Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Juhannussaunan must have: mutanaamio

Historiani savi- ja mutanaamioiden kanssa on melkein yhtä vanha kuin blogini. Olen paitsi käyttänyt luonnonkosmetiikkasarjojen savinaamioita, myös vedellyt mökillämme Turun saaristossa saaren savea kasvoilleni saunan jälkeen ja havainnut sen olevan mitä mainioin ihon heleyttäjä.

Savea ei tosin voi kosmeettista käyttöä ajatellen ottaa talteen mistä tahansa: savi on maaperän puhdistaja ja vetää puoleensa maaperän epäpuhtauksia. Siispä alueilta, joilla on esim. ollut raskasta teollisuutta tai muita epäpuhtauksia, ei tule kerätä savea kosmetiikkatarkoituksiin. Mutta silloin kun maaperästä voi mennä takeisiin, kannattaa testata! Savi toimii iholla kuten luonnossakin: vetää puoleensa epäpuhtauksia. Savinaamion jälkeen kasvot tuntuvat vauvanpepulta ja iho on heleä ja virkeän näköinen.

Saven tapaan kosmetiikkana voi käyttää myös mutaa ja turvetta. Mutaa käytettiin jo tuhansia vuosia sitten terveydellisiin ja kosmeettisiin tarkoituksiin (myös osana perinnehoitoja täällä Pohjolassa). Tunnetuin muta lienee Kuolleen Meren muta, jota käytetään tunnetusti ympäri maailmaa.

kc-sosar2Turve kosmetiikassa sen sijaan on ollut tähän saakka itselleni vieras raaka-aine. Tein ekan turvenaamioni vasta vastikään testatessani Suomen markkinoille saapuneen, virolaisen luonnonkosmetiikkamerkki Sosarin kasvonaamiota (lisää testistä edempänä tekstissä).

Sosarin sivuilla kerrotaan turpeesta seuraavaa: ”Kosmeettisen turpeen, hoitavan mudan ja kuumien lähteiden tutkimista kutsutaan balnelogiaksi, mikä tutkii terapeuttisia ja lääketieteellisiä ominaisuuksia. Turpeen balnelogiallisia vaikutuksia on tutkittu ja onnistuneesti käytetty Euroopassa yli 200 vuotta.  — Mikä tahansa turve ei sovellu kosmeettisiin ja lääketieteellisiin tarkoituksiin, kuten ei hoitava mutakaan. Vain syvällä suojärven alla olevan kerroksen turvetta voidaan käyttää. On myös tärkeää, että kaivaukset tehdään alueilla joissa ilmansaasteita on alle minimirajan. Turpeen tulee sisältää paljon bioaktiivisia aineita ja täysin hajonneita mikro-organismeja. — Tärkein asia kosmeettisessa turpeessa on sen humiiniaineiden suhde. — Kun humiiniaineet imeytyvät ihoon, se parantaa verenkiertoa ja puhdistaa kehon myrkyistä ja raskasmetallista.” Voit lukea lisää aiheesta täältä.

Koska mönjät kiinnostaa, testasin Sosarin turvanaamiota kasvoille ja mutanaamiota vartalolle (niin kuin Insta-tilini jo paljastikin). Vähän meni viime tippaan ennen reissua (olen parhaillaan Riikassa), mutta yöllä, kolme tuntia ennen herätystä on musta oikein hyvää aikaa testata kosmetiikkaa. Ehtiihän sitä sitten nukkua vaikka haudassa.

kc-sosar4

Testasin tuotteita vasta eilen, mutta olen availlut purkkeja jo saadessani ne testiin kuukausi sitten ja muistan yhä ensireaktion: apua! Nimittäin avatessani mutanaamiopurkit, tuli vastaan voimakas rikin haju, joka ällötti. Kyseessä on aivan luonnollinen saven tuoksu, mutta silti purkitettuna ja yllättäen kohdattuna, omaan nenään haju oli vähän hevi, kosmetiikan kun on tottunut tuoksuvan lähtökohtaisesti hyvältä.

Tavallaan on kuitenkin positiivista, ettei tuotteita ole lähdetty hajustamaan, tuoksut kun voivat olla jollekin se raaka-aine, jonka myötä muuten mainio tuote jää hyllyyn. Kollegani ei sitä paitsi ollut hajusta moksiskaan, vaikka minä aluksi irvistelin. Kuvassa kasvoillani oleva turvenaamio sen sijaan ei haissut ollenkaan. Tuoksu oli tosi neutraali.

kc-sosar5

Turvenaamio (alareunan purkki) näyttää mämmiltä. Ja sulalta suklaalta. Siltä, että tekisi mieli maistaa! Kasvoille levitettäessä pehmeä tahna levittyy helposti ja on oikein miellyttävän tuntuinen. Naamion annetaan vaikuttaa noin vartti, jonka jälkeen tuote pestään pois. Iho on pehmeä ja virkeän oloinen, mutta ei aivan niin vauvanpeppumaisen uudistuneen oloinen kuin saven jäljiltä.

Sosarin mukaan testaamani, kasvojen turvenaamio sopii kaikille ihotyypeille, mutta erityisesti akne- ja couperosaiholle. Naamio kuorii pois kuolleet ihosolut ja ravitsee ja kosteuttaa hipiää. Kosmeettinen turve ei aiheuta allergisia reaktioita, joten se sopii herkälle ja allergiselle hyvin. Tavaraa voi kuulemma hieroa myös naamioksi  hiuksiin, jolloin se kiihdyttää hiustenkasvua, ehkäisee hiustenlähdöltä ja auttaa ehkäisemään hilseen muodostumiselta.

Otin pitkän, kuuman kylvyn turvenaamio kasvoillani, jonka jälkeen testasin kropalle mutanaamiota. Mutaa kropalle sivellessäni tajusin, että tämähän on mitä parasta juhannussaunakamaa! Ellen olisi tänä vuonna juhannuksena häissä, pitäisin salettiin huolen siitä, että juhannussaunan pukkarissa on pari purkillista mutaa saunojille. Kuinka hauskaa olisi päällystää itsensä ja frendit mudalla ja juosta nakkena järveen! Tämä on suunnitelma, jonka toteutan tänä kesänä ihan varmasti. Sitäpaitsi: muta on turvallinen lapsillekin, tällä tavaralla saisi aikaan aika hauskat sotamaalausleikit!

Sekä turpeen että mudan (kuten savenkin) hiveleminen iholle antaa mielestäni enemmän tyydytystä kuin minkään muun vastaavan kuorinta- tai kosteutustuotteen käyttö. Siinä on jotain lapsenomaista iloa kun saa lähmiä itsensä ihan ruskeaksi. On tosi alkukantaisen tuntuista päällystää kroppa maaperällä ja antaa saven, mudan tai turpeen hoidella homma.

kc-sosar8

Muta- ja turvenaamioiden käyttö on helposti vähän sottaista, mutta ei nyt sentään niin kuin kuvassa! Innostuin vähän kuvituskuvan nimissä, kun odotin aineiden vaikuttamista…

Tätä virolaista luonnonkosmetiikkamerkkiä myydään jo ainakin Ruohonjuuressa. Sarjaan kuuluu paitsi muta- ja turvekosmetiikkaa, myös saippuaa, huulirasvoja ja after-shave –tuotteita, joista osa näkyykin jutun kuvituskuvissa. Jutussa testattu vartalon mutanaamio ja Sosarin muut mutatuotteet ovat Ruohonjuuressa juuri nyt alessa, mikäli kiinnostelee testailla sitä kokovartalonaamiota ja järveen juoksemista. Mä niin aion tehdä sen heti kun pääsen veden ääreen.

Rentoa viikonloppua jengi!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.