Menu

Valion pohjanoteeraus

Valion uusi luomumaitokampanja on saanut monet hieraisemaan silmiään. Mainoksessa virnuilee lehmä, jonka vieressä lukee: ”Lehmiltä, jotka tekevät mitä tykkäävät”.

Mainos on pöyristyttävä, mutta kiitos tarkoin valittujen sanojen, se on totta. Vaikka tuotantolehmiltä on viety niiden vapaus ja vasikat, saavat ne silti tehdä joitakin sellaisia asioita, joista ne tykkäävät. Ne asiat Valio sitten päätti paketoida nätiksi mainokseksi.

Totesin Instagramissa: ”Kauheen kiva, että Valio on löytänyt lehmiä, jotka tykkäävät tuotantoeläimenä olemisesta!”/ ”Minusta Valio voisi kertoa, että mitä ne lehmät tykkää tehdä?”

Valiolta vastattiin: ”Hei! Kiitos kysymyksestä. Lehmien lempiasioita ovat syöminen, märehtiminen ja lepo.”

Aha.

Intialaisten hikipajojen lapsityöntekijätkin tykkäävät varmaan syödä ja nukkua.

Sörnäisten vankilan vangit saavat urheilla, katsoa telkkaria, syödä ja nukkua. Vankilaakin voisi Valio-logiikalla mainostaa tällä hienolla luomumaito-sloganilla. ”Saamme tehdä mitä tykkäämme!”

Se että on pokkaa kehittää tuotantoeläimen elämästä tällainen mainoskampa, se on minusta kuvottavaa.

***

Syötäväksi Kasvatetut -kirjan kirjoittanut Elina Lappalainen julkaisi eilen Marmain-sivuilla vastineen Valiolle, jossa hän korostaa asiaa, joka on ehkä se suurin ristiriita mainoksen ja todellisuuden välillä: vasikan ja emon erottaminen toisistaan.

”Isoin ristiriita mainoksen onnellisten lehmien ja luomulehmän arjen välillä on kysymys vasikan vieroittamisesta. Luomulehmäkään ei saa hoitaa vasikkaansa, vaan se vieroitetaan pian syntymän jälkeen. Lehmä poikii kerran vuodessa vasikan, jotta se tuottaisi maitoa – ihmisille. Vasikka vieroitetaan ja sitä ruokitaan tuttiämpäristä.

Valion maitopurkin kyljessä oleva kuva emolehmästä ja vasikasta on romantisoitua mielikuvamainontaa, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Tavallisilla tiloilla vieroittaminen tapahtuu yleensä heti, luomutuotannossa vasikka saa usein olla emän kanssa muutamasta päivästä viikkoon. Lehmä leimaantuu vasikkaansa heti ja kärsii vierottamisen jälkeen stressistä. Vasikalla leimautumisessa kestää pari päivää. Mitä pidempään ne saavat olla yhdessä, sitä rankempaa ero on vasikalle.

Normaalituotannossa vasikalle juotetaan meijeriteollisuuden sivutuotteista valmistettua maidonkorviketta, luomutiloilla vasikoille juotetaan oman tilan maitoa sellaisenaan.

Jos luomutuotanto todella tarkoittaisi kirjaimellisesti luonnonmukaista eläinten elämää ja eläimet saisivat käyttäytyä lajilleen tyypillisesti, emolehmät hoitaisivat vasikkaansa 8-12 kuukautta ennen vierottamista. Luonnossa naudat elävät emolehmälaumoissa, siis lehmät ja vasikat yhdessä”.

Lähde: marmai.fi / Luomulehmä ”tekee mitä tykkää” — Valio, älä viitsi!

On varsin sydämetöntä erottaa emolehmä ja vasikka muutaman päivän jälkeen ja sitten heittää emon pärstä julisteeseen sanoilla ”saan tehdä mitä tykkään!” Tai ylipäänsä laittaa kyseinen lause tuotantoeläimen suuhun.

Harvoin olen näin kiukkuinen.

Kannattanee ostaa luomunsa muilta merkeiltä jatkossa. Ei siksi, että tuotantoeläinten olot olisivat sen kummemmat, mutta koska tämä kampanja vaan on härskeistä härskein.

11 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Mun täytty sanoa, että hieman ihmettelen tästä mainoskesta noussutta somekohua. Onkohan luomutuotanto sitten kuitenkaan se suurin vääryys eläintuotannossa.

Hei Noora,
Olemme Valiolla ylpeitä luomumaidon alkuperästä ja seitsemästätoista Valio Luomu tuotteesta. Pahoittelut, jos tekemämme mainonta on aiheuttanut pahaa mieltä.

Kiitos palautteesta, jatkossa mietimme mainonnan viestit paremmin kohdalleen.

Parhain terveisin,
Elli Siltala
Markkinointijohtaja
Valio

En suoraan sanottuna ymmärrä, miksi tästä mainoksesta on noussut niin valtava kohu tietyissä piireissä. On totta, että mainonta on siinä mielessä harhaanjohtavaa, että eivät ne lehmät todellakaan noin iloisena tuotantolaitoksissa elele, ihan niin kuin ei ne kanatkaan tennistä kanalassa pelaile tai Axe takaa varmaa flaksia. Mielikuvamarkkinointia harjoitetaan jatkuvasti ja kaikkialla, välillä vähän räikeämmin, mutta tässä mainostetaan kuitenkin luomu-tuotteita eikä jotain vähemmän eettistä vaihtoehtoa niin mielestäni ei ole paha asia, että aiheesta pyritään synnyttämään positiivisia mielikuvia verrattuna tehotuotantoon. Siitä minä ainakin nimittäin näen, että tässä on kyse – saada niitä kuluttajia, jotka tällä hetkellä kuluttavat bulkkimaitoa (ja luomua ehkä satunnaisesti), muuttamaan kulutustottumuksiaan luomun suuntaan. On hyvin tiedossa, että suomalaiset ovat maidon suurkuluttajia ja mielestäni olisi parempi moneltakin kantilta, että se kulutettu maito ainakin olisi luomua, jos maitoa haluaa käyttää. Samalla ehkä osa heräisi pohtimaan ylipäänsä maitonsa kuluttamista, sen määrää ja mielekkyyttä?

Toisekseen mielestäni on aika suuri ristiriita verrata luomu-lehmiä hikipajojen lapsityöntekijöihin ja sen jälkeen kehottaa boikotoimaan tuotteita. Eikö hikipajojen kohdalla nimenomaan suositella parantamaan tehtaiden valvontaa ja tuotanto-olosuhteita, kehittämään paikallista sääntelyä, käymään vuoropuhelua ja antamaan asiakaspalautetta yhtiölle, jotta kuluttajien toiveet tulisivat kuulluksi ja boikotointi ole se aivan äärimmäisin vaihtoehto kaikkein räikeimpien vääryyksien kohdalla? Nyt kuitenkin kehotat boikotoimaan Valion luomutuotteita ja aiheuttamaan hankaluuksia Suomen koko ajan kehittyvälle ja kasvavalle luomutuotannolle, jossa tuotantoeläimille kuitenkin on taattu paremmat olosuhteet kuin perinteisessä tuotannossa.

Ei tässä varmastikaan ole tavoiteltu sitä pientä joukkoa tiedostavia kuluttajia, jotka jo valmiiksi tekevät ostopäätöksensä vahvasti eettisin ja ekologisin perustein, vaan ihan niitä tavallisia matti ja maija meikäläisiä, jotka satunnaisesti kantavat kotiinsa sertifioituja tuotteita.

  Hieno kommentti! Ihmettelen aivan samaa, että miksi kotimaista Valiota kehoitetaan boikotoimaan ja Henkkamaukkaa ja kumppaneita kohtaan kehoitetaan vain antamaan palautetta? Liittykö se jotenkin omaan mukavuusalueeseen? Henkkamaukkahan on suurimpia viherpesiöitä mitä on olemassa. Olen itse yrittänyt ajoittain korvata maitotuotteita kauratuotteilla, mutta kotimaisten kauratuotteiden saanti ei ole aina helppoa. En halua kulkea autolla 20km vain jotta saisin kotimaista kauramaitoa. Ja haluan tukea kotimaisia yrittäjiä koska ihan oikeasti, meillä on lama. Lamasta ei nousta onnellisten lehmien avulla, ikävä kyllä. Ja vaikka ensijaisesti välitän maapallon tulevaisuudesta, sitten kotimaisesta työllisyydestä ja sitten vasta lehmien henkisestä hyvinvoinnista, niin aion jatkossa ostaa vähemmän kauramaitoa ja enemmän Valion maitoa. Luomumaitoa. Jotenkin tuntuu, että eläiaktivistit ja Noora eivät ollenkaan arvosta niitä muutoksia, joita on jo tehty jos tällaiset pultit vedetään yhdestä mainoksesta kun paljon pahempaakin on nähty. Toivon todella, ettei tämä boikotti johda siihen, että ihmiset jättävät sen luomumaidon kauppaan ja ostavat perusmaitoa, koska ”eihän ne luomulehmät sen parempia ole”. Siihen tällä boikotilla tunnutaan kuitenkin pyrkivän ja jos luomumaito ei myy, niin sitä ei tuoteta. Maidoton ruokavalio Suomessa on kuitenkin vielä sen verran kaukana, että itse näkisin vaivaa sen eteen, että lehmien on parempi olla kuin sen eteen, että Valio on paha. En myöskään tarkoita tätä mitenkään pahalla, mutta ihan oikeasti, onko nyt mittasuhteet hieman pielessä?

Kuinka paljon olet viettänyt aikaa lypsylehmien kanssa? Mitä ne lehmät mielestäsi tykkäävät tehdä?
Kun itse seuraan lehmien käyttäytymistä laitumella, ne juurikin syövät ja lepäilevät. En sitten tiedä onko lehmä muinoin (ennen kuin siitä tuli ihmiselle tuotantoeläin) harrastanut esimerkiksi puistojoogaa tai kalastusta. Aivan varmasti.
Ja kerta valheellisuudesta puhutaan, niin ei jokainen ”normaalituotannon” tilalla elävä vasikka saa maidonkorviketta. Meidän tilamme esimerkiksi ei ole luomutila, mutta vasikat saavat silti oman emänsä maitoa. Pienillä tiloilla maidon juottaminen on jopa rahallisesti kannattavampaa kun korvikkeen. Myönnän toki, että minä olen se joka siellä karsinassa istuu vasua juottamassa. Ja koska lehmä on jalostettu, se tuottaa paljon enemmän maitoa kuin mitä vasikka ehtisi juomaan.
Olisihan se hienoa, jos jokainen emä voisi vuoden käyskennellä oman vasikkansa kanssa, mutta aika harvassa paikassa se on mahdollista. Jos saisin ison lottovoiton, tekisin tilat joissa emää ja vasikkaa olisi mahdollista pitää yhdessä. ”Luonnossa naudat elävät emolehmälaumoissa…” – minä kun olen luullut että luonnonvaraiset naudat ovat jo kuolleet sukupuuttoon? Höh, olenpas ollut pahasti väärässä. Nykyiset naudathan eivät luonnossa pärjäisi, ne kun ovat tottuneet ”tuotanto-olosuhteisiin”.
Itse olen ylpeä Valiosta, jonka ansiosta Suomessa juodaan puhdasta maitoa. Näin ei ole jokaisessa maassa. Ja jos Valion tuotteita päättää boikotoida yhden mainoksen vuoksi, suosittelen kuitenkin käyttämään jatkossakin suomalaisia tuotteita. Suomen taloudella ei mene hyvin.

Tarkoitukseni ei sitten ollut olla töykeä, nämä asiat vaan tulivat mieleeni kirjoitustasi lukiessa. Hyvää kevään jatkoa!

TIIAP se että ei seuraa aikaansa on anteeksiannettavaa, mutta jos on ”ylpeä Valiosta, jonka ANSIOSTA SAA SUOMESSA PUHDASTA MAITOA”, olisi suotavaa että olisit ehkä selvittänyt hieman asioita tästä ylpeydenaiheestasi. nimittäin todellinen Valion pohjanoteeraus olisi se, että ydinvoimala jota Valiokin on innokkaasti ja mediahiljaisuudessa innokkaasti puuhastelemassa, tekee ”Fukushimat” ja possahtaa. siinä olisi sitä puhdasta maitoa jota sinivalkoinen ja häikäilemätön Valio luo omalla panoksellaan kun rikastunut ydinlaskeuma löytyy sitten TIIAPnkin hyvän yön maitolasista. ylpeys käy tunnetusti lankeemuksen eellä…
itse olen hirvittävän ylpeä Virosta, jonka ansiosta suomesta saa puhdasta maitoa <3

  No niin, vetäkäähän nyt syvään henkeä. Kyllä, Valion ansiosta täällä Suomessa juodaan puhdasta maitoa. Valio on suurin tekijä maidontuotannossa maassamme, ja siksi suuri vaikuttaja esimerkiksi sääntöihin joiden mukaan maidontuotanto tapahtuu.
  Ja ydinvoimalasuunnitelmien vuoksiko minun pitäisi muuttaa käsitystäni Valiosta? Oikeasti? Onko nyt vähän kaukaa haettu tähän asiayhteyteen, aivan kuin tuokin hikipajajuttu tuohon itse blogikirjoitukseen. Ydinvoimalan possahtaminenhan puolestaan on silkkaa jossittelua. Ellei asiasta kirjoittanut ole ajatellut sitä mahdollisesti posauttaa.

  Mutta juu, turhaanpa minä täällä taidan enää omaa kantaani kertoa, tällaisessa seurassa. Jokaisella on oma kantansa joka asiaan, itse halusin kertoa tuottajan näkökulman. Se ei ole minun syyni, että tässäkin maassa maitoa juodaan. Ja kerta sitä juodaan, sitä myös tuotetaan. Tuotanto-olosuhteisiin on olemassa tietyt normit, joiden mukaan toimitaan. Jokainen järkevä tuottaja pyrkii siihen, että eläimet voivat hyvin. Tätäkin asiaa valvotaan. Toki näistä jotkut pystyvät jollakin kummallisella tavalla luistamaan, mutta sellaisten tuottajien toiminta on vastuutonta ja tuomittavaa.

  Lopuksi en malta olla heittämättä tänne kysymystä: jos kävisi niin, että maidontuotanto lopetettaisiin kokonaan, mitä kaikille lehmille tapahtuisi? Lopetettaisiin? -Tappamista. Vapautettaisiin luontoon? -Tappamista. Annettaisiin kuolla vanhuuteen? -Missä?

  Jatkakaahan keskustelua!

Jos elävän olennon hyvinvointi ei ole tärkeämpää kuin jonkun maan työllisyys, sillon maapallon tulevaisuuden asettaminen tärkeimmäksi asiaksi ei ole onnistunut. Jokaisen olennon henkiden sekä fyysinen hyvinvoinnin ja harmonian tavotteleminen on tärkeämpää kuin mikään muu. Ei ole mitään tieteellistä vedenpitävää syytä juoda lehmän maitoa, tarvittavat ravinneaineet sqa muualta eettisemmin ja ilman olentojen kärsimytä. Lopetetaan tämä maamme ja sen eliöiden ja sen resurssien raiskaaminen.

  Tästä pitäisikin itse asiassa tehdä tutkimus, pelastuuko maapallo taloudellisesti huonossa jamassa olevan vai taloudellisesti hyvinvoivan valtion käsissä todennäköisemmin. Kummanko käsissä se olisi mahdollista siis.

  Jos jokaisen olennon hyvinvointi on tärkeää, niin (työttömät) ihmiset saa ilmeisesti vähentää tuosta pois jos maan työllisyydellä ei ole merkitystä?

^ … henkisen ja fyysisen hyvivoinnin…

^ … (juoda lehmän maitoa ainoana tai edes parhaana vaihtoehtona, tarvittavat ravinneaineet) saa…

TIIAP:lle sanoisin että tuossa maidontuotannon lopettamisajatuksessa (joka olisikin hyvä ajatus) lehmät tapettaisiin ja lihansyöjät söisivät ne. Se ei ole mitenkään erikoinen ajatus tuo lehmän tappaminen ; ei se lehmä siellä maitoa tuottaessakaan vanhuuteen pääse kuolemaan, kyllä se tapetaan ennen sitä. Aikaisempi kuolema voisi olla monelle lehmälle helpotus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.