Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

CBD-hampputuotteet: tehoavatko ne todella?

Olin reissussa Jenkeissä ja paikallinen ystäväni totesi olevansa lanseeraamassa uutta kosmetiikkasarjaa. Hän kertoi hampun olevan yksi ainesosista ja kuinka “CBD on nyt kaikkialla”. Totta tosiaan yksi suurimmista trendeistä niin kauneudenhoidossa kuin lisäravinteissa ovat juuri nyt hampputuotteet — erityisesti sellaiset, jotka sisältävät kannabidioli CBD:tä tai sen esiastetta kannabidiolihappoa, CBD-A:ta. Ihmisiä vetävät puoleensa näiden lääkinnälliset ominaisuudet, joita on enenevissä määrin myös tutkittu. (Palataan näihin vaikutuksiin myöhemmin tekstissä, mutta aluksi on hyvä selvittää pari asiaa.)

Hampputuotebuumin keskellä kannattaa olla perillä terminologiasta: kaikki hampputuotteet eivät sisällä automaattisesti CBD:tä ja CBD-A:ta, markkinoilta löytyy tuotteita kanssa ja ilman. Monelle onkin tuttu nimenomaan niin sanottu “perus hamppuoljy”, joka yksinkertaisuudessaan on hampunsiemenistä kylmäpuristettua öljyä. Valitettavasti näitä erilaisia tuotteita erilaisine ominaisuuksineen saatetaan kuitenkin markkinoida niin epäselvästi, että hommat menevät sekaisin. Toivottavasti tähän saadaan selkoa tulevaisuudessa, mutta siihen saakka kuluttajan kannattaa olla skarppina tuotteiden valinnan suhteen. ( Täältä voit lukea lisää tuotteiden eroista.)

Toinen juttu: CBD:tä ja CBD-A:ta ei pida sekoittaa tetrahydrokannabinoliin, eli THC:en. THC on huumausaineisiin lukeutuva psykoaktiivinen aine, jolla on päihdyttäviä vaikutuksia, kun taas CBD:lla niitä ei ole. Mikä kuitenkin yhdistää näitä aineita on niiden luokittelu lääketieteellisesti vaikuttaviksi aineiksi. Ja juuri näistä lääkinnällisistä ominaisuuksista johtuen CBD:stä on tullut nyt niin suosittua, etenkin ympäri Jenkkejä ja Eurooppaa. 


CBD, CBD oil, hamppuöljy, Hyvinvoinnin.fi

 

Kuvakaappaus: hyvinvoinnin.fi

CBD-tuotteita haipataan niin tuotteita myyvien tahojen kuin käyttäjien toimesta, ties mihin vaivaan; iho-ongelmista ruuansulatusvaivoihin, stressin lievitykseen, ahdistukseen ja nukahtamisen helpottamiseen… Myyntipuheet ja yksittäiset kokemukset ovat tietenkin eri asia kuin tutkittu tieto. Tutkimusta CBD:n ja CBD-A:n vaikutuksista tarvitaankin vielä rutkasti lisää, mutta  positiivisia tuloksia on jo havaittu.

Maailman johtaviin kannabiksen lääkekäytön asiantuntijoihin lukeutuva amerikkalainen Ethan Russo kommentoi Ylen artikkelissa CBD:n lääkinnällisiä vaikutuksia muun muassa seuraavasti: “CBD lievittää kipua, tulehdusta ja kouristuksia. Lisäksi se voi säännellä immuunijärjestelmää, joten siitä voi olla hyötyä autoimmuunisairauksien hoidossa.” 

Autoimmuunisairauksia ovat esimerkiksi MS-tauti, psoriasis ja nivelreuma. Ylen artikkelissa Russo kertoo myös, kuinka CBD:llä on antipsykoottisia ja ahdistusta vähentäviä vaikutuksia. Siksi aine luokitellaan psykoaktiiviseksi eli ihmisen mieleen vaikuttavaksi, vaikka se ei päihdytä. Ihmiskokeissa on todettu, ettei CBD aiheuta riippuvuutta,  aineella ei ole vakavia sivuvaikutuksia, eikä sitä myöskään voi ottaa “tappavaa yliannostusta”, vaikka toki ainetta voi ottaa yli itselle sopivan määrän.

No miksei tätä sitten ole jo kaikki kauppojen hyllyt pullollaan?!

Vaikka hamppua on käytetty kaikissa sen muodoissa jo vuosisatoja, lasketaan CBD-buumi nyt “uudeksi ilmioksi” — ainakin tuotteistuksen mittakaavassa. Tämän vuoksi CBD-tuotteiden myyminen ja markkinointi ei esimerkiksi Suomessa olekaan ihan yksinkertainen juttu. 

Fimean ja Ruokaviraston mukaan täällä ei saa myydä CBD-tuotteita elintarvikkeina tai ravintolisinä ilman uuselintarvikelupaa. Uuselintarvikelupa puolestaan liittyy EU-lainsäädäntöön. Uuselintarvikkeella tarkoitetaan mitä tahansa elintarviketta, jota ei ole käytetty EU:ssa merkittävässä määrin ihmisravinnoksi ennen toukokuuta 1997.

Euroopan teollisuushamppuyhdistys tietenkin pyrkii vaikuttamaan tähän näkemykseen ja tulkintaan, jotta tuotteita saataisin helpommin markkinoille ja että niiden laadunkin pystyisi paremmin takaamaan. 

Tilanne on kuitenkin tällä hetkellä se, ettei CBD:tä sisältäviä hampputuotteita saa markkinoida ainakaan toistaiseksi lääketieteellisillä väitteillä, eli että niiden väitettäisiin parantavan sairauksia tai oireita. Hampun sisältämistä ravintoaineista saa tosin silti esittää ravitsemusväitteitä. 

CBD, hamppuöljy, terveys, Hempaattinen, Hyvinvoinnin Tavaratalo

Ylen artikkeli tuo tosin hyvin esille laissa olevan porsaanreiän: Suomessa saa kaikesta huolimatta myydä CBD:tä sisältävää kosmetiikkaa. Eli tuote voidaan luokitella kosmetiikaksi, vaikka sen voisi myös syodä —  käyttää elintarvikkeena. Viranomaiset eivät tietenkään voi valvoa tai estää sitä, miten kuluttajat loppujen lopuksi tuotteita käyttävät. Käyttäähän moni ruoanlaittoon tarkoitettua kookosöljyäkin vartalovoiteena tai liukkarina. Tämä CBD-tuotteiden tilanne muistuttaa jollain tasolla myös diskurssia, joka vielä hetki sitten liittyi hyöinteisravintoon: esimerkiksi heinäsirkkaa sisältäviä tuotteita ei saanut uuselintarvilainsäädännon nojalla myydä elintarvikeeksi, vaan ne piti naamioida “keittiösomisteeksi”. Tilanne on sittemmin toki muuttunut.

Tämän vuoden aikana Ruokavirastolta onkin odotettavissa päivitystä nykyiseen ohjeistukseen. Saa nähdä, miten tilanne kehittyy. 

Oma kantani on se, että on aika harmillista vaikeuttaa hyödyllisten tuotteiden pääsyä markkinoille, mutta samaan aikaan on myös tärkeää etteivät viranomaiset tee hätiköityjä päätöksiä. Tuotteiden turvallisuus on kaiken a ja o.

CBD, hamppuöljy, terveys, Hempaattinen, Hyvinvoinnin Tavaratalo

Tällainen epämääräinen tilanne antaa myös sekundatuotteiden kukkia. Euroopassa tehtyjen tutkimusten mukaan joistain CDB-tuotteista on löydetty epäpuhtauksia ja jopa THC-jäämia. Itse sain testiin ensimmäisen täysin kotimaisen luomu CBD/CBD-A-öljyn, joka kantaa nimeä Hempaattinen Hamppuöljy ja halusin heti ensimmäisenä tietää valmistajalta juurikin tuotteen laadusta ja puhtaudesta. Hempaattinen Oy:n Janne Kuunari vastasi:

  • Onko öljytuotteessa CBD:tä vai CBD-A:ta?  “Hamppuöljy on täyden spektrin hampputuote, joten erityistä valintaa eri kannabinoideille ei ole suoritettu. Se mitä siinä on, on luonnollinen kokonaisuus hampun sisältämiä yhdisteitä.”
  • Tutkimusten mukaan markkinoilla on hyvin paljon huonolaatuisia CBD-tuotteita. Miten takaatte tuotteen puhtauden ja laadun? “Testaamme tuotteemme laboratoriokokeiden ja analyysien avulla. Ostamme tämän palvelun ulkoa.”
  • Miksi valita mielummin kotimainen kuin ulkomainen tuote, kun puhutaan juuri tästä tuoteryhmästä? “Samoista syistä kuin muutenkin suomalaisissa luonnontuotteissa, puhtaus, aitous, erinomaisuus ja kotimaisuus.”

Suomalalaisuus ei tietenkään automaattisesti ole tae mistään, mutta tässä CBD-markkinoiden nykytilanteessa tohdin mututuntumalla mielummin testata kotimaista kuin ulkomaista tuotetta — joten ryhdyin hommiin. Miten tämä kyseinen tuote vaikuttaisi juuri minuun? Vai vaikuttaisko mitenkään?

Kärsin itse satunnaisista päänsäryistä. Joskus sietämättomistä ja joskus lievemmistä. Minulla on myös vaikeaa rauhottua iltaisin ja nukahtaa. Ajattelin, että näihin vaivoihin voisin tuotetta ainakin kokeilla.


CBD, hamppuöljy, terveys, Hempaattinen, Ina MikkolaJo reilun viikon testiajalla havaitsin omalla kohdallani tuloksia:
 CBD-öljyn käyttäminen taltutti päänsärkyäni, mikä oli upea tunne! Tähän riitti itsellani vaihdellen 5-10 tippaa. Yhtenä iltana päänsarkyni oli tosin sen verran kova, ettei öljy enää omalla kohdallani tepsinyt. Tosin, jos olisin ottanut vaikka 30 tippaa kerrallaan, olisi tilanne saattanut muuttua, mutta koska suositus sanoo kerta-annokseksi 1-15 tippaa kielen alle (1-3 kertaa vuorokaudessa), en tohtinut lähteä massiivisia kertamääriä kokeilemaan. 

Parina päivänä testasin, mitä tapahtuu yleisesti ottaen, jos otan 10 tippaa kolme kertaa päivässä. Huomasin, että tämä oli omalla kohdallani liikaa, koska määrä aiheutti massiivista väsymystä. Nukahdin illalla jo seitsemän aikaan — en vaan pysynyt hereillä! Väsymykselle ei mielestäni ollut muuta järkevää syytä, koska olin nukkunut ihan hyvin, enkä ollut tehnyt mitään raskasta tai väsyttävää päivällä. Tästa voi toki päätellä sen, että minulla öljy tuntuisi toimivan siis oivallisesti rauhoittavana “unilääkkeenä”. Siksi olenkin ottanut sitä nyt iltaisin reilumman annoksen. Mutta jos aineella hoitaa vain pääkipua, omalla kohdallani määrä kannattaa pitää maltillisena epätoivotun väsymyksen välttämiseksi. 

Olen toki vain yksittäistapaus ja haluan korostaa, ettei tuote välttämättä toimi kaikilla samalla tavoin. Ja etenkin tippojen määrä vaati tunnustelua.

Koska minulla on vain nämä omat vaivani, halusin haastatella tätä juttua varten tuttavaani, jonka kokemukset  CBD-A:ta sisältävästä tuotteesta ovat olleet hyvin suotuisat hänen elämanlaatunsa kannalta. Ystäväni nimittäin karsii hyvin epämiellyttävästä PMDD:stä. Hän esiintyy jutussa anonyymina, koska kyse arkaluontoisesta vaivasta. Hän kuitenkin halusi antaa haastattelun lisätäkseen naisten tietoutta PMDD:sta ja siihen potentiaalisesti auttavasta aineesta.

Mikä on PMDD, eli kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö? “Olen ikään kuin ”allerginen” omalle keltarauhashormonilleni. Tämä vaikuttaa aivojeni toimintaan. Ajatuksista tulee tahmeita ja ailahtelevia, looginen ajattelu sumenee. Saatan olla vihainen, ärsyyntynyt, itkuherkkä ja surullinen. Mulla voi olla itsetuhoisia ajatuksia. Tila on verrattavissa syvään masennukseen. Voisi jopa sanoa, että perus PMS-oireet kertaa tuhat.”

PMDD:stä kärsii 3-8% hedelmällisessä iässä olevista naisista. On havaittu, että oireyhtymästä kärsivillä on poikkeavuuksia keskushermoston gammaaminovoihappo- ja serotoniinivälittäjäainejärjestelmissä. Magneettikuvissa voidaan nähdä muutoksia aivoissa, kun oireet ovat päällä. (Lue lisää Duodecim-lehden sivuilta.) 

Miten huomasit, että sinulla on PMDD? Milloin ja miten sait diagnoosin?“Olin aina luullut, että olen vain ailahteleva ja inhottava tyyppi. Itseluottamukseni on kärsinyt, enkä ole aina tykännyt olla muiden seurassa. Mutta kun täytin 30 vuotta, oireet alkoivat pahentua entisestään. Mielialavaihtelut alkoivat olla niin rajuja, että googlasin “very bad periods” ja löysin sitä kautta PMDD-testin. 30:sta oirekohdasta, minulla oli 28. Aluksi oli vaikeaa löytää lääkäri, joka tiesi mistä oli kyse. Olin ensimmäinen PMDD-potilas, jota lääkärini hoisi. Diagnoosin saamista varten pidetään kolme kuukautta päiväkirjaa, johon joka viikko merkataan kartoitus mielialasta. Päiväkirjasta kävi aika hyvin ilmi, että kun mulla ei ole PMDD:tä, niin elämänlaatu on huippua, olen iloinen ja empaattinen, mutta aina kun on PMDD päällä, niin tilanne on täysin vastakkainen. Kaikki on miinuksella. Nyt siitä on neljä vuotta, kun sain diagnoosin ja selityksen oireilleni.”

Miten PMDD:tä voi hoitaa? Mitä olet kokeillut itse?“Sanotaan, että kasvisruokavalio ja päihtettomyys auttavat, sekä liikunta. Kahvia ei kannattaisi juoda oireiden aikana. Facebookissa PMDD-sivulla on ihmisten jakamia vinkkejä, joissa suositellaan esimerkiksi kurkumaa ja magnesiumia. Hoitokeinoina on myös kognitiivinen psykoterapia ja mielialalääkkeitä määrätään aika helposti. Itse noudatan kasvisruokavaliota ja päihteettomyyttä, liikun, sekä käyn terapiassa. Minulle määrätyt, päivittäiset mielialalääkkeet eivät toimineet, koska ne aiheuttivat hirveää pahoinvointia, kuten oksentelua, tehden hyvistäkin hetkistä hirveitä. En myoskään halua syodä mielialalääkkeitä, joita ei ole suoraan räätäloity tämän oireyhtymän hoitoon. Näyttäisi tällä hetkellä, että Ruotsissa on kehitteillä ensimmäinen PMDD-lääke, mutta sitä ei saa vielä Suomesta.”

CBD, hamppuöljy, terveys, Hempaattinen, Hyvinvoinnin Tavaratalo

 

Miten löysit CBD:n ja CBD-A:n? “Mulla oli todella paha PMDD-jakso alkamassa ja samaan aikaan oli palavereja, joissa oli oltava mukava, läsnä ja vastaanottavainen. Negatiivisten tunteiden lisäksi yksi oire on suunnaton väsymys, haluaa vaan nukkua. Muistin, että joku tuttu oli postannut someen öljystä ja kertonut sen auttavan sosiaalisten tilanteiden tuottamaan jännitykseen. Marssin ostamaan tinktuuraa ja otin ensimmäiset tippani (neljä) matkalla tärkeään palaveriin. Tuli samantien kehollisesti rento olo, jonka kautta mieleenkin tuli hyvä olo. Ahdistus hävisi ja oli tyyni olla. Ajatus selkeni, muttei muuten vaikuttanut ajatteluun muuten mitenkään. PMDD:n aikana negatiiviset ajatukset vievät sut mennessään ja niistä on vaikea päästää irti. Tippojen ottamisen jälkeen negatiivisista ajatuksista saa otteen, niitä voi tarkkailla objektiivisemmin ja ne voi niin sanotusti työntää sivuun. PMDD:n aikana on sisällä negatiivisuudessa, tippojen avulla siitä pääsee lomalle ja pystyy ajattelemaan loogisemmin. Ajatus pysyy kirkkaana, mutta ankeus poistuu.”

Kuinka kauan olet nyt käyttänyt tippoja ja kuinka usein otat niitä?“Olen käyttänyt tippoja nyt noin neljä kuukautta. Kalenterista näen tarkasti, milloin PMDD alkaa, mutta en ota tippoja ennakoiden, enkä edes joka päivä vaan tarpeen mukaan. Jos olen esimerkiksi menossa sosiaaliseen tapahtumaan, niin otan ennen sitä. Määrät liikkuvat neljässä tippassa kerrallaan, pari kertaa päivässä. Ehkä kolme kertaa kuussa.”

Oletko huomannut käytössä jotakin sivuvaikutuksia?“Se kehollinen rentous on niin vahva, että välillä saattaa alkaa nukuttaa, muttei mitään niin sanottuja negatiivisia vaikutuksia.”

Lopuksi haluan painottaa vielä, että koska on helppo hurahtaa kaikenmaailman “uusiin ihmerohtoihin”, jotka lupaavat apua ties mihin vaivoihin, suhtautuisin vielä varauksella kaikkeen siihen mitä CBD/CBD-A-tuotteiden käytostä luvataan. Samaan aikaan olen alustaviin tutkimuksiin ja yksittäisten ihmisten kokemuksiin nähden toiveikas ja ainakin avoimin mielin. Toivon, että saamme lähivuosina reilusti enemmän tutkimustietoa CBD:stä ja CBD-A:sta, sekä parempaa valvontaa tuotteiden laadun takaamiseksi.

Lue lisää aiheesta:

10 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Hei,
Mikä mahtaa olla testaamasi tuotteen CBD- ja CBDa-pitoisuus? En löytänyt tietoa helposti linkinkään takaa. Jos potoisuus ei ole tiedossa on tuotteiden ja annosten vertailu vaikeaa.

Hempaattinen ei kerro missään tuotteidensa pitoisuuksia, sopivan annoksen määrittely on silloin tosi vaikeaa. Käyttäisin itse tuotetta, josta tiedän varmasti mitä siinä on, miten on uutettu, missä kasvatettu yms. Hamppu kerää itseensä raskasmetalleja maasta, minkä vuoksi maaperän puhtaus ja laboratoriotestit tuotteelle on ensiarvoisen tärkeitä. Näissä valitettavasti pienet kotimaiset tuottajat eivät välttämättä pääse samaan laatuun kuin isommat ulkomaiset toimijat – joissa toki on laatuvaihtelua myös paljon. Itse käytän Kannawayn öljyjä, koska niissä nämä kaikki ovat kohdallaan – viljelijät ovat eurooppalaisia perhefarmeja, tuotteet testataan prosessin jokaisessa vaiheessa, ja riippumattomien laboratorioiden tutkimustulokset ovat sivuilla kaikkien nähtävillä.

Hei, Hempaattiselta

Muutamia vastauksia kysymyksiin ja askarruttaviin asioihin.

Hempaattisen Hamppu-öljyn vaikutukset ovat ainutlaatuisia ja henkilökohtaisia, tästä syystä tuotteen jokaiselle parhaan vasteen löytää rohkeasti kokeilemalla.
Käyttösuositus on muodostunut lukuisista käyttäjäpalautteista.

Tuotteemme on analysoituja Hempaattisia Hampputuotteita, joiden pääasiallinen sisältö on ilmoitettu tuotteessa.
Raaka-aineet tuotetaan ja kerätään luomupelloilta, kaukana kaupunkien ja liikenteen pölystä, sekä etäällä teollisuudesta.
Tuotteet sisältää hamppua ja hampussa esiintyviä yhdisteitä, korkeintaan hampun luonnollisina pitoisuuksina.
Kiistellyt kannabinoidit (CBDa, CBD, sekä THCa, THC) ja näiden esiintyminen, sekä pitoisuudet tuotteissamme, ovat yhtä luonnollisia, kuin tuotetun hampun, joka vaihtelee jonkin verran eri yksilöiden ja fenojen välillä.
Tämän ja mm. uuselintarvikelain johdosta julkaisemme tarkkoja, mahdollisia kannabinoidi pitoisuuksia kapalliseen käyttöön, vasta sen ollessa viranomaisten toimesta tarkemmin määritelty mm. pitoisuuksien osalta.

Olen testannut ja analysoinut vuodesta 2017 hamppua ja niiden sisältöä. Tuotekehityksessä, sekä omassa ja Hempaattisen tuotevalvonnassa on käytetty useita laboratorioita ja menetelmiä tulosten varmistamiseksi.(mm. PharmaLab, Luonnonvarakeskus)

Hempaattisen tekijät ovat suomalaisia alan todellisia ammattiosaajia, vaikkakin systeemi on etäännyttänyt nämä jokseenkin syrjään.
Heidän löytääkseen Hempaattisen maailman, toteuttaa itseään, osaamistaa ja osaansa yhteisössä, tuottaen ja jakaen hyvinvoinnin siemeniä ihan kaikkeen, koko sydämmestään.

J & Hempaattisen väki

@meri

Hei, itse taidat myydä Kannawayn tuotteita ja niiden lisäksi käyttää hyväuskoisia hyväksi myymällä verkostomarkkinoinnin kautta jolloin ei kuluttajanturvaa ole tarjolla.

Eikös Kannaway ole oikeudessakin tämän vuoksi ollut tai menosa kun tuotteet ei sisällä mitä luvataan?

Hempaattisesta ei omaa kokemusta, lähipiirissä sitä kuitenkin käytetään hyvin kokemuksin

Hempaattinen vaikuttaa sympaattiselta, mutta edelleenkään ei vakuuta, kun pitoisuudet eivät ole tiedossa.

Käytän itse Endocaa, speksit on kunnossa. Suomessa Endocaa myy ainakin Öljylähde. En myy itse, ei kytkyjä, voin vaan asiakkaana vilpittömästi suositella.

Mulla testissä ollut (tosin vasta) 2 plo hamppuöljyä joista eka oli Sanan cbd-a öljy ja tää oli toimiva ahdistukseen,jännitykseen ja nukahdusvaikeuksiin,tykkäsin.
Vähän vaan tyyris tuote.
Toisena kokeilussa hempaattisen hamppuöljy,tämä kyllä edullisempi tuote mut omalle kohdalle lievänä pettymyksenä vaikuttasi miedommalle.

Onkohan toi Janne ja Jonas nyt kuitenkin yks ja sama henkilö?

Olipa kiva lukea täältäkin CBD-öljyn käytöstä PMDD-oireisiin. Suomessa tätä keskustelua on vielä aika vähän.

Itselläkin CBD-öljy on auttanut ihan hämmentävän paljon vuosia kestäneisiin vaikeisiin PMDD-oireisiin, joita on yritetty hoitaa varmaan melkein kaikin mahdollisin keinoin ja joiden aikana olen 7-12 päivää kuusta ihan kuin toinen ihminen, ahdistunut ja työkyvytön. CBD-öljy ei poista oireita kokonaan mutta helpottaa paljon.

Olen samaa mieltä parin muun kommentoijan kanssa siitä, että vaikka Hempaattinen vaikuttaa sympaattiselta, en itse hankkisi heidän tuotteitaan niin kauan kun tuotteiden pitoisuuksista ja valmistusmenetelmistä ei ole tarjolla tarkempaa tietoa eikä ulkopuolisen laboratorion analyysitodistuksia ole missään nähtävillä.

Hempaattisen hamppuöljystä on pullonkyljestä otettu pois merkintä
kannabinoideja täysi spektri, onko koostumusta muutettu?
Noin yleisesti jäänyt positiivinen kuva hempaattisen öljystä, koska ollut toimiva ja halpa (nykyään ruohonjuuressa n. 16 e pullo). Ymmärrän että ihmiset ovat ihmeissään annostuksista hempaattisen kohdalla, mutta kun kyseessä on mieto luonnontuote niin itse kokeilemalla löytää sopivan annostuksen.

Moikka,
Kiitos hyvästä artikkelista! Tiedän että tämän kirjoittamisesta on jo aikaa, mutta onkohan käyttämäsi tuote tämä
https://www.ruohonjuuri.fi/products/hempaattinen-hempaattinen-hamppu-ihooljy-30-ml
Ja sitä markkinoidaan ihoöljynä juuri noista mainitsemistasi syistä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.