Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Kymmeniä miljoonia turhia papereita

Palasin juuri koko työviikon kestäneeltä messumatkalta Ruotsista. Halusin lentämisen sijaan mennä Malmöhön juna-laiva-juna -taktiikalla, kun kerrankin oli aikaa tehdä reissua se pari päivää. Sähköisiä matkadokumentteja käsitellessäni mietin, kuinka ihanaa on, että lippusista ja lappusista on päästy eroon ja kaikki löytyy kännykästä.  Ristiriitaiselta tuntuukin se, että tietyissä paikoissa osaamme käyttää sähköisiä palveluita ja uusia teknologioita muitta mutkitta, mutta toisaalla kehitys junnaa paikallaan, koska me itse jumitamme vanhassa.

Jos ajatellaan 10 vuotta taaksepäin, tehtiin moni sellainen juttu manuaalisesti, johon nyt on appi. Pysäköinnin maksamisesta ruoan tilaamiseen, kampaajan varaamisesta deittailuun — aika moni asia on muuttunut. Ei siitä ole montaa vuotta, kun vielä esimerkiksi tulostin lentolippuni. Tai juoksin lataamaan parkkimittariin euroja.

Siinä missä wolttaaminen, tinderöinti tai überin tilaaminen on jo peruskauraa, on olemassa tontti, jossa ollaan tosi vanhanaikaisia: viranomaisposti. Suurin osa meistä saa yhä esimerkiksi verokortin tai äänestyslipukkeen fyysisesti postilaatikkoon. Se on aika hassua oikeastaan, kun moni kuitenkin tilaa laskut sähköisinä.

Yrittäjänä sähköiset laskut ovat arkipäivää, kaikki materiaali kun tarvitsee joka tapauksessa kuvata ja ladata kirjanpito-appiin. Oma arki helpottuu, kun ei tarvitse käsitellä paperia. Vielä kun päästäisiin siihen, ettei saataisi kuittejakaan! Oon miettinyt, miksei kaupan tai taksin kuitti voi muka mennä suoraan sähköisesti paikkaan x? Miksi me yhä, vuonna 2019 saadaan se fyysisesti käteen? No, se on eri keskustelu se..

Viranommaiset postittavat suomalaisille vuosittain kymmeniä miljoonia kirjeitä. Käytännössä se tarkoittaa verokortteja ja erilaisia päätöksiä. Jos ajatellaan vaikka viime kevään eduskuntavaaleja: äänioikeuslipukkeita postitettiin suomalaisille 4 284 036 kpl. Se tekee 118 000 kg paperia. Turhaan. Äänestyslipuketta ei nykyään tarvita äänetyspaikalla (ajokortti riittää).

Yksistään Verohallinto lähettää vuosittain yli 15 miljoonaa kirjettä. Se tarkoittaa vuosittain 305 tonnin hiilidioksidipäästöjä (luku ei sisällä kuljetuksen päästöjä).  Verohallinnon kirjeet, painotuotteet ja tulosteet kuormittivat ilmakehää viime vuonna 1,5  miljoonan CO2-kilon verran. Suurin osa tästä kuormituksesta on turhaa.

kansallinen ekoteko, viranomaisposti, posti, verotuspäätös, veropaperit

Mittasuhteet eivät hahmotu itselle, kun käsittelee vain sitä omaa postiaan. Mutta kun yksittäisen henkilön saaman, vuosittaisen viranomaispostiläjän  kertoo kaikilla suomalaisilla, on homma aivan eri levelillä. Kuvan kasa on oma viranomaispostisatsini n. 25 vuoden ajalta, ja jokainen näistä papereista menee aika suorilta roskikseen, koska skannaan kaiken tärkeän kirjanpitoon sähköiseen muotoon. Kuinka paljon säästäisin aikaa ja vaivaa plus luonnonvaroja siinä, että nämä tulisivat mulle suoraan meiliin?

Itse en ollut edes hoksannut, että voisin saada lähes kaiken viranomaispostin sähköisesti! Opin sen vasta, kun minulta tiedusteltiin halukkuutta tähän yhteistyöpostaukseen. Ajattelin, että jos kerran minä olen näin kujalla, on sitä varmasti aika moni muukin.

Tätä alapuolen Kansallinen ekoteko -kampanjan grafiikkaa kun katsoo, tuntuu viesti aika vanhanaikaiselta. Itsestäänselvyyksiä, ajattelee varmaan lähes jokainen.

MUTTA SILTI MEILLE TULEE NE VEROPAPERIT YHÄ POSTILAATIKKOON.

Siispä: mitä jos helpottaisit omaa elämääsi ja tekisit kansallisen ekoteon tilaamalla itsellesi viranomaispostin sähköisesti? Se on suunnilleen maailman helpointa:

 1. Klikkaat itsesti sivulle Suomi.fi/viestit >>>
 2. Tunnistaudut
 3. Valmista!

Ja siis: vaikka sivuutettaisiin ympäristönäkökulma kokonaan on palvelu arkea helpottava: on niittäin tärkeät paperit sähköisessä muodossa yhdessä paikassa. Kotona, kun arki on yleensä sitä, etten löydä just sitä tärkeää paperia mistään, lapsiarkikaaoksen keskeltä, olisi ihan kätsy vaan mennä koneelle ja suoraan sinne, missä kaikki jo on. Mä oon just se mutsi, jolla menee kirjaston kirjatkin perintään, kun en ole huomannut kirjaston karhukirjettä lelujen ja astioiden, reppujen ja liikuntavaatteiden keskeltä.

Oheinen kuva mun työpisteestä ei ole lavastettu.

kansallinen ekoteko, viranomaisposti, posti, verotuspäätös, veropaperit

Meitä ketään ei varmasti haittaa se, että fyysistä paperipostia tulee vähemmän, joten sikäli keissi on ihan win-win. Do it!

6 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

S-kaupoilla on ollut jo pari vuotta käytössä sähköinen kuitti. Itse olen myös tuon suomi.fi ladannut talvella. Helppoa ja kätevää.

  Jep, KAIKKIALLA pitäisi olla käytössä sähköinen kuitti.

  Kauppakuitti tulostuu… Myyjä kysyy, haluatko kuitin – vastaus on ei ja kuitti lentää roskiin. Miksi näin? Miksei voi kysyä haluaako kuitin ennen tulostusta?

  .. tuo viestit app on kätevä. Pääsen myös vanhoihin keskusteluihin helposti kiinni.

   Henri: Oot NIIN oikeassa! Tämä on asia, joka varmasti lähitulevaisuudessa muuttuu.

Minä oon kyllä sitä mieltä, että jos viranomaisella on minulle virallista asiaa, se joutaa ottamaan minuun yhteyttä virallisesti paperilla.

  Naate: ja sulla on siihen täysi oikeus! Monelle sähköinen tapa kuitenkin sopii hyvin. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.