Menu

Vastuullinen uimapukumerkki tukee myös Itämerityötä

Taitaa olla ensimmäinen kerta, kun pääsen kirjoittamaan rakkaasta harrastuksestani, uimisesta. Aihe on niin tärkeä itselle, että siitä on melkein vaikea kirjoittaa — vaikka toki kyse on samalla hyvin arkisesta asiasta; uin melkein päivittäin. Silti, uiminen ja vesi on itselle lähes pyhää ja joka kerta veteen sukeltaessa on mielettömän kiitollinen olo.

Reilu vuosi sitten loukkasin mun oikean nilkan ja polven Saariselällä ja sen jälkeen olen juossut yhden ainoan lenkin, enkä tiedä juoksenko enää koskaan pidempää matkaa kuin bussiin. Uimisesta onkin tullut henkireikäni ja vaikka en ehkä enää saa juosta pitkää matkaa, en koe nykyään enää menettäneeni mitään, sillä olen saanut vedessä olemisesta niin paljon uutta tilalle. Oli oikeastaan onni, että loukkaannuin. En koskaan ole saanut maalla liikkumisesta niin paljoa iloa ja onnistumisen tunteita, kuin mitä koen vedessä.

Mutta aina ei ollut näin.

Salon uimahalli, uiminen,

Nykyään suhteeni lapsuuden uimahalliin on lämmin

Uimahallitrauma

Skidinä uiminen ei ollut mun juttu ollenkaan. Olin korvatulehduslapsi, jolla oli alvariinsa antibioottikuuri päällä ja myös moneen kertaan putket korvissa. Jouduin käyttämään koulun uimatunneilla silikonitulppia korvissa, jonka myötä uiminen oli paitsi epämukavaa, en myöskään kuullut kunnolla. Ala-asteiässä silmälasipäinen lapsi ei vielä voi käyttää piilolinssejä, joten olin uima-altaassa puolisokea. Kärsin astamyskästä ja hengittäminen kloorivedessä oli inhottavaa — ei liene ihme, ettei uiminen ollut se oma juttu. Nyt aiheelle voi nauraa jo, mutta ala-asteikäinen Noora lähes itki.

Vihasin uimahalleja teini-ikään tultuani niin paljon, etten astunut jalallani yhteenkään, kunnes esikoisen kanssa oli mentävä vauvauintiin. 30-vuotiaana aloin toisinsanoen altistaa itseäni ekan kerran sitten lapsuuden uimahallipuitteille ja tajusin, että tässä on kyllä aikamoinen matka tehtävänä, sen verran vahvasti kloorinhaju toi mieleen lähes traumaattiset koululiikuntatunnit.

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, Allas Sea Pool,

Vauvauinti tyttöni kanssa hälvensi kerta kerralta angstiani ja kolmen vuoden päästä poikaani odottaessani kävin jo uimassa oma-aloitteisesti melkein tunnin pätkiä monta kertaa viikossa. Kun Allas Sea Pool aukesi Kauppatorille ja tajusin matkauimisen hienouden ulkoilmassa, menetin itseni lajille täysin.

Vaalikampanja vedessä

Viimeisen parin vuoden ajan uiminen on ottanut musta yhä isompaa otetta: vaalikampanjani aikaan aloin vesijuosta kampanjapäällikön kanssa ja suunnittelin sloganeita sukellellessa. Sittemmin vesijuoksu- ja avantopalavereita on ollut monia, eikä loppua näy, sen verran hyvä konsepti vedessä olemisen ja ideoinnin yhdistäminen on! Moniin arjen haasteisiin tai työdilemmoihin löytyy ratkaisu uidessa ja koen, että kyseessä on itselleni paitsi fyysinen, myös erittäin vahva henkinen kokemus ja mielen hyvinvoinnin ehto.

Nilkkaonnettomuuden jälkeen pari uintikertaa viikossa muuttui lähes päivittäiseksi rutiiniksi, sillä vesi oli kuntoutuessa ainoa ympäristö, jossa pystyin urheilemaan kunnolla nilkkaa rasittamatta. Kun maalla en voinut kunnolla edes astua jalalle ilman, että sattui, pystyin vesijuosta painokengillä hyvin. Unohdin vamman vedessä ja sillä oli mielen hyvinvointiin iso vaikutus.

Vesi tarkoittaa itselle tosi konkreettisesti hyvää oloa, onnellisuutta ja hyvinvointia — olen käytännössä saanut normaalin kävelykykyni takaisin vesijuoksemalla ja uimalla. Enkä ole ainoa: vesi ja hydroterapia on monelle kuntoutujalle ensisijaisen tärkeää ja monille ainoa tapa liikkua kivutta.

Oivallus

Viime elokuussa vietin muutaman tekniikkatunnin verran aikaa ystäväni Matti Rajakylän seurassa ja hoksasin vapaauinnin tekniikan. Pitkään olin uinut ainoastaan rintaa ja ollut vähän ahdistunut vaparin ajatuksesta, mutta jokin naksahti päässä paikoilleen ja tämän oivallusten ketjun jälkeen uimisesta on tullut mulle vieläkin rakkaampaa. Olen myös ottanut käyttöön asioita, kuten uimalakin, korvatulpat ja tiivisteettömät uimalasit (ei painaumia silmien alla!) — eli omalla mittaristollani olen todella pro nykyään haha.

Hassua, miten esimerkiksi uimalakin käyttöönotolla on ollut tärkeä osa vaparin hengitystekniikan osalta. Ennen uimalakkia, ongelmana vapaauinnissa oli vesi, joka jotenkin aina päätyi nenään, vaikka käänsin päätä miten. En tajunnut, että ongelma johtuu hiuksista! Uimalakissa vesi häviää päälaelta nopeasti, eikä valu naamalle samalla tavalla kuin lakitta. Ja niin, vaikka näytän munapäänä ihan hölmöltä, en enää välitä. Uiminen on niin ihanaa, että esteettiset kysymykset ovat muuttuneet sekundäärisiksi. (Tosin otan kyllä uimalakin päästä aina heti, kun oon saanut matkan uitua. En halua hengata siinä sekuntiakaan turhaan.)

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari

Vastuullinen uimapuku

Tästä päästäänkin aiheeseen uimapuku. Kun kyseessä on vaatekappale, joka paljastaa meistä enemmän kuin juuri mikään muu vaate, täytyy siinä tuntea olonsa mukavaksi. Tähän vaikuttaa paitsi leikkaus, myös se, miltä materiaali tuntuu iholla ja miten se käyttäytyy vedessä. Kilpauimareilla uikkarien valinta on varmasti ihan rakettitiedettä, mutta itselle olennaista on se, että uimapuku pysyy paikoillaan, tukee oikeista paikoista ja mielellään näyttää imartelevalta. Esteetikkona väri ja kuosit ovat niinikään tärkeä juttu ja vastuullisuus — tämä on yleensä se, missä urheiluvaatteiden kohdalla on joustettava.

Tekniset materiaalit eivät voi olla pelkkää pellavaa ja villaa, synteettisiin matskuihin on pakko turvautua, mutta suomalainen Lilja the Label valmistaa uikkareita niin vastuullisesti, kuin mahdollista. Olen käyttänyt heidän uimapukujaan jo parin vuoden ajan ja luulen että juuri siksi he halusivat tehdä kanssani tämän yhteistyöpostauksenkin, koska olen aito asiakas.

Lilja perustettiin vuonna 2016. Tuotteet suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan Balilla perheyrityksessä, jossa työskentelee 36 henkilöä. Parhaillaan tuotannon siirtämistä lähemmäksi selvitetään, sillä maailmantilanne on muuttunut niin, ettei tehtailla pääse enää yhtä helposti käymään. Liljan perustajat ovat viettäneet aiemmin paljon aikaa Balilla ja sen myötä tehdaskontakti löytyi helposti.

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari

Liljan mallisto koostuu ajattomista uikkareista, joista monet ovat käännettäviä. Se mistä pidän erityisesti on materiaalin tukevuus. Uimapuku on jämäkkää tekoa ja istuu päälle hyvin, Tuotteet valmistetaan ECONYL nylon ja REPREVE -nimisistä langoista, joissa molemmissa hyödynnetään muovijätettä:

ECONYL® nylon on Italiassa valmistettua nylonlankaa, joka valmistetaan pre- ja post-consumer -jätteestä, esim. kalaverkoista, kangasylijäämästä ja teollisesta muovista. Tästä langasta (78%) ja elastaanista (22%) valmistetaan Italiassa kangasta, jota Lilja käyttää uimapuvuissaan.

REPREVE® on maailman johtava kierrätyskuitu, joka on valmistettu kierrätetyistä muovipulloista ja muutettu korkealaatuiseksi langaksi. Yritys on kierrättänyt tähän mennessä 25 biljoonaa muovipulloa, jotka muutoin olisivat päätyneet jätteeksi. Tämä tarkoittaa, että ilmakehää on säästetty  646 miljoonan CO2 -päästökilon verran.

Lisää Liljan vastuullisuudesta löydät täältä >>>

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari, Havu-uimapuku, Lofootit

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari, Havu-uimapuku, Lofootit

En mitenkään voisi uida uimapuvussa, jonka olemassaoloa tarvitsee miettiä vähääkään. Kun urheiluvaatetta ei tule suorituksen aikana ollenkaan ajatelleeksi, on se hyvä. Metsänvihreä Liljan Havu-uikkari on oma suosikkini, josta saan aina kehuja. Se on uimapuvuksi harvinaisen kaunis etumukseltaan ja on tosi sensuelli ja nätti, vaikka se toimii mainiosti urheillessa. Tässä uikkarissa yhdistyy kaikki, mitä itse uimapuvulta toivon ja uin tässä uimapuvussa monta kertaa viikossa. Ostin sen ennen viime syksyn Lofoottien reissua ja maksoin uikkarista 88€, samaan hintaan se löytyy Liljan nettikaupasta.

Toinen Lilja-suosikkini on käännettävä Tyyni-uimapuku, jonka mitoitus on itselle Liljan tapaan täydellinen. Mulla on tosi pitkä selkä ja nämä kaksi uikkaria istuvat kuin hanska omaan kroppaan. Molemmat uimapuvut paljastavat pakarat aika reilusti, mitä osa varmaan vierastaa, mutta itse olen jo aika tottunut tähän uikkarimuotiin. Se myös pidentää säärtä reippaasti, kun uimapuku on leikattu kaartumaan ylemmäs. Itselläni on selkään nähden lyhyet jalat ja arvostan aina tällaisia silmää huijaavia ratkaisuja. 🙂

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari,

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari, Hanko Regatta Spa

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari, Hanko

Tyyni on toiselta puoleltaan sinikukallinen, ihanan ysäri. Samalla kuosilla Liljalla on myös muutamat eri malliset bikinit, tämä korkeavyötäröinen alaosa on aivan ihana! Vaikuttaja Julia Toivolan blogissa näkyy näitä bikiniosia upeissa kuvissa, kannattaa kurkata sinne myös.

Urheilen yleensä kokouikkarissa, mutta auringonotto on asia erikseen toki silloin pitää tietenkin olla päällä mahdollisimman vähän yhtään mitään. Liljan bikineitä en ole vielä käyttänyt, mutta uikkarien perusteella olen valmis testaamaan niitäkin.

Pidän siitä, että Lilja-merkin vastuullisuusajattelu ei jää pelkäksi puheeksi tai materiaalivalinnaksi, vaan yritys ottaa vastuullisuuden ja ympäristöajattelun tosissaan ja haluaa myös viestiä siitä. Lilja tekee töitä John Nurmisen säätiön kanssa — aivan kuten minäkin. Työstämme parhaillaan valokuvaaja Joonas Linkolan kanssa säätiölle kuvapankkia Itämereen liittyen ja Joonas onkin kuvannut myös tämän postauksen Lilja-kuvat.

vastuullinen uimapuku, vastuullisuus, Lilja the Label, Lilja-uimapuku, uikkari, Haanko, hiekkaranta, roskat, roskienkeräys

Itämerityö

Jokaisesta Lilja-tilauksesta menee parhaillaan euron arvoinen lahjoitus John Nurmisen säätiölle Itämerityöhön. Jos tilaat Lilja-tuotteen, saat sen mukana paperipussin, joka haastaa keräämään roskaa uimareissullasi. Käytä hashtagia #liljapicking, mikäli haluat itse olla mukana somessa näyttämässä esimerkkiä. Ota pussista kuva, lisää häsä ja postaa someen. Kaikki postaukset ilmestyvät Liljan kartalle, jonka löydät täältä. Kun tägäät, tuplaat Itämerityöhön menevän summan, sillä jokaista kampanjaan osallistujaa kohden Lilja the Label on luvannut tuplata lahjoituksensa Itämeren hyväksi.

Uikkarien tilaaminen sovittamatta ei välttämättä ole helppoa, mutta saitilla on selkeät mittaohjeet. Lisäksi brändillä on Helsingissä liike, Fredrikinkatu 25:ssä, mikäli haluat käydä sovittamassa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Itselläni on sekä S- että M-koon Lilja-uimapukuja. Tämän postauksen uikkareista Havu ja Tyyni sopivat pitkäselkäiselle ja urheilemiseen, musta Black Scoop Onepice on itselläni käytössä lähinnä chillailuun, koska uidessa yläosa falskaa. 😀 Nämä toki ovat tosi kroppakohtaisia juttuja, itselläni on selkeästi tarve tukevammalle uikkarille.

On aika hienoa, että suomalainen, vastuullinen uimapukumerkki myy tuotteitaan jo paljon esimerkiksi Saksaan. Lilja the Label haluaa olla alalla suunnannäyttäjä ja itseäni ilahduttaa erityisesti firman parhaillaan käynnissä oleva Itämerityö. Paljon useampi yritys saisi irrottaa siivun voitostaan ympäristö- tai ihmisoikeusasioiden eteen, eiköhän se maksa itsensä nopeasti takaisin yritysviestinnässä.

Eipä enää pitkä odotus, että saadaan hillua uikkareissa rannalla, ihanaa.

***

Artikkelin uimapukukuvat: Joonas Linkola

 

 

4 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Rakastan itsekin uintia ja polvioperaation jälkeen uinnista on tullut itselle vieläkin tärkeämpi, ja sen merkitys on kuntouksen ja mielenterveyden kannalta vieläkin suurempi.
Ihania uikkareita!

Havu-uikkari on suosikkini.

Lilja on ihana! Tuo napakkuus on just hyvä urheilumielessä mutta tälläiselle lyhyelle monien mallien kokouikkarit on liian avoimia yläosasta ja täten ei pysy päällä. Liljalla on onneksi eri mallisia kokouikkareita mistä valita sopiva! Pidän myös bralette mallista, sopivan napakka mutta naisellinen! Haluaisin kokeilla Liljan Tri top malleja, esim Tuuli tai perus musta!

Olivia bikinit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.