Menu

Pelkkä sertifikaatti ei riitä: myös arvopohjainen kuluttaja haluaa laatua

Moni tekee ruokakaupassa arvopohjaisia valintoja päivittäin, mutta vaikka haluaisi olla kuluttajana kuinka reilu tai luomu, vaikuttaa ostopäätökseen kaikista eniten maku. Ruoan on oltava hyvää ja koska valikoimaa on nykyään enemmän kuin koskaan, ei pelkällä sertifikaatilla pitkälle pötkitä. Paljon merkkaa myös pakkausdesign — tuotteen pitää näyttää haluttavalta, jotta siihen ylipäänsä tartutaan.

Reilun kaupan viini, Reilu kauppa, Juno viini, Reset the biz, Fairtrade wine, wine, punaviini, Alko, Oli aika, jolloin itsekin annoin anteeksi enemmän, mutta nykyään nappaan esimerkiksi Alkossa usein käsiini näteimmän etiketin omaavaan eettiseen ja/tai ekologiseen viiniin. Syksyllä 2020 voi aivan hyvin olla sekä esteetikko, kulinaristi että arvopohjainen kuluttaja, joka haluaa parantaa maailmaa ostopäätös kerrallaan. Tässä muutama tärppi koronasyksyn pimeneviin iltoihin!

1. VIINI: Juno Shiraz Carignan Petite Sirah Cinsault 2018 .  Tähän mainioon, täyteläiseen ja muhevaan eteläafrikkalaiseen punaviiniin tutustuin vastikään, valmistellessani Reilun kaupan viikkoa varten Instagram-yhteistyöjulkaisua. Halusin nostaa esille Reilun kaupan viinivalikoimasta konkreettisen tärpin, koska kuluttajana kaipaan sellaisia itsekin. Junon punaviini kannattaa laittaa ehdottomasti korvan taa, hintakin on kohtuullinen, 12 euroa. Mainio esimerkki siitä, ettei hyvän tarvitse olla tyyristä.

Viinilehden arviossa todetaan neljä tähteä saaneen tuotteen jättävän ”pitkään maistuvan, maanläheisen muhevan jälkivaikutelman” komppaan. Ihana viini syksyyn ja oiva kaveri vaikka tummalle suklaalle. Itse nautin ruokaillessa useimmiten valkoista viiniä; ruokavalioni on vahvasti kala-kasvispainotteinen. Kuitenkin jos nautin esimerkiksi riistaa, haluan lasiini ehdottomasti punaista ja Juno on esimerkiksi syksyisten pataruokien kaveriksi täydellinen valinta.

Tiesitkö muuten, että Suomen Alkossa on globaalisti vertailtuna lähes eniten Reilun kaupan viinejä maailmassa? Vain Ruotsissa on laajempi valikoima. Alkosta löytyy 40 Reilun kaupan viiniä ja ne löytää hyllynreunan eettinen-läpyskän perusteella helposti.

2. SUKLAA: nautin suklaata syys-talviaikaan lähes päivittäin. Suosikkejani ovat tummat, maidottomat suklaat ja aina jos mahdollista, valitsen suklaan reiluna ja luomuna. Innostun säännöllisesti uusista tuotteista, mutta tiettyjen pariin palaan aina uudestaan. Tony´s Chocolonely Manteli-merisuola tumma suklaa on oma ikisuosikki. Vegaaninen ja gluteeniton tumma mantelisuklaa sopii monien ruokavalioon ja näyttää sitäpaitsi niin söpöltä, että sen antaa mielellään vaikka lahjaksi. Näistä levyistä ja patukoista tulee välittömät Jali ja suklaatehdas -vibat! Silti: levyn hauskalla ulkonäöllä on syvempi stoori: Tony´s suklaalevyn erikokoiset palaset symboloivat suklaa-alan epätasaisesti jakautuvia voittoja. Brändi onkin suklaakentällä aktiivinen peluri ja eettisemmän suklaantuotannon puolestapuhuja. Tony´s Chocolonelyn missio on tehdä aidosti maailman eettisintä suklaata ja saitillaan kerrotaankin söpöjen tarinoiden sijaan avoimesti suklaantuotannon haasteista:

Ongelmana ei ole vain se, että viljelijöille maksetaan kaakaosta pelkkä tuottajahinta. Monet viljelijät myös tuottavat vain 30–40 prosenttia potentiaalisesta tuotantomäärästään. Heillä ei ole tuotannon tehostamiseen tarvittavia tietoja tai välineitä. Vanhat puut tuottavat vähemmän papuja, mutta viljelijöillä ei ole varaa investoida uusiin puihin. Ja vaikka viljelijä onnistuisi pyörittämään maatilaansa ammattimaisemmin, hän ei silti pääse köyhyysloukusta. Hänelle ei nimittäin makseta riittävästi kaakaosta, vaikka mukaan laskettaisiin (sertifiointi)preemio. Köyhyysloukun suorana seurauksena on lapsityövoiman käyttö ja nykyorjuus.

Lue lisää: tonyschocolonely.com >>>Reilun kaupan suklaa, suklaa, Tony´ Chocolonely, fairtrade chocolate, Tony´s panostaa pitkän aikavälin kumppanuuteen viljelijäosuuskuntien kanssa ja auttaa viljelijöitä toimimaan ammattimaisemmin. Kaakaonviljelijöille maksetaan korkeampi hinta ja brändi panostaa maatalousosaamiseen ja -koulutukseen. Näin autetaan viljelijöitä parantamaan viljelystensä tuottavuutta ja ansaitsemaan kohtuullisempi elanto. Lopputuloksena on kaakao, jonka alkuperä on jäljitettävissä.

Niin viinissä kuin suklaassa maku ratkaisee, eikä näiden kahden mainitun tuotteen osalta tarvitse tinkiä piiruakaan. Sekä Reilun kaupan viini- että suklaavalikoiman osalta Suomessa on paljon valinnanvaraa — esimerkiksi Lidl on vastikään lanseerannut oman Way to Go -suklaamerkkinsä, jota voi kutsua jopa ”superreiluksi”. Mitä enemmän annamme arvojen vaikuttaa kaupassa, sitä enemmän saamme valikoimaa. Jokainen voi tehdä osansa Reilun kaupan tuotteiden valikoiman laajenemisen eteen. Eikä oo kovin paha nakki — juoda viiniä ja syödä suklaata!

Reilun kaupan suklaa, suklaa, fairtrade chocolate, Clipper kaakao, kaakaoTässä muutama muu herkullinen ja Reilu vinkki syksyyn:

  1. KAAKAO: Clipper Fairtrade Super Cosy Drinking Chocolate (vegaaninen). Vakiokamaa perheemme piknikkorissa. Parempaa ei ole löytynyt. Syntisen hyvää — mutta paljon vähemmän syntistä kuin sertifioimaton verrokki.
  2. PÄHKINÄT: Aduki Cashew-pähkinät. Kokkaan usein aasialaista ruokaa ja cashew-pähkinät ovat keittiön vakiotavaraa. Nämä ovat maultaan parhaita, no doubt! Ruohonjuuren henkilökunta muuten valitsi nämä vuoden 2020 parhaaksi ruokatuotteeksi. Tässä kohtaa tosin esteetikko toivoisi panostusta pakkausdesigniin, se epäilemättä saattelisi useamman kuluttajan näiden mainioiden pähkinöiden pariin.
  3. HUNAJA: Sam Reilun kaupan kiteinen luomuhunaja. Käytän hunajaa syys- ja talviaikaan sellaisenaan päivittäin, joko lusikalla suuhun sellaisenaan tai teen seassa. Ympäri vuoden käytän sitä makeuttajana silloin harvoin kun leivon. Lettu- ja pannariaamiaisilla hunaja on myös must, käytän sekä tätä purkissa olevaa, että Sam´n juoksevaa hunajaa, joka on kätsy kun hunajan haluaa suoraan annoksen päälle. Hunajainen Sam on muuten ollut mukana Reilussa kaupassa jo kaksi vuosikymmentä.

***

Parhaillaan on menossa Reilun kaupan viikko, jonka teemana on tehdä Reilusta kaupasta vieläkin reilumpaa. Me kuluttajat voimme tehdä oman osuutemme ostamalla Reilua ja tukemalla Reilun kaupan järjestelmää lopakoillamme. Jos haluat tutustua heihin, jotka viljelevät kahvipapumme, tuottavat Reilun kaupan ruusumme ja viinimme, kurkkaa joko Reilun kaupan FB-sivuille tai Reset the Biz -kampanjasivulle. Löydät sieltä mm. kiinnostavia videoita, joilla viljelijät itse kertovat siitä, miten systeemi toimii — ja miten se voisi toimia entistäkin paremmin.

Maukasta Reilun kaupan viikkoa!

Ps. Huomenna kannattaa seurata NU-median FB-sivua: julkaisemme arvonnan, jossa jaossa messevä Reilun kaupan herkkukori!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.