Menu

Skyr — keinomakeuttajaa kansalle

Hyppäsimme lauantaina Doritin kanssa melko improvisoidusti Kauppatorin Kolera-altaalta lähtevään laivaan, joka vei porukkaa Lonnalle. Olin huomannut Islanti-festareista mainoksen Facebookissa, mutten sen kummemmin noteerannut tapahtumaa, koska sen primääripointti oli kutsua helsinkiläiset ”valtiovierailulle” Skyr-rahkojen nimissä. Kun kuulin, että paikan päällä on islantilaisia bändejäja saari on laitettu ”vimosen päälle” tätä tapahtumaa varten juhlakuntoon, ajattelin, että kai sitä voisi vikan lämpimän illan pöllömmässäkin paikassa viettää, kuin Helsingin edustan saaristossa. En sitäpaitsi ollut aikaisemmin käynyt Lonnalla.

doritsalutskij-skyrsaaret-18

doritsalutskij-skyrsaaret-17

kc-skyrsaariAstuimme Doritin kanssa laivaan ja rantauduimme auringon laskiessa ”Skyr-saarelle”, joka oli laitettu tosi nätiksi. Heti alkuun oli selvää, että tapahtumaan on panostettu valtavasti, eikä se ole ihme: Skyr ei varsinaisesti ole Suomen markkinoilla mikään pikkutekijä. Näitä islantilaisia rahkan kaltaisia tuotteita kulutetaan Suomessa maailman eniten, jopa enemmän kuin Islannissa, josta skyr tulee.

Skyr on islantilaisten ”rahka”, hapanmaitotuote,  joka on koostumukseltaan paksumpaa kuin jogurtti. Se valmistetaan pastöroimalla ja siitä poistetaan neste. Hapatteena toimii erilainen maitohappobakteerikanta kuin meille tutun rahkan valmistuksessa ja siksi skyr maistuu pehmeämmältä, kuin muut rahkatuotteet.

Ajattelen maitotuotteista niin, että mikäli ne vatsalleen sopivat ja mikäli maidon saa eettisistä lähteistä, niin mikäs siinä, muuta teollinen maidontuotanto on mielestäni eläinten riistoa ja valitettavasti myös luomussa vastapoikinut lehmä ja vain päiviä vanha vasikka erotetaan toisistaan. Se on sydämetöntä, koska molemmat kaipaavat toisiaan aivan kamalasti. En mene tähän enempää nyt, mutta halusin lyhyesti tuoda esille suhtautumiseni maidontuotantoon paitsi terveys-, myös eettiseltä kannalta.

Skyriä mainostetaan viikingeillä, jotka kuulemma valmistivat tuotetta jo yli tuhat vuotta sitten. Tarinat ja mielikuvat ovat hienoja, mutta ne taitavat olla aika eri asia, kuin tämä kaupasta tänä päivänä löytyvä lopputuote, joka saa makunsa pääasiassa asesulfaami-K:sta.

On aika hämmentävää, että aikana, jona kuluttajien luulisi jotenkin olevan tiedostavia, myy tällainen keinomakeuttajatuote Suomessa maailmanennätystahtia. Sarjan 13:sta tuotteesta kahdeksan on makeutettu asesulfaami-K:lla, eikä Skyr Suomen sivuilla vielä näy lauantaina tarjoiltuja uutuusmakuja, joissa oli kaikissa asesulfaami-K:ta niinikään. Lonnalle saapuneet saivat heti kättelyssä maistaakseen Skyrin uutuusmausta tehtyä smoothieta; popcorn-caramel -asesulfaami-cocktailia. Maistoin sitä minäkin, eikä se pahaa ollut, mutta kyllä keinomakeuttajan maun läpi tuntee, enkä minä siitä pidä. Enkä todellakaan sisällyttäisi sitä perheeni ruokavalioon. Asesulfaami-K ei hajoa ihmiselimistössä — eikä luonnossa. Siksi se on myös ympäristöongelma.

Suhtaudun nihkeästi keinomakeuttajiin, enkä vähiten siksi, että olen seurannut keskustelua niistä pitkään. Vuonna 2006 aspartaamin pitkäaikaiskäyttö yhdistettiin eläinkokeissa syöpien syntymiseen ja samaan aikaan katse kääntyi asesulfaamiin, jota on tutkittu aspartaamia vähemmän. Kun asesulfaami-K hyväksyttiin käyttöön, perustuivat sen turvallisuustestit täysin aineen lanseeranneen yrityksen eläinkokeisiin. Voit lukea lisää täältä.

Asesulfaami-K:ta tutumpi keinomakeuttaja monille lienee aspartaami, ja teollisuus vältteleekin sen käyttöä huonon klangin vuoksi. Olen kirjoittanut postauksia aspartaamista ja asesulfaami-K:sta aikaisemminkin, lue esim. juttu täältä.

kc.skyrKaikki Skyr-sarjan tuotteet eivät kuitenkaan ole keinomakeutettuja ja itse olen syönyt sarjan mustikkamakua, se kun on makeutettu ”vain” sokerilla keinomakeuttajien sijaan. Pakkauksessa on vieläpä kätsy lusikka, jos joutuu keksimään itselleen lennossa välipalan. Vaikka raaka-aineissa ei mustikkamaun kohdalla olekaan valittamista (paitsi tietenkin itse sokeri, jonka yleensä korvaan luonnollisilla makeuttajilla, esimerkiksi hunajalla tai hedelmillä), ei se silti tee maitoteollisuudesta kaiken takana eettistä ja siksi maitotuotteiden käyttö onkin alkanut häiritä itseäni yhä enemmän (olen alkanut miettiä vegaaniksi ryhtymistä, siitä lisää vähän myöhemmin).

En mennyt alunperin Skyr-saarelle juttukeikalle, vaan ihan vapaa-aikaa viettämään, vaikka se vähän oudolta ehkä kuulostaa (kuka nyt viettäisi lauantai-iltaa jossian ”keinomakeutusrahkabileissä”?) Postauksen aiheeksi tämä muodostui kuitenkin, kun törmäsin Lonnalla ystävään ja aloimme jutella vatsavaivoista, joita meistä kumpikaan ei saa Skyristä, vaikka suomalainen maito panee vatsan sekaisin.

Miksi Skyr on Suomessa maailman suosituinta? Varmasti siksi, että ollaan tällaisia treenaamiseen ja terveystrendeihin hurahtaneita — niin kuin koko länsimaailma parhaillaan —  ja koska Skyrin maku on perinteistä rahkaa pehmeämpää (ja koska Skyr-tuotteiden asesulfaami-K koukuttaa), mutta voisiko syy olla myös se, ettei porukalla mene vatsat sekaisin? Suomessahan myydään laktoosittomia tuotteita maailman eniten, mutta kas, Skyr ei ole laktoositonta, ja silti sitä kulutetaan Suomessa enemmän kuin missään. On itse asiassa aika yllättävää, että Suomen markkinoilla näin supermenestyneessä tuoteperheessä ei ole mainittu laktoosia sanallakaan! Gluteenittomuudesta sen sijaan tuotteissa on mainita.

Koitin etsiä Skyr-sivuilta infoa laktoosiin liittyen, mutta mitään en löytänyt. Syy saattaa olla se, ettei laktosi ole esimerkiksi Islannissa tai paljon muuallakaan ongelma siinä, missä meillä Suomessa, eikä sitä siksi nosteta esille markkinoinnissakaan.

Olen itse vatsavaivainen, mitä tulee maitoon, ja siksi käytän vain ulkomaisia rahkatuotteita. Syy miksi ne sopivat minulle (ja monelle muulle) on yhä mysteeri, mutta ilmiö on ihan todellinen. Skyr sopii vatsalleni, eikä aiheuta minkäänlaisia ongelmia. Ystäväni kertoi lauantaina, kuinka Skyr on perheensä suosikkituote, koska skidinsä voivat syödä Skyriä, suomalainen maito ei heille sen sijaan sovi. Aloin lauantain innoittamana tehdä kaveripiirissä kyselytutkimusta ja vaikuttaa siltä, että moni muukin ”maitovammainen” valitsee iloisena Skyrin, koska ei saa vatsanpuruja.

Siispä kysymys: saatko sinäkin vatsavaivoja kotimaisesta maidosta, mutta Skyr sopii?  Kerro kommenttiosiossa, kiinnostaa kovasti! Ja ei, tämä ei ole Skyrin rahoittama kyselytytkimus, vaan ihan mun omaa kiinnostusta tätä ikuisuusaihetta kohtaan: miksi suomalaiset voivat käyttää ulkomaisia maitotuotteita ilman vatsavaivoja. (Olen tehnyt Ylelle mm. tätä aihetta käsittelevän dokumentinkin,  Pilattu Maito löytyy yhä kokonaisuudessaan Elävästä arkistosta.)

Valiolla on perusteltu ilmiötä sillä, että ihminen on reissatessaan rentoutuneempi kuin kotona arjessa, ja siksi suomalaisten vatsa ei ulkomailla reagoi niin helposti maitotuotteisiin. Tämä selitys on musta aivan absurdi, miettikää nyt! Skyr-buumin osalta voi kuitenkin vetää johtopäätöksen, että suomalaisten vatsat mitä ilmeisimmin kestävät ulkomaista, laktoosillista maitoa ihan hyvin täällä Suomessakin, reissaamatta yhtikäs mihinkään. Tai ehkä meistä on kaikista vaan tullut yhtäkkiä rennompia kuin aikaisemmin. 😉

Oli miten oli, minua kiinnostelee tämä skyr-asia nyt aika paljon, joten arvostan, jos vastaatte kommenttiosioon.

Psst… Maidosta on vatsavaivoista on ollut blogissani juttua monta kertaa, löydät kaikki maito-sanalla tägätyt postaukseni blogin juttuarkistosta.

Psst 2… Olen lähettänyt Skyrille kysymyksen liittyen maidon laktoosiin ja homogenointiin (joka puolestaan saattaa liittyä vatsavaiva-asiaan), palaan asiaan kun vastaavat.

Postauksen kaksi ylintä kuvaa: Dorit Salutskij

24 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ihan sama, vatsa reagoi jopa vähälaktoosisiin suomalaisiin maitotuotteisiin, mutta Skyreistä ei tule mitään ongelmia!

Maitotuote kuin maitotuote, Suomessa tai ulkomailla. Aina turpoaa maha ja perästä kuuluu. Että parasta pysyä vaan laktoosittomissa vaihtoehdoissa jos haluaa olla vaivoitta. Edes pillerit ei täysin poista ongelmaa… Onneksi nykyään on laajemmat valikoimat esim maitojen suhteen, että ihanat lattet saa ilman vaivoja ??

Juu mun poikaystävä pystyy syömään skyriä/maitotuotteita ulkomailla eikä tule vatsavaivoja! Maailmanympäri-reissulla vatsa toimi hyvin ja kun olimme kotona taas vatsa rupesi protestoimaan…

Pystyn syömään ongelmitta ulkomaisia maitotuotteita, mm. Skyriä. Valion tuotteet ja etenkin jäätelöt pistää vatsan sekaisin moneksi päiväksi. Maistoin kaksi ruokalusikallista Pätkis-jäätelöä ja vatsa protestoi kaksi päivää.

    Valio ei itse asiassa ole tehnyt jäätelöä enää vuosiin. Pingviinijäätelöt valmistaa Nestlé, samoin Pätkis-jäätelö on Nestlén. En sano tätä nillittämisen ilosta vaan siksi, että vaikka Valion entinen jäätelöliiketoiminta on ollut Nestlén omistuksessa jo yli kymmenen vuotta, niin ihmiset mieltävät sitkeästi, että monet kotimaiset jäätelöt ovat edelleen Valion tuotteita.

Tämä on jännä juttu siinä mielessä, että itselläni rasvaton maito on pahinta mitä voin vatsalleni tehdä. Kevytmaito on hieman parempi, mutta aiheuttaa myös hieman ongelmia… Sen sijaan Lidlistä saatava iskukuumennettu kevytmaito ei aiheuta lainkaan vatsanväänteitä, ja ainakin ennen tölkissä luki alkuperämaaksi Saksa.

Eli siinä mielessä Valion puhe rentoudesta reissatessa ei pidä paikkaansa, vaikka voihan jiku Lidlissä asioimisen reissaamiseksi mieltää, mikäli moista puljua ei kotonurkilta löydy.

Kaikista maitotuotteista tulee oireita. Paitsi täysin laktoosittomista ( poikkeus jäätelö, josta tulee aina huono olo ja maha alkaa kurista). Minulla on todettu ”virallisesti” laktoosi-intoleranssi. Oireita tulee myös ulkomailla ihan samalla tavalla kuin Suomessa. Jos elimistö ei pysty pilkkomaan laktoosia ei sitä eri maan maito muuksi muuta. On huomattava, että monen mahavaivojen syynä voi olla jotain muuta kuin laktoosi. Ehkäpä skyrin taustalta löytyy joku muu syy miksi se sopii monelle.
Tarkoititko J laktoosittomia rasvattomia ja kevyt maitoja? Vai tavallisia? Iskukuumennettu maito on vähälaktoosista valmistusmaasta riippumatta.
Asesulfaami-k:ta on myös Arlan ja Valion tuotteissa, joten skyr ei ole mikään poikkeus.
Noora, miksi et pidä sokeria luonnollisena makeuttajana? Sehän on ihan puhdas luonnontuote!

Saan oireita kaikista ei-luomuista ja sokeroiduista, maustetuista jogurteista. Ainoa suomalainen maitotuote mitä Suomessa voin syödä, ovat luomumaito ja jotkut maustamattomat jogurtit. Ulkomailta tuotuja luomujogurtteja vatsa kestää ihan hyvin, samoin vuohen- ja lampaanmaitojogurttia. Skyrin kanssa minulla kävi vähän hassusti, sillä reagoin tosi pahasti aspartaamiin. Söin ensimmäisen kerran Skyriä, sitä jossa oli sokeria, eikä tullut ongelmia. Seuraavan kerran ostin aspartaami-Skyrin, ja sain tosi pahat oireet. Enpä ensin huomannut että saman tuotesarjan erimakuiset tuotteet voivat olla aspartaamilla makeutettuja. Tästä tuli tosi paha mielikuva kyseisestä tuotteesta. Oma kehoni sietää happamuutta tosi huonosti, joten jatkuva maitotuotteiden ja rahkan syönti ei sovi minulle. Olen silti joskus muutaman kerran ostanut Skyriä, mutta tuoteselosteen tutkailussa täytyy olla tarkkana. Olen jättänyt aiheesta palautetta Skyrille. Ongelma ei poistu, vaikka nyt tuotteissa on asesulfaami-K:ta, se on ihan yhtä paha kuin aspartaami. Ennemmin syön oikeaa sokeria, ja jätän Skyrit kauppaan.

Maidosta ei tule muuten masuvaivoja, mutta kermajäätelö saa olon turvonneeksi. 🙂

Luin joku aika sitten Elina Hytösen artikkelin Murheita maidosta (www.elinahytonen.fi). Siinä hän kertoo, että on olemassa A ja B luokiteltuja lehmiä, joista A on todellinen terveysriski. Kannattaa tutustua, jos maito aiheuttaa vatsaongelmia.

Käytän lähinnä Arlan kotimaista luomutäysmaitoa ja saman valmistajan maustamatonta luomujogurttia ja luomukuohukermaa. Pitkin hampain saatan joskus ottaa hyllystä valion luomumaitoa, jostain syystä koen sen erilaisena vaikken siitä mainittavia oireita saakaan. Sen sijaan reagoin tavalliseen maitoon joka on homogenoitu, oli se sitten kevyttä tai täysmaitoa.
Onko se sitten tuo homogenointi joka vaikuttaa, vai sitten tavanomaisesti tuotettujen maitotuotteiden erilaisuus lehmien ravinnossa (rehun koostumus ja epäsopivuus märehtijöille, niiden sisältämät jäämät kasvin”suojelu”aineista ja kemiallisista lannoitteista, gmo tms..??? Olen kiitollinen että edes jotain maitotuotteita saa luomuna ja ilman ylimääräistä jalostusta/lisäyksiä.

Sitä saa mitä tilaa, eli vain ne jotka saa maidosta vaivoja kirjoittaa tänne. Mulle sopii hyvin kaikki maitotuotteet, rahkasta&jogurtista en vain välitä, viilistä kyllä, perusviilistä ilman makuja, johon voin itse laittaa vähän sokeria ja kanelia jos maistuu, ja marjoja tms. En oo maitotilallinen eikä mitään muitakaan yhteyksiä lehmiin, vaikka ne kivoilta vaikuttaakin 😉 ettei tarvitse luulla että siksi mainostaisin. Mutta ajattelin kertoa, ja tuoda asiassa toisenkin puolen, ettei asia ole niin miltä saatte sen täällä kuulostamaan. Iloisesti juon rasvatonta maitoa jos sattuu huvittamaan, tai maistumaan, tai kevytmaitoa jos ei muuta ole. Sitäpaitsi, fanaattisuus on ällöä, koski se mitä tahansa!

En saa oireita mistään hapanmaitotuotteista tai jäätelöistä. Maidosta en tiedä, kun se alkoi ällöttää minua nelivuotiaana, enkä ole sen koommin maistanut. Noita makeutusaineita välttelen, erityisesti merkintä ”vähemmän sokeria” kavahduttaa. Maustamatonta ja omat marjat tai hedelmät sekaan ja hyvää on.

Joskus keskustelimme ystäväpiirissäni AIV rehun merkityksestä suomalaisten maitoperäisiin vatsavaivoihin. Käytetäänkö sitä muualla kuin Suomessa jossa vatsavaivoja juurikin esiintyy niinkin runsaasti? Aikamoista kemikaalicoctailia sekin: https://fi.wikipedia.org/wiki/AIV-rehu

Olen viime kuukausina antanut agitoida itseni uudestaan enemmän vege- ruokavalioon. Järkyttävää koko maidon eteen tapahtuva eläinten kärsimys. Ihan maitoa en ole pelkästään juonut kuin penskana koulussa tms, Rahkaa ja sellaisia tuli vedeltyä. Ei vatsaongelmia niistä.
Keinotekoiset makeuttajat sitten…voi sitä mm. sukraloosin määrää yleisissä proteiinijuomissa, -jauheissa ja -patukoissa. Mitähän tämä fitness- buumi tuottaa kansanterveydelle parinkymmenen vuoden päästä?

Piti oikein kirjautua tänne sisään että voisi antaa vastauksen. 😀 Itse olen vaihtanut Valion luomumaidon Arlan luomumaitoon, tuttavaperheeni alkoi myydä maitoa sinne vastaikään. Heillä eläimet menee myynnin edelle, he eivät ole ehkä sellainen tyypillinen tuotantotila. Muu kuin luomumaito maistuu ihan oudolta. Tosin kaveri sanoi että maito mitä myydään Lapin suunnalla maistuu ihan erilaiselta kuin Helsingissä myytävä maito. Mene ja tiedä. 😀

Steissillä jaattiin alkusyksystä Skyriä, tulin kokeilleekseeni. Ei oikein uponnut sellainen pistävä makeutusaine. Mielummin sitten normirahkaa jos mitään. Briteissä saatoin juoda täysmaitoa ongelmitta mutta suomessa en. Olisiko kyse hapatteesta jollain tapaa?

Minulle ei tule maidosta ongelmia, vauvaentsyymit toimivat edelleen. En kuitenkaan juuri juo maitoa, rahkaa ja raejuustoa lähinnä käytän. Islannissa joskus syömäni skyr oli hyvää, ja sitä olen joskus kaivannut. Nuo Suomessa myytävät ovat niin makeita, että hampaat tuntuvat sulavan. Makeutusaineiden mausta en tykkää minäkään.

Suomessa ole mitenkään erityisen paljon laktoosi-intoleranssia, pikemminkin aika vähän verrattuna muihin maailman väestöihin. Aasiassa tai juutalaisväestöissä esiintyvyys aikuisilla voi olla 80 – 100 %. Täällä on vaan osattu iskeä laktoosittomuuden markkinarakoon, ja laktoosittomissa tuotteissa on hyvät katteet.

Veikkaukseni historian harrastajana on, että viikinkien skyr on ollut juustoa: samankaltaista kuin jouluntienoilla valmistettava kotijuusto. Slaavilaisissa kielissä sana syr tarkoittaa juustoa, ja itäviikingeillä on sielläpäin Eurooppaa ollut huomattava vaikutus.

Jäi sanomatta, että uskon skyrin suosion perustuvan nimenomaan meneillään olevaan fitness-buumiin. Proteiinipitoista ja kätevää evästä, kun on lusikkakin mukana, sillähän sitä myydään.

Homogenointi pilaa maitotuotteet!

Imetän ja vauvani oksentelusta tiedän, mikä maitotuote on homogenoitu! Suosittelen imettäviä tarkkailemaan, auttaako refluksivauvan kanssa homogenoitujen tuotteiden välttely!!!
Lisäksi vauva saa näppyjä homogeinoiduista tuotteista. Skyr tuntuu sopivan, eikä aiheuta vatsanpuruja minulle tai vauvallenikaan. Eli ilmeisesti ei ole homogenoitu(?).

Kiitos, Noora, ihan huipusta blogistasi! Olen fani! 🙂 t. Uusin rekisteröitynyt

Hei. Saitko koskaan postia takaisin liittyen tuohon skyrin homogenointiin?

Tutkin tuossa Skyrin nettisivuja ja siellä tuotteiden esittelyjä. Todella epäselvästi kyllä toteutettu; parin tuotteen kohdalla laktoosittomuus mainitaan erikseen, mutta useimpien tuotteiden kohdalla ei, vaikka ovat ”laktoositon” otsakkeen alapuolella.

Joka tapauksessa tuotteissa on tuoteselosteen mukaan käytetty ihan normaalia pastöroitua rasvatonta maitoa, mutta tuotteisiin on lisätty laktaasientsyymiä. Käsittääkseni juuri laktaasientsyymi pilkkoo laktoosin elimistössä käsiteltävään muotoon (ja joka siis laktoosi-intolerantikoilla ei toimi oikein).

Miten voi olla sallittua mainostaa tuotetta laktoosittomana, kun tosiasiassa tuote on normaali laktoosillinen, mutta siihen on lisätty laktaasientsyymiä?

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/artikkeli-1.252830

Siinä selkeä juttu a ja b maidon eroista.

Koitin etsiä paljonko skyrissä on kalsiumia, mutta en löytänyt tietoa. Toisinaan käytän juuri tuota skyr mustikkaa. Muut maut maistuvat keinotekoiselta. En saa vatsavaivoja skyristä, mutta maidosta ja jäätelöstä saan. Jogurtista ja rahkasta en saa. Mielenkiintoinen postaus. Itse miettinyt samaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.