Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

LumoKids: kotimainen parvisänky

Kerrossänky. Kaikki perheet, joissa on kaksi tai useampi lapsi päätyvät todennäköisesti hankkimaan parvi- tai kerrossängyn tilasäästöllisistä syistä. Niin mekin. Kesällä muutetaan vihdoinkin vuokralta taas omistusasuntoon ja neliöitä katoaa elämästä melkoinen määrä. Sitäpaitsi Isla on haaveillut kerrossängystä niin pitkään, että ei mulla olisi edes sydäntä päätyä muuhun ratkaisuun.

Halusin lapsille eettisen, fiksuista materiaaleista valmistetun ja mielellään suomalaisen kerrossängyn. Ja mielellään jotakin muuta, kuin sen ihan perinteisimmän. Toivoin, että joku olisi ajatellut kerrossängyn jotenkin uniikimmin, erilaisesti. Ei ollut hajuakaan, onko speksit täyttäviä ehdokkaita olemassa, mutta kiitos blogilonkeroiden sain käsiini yhden firman yhteystiedot ja selvitin, että yritys teettää sänkynsä Salossa — eli mun lapsuuden huudeilla! Ihan ihme sattuma. Vuonna 2014 perutettu LumoKids-niminen yritys valmistaa lastenkalusteita, jotka ovat paitsi eettisiä ja fiksuista matskuista, myös kauniita.

12825814_946477798799352_120568269_n

”Perustimme LumoKidsin, koska halusimme tarjota lapsiperheille huonekaluja, jotka ovat paitsi kauniita, myös ekologisia. Materiaalina kaikissa tuotteissa on koivuvaneri. Suunnittelussa on huomioitu myös pienet huoneet kaupunkialueilla. Siksi esimerkiksi parvisänkyä saa myös 160 cm pitkänä. Jatkossa tulemme tarjoamaan parven alle myös erilaisia säilytyskalusteita. Haluamme, että tuotteemme miellyttävät sekä lapsia että aikuisia, siksi otimme lapset mukaan suunnitteluun” kertoo LumoKidsin Sanna Puhakainen.

Kuvan Ketara-sänky on mainio tapaus: sen saa käännettyä ylösalaisin. Sänky on nostokuvassa parvisänkynä ja tässä yläpuolen kuvassa prinsessasänkynä, ”ketarat” kattoon päin osoittaen. Ketaraa saa 160 ja 200 senttisenä ja etenkin isompi koko palvelee lasta vaikka siihen saakka, kun hän muuttaa kotoa.

kc-lumokids2Meille muutti viime viikolla 200 senttinen Ketara. Lumokidsin perustaja Tuomo Puhakainen ja Sanna kävivät itse tuomassa sängyn meille ja vaikken itse sitä kasannut, vaikutti homma tosi helpolta, kesäkuussa kun meidän pitää itse kasata ja siirtää sänky uuteen kämppään.

Sängyn materiaali on koivuvaneria ja maalipinnat on käsitelty vesiohenteisilla maaleilla, jotta pinnat olisivat mahdollisimman turvalliset lapsille. Kun sänky purettiin pakkauksesta, tuoksui vaan puu, ei maalipinta tai kemikaalit, niin kuin uusissa kalusteissa usein saattaa. Mutta juuri vesiohenteisen maalin vuoksi Tuomo kehotti olemaan pintojen kanssa kesäkuisen muuton yhteydessä varovainen, koska vesiohenteinen maali ottaa helpommin osumaa — tosin puisen sängyn voi aina maalata halutessaan uudelleen. Säästinkin isot pahviboksit varmuudeksi kellariin, niin saadaan Ketara naarmuitta uuteen kotiin.

Ketara ja muut Lumokidsin tuotteet valmistetaan Salossa, toistaiseksi. Lumokidsillä on nimittäin dilemma: tehdäkö tuotteet jatkossakin Suomessa, vai siirtääkö tuotanto Viroon, jolloin kustannuksia saadaan alemmas? Valmistajat ovat huomanneet, että siinä missä esimerkiksi lastenvaunuista — joita käytetään vai muutama vuosi — ollaan valmiita satsaamaan 1000 euroa tai päälle ihan yleisesti, ei vaunuja paljon pidemmän ajan palvelevasta sängystä jostakin syystä ollakaan valmiita maksamaan.

sanky-ja-parvi-2

Ja onhan hinta kieltämättä ensivaikutelmalta suolainen: 160 senttinen Ketara maksaa 1580 euroa. Jos haluaa makuupaikan toisellekin lapselle, on Ketaran alle hankittava Korento-sänky (yhdistelmä alapuolen kuvassa). 160 senttisen Korennon hinta on 1350 euroa, mutta kun sängyt hankkii kimppaan, saa niistä vähän alea ja kerrosängyn hinnaksi tulee 2680 €. Summa kuulostaa minustakin huimalta, mutta sitten aloin kysellä kaveripiirissä ympäriinsä: monet ostavat ensin kerrossängyn, joka palvelee ehkä varhaiseen teini-ikään saakka, jonka jälkeen skideille ostetaan omat sängyt, usein omiin huoneisiin siirtymisen yhteydessä. Lumokidsin ideana on, että sänkyä ei tarvitsisi vaihtaam vaan sama punkka palvelisi pikkulapsesta jopa teiniksi saakka.

Mutta vaikka laskee miten päin, tulee Lumokidsin ratkaisu todennäköisesti monen suomalaisen mielestä liian kalliiksi. Tämän Tuomo ja Sanna havaitsivat vastikään Lapsimessuilla: kiinnostusta oli paljon, mutta hinta oli useimmille liikaa. Valmistajilla on siksi nyt paineita siirtää tuotanto Viroon, jossa on Suomen tapaan myös eettiset tehtaat ja hyvät työolot.

Ketara-ja-Korento_web4Tämä pohdinta on musta postauksen arvoinen ja haluaisin, että kommentoitte tekstin perään: miksi 2-3 vuotta käytössä olevat lastenvaunut saavat maksaa tonnin, mutta sänky pitää saada muutamilla satasilla? Jälleenmyyntiarvohan on molemmissa hyvä ja sängyssä vietetään vielä paljon enemmän aikaakin kuin vaunuissa. Ehkä kyse on tuoreiden vanhempien löysistä kukkaronnyöreistä, tai sitten lasten ollessa kerrossänkyikäisiä menoja on niin paljon muutenkin, ettei sänkyihin olla valmiita panostamaan. Olisiko se syy?

Otso Leppäsen suunnittelema Ketara pääsi arvostetun Red Dot Award -muotoilupalkinnon finaaliin viime vuonna ja kun LumoKidsin tuotteita vertailee kilpailijoihin, ovat ne minusta juuri designilta ihan eri tasolla kuin muut. Mutta fakta on, ettei design saa maksaa lapsiperheelle liikaa. Kerro siis, mitä sinä olisit valmis maksamaan suomalaisesta, turvallisin maalein ja materiaalein valmistetusta kerrossängystä? Olisihan se hienoa, jos LumoKids saisi balansoitua tuotannon niin, ettei sitä tarvitsisi siirtää Suomesta muualle.

Parhaillaan LumoKidsillä on varastossa muutamia Ketara-sänkyjä, jotka pitäisi myydä pois uuden erän alta. Mikäli sun taloudessa on parvisängyn mentävä aukko, saat blogin lukijana Ketaran 990 eurolla. Jos haluat kysellä lisätietoa väreistä, voit meilata osoitteeseen infoATlumokids.com.

kc-ketara

Vinkkinä: sijoitin Islan Ketara-parven alle vanhan lastensänkynsä pikkuveljeä varten. Ei se ehkä ole designiltaan yhtä makea kuin Korento, mutta palvelee ihan hyvin, ja säästää kukkaroa sen toisen designpedin verran. Toivotaan, että LumoKids voisi säilyttää tuotannon Suomessa, mutta silti tulla kuluttajaa kohti hinnassa. Saa nähdä kuinka käy.

Psst… LumoKids on mukana Turun Uuden Muotoilun Kevätmarketissa 7.5.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.