Menu

Ekologisin ja eettisin kaasu kuplavesikoneeseen tulee Suomesta

Kesä ja kuplavesi kuuluvat yhteen ja moni valmistaa kuplansa kotona itse sen sijaan, että ostaisi vettä pullossa. Se onkin fiksua — etenkin kun meillä Suomessa on maailman puhtainta vettä. Lisäksi EU:n juomavesidirektiivin tavoitteena on vähentää pulloveden käyttöä, joten kuplaveden itse valmistaminen on suunta, johon tulisi ehdottomasti pyrkiä. Tuntuu sitäpaitsi ajatuksena absurdilta, ostaa Suomessa ulkomaista pullovettä ja on toisaalta turhaa ostaa edes kotimaista vettä pullossa, mikäli on mahdollista valmistaa kuplavesi itse.

sodakone, soodakone, mysoda, sodastream, kaasu, kuplavesi, Mysoda, SosaStream, ekologisuus, ympäristö, vesi

Kuplaveden valmistukseen tarvitsee paitsi veden, myös laitteen  ja kaasun. Kirjoitin viime syksynä suomalaisen Mysodan puukomposiittipohjaisesta innovaatiosta, joka on kodinkonekentässä melkoisen kiinnostava avaus. Vastaavasta materiaalista ei ole valmistettu kodinkoneita koskaan ja kotimainen yritys tekee aikamoista pioneerihommaa. Vaikka yritys on markkinajohtajan, Pepsin omistaman SodaStreamin rinnalla pieni, koetaan se niin isona uhkana, että toimintaa pyritään hankaloittamaan monilla tavoilla. Mysoda voitti vuosien oikeustaistelun pari vuotta sitten, ehkä muistatkin otsikot. Kiista koski etenkin kaasupulloja, joilla kuplavesikoneet toimivat.

 

 

Kuvakaappaus MTV3:n jutusta, lue koko artikkeli täältä >>>

 

Markkinoilla on eri firmoja, jotka valmistavat paitsi kuplavesikoneita, myös täyttävät kaasupullot eli sylinterit, jotka koneisiin kiinnitetään. Kullakin valmistajalla on sylintereissään omat etiketit: Mysoda, SodaStream, AGA jne. Kätevää on, että kaikkien brändien sylinterit sopivat kaikkien brändien koneisiin. Eli SodaStreamin kaasu sopii Mysodaan ja päinvastoin. Kaasupullon elinkaari voi olla jopa 40 vuotta, joten ne täytetään uudelleen kymmeniä kertoja.

Kukin kauppa myy vaihtelevasti eri brändien kaasusylintereitä, mutta kaupat ottavat vastaan kaikkien merkkien tyhjiä yksilöitä. Olisi kuluttajan kannalta hankalaa, jos kauppa ottaisi vastaan vain sen brändin pulloja, joita se itse myy. Niinpä esimerkiksi Mysodan pullon voi palauttaa Lidliin, vaikka siellä myytäisiin vain SodaStreamia tai AGA:n voi palauttaa Cittariin, vaikka siellä myytäisi vain Mysoda-merkkisiä kaasupulloja jne.

Kun tyhjät pullot lähtevät kaupasta uudelleentäytettäväksi, syntyy tilanne, jonka vuoksi SodaStream haastoi aikoinaan Mysodan oikeuteen. Kyseinen oikeustaistelu on hyvä esimerkki siitä, kuinka koitetaan saada vastapuolelle aikaiseksi niin isot oikeudenkäyntikulut, että pahimmassa tapauksessa siihen ei ole varaa ja koko yritys kaatuu — tai vähintään joutuu myöntymään kilpailijan vaatimuksiin. Juuri näin on käynyt Mysodalle, jonka kaasupullojen visuaaliseen ilmeeseen ja sitä kautta viestintään kilpailija on vaikuttanut merkittävästi. Tilanne on vähän sama, kuin Adidas päättäisi, millaiselta Niket saavat näyttää.

sodakone, soodakone, mysoda, sodastream, kaasu, kuplavesi, Mysoda, SosaStream, ekologisuus, ympäristö, vesi

Kauppa palauttaa kaikki sille päätyneet tyhjät kaasupullot (voivat olla eri brändien tuotteita) sille yhdelle toimijalle, jonka kanssa on tehty yhteistyösopimus. Eli SodaStreamin ja muiden valmistajien etiketeillä merkatut, tyhjät kaasupullot päätyvät esimerkiksi tänne Helsingin Roihupeltoon.

Tilanne on kaksinaismoralistinen: SodaStream on syyttänyt Mysodaa siitä, että se täyttää tehtaalleen päätyvät SodaStream -pullot kaasulla ja vetää pulloihin omat etiketit — vaikka toimii itse aivan samoin. Kun kerran kaasupullot ovat rakenteeltaan identtisiä ja molemmat tahot ottavat vastaan kaupoilta sekä omia että kilpailijan tyhjiä kaasupulloja, ja kun pulloista jokatapauksessa irrotetaan vanhat etiketit ennen kuin ne täytetään ja etiketöidään uudelleen, miksei yhteinen sopimus voisi olla se, että kaikki pelaavat samoilla säännöillä ja vetävät tuotteeseen oman etiketin?

SodaStreamin vaatimuksesta Mysoda joutuu laittamaan kaikkiin niihin kaasupulloihin, jotka alunperin SodaStream on laskenut markkinoille, erilaisen ja visuaaliselta ilmeeltään riisutumman, hyvin neutraalin etiketin, joka ei näytä juurikaan Mysodan visuaaliselta ilmeeltä. Tällä tavoin kilpailija sörkkii markkinointia, vaikka itse toimii koko ajan tavalla, jonka estää toiselta. Nimittäin kun SodaStreamin tehtaalle päätyy Mysodan markkinoille laskemia pulloja, arvaa vedetäänkö niihin päälle neutraali etiketti? Ei, koska SodaStream laittaa aina brändietikettinsä kaikkiin pulloihin, välittämättä siitä, kuka pullon on laskenut alun perin liikkeelle.

Tämän jutun piti alunperin käsitellä lähinnä kaasua, mutta kun olen kaivellut ”soodakonekaasusodan” taustaoja, oli pakko avata tilannetta vähän syvemmin.

Nimittäin:

Kun kaasupullo tyhjenee ja on aika täyttää se uudestaan, päätyvät Mysodan pullot (ja osa kilpailijoiden tyhjistä pulloista) Helsingissä tehtaalle, jossa piipahdin viime viikolla. Pihassa sijaitsee iso kaasusäiliö, joka täytetään suomalaisen Woikosken tuottamalla elintarvikehiilidioksidilla. Sen valmistuksessa otetaan talteen ja puhdistetaan muun teollisuuden toiminnassa syntyvää hiilidioksidia, joka muuten päätyisi taivaan tuuliin. Kaasu on siis kotimaista ja kierrätettyä — hiilidioksidia voisi pumpata ylös myös maaperästä ja muualla tällaista tehdäänkin, mutta Mysodan ja yleisemminkin suomalaisten elintarvikeyhtiöiden käyttämä kaasu on peräisin teollisuuden päästöistä. Kuulostaa ehkä vähän inhottavalta ja epähygieniseltä ajatukselta, mutta mitään kummallista siinä ei ole. Fiksua vain, että kierrätetään sellaista, mitä voidaan!

 

sodakone, soodakone, mysoda, sodastream, kaasu, kuplavesi, Mysoda, SosaStream, ekologisuus, ympäristö, vesi

Mysoda täyttää tyhjät pullot uudelleen tehtaallaan Helsingissä, josta ne päätyvät takaisin kauppoihin, kun ne on tarkastettu, täytetty ja etiketöity uudelleen. Kaikki Suomessa myytävät Mysoda-kaasut ovat toisinsanoen kotimaista kaasua ja kotimaassa täytetty, hiilijalanjälki on niin pieni kuin mahdollista.

Mysoda operoi myös ulkomailla: Helsingin lisäksi Mysodalla on oma täyttölaitos Ranskan Lillessä ja Warburgissa Saksassa sijaitseva alihankkijan täyttölaitos, joihin palautuvat tyhjät kaasupullot kultakin markkina-alueelta.

SodaStream puolestaan täyttää tyhjät pullot Hollanissa. Suomessa tyhjentyneet pullot matkaavat Hollantiin ja sieltä takaisin Suomeen. CO2-näkökulmasta katsottuna homma on hölmöä ja jos maailma olisi täydellinen, täyttäisi se, jolla on tehdas täällä, kaikki ne pullot, joita täällä myydään. Eikö kävisi järkeen? Olisi fiksua, että SodaStream ostaisi Mysodalta täyttö- ja etiketöintipalvelun, mutta tämä nyt on vain oma naivi kelani. Ei se maailma näin taida toimia, eihän Nikekaan valmista Adidaksen lenkkareita omalla tehtaallaan. 😀

 

sodakone, soodakone, mysoda, sodastream, kaasu, kuplavesi, Mysoda, SosaStream, ekologisuus, ympäristö, vesi

Summa summarum: rassaa se, että siinä missä yritysten tulisi puhaltaa yhteen hiileen ja työskennellä sen eteen, että meillä on toimiva kierrätysjärjestelmä ja mahdollisimman ekologinen logistiikka, vaikeutetaan tahallaan sitä, että homma toimii smoothisti. Mikäli sulle merkkaa se, kuinka tuotat mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen, suosi kotimaista kaasua. Se kerätään talteen teollisuudelta ja pakataan kaasupulloihin Helsingissä. Helppoa ja järkeenkäypää, miks pitäisi piipahtaa Hollanissa välissä?

10 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Eihän tällaista tule edes ajatelleeksi, vaihtaa vaan jonkun pullon kauppareissulla. Kiitos hyvästä tiedosta!

  Just näitä juttuja, joista kuluttaja ei välttämättä tiedä mitään. Kiva että tieto tavoitti sinut! 🙂

Vihdoin!! Olen pitkään jo miettinyt, että mistä kaasua pulloihin tulee. Ei tulisi mieleenkään ottaa muuta kuin MySoda. Järkyttävää miten niinkin iso yritys kuin SodaStream, painaa alas yritystä, joka ei varsinaisesti uhkaa muita kuin Suomen markkinoita. Törkeää toimintaa!
Kiitos mahtavasta artikkelista!

Se, mitä noilla kuplalaitteilla ei veteen saa, on mineraalit. En ole vielä löytänyt ruokavaliota, joka säästäisi minut helteellä päänsäryltä, jos juon mineraaliveden sijaan hanavettä. Kuplista en sen sijaan piittaa ollenkaan.

  Miten olis vaikka mineraalipitoinen suola? Se toimii todella hyvin 👍

”Kukin kauppa myy vaihtelevasti eri brändien kaasusylintereitä, mutta kaupat ottavat vastaan kaikkien merkkien tyhjiä yksilöitä. Olisi kuluttajan kannalta hankalaa, jos kauppa ottaisi vastaan vain sen brändin pulloja, joita se itse myy. Niinpä esimerkiksi Mysodan pullon voi palauttaa Lidliin, vaikka siellä myytäisiin vain SodaStreamia tai AGA:n voi palauttaa Cittariin, vaikka siellä myytäisi vain Mysoda-merkkisiä kaasupulloja jne.”

Paitsi että ainakaan meidän kaupat eivät huoli MySodan pulloja kun myyvät itse vain Sodastreamia. Kiersin useammassa kaupassa tyhjän MySoda-pulloni kanssa… MySodan toimipisteet on kadonneet mystisesti eikä heillä ole nettisivuillaankaan minkäänlaista listausta että ketkä oikeasti myyvät, siis tarkemmin kuin ”hyvin varustellut k-kaupat”. Esim meidän K-Market ja K-Supermarket eivät enää myy kuin Sodastreamia, eivätkä ota noita MySodan tyhjiä kaasupulloja vastaankaan. Tämän takia oli pakko siirtyä takaisin Sodastreamiin (ja hakea vaihto siihen Prismasta asti joka myy molempia), vaikka kotimaista olisin mieluummin tukenutkin. Jännästi myöskään Prismasta ei ole saanut vaihtaa Sodastreamista MySodaan koska MySoda on euron halvempi. Vasta jos Sodastreamia ei ole ollut niin on saanut vaihtaa, ja sitten taas jos MySoda on loppu niin pakko ostaa se kalliimpi Sodastream jos haluaa kuplia (ja sitten sulla on taas se kalliimman merkin tyhjä pullo jota ei suostuta vaihtamaan halvempaan merkkiin).

  Kiitos kommentista Kristiina! Tämä kuulostaa vähän oudolta, pyydän Mysodalta jonkun kommentoimaan tänne. Palaan asiaan siis!

  Hei Kristiina.

  Mysodan vaihtokaasuja on saatavilla ihan kaikista Prismoista sekä kaikista S-marketeista, joilla on vaihtokaasu valikoimissaan. Voisitko kommentoida tänne vielä millä paikkakunnalla tämä tilanne on tuotteemme saatavuuden kanssa näin haastava, niin voimme lähteä korjaamaan asiaa. Voit halutessasi myös olla yhteydessä meihin suoraan nettisivujemme kautta https://mysoda.eu/fi/yhteystiedot/ tai sähköpostilla info@mysoda.fi

  Ystävällisin terveisin,
  Mysoda Oy

Ei Cittariin eikä R-kioskiin voi palauttaa muita kuin SodaStream pulloja. Näin ainakin Tapanilassa ja Malmilla. Kun ostaa pullon jostakin näistä saa keräilykupongin. Sen täyttyttyä saa yhden ilmaiseksi. Mutta eri merkkisiä pulloja ne ei hyväksy. Ei vaikka pullot ovat ihan samanlaisia. Erotuksena on vain liimattu muovitarrra.

  Jan Alanco: Kiitos paljon tästä tiedosta. Näin ei kyllä tulisi toimia, täytynee vähän kaivella aihetta lisää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.