Menu

Muovinen vai aito kuusi?

Reilu puolet kotitalouksista koristaa parhaillaan kotia jonkin sortin kuusella ja monella on meneillään joulupuudilemma: muovinen vai aito?

Vaikka useimmilla tuntuu olevan tarve aidon kuusen hankintaan, on omassa kaveripiirissä muovikuusillakin faninsa, jotka hehkuttavat tuotteen ekologisuutta — onhan se käytännössä ikuinen. Oma selkäydinfiilis on liputtaa aidon, kotimaisen kuusen puolesta, jonka valmistamiseen ei tarvita öljypohjaista PVC-muovia ja Kiinasta kuljettamista.

Riippuen näkökulmasta, on sekä aidossa että muovikuusessa puolensa: muovista kestokuusta voi käyttää pitkään ja vaikka sen hiilijalanjälki on isompi kuin aidon kuusen, kompensoituu se ajan myötä. Vuoden takaisessa, ruotsalaisessa kierrätysjulkaisussa on arvioitu, että muovinen joulukuusi tuottaa noin 11 kg ja muhkeampi, jenkkityylinen muovikuusi noin 29 kiloa kasvihuonepäästöjä. Tavallinen, kasvatettu joulukuusi puolestaan kuormittaa ilmakehää noin kahden kilon verran. Silti: olipa luku mikä hyvänsä, mitä kauemmin muovikuusta käyttää, sen pienempi hiilijalanjälki. Lähteestä ja laskutavasta riippuen arviot vaihtelevat 6-20 vuoteen: Tiede.fi -jutussa arvioidaan, että noin 10 vuoden käytön jälkeen muovikuusi on kestokuusta ekologisempi, Ylen jutussa arvio on 20 vuotta. Oma kokemus työhuoneemme muovikuusesta on, ettei se ainakaan 7 vuodessa mennyt miksikään, joten voisi kuvitella, että samaa tekokuusta käyttää 20 vuotta aika helposti. Jos siis olet periaatteen tasolla valmis käyttämään muovikuusta, hanki siis sellainen, jota jaksat katsella pari vuosikymmentä.

joulu, joulukuusi, ekologinen kuusi, tekokuusi, muovikuusi

Kuitenkin olisi ihan miellyttävä ajatus, olla ostamatta muovista. Olipa lähde mikä hyvänsä, sanotaan kaikissa samaa: ekologisin aito kuusi on sellainen, joka haetaan mahdollisimman läheltä ja hävitetään oikein. Parasta olisi valita latvakuusi, joka on puunkorjuun sivutuote tai sellainen kuusi, joka kasvaa varjossa ja kuolisi pois joka tapauksessa. Kasvavat, nuoret kuuset, jotka sitovat tulevaisuudessa hiiltä itseensä ei kannata kaataa. Kuusi on hyvä hävittää polttamalla tai kompostoimalla, sillä jos se päätyy kaatopaikalle mätänemään, sen CO2e-päästöt kasvavat 80 prosenttia. 

Mikäli kemikaalinäkökulma kiinnostaa, ja ostat kuusen marketista, kannattaa etsiä käsiinsä FSC-sertifioitu joulukuusi. FSC-sertifioitujen joulukuusten kasvatuksessa ei käytetä heinäntorjunta-aineita tai hyönteismyrkkyjä.

Vaikka saattaa kuulostaa yllättävältä, ympäristönäkökulmasta katsottuna eniten merkitystä on sillä, kuinka kaukaa ja millä haet kuusen kotiin. Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa Helsingin Sanomien jutussa:

”Isoin merkitys on kuitenkin sillä, millä tavoin kuljettaa puunsa kotiin. Lähteekö hakemaan pelkkää kuusta autolla pitkän matkan päästä? Auton päästöt voivat olla suuruusluokaltaan noin 200 grammaa kilometrillä, jos laskee mukaan auton valmistuksen. Metsäkuusellekin voi tulla kuormaa, jos sen hakee kymmenien kilometrien päästä”, laskeskelee kehittämispäällikkö Ari Nissinen Suomen ympäristökeskuksesta.”

joulu, joulukuusi, ekologinen kuusi, tekokuusi, muovikuusi, vuokrakuusi

Kuva / vuokrapuu.fi

On myös olemassa vaihtoehto, jossa kuusi tulee sinun luoksesi! Vuokrapuu on muutaman vuoden ajan vuokrannut kuusia, jotka tuodaan tilaajan kotiin ruukussa, juuripaakun kera, ja haetaan joulun jälkeen pois. Ideana on antaa kuusen jatkaa elämäänsä metsässä joulun jälkeen sen sijaan, että se pitäisi polttaa tai kompostoida — kaatopaikalle päätymisestä puhumattakaan. Palvelu on ollut hitti: yritys varautui tänä vuonna kymmenkertaisella määrällä kuusia viime vuoteen nähden ja silti halukkaita oli enemmän kuin tuotteita.

Asia, josta ei voi olla joulukuusen kohdalla olla puhumatta, on sen tuoksu. Monille juuri kuusen tuoksu tuo joulun ja metsän tuoksuista ammentavat eteeriset öljyt vaikuttavatkin meihin rauhoittavasti ja mielialaa kohottavasti (lue lisää esimerkiksi täältä). Mikäli päädyt muovikuusen hankintaan, voit tuoda kotiin kuusen tuoksun näillä nikseillä.

Toki ekologisinta olisi olla hankkimatta joulukuusta ensinkään, mutta tuntuuko joulu sitten joululta? Kerro meille kommenttiosiossa, onko kuusi mielestäsi pakollinen, vai vietätkö joulua ilman? Onko sinulla kotonasi mahdollisesti kuusen korvike?

***

Jutun kansikuva: Andre Gorham II / Unsplash

11 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Ostin pienen kuusen ruukussa. Mukana oli ohjeet miten se istutetaan maahan. Istutan kuusen mökille kun se on täyttänyt tehtävänsä joulupuuna. En halua että joulun takia kaadetaan yhtään puuta.

    Hieno ajatus!

Meillä on ollut muovikuusi jo jonkun vuoden. Mun allergian takia se itse asiassa hankittiin, mutta eipä ole ollut oikeaa kuusta ikävä:neulasten imurointirumba ei myöskään ole kivaa. Kuusi näyttää lähietäisyydeltäkin oikealta, joten tällä mennään nyt ja jatkossa. Allergiakin pysyy aisoissa, kunhan kukaan ei tuo hyasinttia lahjaksi.

    Aino: Hyviä pointteja. 🙂

Mun vanhemmilla on ollut muovikuusi käytössä yli 25 vuotta (oikeasta kuusesta tuli mulle ja mun äidille aikoinaan kauheat hengitysoireet, kun olemme astmaatikkoja) ja itse oon nyt 31. Mulle muovikuusen tuoksu tuo nimenomaan sen joulun, koska meillä on käytännössä aina ollu muovikuusi. Oikea kuusi tuoksuu mun mielestä ihan kamalalta, tosi voimakkaalta ja pistävältä:D Että näin sitä sit tottuu. Nyt oon miettinyt et hankkisiko omaankin kotiin ekaa kertaa kuusen mut tuntuu kamalan vaivalloiselta. Taidan vain nauttia aattona vanhempien kuusesta.

    Signe: No totta, eihän niitä kuusia tarvitse jokaisessa osoitteessa olla. 🙂

Vaikka aito olisikin ihana, niin allergian – ja myös helppouden- takia itselläni on ollut tekokuusi jo melkein 20 vuotta, vanhemmillani varmaan jo 30 vuotta. Etenkin kaupunkialueella oikean kuusen hävittämisessä on omat haasteensa, ja kyllähän se tuntuu hullulta, että puuta kasvatetaan viikon- kahden näytteillä olon takia, ja sen jälkeen se on jätettä.

Huom, Vuokrapuu ei ole Euralainen yritys, vaan Helsinkiläinen yritys. Itse joulukuuset ovat euralaisia. Toivoisin hieman tarkkaavaisuutta journalismiin 🙂

    Enni: Kiitos huomiosta, itse asiassa asia oli tiedossamme, mutta epähuomiossa kirjattu tekstiin väärin. Kiitos tarkkasilmäisyydesä.

Luulen, että Suomessa vielä aidon kuusen hankintaan liittyy perinteet. Metsästä kuusen löytäminen ja kaataminen on monelle osa joulun perinnettä. Mutta tähän tosiaan liittyy tuo jokavuotinen kaato sekä kierrätyksen vaiva. Muovinen kuusi meillä ollut käytössä koska kuusi on ollut helppo aina varastoida. Luin mielenkiinnosta muovituotteiden suunnittelusta yhdeltä sivulta, missä mainitaan biohajoava muovi. Ehkä siinä voisi olla myös yksi mahdollisuus, että biohajoavia muovikuusia valmistaisi.

    Ihan kiinnostava idea tämäkin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.