Menu

Gluteeniton kotimysli tattarista

Myslireseptini on yksi Kempparin suosituimpia sisältöjä. Päätin viedä homman  seuraavalle levelille ja testata myslin valmistamista tattarihiutaleista.

kc-tattarimysli

Monet noudattavat nykyään gluteenitonta ruokavaliota ja tattari on sen myötä tullut tutummaksi useille, itse käytän sitä aivan liian vähän. Gluteeniton tattari ei ole vain trendiruokailijoiden muotijuttu, vaan erittäin terveellinen raaka-aine. Tattari ei ole vilja, mutta sitä voi käyttää kuten esimerkiksi kauraa: puuroissa tai myslissä. Pitsapohjaankin se sopii!

Itse halusin kokeilla tattaria lähinnä sen gluteenittomuuden vuoksi; kiinnosti nähdä, josko tattarihiutaleet sopivat kotimysliin yhtä hyvin kuin kaura, jota olen yleensä käyttänyt. Olen vähän kyllästynyt kauramysliini ja haluaisin sille vaihtoehdon — tässä on kuulkaas oiva sellainen! Kuten kuvasta näkee, tuli lopputuloksesta aivan myslin näköistä ja testaajien mielestä myös oivan makuista, joten uskallan jakaa reseptin teillekin. Tämä on nyt hyvin tavallinen mysli, jossa ei ole juuri mitään kikkailua. Halusin tehdä sellaisen, johon saa raaka-aineet helposti omasta lähimarketista.

Tattarimysli

 • 10 dl tattarihiutaleita
 • 2 dl auringonkukansiemeniä
 • 1 dl pellavansiemeniä tai pellavasiemenrouhetta
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 2 dl kurpitsansiemeniä
 • 1,5 dl kookoshiutaleita ja/tai -lastuja
 • hyppysellinen suolaa
 • 1 dl luomukookosöljyä
 • 3 rkl hunajaa

– – – –

 • 2 dl rusinoita
 • 1 dl gojimarjoja ja tai muita punaisia kuivattuja marjoja

1. Sekoita katkoviivan yläpuolen raaka-aineista kaikki hunajaa ja öljyä lukuunottamatta keskenään. Kuumenna kookosöljy ja hunaja kattilassa. Varo, ettei seos ala kiehua. Heti kun kookosöljy ja hunaja ovat sulaneet ja saat ne sekoittumaan toisiinsa, kaada joukkoon muut raaka-aineet. Voit sammuttaa levyn tässä kohtaa ja käännellä seosta niin, että öljy-hunaja sekoittuu myslin joukkoon tasaisesti.

2. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja levitä mysliseos pellille. Paahda uunissa noin 15 minuuttia. Muista vahtia mysliä koko ajan ja välillä käännellä sitä lastalla, sillä se palaa helposti.

3. Ota mysli uunista kun se on paahtunut kauniiksi. Sekoita joukkoon rusinat ja gojimarjat (myös muut punaiset, kuivatut marjat sopivat joukkoon, itsellä sattui olemaan kaapissa näitä). Nauti kasvimaidon kanssa ja heitä joukkoon vaikka tuoreita puolukoita. Makeutta saat lisää vaikka muutamasta banaanisiivusta.

kc-tattarimysli1

Mahtava huomata, että tattari istuu näin helposti myslin raaka-aineeksi. Bonuksena se on vieläpä superterveellinen. Tattari on myös proteiinipitoista, helposti sulavaa  ja taltuttaa korkeaa kolesteroliakin. Huomasin, että Katja on kirjoittanut tattari-ihastuksestaan 2010 ja Jaakon raakatattaripuuron resepti Ilta Sanomien sivuilla vaikuttaa myös kiinnostavalta, pakko testata!

Seuraavassa reseptissä on sitten enemmän twistiä, ottakee haltuun nyt tämä ensin. 🙂