Menu

100% ei tarkoita 100%

Purukumiostoksilla turhia lisäaineita karttavalla ei ole helppoa. Jos esimerkiksi haluaa ostaa 100% xylitolilla makeutetun tuotteen, saa etsiä neulaa heinäsuovasta. Kuvan Jenkki-purkat kuvittelisi täysxylitoliksi, niinhän niissä lukee; 100% xylitol.  Yhtäkään niistä ei kuitenkaan ole makeutettu pelkästään xylitolilla.

Jokaisessa kuvan tuotteessa on keinomakeuttaja asesulfaami K:ta. Monelle tutumpi keinomakeuttaja on aspartaami, joka myös on purukumeissa hyvin yleinen makeutusaine. Aspartaami vaan alkaa olla kuluttajille sen verran tuttu ja huonon klangin omaavaa kamaa — vähän kuin natriumglutamaatti — että teollisuus käyttää sen tilalla mielellään muita aineita, esimerkiksi mainittua asesulfaami K:ta (E950).

Aspartaami on maineeltaan asesulfaami K:ta huonompi, mutta myös jälkimmäinen yhdistetään keuhko- ja rintakasvaimiin, leukemiaan, hengityselinsairauksiin ja syöpään (eläinkokeissa aine on aiheuttanut syöpää koe-eläimillä)*. Jos siis välttelet aspartaamia, kannattaa jättää pois myös asesulfaami K.

Mikä purkkatuote sitten olisi hyvä? Kävin läpi Leafin kaikkien Jenkki-tuotteiden tuoteselosteet ja lopputuloksena voi todeta, että 32 tuotteesta vain KAKSI saa puhtaat paperit. Lasten purukumit.

Varsinaisesti harhaanjohtavina tuotteina pidän Professinal-sarjan tuotteita, joita olen ruksinut kuvassa yli. Ne ovat olevinaan purukumien parempaa kastia, joita mainostetaan näkyvästi tekstein 100% xylitol. Silti kahta lapsille suunnattua purukumituotetta lukuun ottamatta jokainen sisältää asesulfaami K:ta.

Kirjoitusasu vaihtelee: Jenkki Professional Spearmintissä ja Jenkki Mild Ecuamint + kalciumissa lukee ”aromivahvennetta E950” ja Fresh Orange-Spearmint-purkassa puolestaan ”asesulfaami K”. 

Myös koko Jenkki Original -sarjassa on asesulfaamia. Tämä tuoteperhe ei tosin yhtä näkyvästi mainosta 100% xylitolia niin kuin Professional-tuoteperhe. Jenkki Fresh -sarja, se on niinikään makeutettu xylitolin lisäksi asesulfaami K:lla tai aspartaamilla. Huoh.

Entä muut valmistajat? Myös Fazer johtaa asiakkaita harhaan. Esimerkiksi kaikki Xylimax-sarjan tuotteet mainostavat 100% xylitolia, mutta vain Xylimax Arctic Storm -purkka on asesulfaamivapaata. Aivan kuin Jenkin kohdalla, myös Fazerilla fiksuimmat tuotteet löytyvät lasten valikoimista. Moomin hedelmä ja omena-piparminttu sekä Pikku Kakkonen ja Katti Matikainen ovat kaikki ainoastaan xylitolilla makeutettuja. Sen sijaan kaikki aikuisille suunnatut purukumit sisältävät asesulfaami K:ta.

Mikä sitten on syy tähän kummalliseen ja harhaanjohtavaan 100% mainostamiseen? Asesulfaami K lasketaan sekä makeuttajaksi että aromivahventeeksi. Sen vuoksi valmistaja voi tuoteselosteessa kikkailla niin, että makeuttaja ei virallisesti olekaan makeuttaja, vaan maun vahvistaja. Esimerkki näkyy tättä tuoteselosteessa:

makeutusaine (ksylitoli) 66 %, purukumin perusmassa, aromit<(>,<)> sakeuttamisaine (E 414), liivate, kosteudensäilyttäjä (E 422)<(>,<)> emulgointiaine (E 322 rapsilesitiini), pintakäsittelyaineet (E 903, E 901, E 904), arominvahvenne (E 950), happamuudensäätöaine (E 296), väri (E 120). Liiallisella käytöllä voi olla laksatiivisia vaikutuksia. Säilytettävä kuivassa ja viileässä.

Just. Kuluttajalla on taas helppoa. Olenko minä ainoa, vai onko tässä mielestänne vähän kusetuksen makua?

Jatketaan vielä purkkakatsausta.

Airwaves-purkat ovat kaikki aspartaamikamaa, niihin ei kannata koskea ja sama homma pätee useimpiin ulkomaisiin purkkamerkkeihin.

K-ryhmän Pirkka-purukumien seasta löytyy kuitenkin ylläri! Pirkan piaprminttu -xylitolipurukumi on vertailuni ainoa ei lapsille markkinoitu täysxylitolipurkka, jossa ei ole asesulfaami K- tai muita makeuttajia xylitolin lisäksi. Pussi on vaatimaton (kuva vasemmalla), mutta ehdottomasti paras tuote, johon vertailussani törmäsin. Muissa Pirkka-purkissa oli asesulfaamia.

Myönnän, että tajusin vasta tätä blogipostausta kirjoittaessa, että purkkarintama on paljon epäselvempi kuin olin kuvitellutkaan. Toivottavasti saamme tänne pian valmistajien näkemykset ja kommentit asiaan.

Pirkka-purkan ja muiden lastenpurukumien lisäksi on vielä yksi vaihtoehto, ehkä se paras. Leafin Herra Hakkarainen -xylitolipastillit ovat väriaineettomia ja aromit luonnollisia. Isla syö näitä ruokailun päätteeksi. Jos siis haluat huollattaa lapsesi hampaita xylitolilla, suosittelen näitä. Tuoteseloste koostuu vain neljästä raaka-aineesta: makeutusainetta (ksylitolia 95%), hyytelöimisainetta (arabikumia), liivatetta, luontaista aromia. Käyväthän nämä tietenkin myös aikuisten suuhun, mutta jos haluat pastillin sijaan purkan, on minusta Pirkan vaihtoehto paras.

Puuttuuko listalta joku hyvä tuote, jonka unohdin? Saa heittää blogauksen perään!

* Bill Statham Hyvä paha lisäaine.