Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Tiedostavan kuluttajan lenkkarivalinta: Terhi Pölkki

Etsin aikaisemmin syksyllä lenkkareita, jotka olisivat paitsi hyvät jalassa ja kivan näköiset, myös ekologiset ja eettiset. En vaan pysty innostumaan Adduista, Nikeistä tai vastaavista, jos vaakakupissa tiedän olevan ihmisoikeuksia loukkaavan toiminnan tai saastuneita jokia Kiinassa.

Lenkkareiden alkuperän selvitysprojekti jäi vähän kesken, koska löysin sattumoisin kirpparilta kympillä  iskemättömät New Balancet. Jälkeenpäin olen saanut kuulla muilta kommentteja, että juuri New Balancen lenkkarit ovat markkinoiden eettisimmät, mutta eivät taida olla. Sen verran jo pikainen googletus paljastaa (lue lisää: choice.com /Sweatshop free sports shoes,  The Green Shopping Guide / Ethical Shoes and Trainers).

Köpöttelin syksyn kirppislenkkareissani, mutta sain tuntumaa eettisyys-ekologisuusaiheeseen uudelleen, kun kenkäsuunnittelija Terhi Pölkki otti yhteyttä ja kysyi, oisko tarve kengille? Nyt jalassa ovat ne markkinoiden aivan varmasti ekologisimmat ja eettiset lenkkarit.

kc-polkki1

kc-polkki2Terhi Pölkin suunnittelemat kengät valmistetaan Portugalissa, jossa suunnittelija itse on todennut tehtaan olosuhteet eettisiksi. Juuri siksi tykkään pienistä toimijoista: heillä on usein läheinen tatsi yhteistyökumppaneihinsa, ja silloin asiakas voi luottaa siihen, mitä ostaa. Terhi tuntee kaikki tehtaan työntekijät nimeltä, heitä on vajaa parikymmentä. Ihmisoikeusnäkökulmasta katsottuna kengät ovat siis priimaa kamaa, eikä komerosta löydy alaikäisiä ompelemasta ruokapalkalla.

Lenkkareiden materiaaleina on lehmännahka ja vegaaninupukki. Pohja on kumia.

Pölkin käyttämä nahka on kasviparkittua (ympäristöystävällistä) ja suunnittelijalla on vahva ekologinen omatunto:

”Operating in a sustainable manner is an important principle for Terhi Pölkki’s brand: materials chosen for the shoes are ecological and of the highest quality; the leather used in the shoe collection is vegetable tanned, which means it does not contain any chrome or metals; and the tanning process of the leather also takes the environment into consideration by reducing water consumption, drying the leather at room temperature and re-using the solid waste as fertilisers.”

Lehmännahka on peräisin elintarviketeollisuudesta, vegaanikengistä ei siis ole kyse. Toki voi ajatella, että nahkakenkä on aina epäeettinen, koska elintarviketeollisuus on, noh, mitä se nyt on. Itse ajattelen niin, että elintarviketeollisuus on se, jonka ensisijaisesti pitäisi muuttua, ja että kenkäala nyt lähinnä hyödyntää ylijäämämateriaalia. Kenkävalmistajat käyttävät ylijäämänahkaa, eikä se ole syy varsinaiseen ongelmaan: lihan tehotuotantoon.

kc-polkki3Meinasi lähteä tuulessa hiukset päästä. Onneksi kengät sentään pysyy jalassa. 😉

Jalkani ovat keskenään erikokoiset ja usein vasen kenkä on iso, jos oikean jalan jalkine on sopiva. Tietyissä kenkämalleissa kokoero haittaa enemmän, toisissa vähemmän ja Pölkin Olive-lenkkarit kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. Se johtunee kengän mallista: lenkkareiden kärki on aika kapea ja siksi oikean jalan isovarvas mahtuu olemaan ahistumatta. En tarvitse laittaa vasempaan kenkään edes irtopohjallista. Pidän siitä, kuinka kengät näyttävät siroilta. Malli on myös aika kapea ja siksi niin ihana, epälenkkarimainen. Monet suosittujen lenkkarimerkkien jalkineet saavat jalkani näyttämään tosi isoilta, Pölkin Olivet ovat todella naiselliset ja elegantit, silti sporttiset ja käytännölliset.

Tykkään siitä, ettei missään näy logoja tai tekstiä. Materiaalit saavat kengät näyttämään laadukkaalta ja etenkin musta malli on helppo yhdistää mihin vaan (Olive-lenkkaria saa myös eri väreissä ja kuoseissa). Kumipohja pitää askeleen vakaana ja hei: pohjassa on salmiakkikuvio!

kc-pohja

On aika uskomatonta, että vielä joulukuussa pärjää lenkkareilla, mutta näissäpä vaan mennään vielä. Kengät ovat tuulenpitävät ja pohja on sen verran korkea, ettei maa hohka kylmää varpaisiin. Näillä pärjää siksi hyvin vielä nollakelissäkin.

Pölkkiä myyvät paitsi merkin oma nettikauppa, ainakin seuraavat paikat:

  • NUDGE / HELSINKI
  • LILLY / HELSINKI
  • MI-NO / HELSINKI
  • URBANSTORY / HELSINKI
  • ONE MAN BAND / TAMPERE / TURKU
  • AVOCAS / VAASA
  • MINUN \ MIN / VAASA
  • BUSSTOP / RAUMA
  • KUKANEKO / LAHTI
  • STUDIO / SHOP  Vironkatu 8
Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.