Menu

Lapsille voimakkaita oireita sinisistä Dipper-patukoista

Dipper-nimiset karkkipötköt ovat lasten ja nuorten parissa parhaillaan suosittuja. Keväällä Suomessakin valloilleen ryöpsähtänyt villitys on saanut alkunsa TikTokista. 20 vuotta alalla olleen karkkikauppiaan mukaan tänä keväänä, viikosta 10 alkaen Suomessa on ollut havaittavissa Dipper-karkkien supersuosio. Joissakin paikoissa karkit on ostettu jopa loppuun.

Dipper on litteä, sitkoinen, toffeemainen pötkö, noin 10-15 cm. mittainen ja maksaa parikymmentä senttiä. Espanjalaisen Vidalin valmistama tuote on kielen voimakkaasti värjäävä, sen nimi onkin Dipper XL TonguePainter. Suomessa myynnissä on ainakin sinisiä ja punaisia Dippereitä.

Huomioni kiinnittyi Facebookissa keskusteluketjuun, jossa kaveripiirin vanhempi raportoi lapsensa alkaneen voida pahoin sinisiä Dipper-pötköjä syötyään. Lapsen kaksi ystävää olivat saaneet samat oireet. Haastattelin sekä oheisen FB-päivityksen laatinutta äitiä että toista äitiä, jonka lapsi kuuluu sairastuneiden joukkoon. Kolmesta 9-vuotiaasta kaksi osallistui makeisten nauttimisen jälkeen koristreeneihin ja tuli niin huonovointisiksi alle tunti karkkien syömisestä, että joutuivat keskeyttämään koripallotreenit. Pahimmat oireet olivat oheisen FB-päivityksen kirjoittaneen naisen lapsella, joka kahden sinisen Dipperin jälkeen oksensi viisi tuntia. Lapsi oli aivan valkoinen ja hänelle tuli myös voimakas päänsärky, joka jatkui vielä seuraavana päivänä.

Sen verran monessa perheessä vaikutti olevan kokemusta karkin aiheuttamista oireista, että päätin selvitää, mistä voi olla kyse.Dipper, TonguePainter, Dipper karkki, sininen väriaine, sininen väri, E133, väriaine, atsoväri, atsovärit, lisäaineet, elintarvikevärit

Soitin Ruokaviraston (ent. Evira) elintarviketurvallisuusosaston ylitarkastajalle Kirsi-Helena Kanniselle, jonka kanssa kävimme läpi makeisen tuoteselosteen. Sinisen, eli vadelma-Dipperin tuoteselosteessa ei ole mitään ihmeellistä. Kyse ei toki ole mistään luonollisesta luomukarkista, mutta kaikki käytetyt lisäaineet ovat EU:ssa sallittujen listalla: glukoosisiirappi, sokeri, hapot: sitruunahappo, maltodekstriini, palmurasva, kosteudensäilyttäjät: glyseroli, sakeuttamisaineet: arabikumi, emulgointiaine: E471, auringonkukkalesitiini, aromit, väriaineet: E133.

Myös sininen väriaine E133 eli Briljanttisininen FCF on EU:ssa sallittu. Sen enimmäis päiväsaantimäärä on 6 mg/kg/vrk, Dipper-makeisesta ei voi tietää, paljonko väriainetta se sisältää.

Itse en ole antanut lasteni syödä synteettistä, sinistä väriainetta koskaan, sillä kirjani kirjoittamisen aikoihin luin useasta lähteestä E133:n aiheuttamista, mahdollisista oireista, mm. vatsakivut, pahoinvointi, migreenikohtausten paheneminen jne. Atsovärit olivat Pohjoismaissa pitkään kiellettyjä (1981-1996), mutta EU:n myötä tilanne muuttui. Eduskunta joutui sallimaan atsovärien käytön, koska katsottiin, että kielto olisi aiheuttanut ”kaupan teknisiä esteitä”.

Kuuden elintarvikevärin käyttö elintarvikkeessa on pitänyt vuodesta 2010 alkaen ilmoittaa varoitusmerkillä ja tekstillä ”Voi vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta.”  Näistä viisi on atsovärejä: tartrasiini (E 102), paraoranssi (E 110), atsorubiini eli karmoisiini (E 122), uuskokkiini (E 124) ja alluranpunainen (E 129). Kinoliininkeltaisen  (E 104) osalta vaaditaan myös varoitus väriaineen käytöstä — mutta sininenpä ei olekaan tällä listalla! Yllätyin tästä todella, sillä olen kuvitellut briljanttisinisen ilman muuta olevan atsoväri. Olen ollut väärässä käsityksessä todennäköisesti siksi, että olen sekä atsovärien että sinisen osalta törmännyt samankaltaisiin oirekuvauksiin.

Parin vuoden takaisessa Ruokaviraston Elintarvikkeiden lisäaineet – riskiprofiili selvityksessä, ei mainita briljanttisinisestä tai mahdollistsa oireista mitään ja EFSAn mukaan aine on turvallinen. Virallinen totuus on siis tämä, mutta kannattaa muistaa, että aivan kuten vaikka iäinikuisessa Roundup- tai Bisfenoli A -keskustelussa, uutta tietoa kemikaalien turvallisuudesta saadaan jatkuvasti ja viralliset totuudet muuttuvat, suositukset sen mukana. Kuluttajien kannattaa olla valppaina ja käyttää maalaisjärkeä siellä, missä itse voi vaikuttaa ja yksilö voikin olla paljon nopeampi liikkeissään kuin hidas lainsäädäntö. Briljanttisinisen imeytymisestä kieleltä verenkiertoon on nimittäin tutkimusta — toki lisää tarvitaan.

Vuonna 2012 ScienceDirect:ssa julkaistun artikkelin tulokset osoittavat, kuinka sininen väriaine imeytyy kieleltä (kokeessa käytettiin sian kieltä) verenkiertoon. Sekä briljanttisinisen (E133) että patenttisinisen (E131) havaittiin verenkiertoon päästyään häiritsevän solujen aineenvaihduntaa. Slovakian teknillisen yliopiston tutkija Jarmila Hojerová  (Slovak University of Technology, Faculty of Chemical and Food Technology, Institute of Biotechnology and Food Science) haastoi tuolloin Confectionary News -saitille antamassaan haastattelussa valmistajia lopettamaan sinisten värien käytön etenkin tikkareissa ja kovissa makeisissa, koska ne ovat kosketuksissa kielen limakalvoon pitkiä aikoja ja muodostavat riskin etenkin lapsille. Tämä Dipper-keissi ja sen aiheuttamat oireet saattavat liittyä juuri siihen, että makeinen on sitkeä ja se on suussa pitkään. Toki tämä on vain omaa, epätieteellistä oletustani, mutta kiinnostavaa on nähdä saammeko lisää tietoa oireiden alkuperästä.

Dipper, TonguePainter, Dipper karkki, sininen väriaine, sininen väri, E133, väriaine, atsoväri, atsovärit, lisäaineet, elintarvikevärit, Dipper XL

Kuvakaappaus: vidal.es

Ruokavirastosta kehoitettiin kaikkia vanhempia, joiden lapsilla on vastaavia oireita näistä makeisista, tekemään ilmoitus omalle paikalliselle terveystarkastajalle. Mikäli ilmoituksia alkaa tulla useita, tutkii Evira makeisen koostumuksen. Pidän teitä ajan tasalla tilanteesta. Jos sinulla tai lähipiirilläsi on oireita ko makeisten nauttimisesta, laitathan kommentin tekstin perään tai blogin FB-ryhmään. Meille voi toki laittaa myös suoraan viestiä FB:ssä, jos haluat kommentoida anonyymisti.

***

EDIT. 27.5.

Ruokavirasto pyytää maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan sinisten Dipper-patukoiden myynnin toistaiseksi. Lue lisää >>> 

YLE: Ruokavirasto pyytää lopettamaan suosittujen Dipper-karkkien myynnin — äidin somepäivitys sai muutkin vanhemmat huolestumaan >>>

IL: Epäily: Pirullinen nuolupatukka saa lapset ripuloimaan — oireita jo kymmenillä, Dipper vedettävä myynnistä heti  >>>

HS: Ruokavirasto kehottaa välttämään lasten suosiossa olevia Dipper-karkkeja — voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja ihottumaa >>>

IS: Ruokavirasto kehottaa välttämään lasten hittikarkkien syömistä — kymmeniä ilmoituksia erilaisista oireista >>>

TS: Ruokavirasto kehottaa lopettamaan suosittujen Dipper-toffeemakeisten syönnin >>>

UUSIMAA: Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen >>>

MTV UUTISET: Ruokavirastolle useita ilmoituksia Dipper-makeispatukoiden aiheuttamista oireista — pyytää vetämään pois myynnistä toistaiseksi >>>

SSS: Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen >>>

110 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

No nyt löytyi syy meidän lasten viikon takaisiin päänsärkyyn ja pahoinvointiin. Itse vielä näitä toin lapsille,en osta toista kertaa!

Meillä lapset söi näitä vapun tienoilla laatikon 3 kimppaan ja poika on valitellut mahakipuja paljon sen jälkeen kun näitä on syönyt. On muutenkin herkkävatsaineñ ja kärsii närästyksestä joten voisikohan vatsakivut johtua näistä, alkoi tosiaan näiden syönnin jälkeen ja vieläkin valittelee melkein päivittäin.

10v söi niitä lauantaina. Kaksi ja puoli sinistä, yksi pinkki ja kaksi omenaa. Tiistaina tuli niin paha olo, että piti tulla koulusta kotiin. Jalat tärisi ja heikko olo. Ostettu Myllypuron K-Supermarketista.

Meillä 9vuotias poikani kyseistä Karkkia ja alkoi myös voida pahoin.. Vatsa särki useita tunteja ja hän ripuloi niin ettei edes päässy wc stä ulos.. Vaan istui siellä muutaman tunnin

ei ole ollut meillä mitään ja onko vähän liiotteluksi mennyt? lapseni syönyt paljon niitä eikä mitään oireita

Hei.

Meillä 10v poika söi 5 dipperiä. Tuli huonovointiseksi ja oksensi muutamaa tuntia myöhemmin sinistä litkua.

En tiedä liittyykö dipperin mutta lapselle tuli kaula täyteen pieniä kutisevia näppyjä

10v poikani on syönyt näitä nyt useana päivänä. Hän on myös kärsinyt jokaisena päivänä dippereitä syötyään nenän verenvuodosta. On ollut välissä päiviä ilman näitä patkoita ja silloin nenäkään ei ole vuotanut verta. Sattumaa(ko)…ehkä tai sitten ei.

Vappunameina Dipperit. Aiheuttivat voimakkaan, kirjaimellisesti sinisen, ripulin. Vatsakipuja ja pahoinvointia.
Kyseessä siis siniset Dipperit.

Poikani alkoi voida pahoin syötyään sinisen dipper-makeisen. Pojalle tuli levottomuutta, ikuisuutta ja huonovointisuutta. Kesti aikansa ennen kuin yhdistin oireet makeiseen, mutta ihmettelin omituisia oireita, jotka tuntuivat muuttaneen koko pojan käytöstä. Uskon, että sininen väriaine on aiheuttanut nämä oireet.

11 vuotiaalle tuli mahakipuja, ripulia ja huono vointisuus jatkui pari päivää. Sen jälkeen olen kehottanut olla syömättä näitä.

Lapsella oli kova vatsakipu noin puolen päivän ajan. Kivut alkoivat seuraavana aamuna dippereiden syömisen jälkeen. Ei muita oireita ja meni ohi itsekseen.

Sekä omalla lapsellani, että siskoni tytöllä on ollut huonovointisuutta syötyään sinistä rasberry Dipper-makeista.

Toivoisin makeisen sisällön tutkimista sen vaikutuksesta lapsen elimistöön.

Hei!

Meillä 14v tyttö söi eilen useita sinisiä Dippereitä oltuaan ystävällä. Hain kotiin alkoi voida pahoin. Ripuloi illan kirkkaan vihreää ulostetta useaan kertaan. Ja oksensi kerran sinivihreää limaa. Huonovointisuus on jatkunut nyt jo vuorokauden. Uloste on jo normaalin väristä ja kiinteää mutta vessassa pitänyt käydä lukuisia kertoja tämän päivän aikana.

Terveisin,
Juha Peltonen
Lempäälä

Hei
Kokemusta Dibberin aiheuttamasta pahoinvoinnista, ja päänsärystä lapseni 9-vuotias on saanut näitä oireita voimakkaana

6v. poikani sai voimakkaita vatsakipuja ja oksensi useaan kertaan sinistä oksennusta karkkipötkön syömisen jälkeen

Meillä yksi kolmesta lapsesta sai oireita syötyään kaksi näitä karkkeja. Pari-kolme tuntia syömisen jälkeen lapsi alkoi ripuloida ja voida pahoin. Valitti pääkipua ja väsymystä. Seuraavana päivänä kakkasi vihreää kakkaa runsaasti, sanoi että vatsa on kipee ja maha oli aivan sekaisin. Meidän Dipperin syömiset loppui siihen.

Söin pari päivää sitten sinisiä dippreitä. Kun oli seuraava päivä sain hirveitä vatsakipuja että en voinut laittaa selkää suoraksi. (olen 12)

Kyllä, nyt kun tämän näin niin olemme ihmetelleet pahoinvointia lapsellamme joka usein näitä nauttinut.

itse ostin kyseisen dipper patukan, koska kaupassa työskentelevänä olen kiinnittänyt huomiota kuinka paljon kyseisiä dippereitä ostetaan.
No päätin itse testata ja vartin sisällä syömisestä iski kamala päänsärky ja heikko olo. Toiste en siis osta😅

Lapseni sai kivat vatsakivut, joihin ei syytä löytynyt. Selvisi että oli syönyt näitä dippeteitäc

Lapseni söi tuollaisen sinisen patukan ja muutaman tunnin päästä alkoi voimakkaat vatsakivut ja päänsärky. En osannut yhdistää patukkaan mutta kiitos tämän artikkelin loppui juuri nyt näiden osto meidän talouteen.

Hei! Ostin itse juuri eilen yhden tälläisen kun kävimme perheen kesken ulkona puistossa.. Kun tuohon karkkiin puraisi niin oikein tuntui kun se väriaine pursus ulos.. Kkarkin jälkeen minulla tuli todella huono olo, oksetti ja päähän särki.

Eilen juuri lapset söivät ja tyttärelle tuli kova päänsärky

Eviraa ei ole ollut olemassa vuoden 2018 jälkeen.

Meillä tytöllä ollut jo pidemmän aikaa vaihtelevasti oireita. On kylmä, pahoinvointia ja vatsakipuja. Ei päivittäin, vaan välillä tulee. Sinisiä dippereitä on syönyt jo jonkin aikaa, mutta en ollut osannut yhdistää siihen. Lapselle kun on aina ollut vähän herkkä vatsa. Eilen söi taas pitkästä aikaa illalla dipperin ja aamulla oli vatsakipuja. Tänään facessa tuli vastaan tämä juttu. En tiedä onko dipperit syyllisiä, mutta meillä loppuu sinisten dipperien syönti nyt!

Tyttärelläni on ollut outoja päänsärkyjä muutaman kerran, ja alkaneet juuri Dippervillityksen jälkeen…

Kiitos tästä. Viime viikolla poikani oli syönyt kaksi sinistä Dipperiä iltapäivällä koulun jälkeen. Soitti itkuisena, että tule hakemaan mut puistosta, kun oksettaa ja pyörryttää, on huono olo. Lepäili puistossa (aikuisten valvonnassa). Menin hakemaan ja oli jo ok. Tajusin kirjotuksesi jälkeen, että häntä pyörrytti illalla nukkumaan mennessä. Aaargh. Ymmärrän toki lasta, joka halusi olla muodissa, villityksessä mukana, mut v… mitä p…kaa saa ihmisille laillisesti myydä.

Hei, Olkaa kaikki yhteydessä oman kuntanne elintarvikeviranomaisiin niin tulevat nämä tietoon.

10-vuotiaan tytön päänsärkyjen syy siniset Dipperit? Voi olla, 2 x syöty näitä ja molempien jälkeen kova päänsärky.

Lapsellani on ollut päänsärkyä, ripulia ja vatsakipuja sinisen dipperin syönnin jälkeen. Olen itsekin miettinyt että voisiko nämä oireet johtua dippereistä… Toivottavasti asia tutkitaan.

Poika 8v söi sinsiä deppereitä ja jonkin ajan päästä oksensi pariin kertaan sekä valitti päänsärkyä loppu illan. En ole antanu sen jälkeen syödä niitä. Perheen toinen lapsi, 11v tyttö ei ole saanut mitään oireita näistä.

Voi ei… 11-vuotias on ihan hurahtanut näihin.
On alkanut olemaan pahaa ihottumaa silmäluomilla.
Taitaakin johtua dippereistä, enimmäkseen noita
sinisiä syödään. Onneksi et itse ole maistanut kun
olen todella herkkävatsainen muutenkin. Nyt
loppuu tämä harrastus meidän perheessä…

Lauantaina kaverin kanssa syötiin sinisiä dippereitä, minä söin varmaan 13-14 ja hän sitten vaan jotain 3-4 (ollaan 10v molemmat) kaverin piti lähteä kun sattui niin paljon mahaan ja tänään keskiviikkona oli pakko jäädä pois koulusta kun sattu niin paljon mahaan (vieläkin sattuu) en usko että tämä on sattumaa

Nyt löytyi syy siis meidän tyttöjen huonovointisuuteen ja päänsärkyyn. Ostin koko laatikon lapsille ja valittelivat oloaan mutta en ymmärtänyt tätä yhteyttä.

Paljon on lapset syöny, mitään ihmeellistä ei ole tapahtunut.

Ite oon syöny mutta ei oo mitään tullu

Meillä 6v poika oksensi koko yön ja oli todella kipeä vatsa ja todella huono vointinen. Kaiken kun oli saanut oksennettua niin olo parani.

Kiitos tästä! Nyt selittyi lapseni allerginen reaktio kuukauden takaa, joka rauhoittui antihistamiinilla! Oli syönyt hetkeä aiemmin vihreää Dipperiä 0,5 patukkaa, hän ei halunnut syödä enempää. Hetken päästä alkoi yskimään, joka vähitellen paheni. Itse allergisena tiedän, että yskiminen kuulosti siltä, että kurkku oli menossa tukkoon. Vesikään ei auttanut, mutta antihistamiini auttoi ja rauhoitti. Ei keksitty syyttää tätä karkkia, koska ei muille reagoi.

Nyt selvisi meidänkin lasten oireillut,vatsakivut,pahoinvointi sekä päänsärky.
Ihmettelin kun aiemmin ei ole namipäivän jälkeen ole ollut vastaavia oireita.

Korjaan, että kyse olikin sinisestä dipperistä. Ostimme kaikkea kolmea väriä tuolloin, mutta lapsi ehti syödä sinisestä vain puolet.

Meillä lapset 3 kpl syöneet laatikollisen eli onko siinä nyt sitten 100 kpl noita sinisiä Dippereitä. Kenelläkään ei mitään oireita. Onko muita, kenelle ei oireita olisi tullut?

Meillä tyttö sairastui juuri tästä 21.5., tämä pitää vetää ppis myynnistä heti! Oli eka ja vika Dipperi.

Meillä myös tyttö valittanut päänsärkyä ja kovaa vatsakipua.

Lapsi kärsinyt vatsakivuista dippereiden syönnin jälkeen. Aiemmin oireita ei ole ollut.

Meillä siniset dipperit nostaa lapselle punoittavan ihottuman kasvoille.

Meillä 11v tytöllä sinisten dippereiden jälkeen vatsakipua ja pahoinvointia.

Hei.
Meillä 15v poika söi eilen sinisiä pötköjä 3kpl ja seuraavana aamuna ei voinut lähteä kouluun kovan päänsäryn ja oksentelun takia.

Lapset, 7v, syöneet näitä pari kertaa viimeisen viikon aikana pari pötköä kerrallaan. Ei ole tullut mitään. Itsellä nyt himoittaisi kokeilla, mutta kärsin migreenistä muutenkin, joten en taida uskaltaa.

Meillä lapset saivat myös pahoinvointikohtauksen syötyään 3-6 sinistä dipperiä. Mahakipu ja päänsärky tuli melko välittömästi (tunnin sisällä) tuotteen syönnistä.

Ei ole ollut mitään ongelmia lapsilla.

oon ite syöny kaikkii eri värei, ja ainoo josta on tullu oireita on ollu tuo sinine

sillonki tosin söin 8, mut sitä pienemmist määristä ei oo tullu mitään

kuule te 40v suolaiset tantat mä en tiiä mitä mutantteja teidän lapset on ku itel eikä mun kavereille oo tullu eli jos tulee ni kannattaa viedä lapsennne ja ittenne hoitoon koska dippereistä se ei johdu.🧚‍♀️💕✨🕷👩‍🦽

”Söi lauantaina ja voi pahoin tiistaina?”

Ruoka menee ihmisen läpi n. 48h aikana, siis siitä kun laitetaan suuhun siihen, kun molskahtaa rektumista pönttöön. Voisiko EHKÄ johtua jostain muusta taas, kuin tästä… ihan niinkuin noin ajatuksen tasolla edes? Saattaa olla, usko pois.

”minä söin varmaan 13-14” ”lapset söi näitä vapun tienoilla laatikon 3 kimppaan”

Mulle tulee kanssa todella huono olo, jos juon 13-14 kaljaa kerralla. Jos juon ne vaikka viikon aikana, ei ole mitään ongelmaa. Miten olisi kohtuus ja maalaisjärki tässäkin? Laatikossa on 100kpl, kolmen kesken se tekee pariss päivässä vapun tienoilla 30kpl per lapsi. Miten olisi taas se kohtuus? Voiko tuosta syyttää kuin itseään?

”En tiedä liittyykö dipperin mutta lapselle tuli kaula täyteen pieniä kutisevia näppyjä”
”On alkanut olemaan pahaa ihottumaa silmäluomilla. Taitaakin johtua dippereistä, enimmäkseen noita sinisiä syödään. Onneksi et itse ole maistanut kun olen todella herkkävatsainen muutenkin. ”
”10v poikani on syönyt näitä nyt useana päivänä. Hän on myös kärsinyt jokaisena päivänä dippereitä syötyään nenän verenvuodosta.”
”Poikani alkoi voida pahoin syötyään sinisen dipper-makeisen. Pojalle tuli levottomuutta, ikuisuutta ja huonovointisuutta. Kesti aikansa ennen kuin yhdistin oireet makeiseen, mutta ihmettelin omituisia oireita, jotka tuntuivat muuttaneen koko pojan käytöstä. Uskon, että sininen väriaine on aiheuttanut nämä oireet.”
”Lapselle kun on aina ollut vähän herkkä vatsa. En tiedä onko dipperit syyllisiä, mutta meillä loppuu sinisten dipperien syönti nyt!”

Niin. Kannattaako sitten syödä näitä, jos menee pakka sekasin? Ei varmaan. Etkä tiedä, johtuiko edes Dippereistä, ihan itse sanoit senkin. Ajattelit silti kirjoittaa ja valittaa. Teillä ei elämässä mitään muuta tapahdu, liikuta ulkona tai syödä, mikä voisi aiheuttaa allergisia reaktioita tai vastaavia? Piti silti kirjoittaa tänne, jos vaikka johtuisi ehkä sitten Dippereistä. Huoh. Ei nämä nyt mitään rotanmyrkkyä ole, järki käteen nyt hei. Menee ihan foliohattumeiningiksi tämä, ei taida olla maalaisjärki teillä suosittua. Tämä kirjoitus varmaan kiertää jossain Facebookissa ja hermoheikot vanhemmat keksivät laittaa kaikki lastensa ongelmat nyt Dippereiden syyksi. ”Meidän Timo-Petteri söi kilon dibbereitä ja muuttui vihreäksi ja alkoi oksentelemaan, BOIKOTOIKAA TÄTÄ SAATANA LUOMUSTA NIMELTÄ DIBBERIT!!!!11”

Meillä lapset vetäneet puoliksi laatikollisen tuossa kuukauden aikana, 1-3 päivätahtia, ei mitään oireita. Ja kyllä, siniset dipperit värjää ulosteen vihreän sävyiseksi. Jännä juttu, go figure.

Apua. Meidän 10v pojalla oli kaksi päivää tällaisia oireita juurikin sinisten dipperien jälkeen!

6 ja 8-vuotiaat tytöt syöneet kevään aikana arviolta n 150 kpl dippereitä/lapsi (sinisiä, punaisia, vihreitä, isoja ja pieniä).

Ei mitään oireita kummallakaan kertaakaan.

Tarpeiden väristä ei tietoa, yksin käyvät vessassa.

Muistakaa hyvät vanhemmat että esim parsa saa pissan haisemaan ja punajuuri värjää sen punaiseksi. No panic!

Itse olen näitä syönyt aika paljon, mutta oikein oiretta ei ole tullut. Vähän mahakipua ja uloste oli täysin vihreää, kun söin sinisiä n. 10 päivässä. Jatkossa en enää osta, tiedä mitä myrkkyä noissa on mitä ei kerrota!

Meidän lapsille (3) ostin juurikin tämänlaiset dipperit ja söivät ne automatkalla mökille viime perjantaina 22.5. Pojilla adhd ja olin aivan ihmeissäni kun he riehuivat ja olivat aivan sekaisin koko viikonlopun. Meillä lääkitys käytössä ja arki ei todellakaan ole tuollaista normaalisti. Ihmettelin todella mitä oikein tapahtuu, kun mikään ei toiminut normaalisti. Maanantai aamuna tyttäreni 9v alkoi valittelemaan huonoa oloa ja kovaa päänsärkyä. Huono- ja oksettava olo jatkuu edelleen tänään keskiviikkona jonka takia tuli kesken päivän pois koulusta. Kertoi myös melkein pyörtyneensä samaan aikaan kun huono olo iski. Keskiviikko aamuna nousi vasempaan poskeen myös kutiseva ihottuma. Lisäksi on juossut epätavallisen usein vessassa. Kiitos tästä tiedosta, emme syö enää ikinä dippereitä.

Meillä kahdella pojalla ollut huonovointisuutta,
Päänsärkyä sekä mahakipua. En ole aijemmin
Osannut yhdistää niitä mihinkään, mutta tämän
Luettuani osaan yhdistää ne juurikin dippereihin.

Jahas, alkoi moderaattorit riehumaan ja negatiivisia kommentteja lähtemään ketjusta. Onko niin, että komentteja saa laittaa, kunhan on samaa mieltä kukkahattutätien ja tämän hippiblogin kanssa?

Meillä kaksi suurkuluttajaa ja toisella ollut ripulia ja nenäverenvuotoa.

Kuule lasten vanhemmat😌 Älkää huoliko. Lapset ovat innostuneet kyseisistä karkeista ja syönyt kerralla liikaa. Ja nämä oireet aiheuttaa sen, kun syö sokeria liikaa.Joten lapsenne ovat saaneet sokeri yli annostuksen.Pitäisi miettiä asiaa kriittisemmin . Joten valvokaa vaan ettei lapsenne syö liikaa herkkuja👍🏻

Wow! Tätä mä epäilinkin.. Itse söin tuollaisen ja kieltäni alkoi kirvelemään sekä tulin todella huonovointiseksi..

Kiitos tästä tiedosta. Nyt selvisi meidän isännän huonovointisuus. Ostin sille vitsiksi sinisen Dipperin ja hän oli sen eilen illalla syönyt, pullon Leijonaa ja muutaman saunakaljan juotuaan. Tänään aamulla oli huonovointinen ja valitteli pääkipua. Kaurapuuro ei pysynyt sisällä eikä vesikään auttanut, mutta loiventavan jallun jälkeen olo parani. Ei enää dippereitä meidän perheeseen!

Kai ne nyt voi pahoin ku syö laatikollisiaki niit dipperei🤣🤣. Tietysti voi johtua jostain muustakin.

VIHREÄT SISÄLTÄVÄT MYÖSKIN E133!!!!
Ne tulisi myös kieltää.

Meillä nuita on syöty ilman minkäänlaisia oireita!

Meillä 11-12 v tyttö syönyt melko paljon ei hänellä ole ilmennyt mitään oireita eikä migreenikohtaukset ole pahentuneet

Jos lapsesi sanoo ”söin vaan yhen” se tarkoittaa usein että ”söin ihan liikaa” noiden lapsien oireet johtuvat varmasti siitä että ovat syöneet aivan liian paljon. Kyllä kaikille tulee huono olo jos syö todella paljon karkkia

https://yle.fi/uutiset/3-5146014

Tuossa ylen 2003 kirjoitetussa artikkelissa tämä E133 on mukana atsoväri listassa. Nyt ruokavirasto oli antanut lausuman, että näitä dippers karkkeja ei pitäisi enää myydä. Hyvä juttu, että puuttuvat tuommoisen tuotteen myyntiin.

Meillä 7v tyttö sai siis ilmeisesti dipperistä päänsäryn ja vatsakivun, en osannut yhdistää dipperin ennenkuin luin tämän tekstin. Päänsärky kesti n. 12tuntia dipperin syömisen jälkeen. Söi kolme dipperin päivän aikana, illalla alkoivat oireet

Itse olen maistanut 1 vadelmadipperin ja 2 vihreää. En ole saanut oireita, mutta nyt tajusin etten syö enää ikinä, ja toivon että tämä saadaan selvitettyä.

Laitoin allaolevan kirjelmän ruokavirastolle.

Hei Kirsi-Helena,

Laatikollisessa Dippereitä on 100 kpl Dipper-patukoita eli yksi kilo.
Useat lapset ovat syöneet koko laatikollisia, ei ihme jos tulee kipeäksi.
Olen tosiaankin nähnyt omin silmin useissa kaupoissa, että lapset ja nuoret ostavat näitä
laatikollisia tai ainakin taskut täyteen.
Tokikaan vanhemmille ei kerrota, kuinka monta on syöty.
Jos esim. aikuinen syö kilon esim. suklaata, niin varmasti on vatsa ja iho-oireita.

Tässä Dipper jutussa taitaa olla nyt tehty tosiaankin kärpäsestä härkänen ja näytetään taas kerran some-maailman voima.

Katsoin Vidaldin sivuilta, että kyseessä on Espanjalainen yhtiö, joka vie tuotteita suureen osaan maailmaa.
The company’s international character is reflected in its DNA from the slogan, ‘The Sweetest world, the sweetest life’,
passing by not only the 90 countries where we are present but also through the 14 subsidiary companies placed in all five continents.
The international market is 75% of our turnover and we keep working to expand our frontiers.

Dipperit ovat todella suosittuja esim. Englannissa ja Amerikassa.
Miksiköhän näissä maissa ei ole koettu samoja ongelmia?

Kuulin että olisi virallinen maahantuoja ja ns. harmaatuoja.
Onko tuotteet kuitenkin samoja ja skandinaavisille markkinoille tarkoitettuja?

Toivoisin, että korjaisette tällaisen somehömpötyksen pikaisesti pois.

JKK-73

Ettekö te vanhemmat tajua, että jos se teidän ”kullannuppunne” syö sitä sokeria (jota dippereissä ei muita karkkeja enemmän muuten ole) ilman mitään suolaa, niin oksennushan siinä tulee. Kyseisessä karkissa saattaa myös olla esimerkiksi jokin ainesosa, jota lapsesi ei voi sietää. Näitä on myyty jo vuosikymmenet, mutta nyt äkkiä kun nämä menivätkin viraaliksi, niin kaikki lumihiutaleet tulivat valittamaan ja kieltämään kaiken. Kaikesta tulee liikaa syötynä huono olo.

Älkää syökö näitä, ne eivät kannata.

http://spc.nam.fi/indox/nam/humspc.jsp?query=E133

Monilla lääkkeissäkin on sitä. Kauan sitten kuulin, että siitä tulee helposti migreeni enkä tietenkään ole sitä kokeillut. Migreeni on myrkytysoire, tiedättehän? Ihminen niitä sietokynnysrajoja määrittää.

Voi jeesus nyt sentään! Onko tämän blogin kirjoittajalla kova tarve saada lisää klikkauksia ja kävijöitä sivustolleen vai mikä homma? Kropan saa sekaisin, jopa jengenvaaralliseen tilaan, vaikka pelkkää hanavettä juomalla eikä sitäkään tartte juoda kuin useampi litra kerralla. Eihän nyt kukaan ihan oikeesti tosissaan usko 15-vuotiasta jos se väittää olevansa ihan kassalla 3 karkkipatukan takia 😀 Valoja päälle nyt ihmiset!

p.s. nyt kun kovasti ja tarkasti olette tarkkailleet niiden kultamussukoiden somaattisia oireita, niin olettehan vieneet ne myös koronavirustestiin? Täälläkin usein mainituista oireista ”väsymys, ripuli, päänsärky ja ihottuma” kun yksi sattuu olemaan koronan ykköskategorian yleisimpiä oireita ja loput kolme sitten kakkoskategorian harvinaisempia oireita 😉

Siis jokaisessa kommentissa lukee 9v lapsi söi 5 kappaletta patukoita ja tuli pää kipeäksi liikkumisen jälkeen. Ehkä älä syö liikaa karkkia ennen liikunta suoritusta. Ei meillä mitään ongelmaa ole tullut kun yhden syönyt. Kukkahattu tädit taas liikenteessä.

kuule ihan lastenne syy on jos herkkä vatsa, itse syön 20 dipperiä helposti tunnissa eikä mitään muutosta. hui hai tälläset

Hah, täällä on reilu meininki moderoinnin suhteen 😃👍 noh, anyway kun nyt vastuuntuntoisina ja välittävinä vanhempina olette tarkkailleet lastenne somaattisia oireita, niin muistakaa käyttää ne lapsenne myös koronavirustestissä noilla oireilla! Täällä usein toistuvat oireet ”väsymys, ripuli, pääsärky ja ihottuma” kun sattuvat olemaan myös yleisiä koronavirusoireita 😉

Vihreää ripulia 11-vuotiaalla lapsella. Dippereitä syöty useasti viikossa, monta kerrallaan nyt jo muutaman kuukauden. Tänään ensimmäistä kertaa hänelle tuli paha olo ja ripulia. Meni kyllä nopeasti ohi, mutta dippereitä hän ei kuulemma enää syö.

Hei!
Mä tuossa tein tutkimusta vähän näistä dippereistä ja kun vähän kelasin wikipediaa jne niin löysin aika järkyttäviä tuloksia. Ensinnä on tämä kaikille tuttu E133 lisäaine jne, joka aiheuttaa ihottumaa, päänsärkyä, pahoinvointia. Tämän jälkeen tutkin enemmän ja sain selville, että dippereissä on synteesiä eli orgaanisia yhdisteitä joista valmistetaan esimerkiksi lääkkeiden aktiivisia komponentteja, eli lääkeaineita. (Raakaöljyä käytetään myös synteettisien aineiden valmistukseen). Eli siis tämän pitkän selityksen jälkeen tulos on että dippereissä voi mahdollisesti olla lääkeainetta.

JEPU: En tiedä mitä tarkoitat moderoinnilla. Meidän pitää hyväksyä kaikki kommentit ennen kuin ne näkyvät, siksi niiden tänne ilmestymisessä saattaa olla pieni viive, mutta emme ole toistaiseksi joutuneet jättämään yhtäkään kommenttia julkaisematta.

KALLE: Juttuuni haastattelemani äiti kertoi lapsensa syöneen kaksi Dipperiä, jonka jälkeen hän oksensi 5 tuntia. Näitä vanhempien lähettämiä palautteita on nyt kymmenittäin, joten eiköhän odotella nyt labratuloksia karkkien osalta. Tullilaboratorio tutkii niitä parhaillaan.

Meillä tytär syönyt näitä patukoita. Väliin valitellut huonoa oloa ja päänsärkyä. Jalkojen takareisiin ja taipeisiin on tullut reilusti ihottumaa. Mitä ei ole aiemmin ollut.

Poikani 8v. maistoi tuota sinistä dipperiä perjantaina 22.5. Hetken päästä oksensi kaikki pihalle ja oli illan todella kipeä. Myös pää oli kipeä. Seuraavana aamuna ei mitään. Nyt luettiin uutinen ja arvelen vahvasti johtuvan tästä!

Hienoa, Noora, että edes joku tutkii!
Evirastahan kerrottiin aikoinaan, että he etsivät myrkkyjä ainoastaan rasvaisista tuotteista ja se oli siihen aikaan, kun Valion ruokakermassa oli ollut dioksiinia. Lopputulos oli heikko, mutta tuo maltodekstriini on usein muuntogeenistä, joten syy voi löytyä siitä: koisaperhosen toukka kuolee maississa. En ole maistanut kyseistä karkkia. Kannattaa tehdä itse toffeensa, niin tietää valita peremmin;-)
Katsokaa:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2010/09/17/rasvainen-kupla#media=49394

Ottamatta kantaa makeisen mahdollisesti aiheuttamiin terveysongelmiin ihmettelen suuresti, miten järkyttävän paljon moni aikuinen kantaa karkkia lapsilleen. Näitä dippereitäkin on ostettu jokaista väriä ja lapset ovat niitä sitten vedelleet aika reippaasti kitusiinsa. Ei siis ihme, että kansakunta lihoo ja voi muutenkin huonosti. Kaikki karkithan on lähes täysin sokeria, ja mitä tämä makeispatukka on; sokeria eri muodoissaan ja väriainetta. Ei se, että joku asia on muodissa ja trendikästä, tarkoita sitä että vanhempien on ihan pakko mennä siihen mukaan.

Molemmilla lapsillani lähti huulista nahat, pienempi 5v. Reagoi voimakkaammin. Isoveli tiesi heti mistä kyse, oli käynyt muillekin. Lapsillani ei ole todettu allergioita.

Hei aikuiset jotka sanovat että ”ei tullut
Lapselle mitään oireita” muut lapset saattavat
Olla herkkä vatsaisempia. En suosittele
Kommentit luettuani Dipper makeisia
Herkkä vatsaisille. Ja olen 8v

Ihan vaan poissulkemiseksi tulisi näiltä lapsilta testata koronan vasta-aineet, että ei jäisi epäselväksi ”muu samanaikainen tekijä”.

Ikävä kyllä oireet sopivat myös PIMS oireyhtymään eli koronan vasta-aineiden aiheuttamaan lasten ja nuorten harvinaiseen jälkitautiin.
Myös korona itsessään voi aiheuttaa noita oireita.

Tämä oli silmiä avaavaa minulle. Kiitos kirjoituksesta! Lapsi osti kaksi dipperiä ma 25.5. , toinen oli sininen. Illalla alkoi pahoinvointi ja tiistai meni migreenissä. Pahoinvointia ja päänsärkyä jatkui koko päivän. En ollut osannut epäillä dippereitä, kun migreenialttiutta lapsella on muutenkin. Tiistain kohtaus oli kuitenkin poikkeuksellisen raju. Dipperit ei jatkoon.

Onko varmasti ollut pää suojattuna auringonpaisteessa ja riittävästi nestettä ja suolaa tankattuna? Ettei vain olisi kyse samanlaisesta ilmiöstä kuin ”jäätelön syönti kasvaa kesäisin”…

Mun 12v poika vetäisi tunnissa kahdeksan, eikä tullut mitään oireita.

Hei!

Hienoa, että tartuit tähän asiaan ja patukoiden turvallisuus nyt selvitetään. Ohessa kuitenkin näin elintarvikealan opiskelijan näkökulmasta muutama kommmentti:

– Ainakaan itselläni tuo EFSAn linkki ei toimi, mutta EFSAn mielestä tämä väriaine E 133 on siis turvallinen, kun sitä käytetään annettujen rajojen puitteissa. Täälläkin kommenteissa esiintyy luetteloja tämän väriaineen mahdollisista haitoista, mutta pitoisuuksiin ei oteta mitään kantaa. Tätä on kyllä kuolemaan asti hoettu, mutta oikeasti, MÄÄRÄ TEKEE MYRKYN. Tälle siniselle väriaineelle on NOAEL-arvoksi (suurin pitoisuus, jolla haittoja ei havaittu) määritelty 631 mg painokiloa kohti per päivä, mistä sitten saadaan tuo ADI-arvo (suurin hyväksyttävä päiväsaanti) jakamalla tuo NOAEL-arvo turvakertoimella 100. Eli tuolla 6 mg/kg päiväsaannilla EFSA pitää ainetta turvallisena, ja onhan tuossa reilusti turvarajaa.

– Tuossa tutkimuksessa, johon viittaat, käytettiin satakertaista pitoisuutta siihen nähden, paljon tuota väriainetta saa makeisissa korkeintaan olla (eli 0,03 % vs. korkein sallittu pitoisuus 0,0003 % (300 mg per 1 kg)). Jutun linkki toki johti pelkkään tiivistelmään, jossa tätä ei mainittu, mutta itsellä on yliopiston tunnusten kautta pääsy koko tekstiin.

– On sitten oma lukunsa, onko tuotteessa turvarajoja noudatettu, kun vastuu tuotteen turvallisuudesta on tosiaan valmistajalla. Yleensä ei kuitenkaan ole valmistajankaan edun mukaista olla noudattamatta annettuja turvarajoja, mutta toki rikkeitäkin välillä sattuu.

– Ja mistäs sitä tietää, ovatko haittavaikutukset aiheutuneet tästä väriaineesta, kun kyseessä voi olla esimerkiksi viallinen erä, johon on lipsahtanut jotain, mitä ei sinne kuulu. Mutta tämän vuoksihan asia nyt tutkitaan, mutta tässä jutussa ollaan jo kovasti vetämässä johtopäätöksiä sinne väriaineen suuntaan.

– Viittauskäytännöistä: artikkeli, johon viittaat, on julkaistu Food and Chemical Toxicology – lehdessä. Science Direct on käsittääkseni vain tietokanta, jossa artikkelit ovat rajatun ryhmän sisällä saatavissa. Siksi mielestäni näyttää hieman hassulta, että sanot artikkelin olleen julkaistu Science Directissä, kun parempi tapa on viitata lehteen, jossa artikkeli on julkaistu.

Olen syönyt todella paljon näitä kyseisiä karkkeja ja ei ole tullut mikäänlaisia oireita ihmettelen tätä asiaa suuresti että monella on näin vahvoja oireita outoa oikeesti ja olen 12v

Itse maistanut ja lapset syönyt näitä, ei oireita kenellekään.

Meillä 8-vuotias tyttö söi kolme sinistä dipperiä viime sunnuntaina päivällä ja samana iltana vatsaan ja reisiin ilmestyi todella kutisevaa ihottumaa, kuin aurinkoihottumaa. Myös uloste muuttui löysäksi ja tummanvihreäksi. Ihmettelin oireita, mutta nyt syy taisi selvitä.

Itse, ennen en tiennyt näistä oireista mitä dippereitä voi saada, ja söin näitä sinä päivänä varmaan 2 tai 3 enkä ole sen jälkeenkään saanut näistä oireita…

Väri saa paljon huomiota, mutta entä nuo ”aromit”? Todella monessa elintarvikkeessa on tuota ainesosaa, jota ei tarvitse sen tarkemmin kuvailla, mutta veljentyttöni saa siitä ihottuman ja minusta tuo aromi ei ainakaan paranna tuotteen makua, vaan jättää kieleen kihelmöivän tunteen.

Höpöhöpöä ihan normi karkkia on. Nyt on jo julkaistu että mitään haitallista niissä ole. Liitä sekin linkki blokiisi vai eikö ole agendan mukaista laittaa kuin IL/IS kohuotsikot jossa vain öyhötetään.

Hienoa että varmistit tällä uutisellasi sen että pienyrittäjien myynnit pienenivät entisestään näin korona-aikana kun joutuivat lopettamaan dippereiden myynnin ja nyt niitä ei kukaan uskalla ostaa. Mutta tällä tavalla tietysti sait omaa nimeäsi enemmän julkisuuteen.

Lapset ahmii nettivideoiden antamilla esimerkillä satoja karkkitankoja, ja sitten netin mammapalstoilla väitetään että se on valmistajan vika kun lapsi oksentaa. Nolo esitys tältäkin ”kemikaaliasiantuntijalta”. Ei kai se lapsi myönnä karkin ylensyöntiä, kun tietää että saa siitä hyvästä karkkipäivät kiellettyä. Ihmeellistä massahysterian lietsontaa

Itse olen 13v poika, söin tänään päivällä 2 raspberry dipperiä ja nyt piti jättää saunominenkin mökillä kesken ku pyörrytti. En suosittele.

Tuli vatsasekaisin aloin vain 2

Lapseni söi sinisiä dipper xl karkkipötköjä ja muutaman tunnin päästä ripuloi, vatsa oli todella kipeä, oksensi ja tärisi.

MIIA: Tosi ikävä kuulla ja superharmi, että ko tuotteet saa taas olla myynnissä!

6-vuotias tytär söi illalla sinisen dipperin ja heräsi äsken itkien kutisevaa nokkosihottumaa joka puolella kehoa. Onneksi näyttää rauhoittuvan antihistamiinilla.

Meillä syöntiaikaan (kevät 2020) tyttö sai 2cm palan isosiskoltaan tuota dipperiä. Pahoinvointi ei ollut ainoa seuraus, vaan sai myös voimakkaan allergisen reaktion. Kaula ja kasvot turposivat, suu, kieli ja korvat kutisivat ja silmät vuotivat. Ei mikään ihan vaaraton karkki siis…

Yksi stressin ehkäisymenetelmistä on täysi ja täydellinen lepo ja ruokavalio ja vitamiinit ovat tärkeä osa ruokavaliota. Jos et osaa pitää hauskaa ja rentoutua – loistava vaihtoehto (josta itse haaveilen) on kuumailmapallolento

https://www.kokemuskauppa.com/23-kuumailmapallolennot

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.