Menu

Alkoholi kosmetiikassa — kysymyksiä ja vastauksia

Niin pitkään kuin olen kirjoittanut kosmetiikasta olen säännöllisesti saanut kysymyksiä alkoholiin liittyen. Monet uskovat, että kun INCI-listalta löytyy sana alcohol, aiheuttaa tuote helposti ihoärsytystä ja kuivattaa ihoa. Joidenkin mielestä alkoholi on merkki ”huonommasta” tuotteesta. Etenkin nyt käsidesin suurkulutusaikoina alkoholi on ollut puheenaiheena ja päätin siksi kysyä Mádaran perustajalta Lottelta vastauksia alkoholiin liittyviin kysymyksiin — kertaheitolla kaikkiin mahdollisiin, jotka vaan keksin. Here comes!

1. Kuivattaako kosmetiikkatuotteissa käytetty alkoholi ihoa?

LOTTE: Se riippuu alkoholin määrästä tuotteessa. Jos pitoisuus on alhainen, kuten esimerkiksi voiteissa, ei alkoholi kuivata. Korkean alkoholipitoituuden (60%-80%) tuotteet, eli esimerkiksi käsidesit, voivat olla kuivattavia, etenkin jos ihon oma suojakalvo, barriääri on vaurioitunut.

On kuitenkin olemassa tieteellistä näyttöä sille, että mikäli iho on hyvässä kunnossa, ei alkoholi kuivata ihoa merkittävästi. Olemme tutkineet asiaa omassa labrassamme ja havainneet, että luonnollinen alkoholi ei kuivata ihoa juurikaan ja että käsiä kosteuttavat tuotteet korjaavat tilanteen nopeasti.

NOORA: Mutta ainkin itse huomaan käsidesin käytön jälkeen ihan selkeän eron ihossa, että se on todella kuiva.

LOTTE: Se saattaa johtua monista syistä! Ensinnäkin jatkuva käsien pesu vaikuttaa heikentävästi ihon suojabarriääriin, eli haihduttaa kosteutta. Toisekseen käsidesit vaikuttavat kuivattavammin iholla, joka on jo valmiiksi epätasapainossa. Kolmanneksi käsiä kuivattaa riittämätön kosteusvoiteen käyttö. Viimeisenä: tietyt saippuat ja desituotteet voivat olla erityisen kuivattavia, mikäli ne on rakennettu mahdollisimman huokeista komponenteista, eivätkä ne sisällä kosteuttavia ainesosia (esime. glycerine tai betaine). Välttääkseen käsien kuivumista, suosittelen valitsemaan laadukkaan ja mahdollisimman luonnollisen tuotteen sekä käyttämään kosteusvoidetta niin usein kuin mahdollista.

2.  Ärsyttääkö alkoholi ihoa?

LOTTE: Ei. Useat tieteelliset ja käytännön tutkimukset osoittavat, että alkoholin aiheuttama ihoärsytys on todella minimaalista, jos sitä on ensinkään.

3. Voiko alkoholi kosmetiikassa tuottaa jollekin allergisen reaktion?

LOTTE: Ei. Mikäli iho on ennestään ärsyyntynyt, silloin alkoholi voi tuottaa polttavan tunteen, mutta sekään ei ole allerginen reaktio, eikä se myöskään haittaa ihoa (tuntemus toki voi olla ikävä). Allergisia reaktioita alkoholiin liittyen en ole raportoitu.

4. Imeytyykö alkoholi ihoon?

LOTTE: Kosmetiikkatuotteissa käytetty alkoholi ei imeydy ihoon, tämä tiedetään tieteellisten kokeiden perusteella. Testejä on tehty korkeillakin alkoholipitoisuuksilla, eikä koehenkilöiden verinäytteissä ole havaittu jälkiä etanolista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että alkoholi haihtuu iholta nopeasti.

alkoholi, alcohol, alcohol in skincare, alkoholi kosmetiikassa, kosmetiikan alkoholi, INCI, incilista, kosmetiikan alkoholi, käsidesi

5. Voivatko alkoholia sisältävät tuotteet vahingoittaa ihoa?

LOTTE: Eivät voi. Kuten todettua, alkoholi haihtuu iholta sekunneissa. Kosmeettisessa tuotteessa alkoholin rooli on varmistaa sen mikrobiologinen turvallisuus ja siinä kohtaa kun tuote poistuu pakkauksesta ja se levitetään iholle, katoaa alkoholi nopeasti. Sen puoliintumisaika on 11,7 sekuntia.

6. Miten alkoholin löytää kosmetiikkatuotteen tuoteselosteesta?

LOTTE: Luonnollinen eli elintarviketasoinen alkoholi löytyy INCI-listalta helposti termillä alcohol. Jos puolestaan INCIssä lukee Alcohol Denat. tarkoittaa se denaturoitua alkoholia eli ei elintarviketason etanolia.

7. Käsidesi on monille tuttu alkoholia sisältävä tuote, mutta mistä muista tuotteista alkoholia löytyy ja mikä sen rooli tuotteessa on?

LOTTE: Alkoholia löytyy tosi monista kosmeettisista tuotteista ja sen rooli tuotteissa vaihtelee. Alkoholin avainrooli on olla aktiiviaineiden liuotin. Alkoholi on yksi tärkeimmistä liuottimista, jonka avulla arvokkaita molekyylejä — esimerkiksi antioksidantteja — saadaan irrotettua luonnollisista lähteistään. Alkoholin toinen tärkeä rooli on säilöä kosmeettinen formula, rakenne, esimerkiksi voiteissa tai geeleissä. Tässä tarkoituksessa alkoholimäärä tuotteessa on superpieni, eikä se kuivata ihoa. Kolmanneksi alkoholia käytetään antibakteerisena komponenttina esimerkiksi käsidesituotteissa. Tällöin alkoholin määrä tuotteessa voi olla korkea, 60-70%.

alkoholi, alcohol, alcohol in skincare, alkoholi kosmetiikassa, kosmetiikan alkoholi, INCI, incilista, kosmetiikan alkoholi, ANTI handspray, Jokainen meistä on viimeisten kuukausien aikana törmännyt some-feedissään varmasti jo monta kertaa ohjeistukseen siitä, miten pestä kädet oikeaoppisesti saippualla ja vedellä. Proseduurin tulee kestää 30 sekuntia ja kun homman tekee huolella, on saippuapesu tehokkain tapa käsihygienian ylläpitämiseen. Käsiä kannattaa muistaa rasvata aktiivisesti, sillä jatkuva vedellä lotraaminen kuivattaa. Silloin kun iho on kovin kuiva, siihen saattaa tulla mikrohalkeamia, jotka ovat alttiita infektioille. Mulla kädet menevät flunssakaudella jo parissa päivässä kuiviksi koppuroiksi ellen rasvaa niitä (ja siksi mulla onkin laukussa aina tuubi Pihlajavoidetta).

Postaukseen liittyen: Mádara on julkaissut vastikään uuden ANTI-nimisen tuoteperheensä, joka sisältää paitsi kevääseen 2020 sopivan ANTI 20sec Clean Hand Spray –käsidesisuihkeen myös käsien puhdistusvaahdon ja käsivoiteen. Tutut Pihlaja- ja Nokkonen-voiteet (by yours truly) toimivat käsivoiteina mainiosti. Muista pitää huolta sekä käsihygieniasta että kosteutuksesta!

Psst… Alkoholista kosmetiikassa löytyy juttu myös Natural Goods Companyn sivuilta.

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.