Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Kuka valmistaa sadetakkini?

Tämän piti olla vain pieni postaus sadetakista, mutta tätäpä väännettiinkin sitten parin kuukauden ajan.

Sain kesäkuussa sadetakin, joka on niin kiva, että olen pitänyt sitä sellaisinakin päivinä, kun saten riski on ollut ehkä 2%. Takki on ihan huippu: trenssi-mallinen, RAINS-merkin Curve Jacket-sadetakki painaa 190 grammaa ja menee älyttömän pieneen tilaan. Siksi mulla on vihdoinkin ollut sadetakki käsillä aina silloin, kun sille on oikeasti tarve. Niin kuin tihkusateessa Itävallassa, talsiessamme Doritin kanssa Bregenzin katuja.

kc-rains

Takista vaan meinasi mennä fiilis, kiitos valmistajan kummallisen tiedon panttaamisen.

Halusin ennen blogauksen julkaisua selvittää, missä takki on tehty. Jos olisin ollut fiksu, olisin katsonut takin niskalapusta, jossa lukee selkeästi Made in China. Mutta koska en älynnyt, etsin tietoa tanskalaisbrändin nettisivuilta. Ei löytynyt. Kysyin tietoa kaupasta, josta kyseisen takin sain. Jälleenmyyjä meilasi oitis valmistajalle, mutta ei saanut heiltä vastausta. Sitten meilasin minä.

rains.blanket

Halusin saada tiedon valmistusmaasta, koska tykkään RAINS-tuotteista älyttömästi ja koska minua kiinnostelee, missä arkituotteeni valmistetaan ja kenen toimesta.

Lähetin viestin sadetakkivalmistajan suuntaan ja sain vastauksen: ”Thank you for your mail. Our products are made in China. Have a nice day.”

Vähän olisin odottanut enemmän infoa saavani, kun kuitenkin kerroin yhteydenottokirjeessä haluavani kertoa lukijoille tuotteiden taustoista niin paljon kuin mahdollista.

Tässä kohtaa jälleenmyyjä oli saanut RAINSilta linkin nettisivuilleen, joilla oli jotakin lisätietoa takin materiaaleista, mutta kun itse koitin avata sivua, oli se poistettu käytöstä.

Lähetin RAINSille jatkokymysyksiä, koska halusin tietää lisää takin materiaaleista ja tuotanto-olosuhteista: eihän Kiina valmistusmaana tarkoita välttämättä mitään kummallista. On siellä vastuullistakin toimintaa. Kyselin jatkomeilissäni RAINSin Kiinan tehtaasta ja paljonko tietävät Tanskassa työntekijöiden työoloista tehtaillaan. Sain ilokseni vastauksen ja CSR-suunnitelman (Corporate Social Responsibility) firman yhteiskuntavastaavalta Pernille Bøgeskov´lta.

The production is in China, more specific in “Yangzhou City”. As you can see in the CSR plan the first process concerns human rights and labour standarts, which is our first priority. We visit the factories ourselves about 4 times a year with all sorts of purposes, but one of them is definitely to maintain and control the working conditions amongst the workers. My colleague just returned from a visit in China last week with updated information and documentation on the subject.

It is very essential for RAINS to become even more active in regards to CSR which is why I have made the RAINS CSR plan 2015. To achieve improvements we also have a very close relationship to our Chinese partner who visits the factories everyday and who understand the differences from our two continets and cultures.

All components in RAINS products are Oeko Tex Standart 100 certificated. The reason why it is not visible on the website at the moment is because we are having the updated right now.

kc-rains-kartta

RAINS ei ole pikkufirma, kuten kuvan jälleenmyyntilaajuudesta näkee. On hienoa, että kysymällä sain vastauksen ja ehkä tiedot kohta ovat nettisivuillaankin. Jokaisen kuluttajan kuuluu saada tietää jokaisen ostamansa tuotteen alkuperämaa ja enemmänkin, jos kysyy. Ja aina kannattaa kysyä. Minusta kuluttajalla on jopa velvollisuus kysyä.

RAINS on siis Kiinassa valmistettu, materiaaleiltaan Öko-Tex -standardin mukainen tuoteperhe, jonka käytöstä ei mitä ilmeisimmin tarvitse potea huonoa omaatuntoa. Halusin kuitenkin olla aivan varma, ja siksi tutustuin tarkemmin firman CSR-suunnitelmaan: järkytyin.

kc-rains

Todettakoon heti, että RAINS ei tee mitään lainvastaista, eikä heidän tehtaillaan ole parhaillaan töissä alle 18-vuotiaita, mutta vastuullisuuspaperin mukaan voisi hyvin olla vaikka 12-vuotiaita, eikä siinä olisi mitään laitonta. RAINS noudattaa kansainvälistä ILO (International Labour Organization) käytäntöä, joka määrittää sallitut maksimityöajat eri ikäisille työntekijöille.

Maksimityöaika viikossa on 48 tuntia ja tämän mittaisen työviikon voi tehdä 15-vuotias. Kuusi päivää duunia siis, 8-tuntisia päiviä, koska yksi päivä viikossa on määritelty vapaaksi. Ylityö on vapaaehtoista ja sitä ei saa olla yli 12 tuntia viikossa — elleivät kansalliset lait toisin määritä. 12-vuotias saisi tehdä RAINS-tehtailla 4-tuntisia työpäiviä. Siinäkään ei ole mitään laitonta.

Kysyin RAINSilta, että onko heillä tehtaillaan 12- tai 15-vuotiaita, kuulemma ei ole. Jos joskus olisi, eivät he siinä mitään laitonta tekisi ja kun kerran kyse on ILO-standardista, eiköhän ole ihan yleistä, että muilla tehtailla 12-vuotiaita työskentelee. 15-vuotias on jo sen verran kypsä — olen itsekin tehnyt sen ikäisenä täyttä päivää kesäduunissa — etten osaa olla ihan niin hajalla siitä, mutta 12-vuotias kuuluu kyllä muualle kuin tehtaaseen.

Monelle ”Made in China” antaa huonon viban automaattisesti ja se on aivan ymmärrettävää. RAINSin tapauksessa onneksi työntekijät ovat täysi-ikäisiä ja työskentelyolosuhteetkin vakuutetaan inhimillisiksi, mutta en pääse yli ajatuksesta, että sadetakkini voisi hyvin olla 12-vuotiaan tekemä. Kuudesluokkalaisen vaan kuuluisi tehdä musta muuta. Neljä tuntia on toki vain puolikas työpäivä, ja jos työolot ovat turvalliset ja palkka kohtuullinen, ehkä se on ihan okei? Vai onko?

Elämme täällä Pohjolassa sellaista unelma-arkea, että tällaiset asiat väkisin järkyttävät, vaikka ovat ihan yleisiä isossa osassa maailmaa. Musta 12-vuotiaan kuuluisi olla koulussa, tehdä läksyjä ja leikkiä, ei ommella sadetakkeja. Mutta ehkä hänellä ei ole vaihtoehtoja ja tällä tavalla hän saa palkkaakin (ainakin vähän).

kc-rains2

Ensin olin innoissani ”tanskalaisesta” takistani. Sitten olin ihan hajalla, että sen on tehnyt joku lapsi, kunnes selvitin, että se on tehty kyllä Kiinassa, mutta ihan hyvissä työolosuhteissa ja täysi-ikäisen toimesta. Kyllä tätä viitsii käyttää ilman huonoa omaatuntoa.

(Kuvissa näkyvät lenkkarini ovat btw Kallion uudehkolta Zirppari-kirppikseltä, kympillä. Ihan pränikät New Balancet. Zirpparilla kandee pyörähtää, jos nurkille sattuu. Oon tehnyt siellä hyviä löytöjä.)

Kuvat: Dorit Salutskij

2 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Itse miellän tämän asian niin, että jos Kiinassa noiden 12-vuotiaiden vanhemmille maksettaisiin tehtaissa palkkaa jolla tulee toimeen, ei 12- tai edes 15-vuotiaiden tarvitsisi käydä töissä. Jotenkin myös aina kavahdan näitä ”täytämme laatukriteerit” kommentteja koska tässä pitäisi täyttää paljon muutakin. Vaikka toki laatukriteerit on paremmin kuin ei mitään. Mutta niiden ihmisoikeuskriteerien lisäksi pitäisi täyttää myös ilmastokriteerit ja siinä Kiina taitaa olla vielä aika kaukana hyväksyttävästä?

Olen pitänyt blogistasi erittäin paljon, vaikken voi samaistua kaikkiin asioihin kun en meikkiä juurikaan käytä tai hiuksia laita. Mutta nyt kyllä petyin.. Sen verran paljon on tullut dokumentteja ja selvityksiä aasian vaatetehtaiden oloista ja ihmisoikeuksien toteutumisesta että en nyt ihan noilla vastauksilla sanoisi ”voi käyttää ilman huonoa omatuntoa” tulee mieleen mm. eräs dokumentti jossa tutkittiin sitä miten tehtaan sortuminen joitain vuosia sitten on vaikuttanut nykyiseen tilanteeseen: ei mitenkään. Eli vaikka töitä tehtäisiin ”vain” alle puolivuorokautta tehtaalla saattaa silti olla huono ilma eikä työntekijöillä lupaa vessa- tai ruokataukoihin ja jatkuva sortumisvaara.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.