Menu

Eettistä muotia Suomessa 2015

Olen ollut aina tosi kiinnostunut muodista ja miettinyt sitä jopa ammatillisesta näkökulmasta. Kuutisen vuotta sitten päätin kuitenkin lopettaa jahkailun, että minulle riittää oman itseni ja perheenjäsenten satunnainen stailaus. Että ammatillisesti saan kiksejä enemmän muusta kuin muodista. Onneksi muodin voi yhdistää muuhun, ainahan sitä johonkin pitää pukeutua. Ennemmin kivoihin kuin karseisiin kuteisiin.

Kempparissa on aiherepertuaaria vaikka kuinka, ja aika paljon löytyy tekstejä eettiseen muotiin ja designiinkin liittyen. Silloin kun juonsin Maikkarilla Tyylivarkaita, olin tarkka, että käytän tv:ssä vain ja ainoastaan kotimaisia ja/tai eettisiä ja ekoja merkkejä. Tiedän Kuningaskuluttajan ajoilta, kuinka tarkkasilmäisiä katsojat ovat ja koitan aina kun mahdollista saada porukkaa huomaamaan, että tiedostavat kuteet ovat ihan yhtä upeita kuin ne, joiden valmistusolosuhteista ei voi olla ihan varma.

Meitsin vaatekaapille pamahti viime viikolla Ylen Puoli Seitsemän -ohjelma, jolla on tällä viikolla teemana eettinen muoti. Susanna Laine piipahti walk in closetissani (no hei kai nyt lesoon, kun tässä vuokrakämpässä on sellainen!) ja keskustelimme siitä, miksi minulle on tärkeää, että niin moni vaatekappale kuin mahdollista on eettinen. Näet haastattelun täältä.

kc-ps

Kuva: yle.fi/ps

Vaikka pressikuvissa, blogissa ja kaiken maailman kissanristiäisissä yleensä pukeudunkin tiedostaviin kuteisiin, ei kaapissani kaikki ole eettistä tai ekoa. Esimerkiksi alusvaatteett, farkut ja kengät hankin yleensä mahdollisimman laadukkaina, mutta se, saako tuotteen tuotanto-oloista tarpeeksi tietoa, se on ihan herrassa. Vaikka tamperelainen kenkäpaja Pihka duunasi mulle viime keväänä maiharit, vaikka omistan yhdet Nurmen farkut ja vaikka mulla on muutamia luomupuuvillaisia pikkareita, ovat ne vain murto-osa edellämainituista. Jos pääsisin jossain sovittamaan eettisiä, tummia pillifarkkuja, olisin tosi fiiliksissä! Ja voisiko joku avata Helsinkiin alusvaateliikkeen, jossa myytäisiin vain eettisiä ja ekologisia — silti makeita ja kauniita — alusvaatteita? (Mun mielestä tossa on btw markkinarakoa.)

Nykyään koitan satsata vaate- ja asustehankinnoissa paitsi eettisiin ja ekoihin tuotteisiin, myös boikotoida sellaista, mikä on todistettu arvojeni vastaiseksi. Esimerkiksi Diesel on ollut mulla pannassa jo vuosia, kiitos firman ylimielisen asenteen työntekijöidensä terveyttä kohtaan. Harmittaa, sillä juuri Dieselin farkut ovat aina istuneet mulle parhaiten. Ei vaan ole pokkaa hankkia housuja, joiden tuotannossa joku saattaa menettää koreilun haluni takia terveytensä.

No juu. Se mun kuteista. Viime viikolla valitsin haastattelun lomassa PS-juontaja Susannalle eettisen asukokonaisuuden, joka hänellä tulee olemaan yllään tänään ohjelmassa. Jännä nähdä miltä näyttää, koska nappasin setin Nudgesta aika fiiliksellä. Mutta yleensä fiiliksellä tulee just hyvä. Mitäpä muuta muoti olisi, kuin intuitiota. Stailausjuttu on itse asiassa skaba, joten jos tykkäät koostamastani asukokonaisuudesta, äänestä ihmeessä meitsi voittoon (asu ilmestyy tänne). Kilpasisariakin on, yksi heistä on ystäväni Outi, jonka haastatteluvideo löytyy täältä. Outia arvostan kyllä niin paljon, että oksat pois. Siinä on nainen, jolla on visio, uskomaton taito ja arvot kohdallaan.

***

kc-vimmaViime viikolla Yalo järjesti Nudgen tiloissa medialle muotiaamun, jossa yhdeksän kotimaista merkkiä esitteli tulevan kevän ja kesän mallistojaan. Paikalla olivat:

Kaikki brändit ovat entuudestaan tuttuja ja suurin osa vilahdellut blogissakin. Ihana VIMMA tosin on tullut tutuksi vasta lasten myötä. Brändin vahvuus ovat upeat kuosit, joiden takana on huippunimiä kuten Maija Louekari , Minni Havas, Linda Linko jne. Vimman vaatteet ovat niitä harvoja uusia lastenvaatteita, joita olen Islalle ostanut.

kc-uhanaPrinttien taitajia löytyy myös UHANA DESIGNIN suunnalta. Uhanan neule mulla on päällä tuossa Ylen haastattelussakin. Ostin sen ennen joulua design-myyjäisistä ja olen pitänyt neuletta melkein päivittäin koko talven. Aina joku kysyy, että mistä se on.

Neule on aika täydellinen: suomalaista suunnittelua ja tekoa, Öko Tex-sertifioitua merinovillaa, villi printti, käytännöllinen malli — aika mahtavaa. Tapasin merkin suunnittelijat ekaa kertaa Nudgessa. Mira tekee kuulemma printit ja Hanna suunnittelee vaatteet. Miran päällä kuvassa oleva silmä-banaani -collegekin on ihan huippu

Mallistona MONTH OF SUNDAYS teki taas ison vaikutuksen. Heidän vaatteitaan käytin usein Tyylivarkaissakin usein ja edelleen tykkään erittäin paljon näiden visionääri-siskosten kädenjäljestä. 90-lukua henkivän malliston vahvimpia tekeleitä ovat mielestäni valkoiset pellavavaatteet, joista näkyy harvan neulosjäljen ansiosta aavistuksen verran läpi. Ihan älyttömän helppoja ja hauskoja vaatteita, joiden alle voi pukea joko nudea tai väriä ja siten muuttaa vaikutelmaa helposti.

kc-mos1

kc-mos2

Kuvat: monthofsundays.fi

TERHI PÖLKKI puolestaan tekee Suomen himoittavimpia kenkiä. Kuvan Olive-lenkkarit ovat olleet kuulemma tosi suosittuja. Nämä valmistetaan Portugalissa tehtailla, joilla työntekijöiden oikeudet, palkka ja työolosuhteet ovat kunnossa. Suomalainen design, eurooppalainen tuotanto, 100% eettistä. EU:ssa tehty kun ei aina välttämättä ole tae reiluista työolosuhteista (esim. mainitsemani Diesel-esimerkki).

kc-polkki.sneakerKuva: terhipolkki.com

Terhi Pölkin puukengät puolestaan ovat ergonomisimmat puukkarit joita olen kokeillut. Ostin pari kesää sitten Pölkin nuden väriset Karin-puukkarit ja parempia puukenkiä saa hakea. Nyt mallistostaan löytyy korkeampi versio samasta kengästä (ei vielä nettikaupassa).

kc-polkki.clog.highKorko on suunniteltu nerokkaasti: se on aika korkea, kuten kuvasta huomaa, mutta kengän pohja on leikattu siten, että korko ei itse asiassa näytä kovin korkealta ollenkaan. Pidentää silti säärtä just sen verran, että meitsin kaltainen persjalka saa ne kaivatut lisäsentit.

Tämä musta puukkari on ihan täydellinen, ja on ostoslistallani heti jahka ehdin käydä sovittamassa kokoa. Nämä valmistetaan Suomessa.

11038876_1614516072097773_4278227904866693909_nSANNA HOPIAVUOREN tummanpuhuva muoti on ajatonta ja kaunista. Musta on aina in ja mallistojen mekot, hameet, housut ja yläosat helppoja yhdistää muuhun. Sannalla on ideana käyttää lähinnä yhtä väriä, mustaa, mutta leikitellä eri materiaaleilla. Etenkin Sannan nahkahameet ja -housut ovat tosi makeita.

Tämä kuvan Blanca-mekko on ehkä rennoin ja helpoin vaate ikinä. Löydät muut luomukset merkin FB-ryhmästä.

NURMI lienee postauksen merkeistä se, joka esiintyy tontillani useimmiten. Kiitos Anniinan turbaanien. Mulla on sellainen päässä melkein aina ja nykyään tuntuu jo, etten melkein osaa olla ilman. Olen varmaan siksi niin kovin tykästynyt niihin, että turbaania voi pitää sekä sisällä että ulkona, eikä tarvitse ahdistua ”pipotukasta”. Tiedättehän, kun talvella ottaa myssyn päästään ja alta paljastuu littana liiska. Lisäksi turbaani pysyy päässä tuulessakin, tai kun säätää lapsen kanssa ja roudaa kaikkea vaippalaukuista ruokakasseihin.

Nurmen mallistossa oli toki muutakin kuin turbaaneja, löydät uutuudet lookbookista.

Tamperelainen MUKA VA on tuttu 10 vuoden takaa jo, jolloin asuin Tampereella. Muistan kun kauppa avasi ovensa ja olin innoissani, kun kaupunkiin saatiin vihdoinkin jotain uutta, nuorta ja kotimaista designia.

Suunnittelijat kertoivat ottaneensa juhlavuoden kunniaksi joitakin 10 vuoden takaisia matskuja uuteen mallistoonsa: ihmettelinkin, kun näytti jotenkin niin tutulta!

kc-mukava-biksutEtenkin Muka van raidalliset, korkevyötäröisen alaosan omaavat bikinit (kuvassa) kiinnostelevat kovasti. Uusi mallisto ei vielä löydy nettisivuiltaan, mutta eiköhän kohta jo, niin saatte paremman käsityksen biksuista.

VIETTO-merkin rekistä mieleeni jäi eräs ihana, raidallinen pellava t-paita, jota ei ole merkin nettisivuilla tai nettikaupassa ainakaan vielä. Odotan! Se oli juuri sellainen helppo ja kaiken kanssa yhdisteltävissä oleva valkoinen, pellavainen t-paita, jossa on hiekanvärisiä raitoja.

SECOND CHANCE oli minulle pressiaamun tuntemattomin merkki ja ehkä vähiten minun tyyliseni. Siksi ole aikaisemmin brändistä juuri kirjoittanutkaan, blogissa kun on pääosin aina sellaista, mistä ite eniten innostun.

Second Chance antaa nimensä mukaan materiaaleille toisen mahdollisuuden, ja valmistaa tuotteensa kierrätysmateriaaleista.

Neulosmateriaalit ovat teollisuuden ylijäämää, mutta silti erittäin korkealaatuista, Suomessa neulottua ja värjättyä neulosta. Kaikki materiaali käytetään hyväksi ja leikkuujätteistä syntyy tuotteisiin kekseliäitä yksityiskohtia. Tähän yhdistettynä omia tarinoitaan kertova printtisuunnittelu ja aikaa kestävä, kekseliäs ja nostalginen muotoilu, syntyy Second Chancen sielu, persoonallinen ekoluksus.

Löydät kevät- kesä 2015 -malliston täältä.

Siinäpä oli fässöniä kerrakseen! Lisää muotiasiaa tänään illalla Ylen Puoli Seitsemän -ohjelmassa klo. 18.30.

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Vimman lastenvaatteet ja naisten leggarit ovat aivan parhaat! Upeat värit!

Olen lueskellut blogiasi monta vuotta aina silloin tällöin, kiitos hienoista postauksista! Olen ollut tauolla blogimaailmoista ja nyt palatessani huomasin blogisi ulkoasun muuttuneen melkoisesti. Aikaisemmin olet kirjoittanut, että otat blogiisi mainoksia jos ne ovat oman etiikkasi mukaisia. Nyt kuitenkin suurin mainosbannerisi on Linda Juholan Ps. I love fashion -blogin mainos. Kyseinen blogi ei voisi olla kauempana omasta kulutuskriittisestä ajattelustasi, joten mieleeni tuli, miksi mainostat hänen blogiaan? En tarkoita kommenttiani ilkeilynä Juhlolalle, mutta hänen postauksensa eivät ole ekologisen muodin ja kuluttamisen asialla. Mielestäni kertakäyttömuodin mainostaminen ei oikein sovi sinun blogiisi.

Hyvä postaus, kiitos siitä! Itse suosin suomalaista, mutta se ei välttämättä aina tietenkään tarkoita, että vaate olisi eettinen. Yritän selvitellä mistä saisi nimenomaan suomessa valmistettuja omaan makuun sopivia vaatteita koko perheelle. Onhan suomalaisia vaateyrityksiä paljonkin, mutta suurin osa valmistaa vaatteensa ulkomailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.