Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Lihaton lokakuu: papuja, linssejä ja herneitä

En tiedä mikä siinä on, etten osaa oikein tehdä ruokaa useammaksi päiväksi kerralla. Se helpottaisi arkea niin paljon, kun voisi välillä vaan lämmittää ruoan, alusta saakka valmistamisen sijaan, mutta jotenkin vaan olen tottunut aina tekemään ruoan juuri ennen ruokailua. Skidien kanssa isot satsit helpottaisivat arkea huomattavasti.

On kuitenkin yksi ruoka, jota teen kerralla paljon ja josta riittää useammaksi päiväksi: linssikeitto. Olen valmistanut samaa keittoa vuosikaudet ja se on ollut paitsi aikuisten, nykyään myös lasten suosiossa. Näin lihattoman lokakuun kunniaksi tässä muutama luottoreseptini, joissa pääraaka-aineena ovat linssit, pavut ja herneet.

Ekana all time favourite -soppani, punainen, tuju linssikeitto. Jos teet keittoa pienille lapsille (meidän taloudessa 2,5- ja 6-vuotias), kannattaa vähän himmailla chilin kanssa. (Itse vetelen Srirachaa aina jälkikäteen omaan annokseeni.)

VÄHÄN TUJUMPI LINSSIKEITTO

 • kc-linssikeitto2500 g punaisia linssejä
 • 1-2 sipulia
 • pari valkosipulin kynttä
 • 2-3 perunaa
 • 3 rkl öljyä
 • 1 dl tomaattisosetta
 • 1,5 l vettä
 • 5 dl kookosmaitoa
 • 2 rkl chilitahnaa
 • mustapippuria
 • suolaa tai kasvisliemijauhoa
 • korianteria (jauhettua tai tuoretta)

Huuhdo linssit, kuori ja silppua sipulit ja perunat. Kuullota sipuleita öljyssä ja lisää perunat sekä tomaattisose. Kuumenna muutama minuutti. Lisää linssit ja vesi. Keitä kypsäksi noin puolen tunnin ajan. Soseuta ja mausta.

Veden ja kookosmaidon suhdetta voi säätää oman maun mukaan, itse tykkään laittaa kookosmaitoa aika reilusti.

Päälle ripottelen yleensä tuoretta, silputtua korianteria ja laitan mainittua Srirachaa tai vastaavaa chilisoosia. On mitä mainioin soppa tähän alkavaan flunssakauteen.

kc-pavut1

kc-pavut2

Papujen kanssa olen ollut aina vähän huono, mutta yksi resepti on jäänyt mieleeni erityisen hyvin: Uuden Mustan aikoihin valmistin reseptisarjassamme Meri-Tuuli Lindströmin ohjeella mustapapupihvejä ja ne olivat ihania! Harmi vaan, kun ko reseptiä ei enää ole verkossa, Uusi Musta -saitin arkistot eivät ole enää saatavilla. En muista reseptiä ulkoa, mutta Hesarin ruokasivuilla on kuitenkin suht saman kuuloinen mustapapuburger-resepti, löytyy täältä. Pitää ehkä tehdä pihvejä pitkästä aikaa, ovat sen sortin herkkua!

Kikherneitä ja tavallisia herneitä käytän säännöllisesti. Kikherneistä valmistan hummusta, perinteistä tai vähän kokeellisempaa. Reseptin pohja on aina about tämä:

HUMMUS

 • korianteripuska
 • 1 tölkki kikherneitä
 • 4 rkl tahinia
 • 1/2 sitruunan (tai limen) mehu
 • 2-3 valkosipulin kynttä

Kaikki tehosekoittimeen ja sekaisin. Niin helppoa ja ihanaa!

Tavallisia herneitä puolestaan rakastan tunkea kaikkialle munakkaista salaatteihin ja jopa käyttää annoksen pääraaka-aineena. Tämä Virpi Mikkosen Kiitos hyvää pikaruokaa -kirjan tuorehernesalaatti on aivan ihana ja myös tosi koukuttava, joten varoituksen sana! Tosin: eipä tämä kovin epäterveellinen koukutus ole, siitä vaan huiviin vaikka monta kertaa viikossa. Resepti kuuluu näin:

VALKOSIPULI-MINTTUHERNEET

 • 4 rkl luomuvoita (pehmitettyä)
 • 1 murskattu valkosipulinkynsi
 • 0,5 dl tuoreita, silputtuja mintunlehtiä
 • hyppysellinen merisuolaa keitinveteen
 • 4 dl herneitä
 • 1 tl luomuhunajaa tai kookossiirappia
 • hyppysellinen merisuolaa
 • reilusti mustapippuria

Sekoita voi, valkosipulimurska, silputut mintunlehdet ja suola pienessä kulhossa. Lisää pieneen kattilaan vettä ja suolaa ja kiehauta. Lisää sekaan herneet ja kiehauta noin kolme minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä herneet kattilaan. Sekoita joukkoon hunaja, suola ja mustapippuri. Lisää reilu puolet tekemästäsi voiseoksesta ja hämmennä joukkoon. Annostele lautasille, lisää voinokare annosten päälle ja koristele mintunlehdillä.

Tämä on niin koukuttavaa kamaa, että melkein neuvoisin valmistamaan kerralla tuplasatsin. Ja tämän tekee siis 10 minuutissa. Varsin täydellinen arkiherkku.

Tässä pari omaa luottoreseptiäni, jotka helpottavat ehkä sunkin lihatonta lokakuuta. Otan mielelläni vastaan tieädn suosikkireseptejä, saa linkata kommenttiosioon!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.