Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kolmen raaka-aineen taktiikalla: Rönnin Pihkasalva

Suomalaisen luonnon potentiaali on mieletön ja jos koronakriisi jotakin hyvää on saanut aikaiseksi, on se vahvistanut monen suomalaisen luontosuhdetta. Kun kahvila- ja ravintolakäynnit, leffateatterivisiitit, sukuloinnit ja harrastukset on ollut pakko siirtää ulkotiloihin, kun tarha- ja kouluikäiset viettävät päivät ja illat perheen parissa, on monille valjennut se, kuinka onnekkaita me suomalaiset olemme — koska luonto. Koska metsä. Jopa Helsingin keskustasta pääsee luontoon helposti ilman, että tarvitsee käyttää julkista liikennettä. Some on täynnä jengin metsäretkiä ja ainakin itse huomaan hymyileväni päivittäin sille, että porukka luontoseikkailee yhdessä. Kalliot, rannat, aallot, sammalmättäät ja nupuillaan olevat puut, pensaat ja kukat ovat uusi avokadoleipä ja smoothiebowl, joiden poissaolo somefeedistäni ei haittaa ollenkaan. Tämä kriisi tuo meille paljon hyvää, väitän.

Muistat varmaan vielä VILLD-villiruokasarjan, jota teimme 2017-2018? Linkitin avausjaksomme blogin etusivulle, sarja kun on kovin ajankohtainen juuri nyt. Ajatukselle omavaraisuudesta ja lähiluonnon resurssien käyttöön valjastamisesta ei voisi olla sopivampaa ajankohtaa kuin kevät 2020, kaikenlisäksi sarjan avausjaksossa kerätään pihkaa, joka myös on tämänpäiväisen postaukseni aihe — pihka on aivan tajutonta tavaraa, suomalaisen metsän hidden treasure.

Rönnin Pihkasalva, Rönni, pihka, pihkasalva, Jani Pensola, psoriasis, ihovoide

Kaikkihan me tiedämme pihkan, mutta tiesitkö, että se on satoja vuosia käytetty luonnon lääkeaine, jonka teho on todistettu myös lääketieteellisesti. Ensimmäinen suomalaismaininta pihkan käytöstä haavanhoidossa löytyy vuodelta 1578 Benedictus Olain lääkärikirjasta.

Pihkan teho perustuu sen kykyyn hillitä bakteerien kasvua, joka selittyy pitkälti sen sisältämillä hartsihapoilla. Luonnonpihkassa on myös lignaaneja, kasvipohjaisia hormoneja, jotka edistävät solujen uusiutumista ja nopeuttavat haavojen paranemista. Pihka päihittää jopa lääkkeille vastustuskykyiset mikrobit, kuten MRSA- ja enterobakteerit ja pihkasalvaa käytetäänkin useissa yliopisto- ja keskussairaaloissa haavanhoitoon. Vahvan pihkavoiteen on todettu parantavan niin krooniset painehaavat kuin leikkauspotilaiden tulehtuneetkin haavat jopa nykyaikaisia lääkkeitä tehokkaammin.

Kun havupuu vahingoittuu, haavakohta erittää pihkaa suojatakseen puuta taudinaiheuttajilta. Pihka hoitaa myös ihmisen vaurioitunutta ihoa ja vanha kansa tiesi tämän! Menneet sukupolvet käyttivät haavoihin pihkaa, joka toimii tehtävässä mainiosti antibakteerisuutensa ansiosta. Pihka tehoaa infektoihin, ihovaurioihin, esim. makuuhaavoin, ihon halkeamiin, kovettumiin, känsiin, psoriin, palohaavoihinkin…

Rönnin Pihkasalva, Rönni, pihka, pihkasalva, Jani Pensola, psoriasis, ihovoide

Kerron teille tänään pihkasta, koska Rönnin tilan Jani Pensola on kehittänyt tuotteen, jonka tulisi kuulua jokaisen suomalaisen kotiapteekkiin. Tiedäthän, kun joskus 90-luvulla kaikilla oli tiikeribalsamia? Tämä on nyt 2020-luvun must-voide omaan kaappiin.

Jani Pensola päätyi kehittämään Rönnin Pihkasalvaa henkilökohtaisen onnettomuuden myötä. Puuseppänä aikaisemmin työskennellyt mies joutui luomaan uudenlaisen suhteen puuhun ja oivalsi, kuinka hieno raaka-aine pihka onkaan. Tuotetta valmistettiin aluksi itselle ja lähipiirille ja kohta voide jo oli tuotannossa, kiitos ylistävän käyttäjäpalautteen.

Rönnin Pihkasalva on monella tapaa ajankohtainen tuote. Paitsi että se on tehokas, on se 100% luonnontuote, 100% kotimainen ja koostuu kolmesta raaka-aineesta: hampunsiemenöljystä, mehiläisvahasta ja pihkasta. Vaikka maailmaa ravistelisi mikä kriisi, tätä tuotetta voitaisiin Suomessa yhä valmistaa ja juuri siihen monet ovat nyt havahtuneet: mikä onkaan kotimaista?

Rönnin Pihkasalvaan on valittu öljyksi hampunsiemenöljy, koska haluttiin kotimainen ja ilman torjunta-aineita viljelty raaka-aine, joka toimii ihoa rauhoittaen. Hampunsiemenöljyä käytetään kosmetiikassa sen kuivaa, ärtynyttä, atooppista ihoa kosteuttavan ominaisuuden vuoksi. Monet psorista kärsivät käyttävät hampunsiemenöljyä sen ihoa rauhoittavien ominaisuuksien  takia. Rönnin Pihkasalvan öljy tulee Murtolan Hamppufarmilta ja se kylmäpuristetaan Finola-lajikkeesta, joka on maailmallakin paljon viljelty ja arvostettu hamppulajike.

Tuotteen mehiläisvaha puolestaan on peräisin Lahtisen vahavalimolta, joka kerää ja käsittelee suomalaisten mehiläisfarmarien mehiläisvahoja. Käytetty mehiläisvaha on joko luomu- tai kosmetiikkalaatuista.

Rönnin Pihkasalva, Rönni, pihka, pihkasalva, Jani Pensola, psoriasis, ihovoide

Tuotteeseen käytetty pihka kerätään lappilaisten pihkan ja luonnontuotteiden keräämiseen erikoistuneiden pien-, ja yksinyrittäjien toimesta. Raaka-aine kerätään Lapin luonnosta, perinteisin menetelmin, puuta vahingoittamatta. Tämä on olennaista; että raaka-aineiden hankkiminen on ympäristön kannalta kestävää.

Pihka on oiva esimerkki raaka-aineesta, joka on meille hyvin tuttu, mutta johon harvalla on kosketusta. Nyt kun monet seikkailevat metsissä, on hyvä hetki pysähtyä etsimään katseellaan pihkaa. Opeta jälkikasvulle, mikä mainio raaka-aine on kyseessä, voit kertoa myös, että pihka toimii mainiosti myös lemmikkien iholla. Monet koiranomistajat käyttävät Rönnin Pihkasalvaa esimerkiksi anturahaavoihin.

Rönnin Pihkasalvassa on perustajan Janin mukaan vain yksi ongelma: ”tuote on liian riittoisaa, olisihan se meille parempi, että ihmiset joutuisivat ostamaan uuden purkin useammin”. Toinen mainitsemisen arvoinen huomio on se, että joillekin pihka voi aiheuttaa allergisen reaktion: esimerkiksi kumiallergikko saattaa saada pihkavoiteesta oireita, koska luonnonpihka sisältää hartseja. Suomalaisista 1-3% on hartsiallergikkoja. Noin muuten, pihkavoide sopii kaikille ja löydät Rönnin Pihkasalvan brändin omilta sivuilta. Verkkokauppaan pääset tästä.

Ihana tuote ja ah niin sopiva juuri tähän karanteenikevääseen. Maailma voi olla sekaisin, mutta kun avaa alumiinipurkin kannen ja nuuhkaisee syvään pihkavoidetta, tuntuu turvalliselta. Ihan kuin pienenä mummolassa, lähimetsän kuusen juurella.

***

Kuvat Janista: Anu Pensola

4 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei, hyvä artikkeli. Jäin kaipaamaan muistutusta siitä, että pihkan keruuseen vaaditaan maanomistajan lupa.

Pihkavoide on ihan parasta,olen korvannut sillä jo Bepantheninkin.Alkuun käytin apteekin Abilaria,nyt on kkorvannut sen luomummilla versioilla.Harrastan vaeltamista ja patikointia ja siihen ihanuteen kuuluvat hiertymät,rakot,hyönteisten aiheuttamat ongelmat,haavat ja jopa irtoavat kynnet.Pihkasalvalla hoituu kaikki,vain yksi voide rinkassa.Lisäksi sipaisen pihkaa yöksi kuiviin jalkoihin ja käsiin.Ja se tuoksu!

Pihkasalvaa tekisi mieli kokeilla, en vaan ole saanut ajoiksi itse valmistaa.

Pihkan haju on kyllä niin ihana, että myös se kannustaa pihkavoiteen käyttöön. Monikäyttöinen tuote kaikinpuolin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.