Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Kotkasafarilta avantoon

Eilisessä uutiskirjeessä avauduinkin vähän avantokokemuksesta Äkäslompolossa. Ennen kuin päädyin Doritin kanssa jääkylmään järveen, tein jotakin ihan muuta: päivä alkoi kotkasafarilla.

kc-kotkasafari2

kc-vesa2

Halusimme tehdä Lapissa muuta kuin hiihtää ja yllätyimme molemmat siitä, miten paljon vaihtoehtoja suksilla ololle onkaan. Ylläs Wildlife -niminen firma järjestää Ylläksellä kotkasafareita, jollaiselle tietenkin oli pakko päästä!

Vesa Kaulanen haki meidät hostelliltamme klo 7.00. Safaroijat kuulemma haetaan aina, ilman omaa autoa siis pärjää. Flunssapotilas koitti myöhäistää lähtöä, mutta en saanut armoa: jos kotkastudioon menee valoisalla, saattaa peli olla pelattu. Mökkiin on päästävä pimeän turvin, aikaisin aamulla.

Niinpä pakkasimme mukaan termarit, kameran ja ekstravaatetta, suuntana jonkinlainen rakennus, josta lintuja tarkkailtaisiin. ”Liian kanssa pärjää aina” totesi Vesa, kun kysyin, onko mökki kuinka lämmin, että tarvitseeko olla monta villapaitaa päällekkäin?

Vesan studio on Lapissa ainoa laatuaan ja kuulemma Suomen parhaiten varusteltu, mitä tulee kotkabongaukseen. Safareja on järjestetty Ylläs Wildlifen toimesta vasta kahden vuoden ajan, joten kyseessä on aika tuore juttu. Ideansa moiseen Vesa sai Skotlannissa, jossa osallistui vastaavanlaiselle safarille itse.

kc-safari1

KC-AMBRONITE

Kotkastudio osoittautui todella mukavaksi ja lämpimäksi paikaksi, sisävessoineen kaikkineen, joten monen tunnin odotus ei tuntunut pienessä mökissä haastavalta ollenkaan. (Kuvittelin näet alunperin, että olemme ulkosalla, katoksessa.) Studioon mahtuu kerrallaan 10 henkeä ja yöpaikat on neljälle, mikäli studiolla haluaa nukkua. Mökin sähkö tuotetaan aurinkopaneelein, mikä tuntuu hämmentävältä niillä leveyksillä!

Istuimme isojen ikkunoiden äärellä, kiikarit kourassa odottaen, josko saisimme nähdä maakotkan lähietäisyydeltä. Odotellessa katsoimme upeita kuvia, joita Vesa itse sekä luontovalokuvaaja Markus Kiili (alempi kuva) ovat studiolta ottaneet. Maakotkan ison koon tajuaa hyvin ylemmästä kuvasta, jossa lintu on ketun rinnalla. Hillittömän kokoinen!

kc-kettu_ja_kotka2

kc-haipykaa

Maakotka on Suomessa rauhoitettu ja kannasta pidetään tarkkaa lukua. Siitä kertoo myös se, että uuden kotkanpesän löytämisestä saa Metsähallitukselta 100 euron löytöpalkkion.

Kotkastudion edessä on ruho, jonka äärelle kotkat saapuvat ruokailemaan päivittäin noin 70% todennäköisyydellä. Ihan varmaksi Vesa ei siis voi kotkaa luvata, mutta se on riski, jonka villin luonnon äärellä hyvin ymmärtää ja hyväksyy.

Kotkasafarille osallistuja ei tarvitse omaa kameraa, sillä Vesalla on aina kamera mukanaan ja sillä otetut kuvat safarille osallistujat saavat itselleen. On tarkkaa, etteivät linnut häiriinny objektiivien heilumisesta ja siksi Vesalla onkin aina feikkiobjektiiveja studion kyljessä.

kc-kotkasafari4

kc-kotkasafari3

kc-kotkasafari7

Odottelimme mökissä nelisen tuntia, mutta kotkat eivät tällä kertaa näyttäytyneet. Oli silti hieno kokemus päästä Vesan kanssa tarpomaan lumisen metsän halki studiolle ja oppia maakotkasta, itselleni kun tämä hieno lintu on ollut aikaisemmin aika tuntematon.

kc-kotkasafari5

Laitoimme studion säppiin ja lähdimme autolle, tarpoen muutaman sadan metrin matkan upeassa lumimaisemassa.

Vesa kyyditsi meidät saunalle, jonka olimme varanneet Doritin kanssa iltapäiväksi. Miehellä on Ylläksen Yöpuu-niminen sauna-avanto-mökki -bisnes, joka on aivan Jounin kaupan ja kauppakeskittymän tuntumassa. Ilman autoa pääsee siis saunalle ja avannollekin, mikäli on esimerkiksi majoittunut samaiseen hostelliin, jossa me Doritin kanssa bunkkasimme.

kc-sauna

kc-yopuu1

kc-dorit.avanto1

kc-sauna4

kc-avanto1

kc-dorit.avanto2

kc-sauna3

kc-yllasavanto

Olen viimeksi käynyt avannossa yli 10 vuotta takaperin, tämä kokemus oli paljon mukavampi.

Kävin vedessä kahdesti: ekalla kerralla jännitin koko kroppaa ja puhisin kylmästä, toisella kerralla päätin keskittyä pitää hartiat rentoina, hengittää rauhassa ja olla mahdollisimman zen.

Ihan yhtä kylmä kokemus niinkin, mutta huomattavasti rennompi. Ja olo avannon jälkeen, sehän on euforisin ikinä. Ja se reippaus on ihan hämmentävää! Saunan jälkeen on rento ja raukea fiilis, mutta avanto+saunakokemuksen jälkeen olo on kuin Duracell-pupulla.

kc-avant04

Tuon avannon jälkeisen olotilan vuoksi olisin täysin valmis aloittamaan vaikka säännöllisen talviuinnin ja tajusinpa juuri, että Kulttuurisaunahan palvelee ihan tässä kotinurkilla. Ehkä musta tulee talviuimari. 🙂

Kiitos Vesa kotkakeikasta ja avntokokemuksesta! Suosittelen molempia lämpimästi. Kotkasafarista sen verran, että retkiä järjestetään syyskuun alusta maaliskuun loppuun ja hinta on  140 € / hlö (hintaan kuuluu aina kuljetus ja opas). Mikäli haluaa vuokrata studion, on sen hinta 160 € / vrk. Mökissä on wifi, joten kotkia odotellessa voi tappaa aikaa vaikka surffaillen. Saunan hinnasto löytyy täältä.

Jutun kuvat: Dorit Salutskij ja minä

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.