annostellen. Ja molemmat (2,5- ja 6-v) pyytävät saada ”soturia” aamuisin.

Nykyään tuotteitaan saa monista ekokaupoista ja jopa marketeista. Valikoimassaan on paitsi mainitut, vastustuskykyä parantavat Puolustaja- ja Taistelija -tuotteet , myös energiashotteja ja uusia hunajatuotteita: ruusujuuri-nokkoshunaja on oma suosikkini. Tulevilla I love Me -messuilla paljastetaan lisäksi Arctic Warriorsin uutuus, josta vihjaisinkin jo Instassa, mutta enpäs vielä kerro enempää. Palataan siihen tuonnempana…

Kiitos Arctic Warriors kutsusta, oli rentouttava  ja opettavainen paripäiväinen juurenpesuhommissa, turvesaunassa, marjoja poimiessa ja ihania perinneherkkuja syödessä. Tullaan Doritin kanssa varmasti toistekin, jos kutsu käy!

Jutun kuvat: Dorit Salutskij

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.