Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan Suomen Blogimedialta, mielipiteet ovat omiani.

Kasvisruokaa ravintolassa ja kotona


Minut haastettiin viettämään lihatonta lokakuuta. Täytyy myöntää, että ei ole ollut helppoa, sillä kala ja äyriäiset ovat iso osa tavanomaista ruokavaliotani. Punaista lihaa en juuri syö, joten siitä vähästä luopuminen ei ole ollut ongelma.

Lihaton lokakuu on ollut mulle erittäin haastava siksi, etten syö vehnää tai lehmänmaitoa. Yleensä ravintoloiden kasvisruoka-annosvaihtoehdoissa on aina jompaa kumpaa. Sen olen huomannut nyt. Yleensä haen lounaani Galleria Keitaasta, mutta etenkin tällaisen pienen ravintolan kohdalla haastekuukausi on ollut hankala toteuttaa, sillä annoksia on lounasaikaan valittavana 2-3, eikä yleensä lihatonta, vehnätöntä ja maidotonta vaihtoehtoa löydy. Kamalinta onkin ollut kääntyä vakkaripaikan ovelta keksimään vaihtoehto b. Itselläni se on ollut pääasiassa kahvila Berggan salaattitiski tai Silvoplee, jossa käyn usein muutenkin. Uutena mestana olen ottanut halttun Ondan, jossa onkin nykyään aika pöhinä! Entisen Silvopleen tiloissa toimii ihanan virkeä ravintola, jossa saa mainiota kasvisruokaa. Lounasbuffa on megasuosittu, enkä ihmettele. Iso suositus!

kc-vgeburgeriPakko silti hekumoida Galleria Keitaan vegeburgerilla (kuvassa), jonka pihvi oli valmistettu kaalista ja leipä gluteenitonta. Soosissa taisi olla kyllä maitoa, mutten jaksanut välittää (joskus vatsanväänteet ovat sortumisen arvoisia). Maku oli ihan ok, ja tällainen luova vaihtoehto tuntuikin erityisen ilahduttavalta, tämä kuukausi kun on ollut usein aika haasteellinen toteuttaa — nimenomaan lähiravintoloiden lounaslistojen osalta siis.

Olen alkanut syödä haastekuukauden aikana tavallista enemmän soijatuotteita. Syyskuun lopussa testasin Soyappétitin soijabolognesekastiketta lasagnen valmistuksessa ja tuote olikin ihan huippulöytö. Oletko muuten testannut kasvislasagnereseptiäni?

 

Lounaan syön yleensä ulkona ja illallisen kotona. Valmistan pääasiassa  salaatteja, ja paistettu tofu uppoaa salaattin hyvin. Toistaiseksi maistuivin, paistamiseen sopiva tofulöytöni on  Taifunin curry-mango -tofu, josta yleensä valmistan blogissakin mainittua, suosikkisalaattiani, mutta nyt curry-mango -tofun myynti on harmillisesti siirtynyt ekokaupoista ilmeisesti vain S-marketteihin, eikä ainakaan oma lähi-S-kauppa myy sarjan mangomakua, joka oli ehdottomasti se paras. Itkettää melkein! Pitää koittaa ruinata se valikoimiin. Onhan tää nyt tragedia, että ainoa tofu, joka maistuu muulle kuin styroksille, jätetään pois valikoimista!

Tacosalaatti+taco+salad+vegeOlen lihattoman lokakuun aikana joutunut haasteiden eteen useita kertoja. Pari kertaa täällä Suomessa olen joutunut lounasaikaan syömään kalaa, koska postauksen alussa mainitut ruoka-aineyliherkkyydet. Konferenssimatka Berliiniin viime viikolla puolestaan oli todella haastava, eikä täydellinen kasvisruokailu onnistunut millään. Ainoa kasvisruokavaihtoehto hotellissa oli kasvispasta (taisi siellä olla joku keittokin) ja koska en syö vehnää, ei pastakaan ollut vaihtoehto. Kalaa söin siis Berliinissäkin, ei tämä lihattomuus ihan putkeen ole mennyt. Mutta olen tehnyt parhaani!

Tänään väännän taas jonkun vegeruoan koko perheelle, ajattelin testata Kokit ja potit -blogin tacosalaattia (kuvassa), siitä kun on iisi irrottaa osia sekä aikuisten, että 5- ja 1-vuotiaan lautaselle.

Miten teillä on lihaton lokakuu edennyt? Onko ollut hankalaa? Otan muuten tosi mielelläni vastaan hyviä reseptivinkkejä!

Psst… Mikäli soijatietous kiinnostelee, löytyy sitä esimerkiksi täältä.

6 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Linsseistä,soijarouheesta, pavuista ja täysjyvämakaronista tein viimeksi jättiannoksen pakastettavaksi. Tomaatteja, lehtikaalia, inkivääriä, mitähän muuta heittelinkään sekaan… Olen laiska läpyttelemään mitään pihvejä soijasta tai linsseista, noi pataruuat mulle sopivia.

Aloitin uudestaan eläintuotteettomuuteen pyrkivän ruokavalion jo ennen lokakuuta, mutta helposti menee, eikä kuntoiluakaan haittaa.

Käytätkö Kati jotain maustesekoituksia tai teetkö itse? Mä tykkään tosi mausteisesta ruoasta ja koen soijarouheen maustamisen ite usein haasteelliseksi.

    Tänä päivänä tuntuu yllättävän helpolta maustaa noi mössöt. Liotan hetken soijarouhetta ja laitan ihan vaan Herbamarea, paprikajauhetta, ehkä vähän pippuria…. Pavut ja lehtikaali tms. antavat makuaan myös.Ne ruuat on omanlaisiaan, ei liharuokia matkivia, joten pettymystä en koe makujen suhteen 🙂

Kikherneet, punaista pestoa, kvinoaa, jotain rehuja (lehti-/parsakaali, rukola,kirsikkatomskut…) sekaan ja mausteet ja ruoka ääntä kohti! Toimii kylmänä tai lämpimänä, ja on pikaruokaa parhaimmillaan!

Toinen vakio kattaus on kasvissosekeitot kookosmaidolla ja linsseillä/härkäpapurouheella/pavuilla/kikherneillä..

Kasviskiusaukset (vegejä, ”munamaito” kikhernejauhoista, jotain prodelähdettä, mausteita) valmistuu kans pilkkomis-kasaamis-maustamis-preuppausta lukuunottamatta isiisti ja itsekseen.

Oma kasvissuosikkini on pähkinäinen herkkusienilasagne, johon täytteeksi tulee saksanpähkinöitä, herkkusieniä, pinaattia, tuoretta basilikaa ja vihreää pestoa. Linssikeitot ovat myös niin helppoja ja mahtavia.

Lounaspaikkana kannattaa kokeilla myös uusi IPI Kulmakuppila siinä kirjaston kulmalla. Kerran oon itse käynyt, mutta silloin ainakin oli herkullinen keitto ja monipuolinen, ruokaisa salaattipöytä tarjolla. Lisäksi paikka työllistää kehitysvammaisia kahvilassa!

Suosittelen kokeilemaan Mustasilmäpapukunden tekemistä, TOSI hyvää.
(Mustasilmäpapuja inkiväärin ja maapähkinävoin kanssa). Ruohonjuuren nettisivujen reseptiosioista löytyy ohje. Itse tarjoan kunden yleensä kvinoan kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.