Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Kasvisruokaa koko perheelle

 

7-vuotias kummipoikani ilmoitti taannoin vanhemmilleen alkavansa kasvissyöjäksi. Poika ei kuulemma halua syödä kavereitaan, kukapa haluaisi. Me aikuiset emme vaan jostakin syystä useinkaan mieti, keitä popsimme. Kummipoikani perheenssä tehdään nykyään niin, että vanhemmat syövät työpäivän aikana mitä lystäävät, mutta iltaisin ja viikonloppuisin ollaan pääasiassa kasvissyöjiä. Ei pöllömpää mun mielestä.

Tuskin olen ainoa äiti, joka koittaa tarjota skideilleen yhä enemmän kasvisvaihtoehtoja, vaikka perheemme jo tosi kasvispainotteisesti syökin. Uudet ideat ovat silti aina tervetulleita, koska jokainen tietää, että kiireisessä arjessa on vaikea keksiä mitään uutta ja mullistavaa sillä hetkellä, kun kaikilla on huutava nälkä.

Olen aika huono kokkaamaan keittokirjojen mukaan, mutta luen niitä mielelläni inspiraatiota saadakseni. Usein keittokirjan selaamisen myötä omaan reseptipankkiin tarttuu jotakin, esimerkiksi uusi makuyhdistelmä, jota ei ole aikaisemmin tullut ajatelleeksi.

Yksi keittiöni uusimmista kasvisruokakeittokirjoista on Sara Askin ja Lisa Bjärbon Kasvisruokaa koko perheelle, joka tarjoaa 60 nopeasti valmistuvaa arkiruokareseptiä. Kirja lupaa safkat raaka-aineista lautaselle noin 20 minuutissa. Reseptivalikoima kattaa pääruoat, naposteltavat, välipalat ja jälkiruoat ja resepteissä on merkintä, mitkä niistä ovat vegaanisia tai vegaanisesti toteutettavissa.

kc-kasvisruoka3

Kirja ei esittele itselleni kovin yllätyksellisiä juttuja, olen jo sen verran tottunut kasvisruokakokki. Sanoisin, että se perinteinen lihansyöjäperhe, joka haluaisi hakeutua kohti kasvispainotteisempaa lautasmallia, saisi tästä hyvän oppaan. Kirjasta löytyvät perinteiset pastat, burgerit, wokit jne. kasvisversioina, jotka varmasti maistuvat myös skideille. Kirjassa on myös käteviä vinkkejä jämien pelastamiseksi: pastakastikkeesta keittoa, risotosta pihvejä, keitetyistä vihanneksista pestoa jne.

Itse halusin testata kirjasta jotakin sellaista, jota en tulisi arjessa kokeilleeksi. Valitsin testiin sellerisalaatin, koska rakastan selleriä smoothiessa ja mehujen seassa, mutta en ole vieläkään oppinut käyttämään sitä muuten. Lisäksi sellerisalaatissa oli kiinnostavan kuuloinen jogurttipohjainen salaatinkastike, jollaisia en harrasta ollenkaan. Yleensä heitän salaatin sekaan soosiksi lähinnä oliiviöljyjä (ja mausteita).

kc-kasvisruoka

Kastike osoittautuikin mainioksi: kananmuna, jogurtti, sinappi, valkoviinietikka, valkosipuli… Käytin rapsiöljyn tilalla oliivi-nokkosöljyä ja sokerin sijasta laitoin sekaan vähän hunajaa. Toimi hyvin. Tätä kastiketta aion valmistaa jatkossakin, mutta maustamattoman jogurtin osalta kokeilen soijajogurttia. Toimii varmasti aivan yhtä hyvin. Ihana raikas, hapokas ja vähän potkua antava salaatinkastike.

Itse salaatti on aika kevyt, enemmän lisuke kuin pääruoka minusta. Vedin tätä ennen juoksulenkkiä, ja askel kulkikin kevyesti. Tämä on minusta mainio salaatti kaikenlaisen grillattavan oheen.

Olin silti liian kunnianhimoinen kun ajattelin, että skidit saattaisivat innostua.. Tämä on enemmän aikuisten makuun kyllä, vaikka salaatti sisältääkin raaka-aineita, joista molemmat lapseni pitävät. Ovat vaan niin tottuneet syömään raaka-aineet erillään, ettei salaatti ole heidän juttunsa. No mutta: enempi mulle!

Kirja on mielestäni oiva lahja perheelle, jota innostaa kokkailla, mutta jolla on vahvasti lihapainotteinen meininki. Kirja helpottaa keventämään lautasmallia helposti ilman, että perhe todennäköisesti kokee luopuvansa mistään.

Kasvisruokaa koko perheelle on ollut menestys Ruotsissa ja on saatavilla tämän linkin takaa, sekä eri puolilta Suomea niin kirjakaupoista, tavarataloista kuin isommista marketeistakin.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.