Menu

Hyvästi muovi: kuplavettä voi nyt valmistaa kotona ”puisella” laitteella

Eihän se järjelliseltä kuulosta, roudata ”einesvettä” muovipulloissa ulkomailta Suomeen, kun hanasta tulee planeetan puhtainta hanavettä. Pullotettujen vesien trendille ei loppua näy ja niiden kasvavaan kulutukseen on tartuttu jopa EU-tasolla. Helmikuussa 2018 EU-komissio julkisti juomavesidirektiivin päivityssuunnitelman, jonka tavoitteena on mm. vähentää pulloveden käyttöä.

Ratkaisua muoviralliin tarjoaa nyt kotimainen Mysoda, jonka uudet kuplavesikoneet ovat saapuneet kauppoihin eilen. Paitsi että brändi rohkaisee käyttämään suomalaista hanavettä pullotetun sijaan ja lisäämään kuplat veteen kotona, on muoviongelmaan kiinnitetty huomiota myös itse laitteen osalta. Mysodalla asetettiin tavoitteeksi valmistaa kuplavesilaite niin ympäristöystävällisesti kuin mahdollista ja päivänvalon on vastikään nähnyt biokomposiitista valmistettu Mysoda-laite, joka löi ainakin meidän toimituksen ällikällä.

Mysoda, pullovesi, kuplavesi, hillihapotettu vesi, biokomposiitti, vesi

Kaunis kodinkone näyttää viimeisimmältä designilta, jonka olettaisi ilman muuta muoviseksi, mutta lähemmällä tarkastelulla havaitsee paitsi materiaalin pienet puuhippuset, myös sen ilahduttavan seikan, ettei kone haise muovikemikaaleille, kuten vastaavat pienkoneet yleensä. Itse asiassa se tuoksuu miedosti puulle. Lisäksi laite tuntuu uskomattoman kevyeltä! Keveydestään huolimatta materiaali on yhtä kestävää kuin muovi — paljon ympäristöystävällisempää vain.

Mysodan uusi kuplavesilaite on valmistettu UPM Formi EcoAce -nimisestä biokomposiitista, jolla on huomattavasti pienempi hiilijalanjälki kuin muovilla. Kun materiaalia verrataan perinteiseen öljypohjaiseen muoviin, on hiilijalanjälki siitä noin puolet. Pelkästään Suomessa myytiin vuonna 2019 lähemmäs kolme miljoonaa pienkonetta; ei tarvitse paljon harrastaa matematiikkaa ymmärtääkseen, minkälaisen mahdollisuuden muutokseen UPM:n materiaali tarjoaa globaalissa mittakaavassa.

Markkinoilla on monia materiaaleja, jotka ratsastavat ympäristöystävällisyydellä, mutta Suomessa valmistettu biokomposiitti on sitä oikeasti: yhtäkään puuta ei kaadeta laitteiden valmistamisen vuoksi. Koneet on valmistettu 99-prosenttisesti metsäteollisuuden sivuvirroista ja tähteistä, eli mäntyöljystä ja sahanpurusta ja -lastuista. 

”Formi EcoAce valmistetaan kahdesta pääraaka-aineesta. Noin 60 % on selluteollisuuden ylijäämänä syntyvästä mäntyöljystä valmistettua biopolymeeria. Loput, noin 40 % on puukuitua, joka kerätään talteen puunjalostuksen yhteydessä. Käyttämämme biokomposiitti on käytännössä näiden kahden täysin uusiutuvista lähteistä saatavan raaka-aineen yhdistelmä.”

Lue lisää materiaalista >>>

Mysoda, pullovesi, kuplavesi, hillihapotettu vesi, biokomposiitti, vesi, UPM

Lähde: upmformi.com

Jos puolestaan verrataan biokomposiittia esimerkiksi viljoihin perustuviin biomateriaaleihin, ei UPM:n materiaali vahingoita ruokaketjua. Tuotantoketjun alkupäässä käytetty puu saadaan aina vastuullisesti hoidetuista metsistä ja mäntyöljyn tuotanto on puolestaan kolmannen osapuolen sertifioimaa( takaa raaka-aineen vastuullisuuden).

Juomalaitteiden materiaali valmistetaan Suomessa, itse laitteet Kiinassa. Upeaa toki olisi, että koko tuotantoprosessi saataisiin Suomeen, mutta toistaiseksi se ei ole mahdollista. Mysodan suomalaiset edustajat kuitenkin vierailevat säännöllisesti sopimusvalmistajan tehtaalla Kiinassa ja tehtaalla on tehty viimeksi tammikuussa BSCI Amfori vastuullisuus-auditointi kolmannen osapuolen toimesta. Mysoda-laitteet kuljetetaan Suomeen laivateitse ja hiiljalanjälki pyritään pitämään myös kuljetuksen osalta mahdollisimman alhaisena.

Mysoda, pullovesi, kuplavesi, hillihapotettu vesi, biokomposiitti, vesi

Laite on helppokäyttöinen, eikä se vaadi sähköä. Mysodaa on kätevä käyttää niin kotona kuin mökillä — kunhan saatavilla vain on vettä. Laitteen mukana tulee CO2-sylinteri ja täytettävä juomapullo, johon kuplavesi tehdään. Kun hiilidioksidisylinteri tyhjenee, tulee se palauttaa kauppaan, josta tilalle hankitaan uusi. Sylinteri maksaa 7-9 euroa kaupasta riippuen ja tyhjästä sylinteristä saa hyvityksen vaihdettaessa täyteen, eli käyttäjä maksaa vain kaasusta. Vaihto tapahtuu käytännössä isoissa kaupoissa (Citymarket ja Prisma) infopisteellä ja pienemmissä kaupoissa sylinteri vaihdetaan uuteen kassalla. Kauppojen kodinkoneosastoilla myydään myös extrasylinteri-nimellä kaasua hintaan noin 20 euroa. Eli halutessaan voi hankkia toisen sylinterin kotiin varuiksi ja siten kuplavettä on saatavilla jatkuvasti, vaikka toinen sylinteri kuluisikin loppuun.

Yhdellä sylinterillä saa valmistettua 40-60 litraa juomaa. Esimerkiksi kahden hengen taloudessa, jossa juodaan 1 pullollinen kuplajuomaa päivässä, CO2-sylinteri kestää arviolta 5-8 viikkoa.

Mysoda, pullovesi, kuplavesi, hillihapotettu vesi, biokomposiitti, vesi, kuplavesikone

Itse laite, Woody (kuvassa) on hinnaltaan 70 € ja hieman kalliimpi malli, Toby puolestaan 99 €. Laite maksaa kuplavesien käyttäjälle itsensä nopeasti takaisin. Jos ajatellaan, että perhe kuluttaa esimerkiksi neljä 1,5 litran kuplavesipulloa (á 1 €) viikossa, tekee se kuukaudessa hinnaksi noin 16 €, vuositasolla lähemmäs 200 €. Paitsi että säästää rahaa, säästää isosti planeettaa, kun vältetään paitsi veden siirtely paikasta toiseen, myös fossiilisten ja neitseellisten raaka-aineiden käyttö.

Eilisessä UPM:n infotilaisuudessa visioitiin, kuinka 10 vuoden kuluttua tulemme ihmettelemään sitä, miksi vettä joskus kuljetettiin muovipulloissa kaupasta kotiin, vaikka sitä saa hanasta ja miksi pienkoneet valmistettiin aikoinaan muovista, vaikka kodinkoneet voi tehdä puustakin. Olennaisia kysymyksiä esitettäväksi jo nyt ja muutos on totta vie mahdollinen. Kyse on kuluttajien tottumuksista ja jos niitä jollain muutetaan, on se juuri näin: kehittämällä laitteita, jotka paitsi säästävät kukkaroa, myös näyttävät niin kauniilta, että sellaisen suorastaan haluaa keittiöönsä. Mysodaa saa viidessä kauniissa värissä ja jälleenmyyjinä toimivat toistaiseksi Verkkokauppa ja Stockmann, sekä kuun loppuun mennessä myös Prisma, Tokmanni ja Citymarket.

Onnittelut sekä Mysodalle että UPM:lle innovaatiosta, odotamme jännityksellä kodinkonemarkkinoiden kehittymistä ekologisempaan suuntaan.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.