Menu
Lue lisää

Testaan blogissani erilaisia tuotteita ja palveluita. Näistä testituotteista en maksa. Kaikki tämän postauksen tuotteet eivät välttämättä ole testattavaksi saatuja, osan olen saattanut myös ostaa itse.

Meri kiittää, kun valitset luonnonkosmetiikan aurinkovoiteen

Suomi on kylpenyt auringossa koko alkukesän ja jopa juhannus oli helteinen. Lämpimistä nauttiminen on toistaiseksi ollut ihanaa, kun meressä voi uida sinilevää pelkäämättä. Yleensähän kuvio menee niin, että siinä vaiheessa kesää, kun meri on vielä levätön, on liian kylmä ilma uimahommiin ja sitten kun helle piinaa, meri on puuroa. Etenkin lasten kanssa uidessa sinilevä on haaste.

Olen tänä keväänä käyttänyt aurinkovoidetta poikkeuksellisen aikaisin; uin viikottain Altaalla ja vasta sen myötä olen havahtunut siihen, kuinka UV-säteet todella ruskettavat Suomessakin jo huhtikuussa. Sitä vain ei huomaa, kun harvemmin hengailemme keväällä uikkareissa.

Ihon suojaaminen auringolta kannattaa on supertärkeää, onpa oma ratkaisu sitten varjo, vaate tai aurinkovoide.

Perinteisten, kemiallisten aurinkorasvojen hormonitoimintaa häiritsevistä aineista olen kirjoittanut aikaisemmin, mutta myös ympäristönäkökulma on tärkeä syy itselle luonnonkosmetiikan suosimiseen.

meri, saaristo, aurinko, kemikaalit

Monille suomalaisille saaristo on tärkeä ajanviettopaikka ja munkin sieluni lepää parhaiten Turun saaristossa, kuvan maisemissa. Mutta juuri Korppoossa olen todistanut sen, miten meri kärsii. Ihmisen toiminnan myötä meriin päätyy käsittämätön määrä paitsi roskaa, myös kemikaaleja, jotka häiritsevät niin eläinten terveyttä, kuin meren kasvillisuuttakin.

Kuluttajatuotteiden mereen päätyvistä, haitallisista kemikaaleista, tulevat ensimmäisenä ehkä mieleen lääkejäämät. Näistä olen kirjoittanut jo esikoisteoksessani (pitäisi pitkästä aikaa tehdä blogiinkin postaus aiheesta). Lääkkeiden osalta tilanne vaan on sikäli vaikea, että ei niitä oikein voi olla käyttämättäkään. Toki voi tehdä tiettyjä valintoja tuotteiden välillä, mutta ennen kaikkea tähän tarvittaisiin ratkaisuksi vedenpuhdistusjärjestelmän uusimista ja myös kemikaalien käyttörajoituksia lääkevalmistajille. Kuluttaja ei kuviota pysty muuttamaan.

Kosmetiikan osalta kuitenkin voimme tehdä paljonkin, sillä tällä kentällä vaihtoehtoja on. Sekä kuluttajatasolla että kansallisesti voidaan säästää meriä ja esimerkiksi Havaiji on tästä hyvä esimerkki: osavaltio kielsi ensimmäisenä Yhdysvalloissa koralliriuttoja vaurioittavat kemikaalit aurinkovoiteissa. Suurinta huolta aiheuttaa kemikaali oksibentsoni ja myös oktyylimetoksisinnamaatin on havaittu haalistavan korallien värejä. Näitä aineita sisältäviä tuotteita ei saa myydä Havaijilla vuodesta 2021 alkaen. Kyseessä on Ylen jutun mukaan 3500 suosituinta aurinkotuotetta.

 

meri, kemikaalit, aurinkovoide, aurinkovoiteet,

Kuvakaappaus: theguardian.com

Ruotsin hallituksen rahoittaman tutkimuksen lopputuloksissa (2018) mainitaan kolme avainvaikutusta, joka aurinkorasvojen kemikaaleilla on koralleihin:

  1. Korallien värien haalistuminen
  2. Korallien vaurioituminen ja epämuodostumat
  3. Korallien DNA:n vaurioituminen ja lisääntymisongelmat

Korallien haalistuminen ei toki kosketa meitä kotivesissämme, mutta ilmiö ja sen vaikutukset ovat sen verran konkreettisia, että uskon tämän saavan monet ajattelemaan, minkä kemikaalicocktailin viemme ihollamme mereen.

Näiden aineiden kaikkia vaikutuksia vesistöihin ei varmasti vielä tunneta. Ruotsissa on tutkittu aurinkovoiteiden kemikaalien haitallisia ympäristövaikutuksia ja kritisoitu EU:ta puutteellisesta lainsäädännöstä. Olisi korkea aika kieltää sellaisten aineiden käyttö, jotka edes potentiaalisesti riskeesaavat merten terveyden. Kunnes se tapahtuu, on kuluttajan tehtävä fiksut päätökset itse. Onneksi tuotevalikoimaa on!

aurinkovoide, madara, Mádara, sunscreen, skin, ihonhoito, spf, uv-säteily, kesä, kesäihoMádara on pitkäaikainen yhteistyökumppanini, jonka tuotekehitystä olen seurannut läheltä. Aurinkovoiteensa lanseerattiin viime vuonna ja ne saavuttivat heti huiman suosion, sillä madaramaiseen tapaan koko paketti toimii: kaikki on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa, tuotteet tekevät mitä pitää, ovat helppokäyttöisiä ja design on kaunista.

Mádaran valikoimissa on neljä aurinkovoidetta ja yksi  itseruskettava. FAKE it -tuotetta en testannut itse, koska rusketun superhelposti ja olen jo ihan papu, mutta ystäväni Maria toimi koekaniinina ja totesi tuotteen olevan helppo levitettävä ja lopputuloksen olevan kaunis ja luonnollinen.

Minulla on käytössä Mádaran SUN 20, joka on vaan aivan super! levittyy helposti, jättää ihon kauniisti kosteutetun näköiseksi ja myös tuoksuu hyvältä. Tuote lisäksi imeytyy nopeasti, joka on iso plussa kilpailijoihin verrattuna. EcoCert Cosmos -sertifioitu tuote soveltuu myös lasten iholle.

Toinen suosikkini on alapuolen kuvassa näkyvä, kevyesti sävytetty SUN 15 BB Shimmering Sunscreen. Se antaa iholle vähän sävyä ja kauniin kimalteen, jollaista en ole havainnut yhdelläkään toisella luonnonkosmetiikkamerkillä. En tiedä havaitseeko kimallusta alapuolen kuvasta, mutta paljaalla silmällä sen erottaa hyvin. Olen vähän koukussa tähän tuotteeseen — instant sexy legs!

aurinkovoide, madara, Mádara, sunscreen, skin, ihonhoito, spf, uv-säteily, kesä, kesäiho

Brändin nettikaupassa todetaankin, että tuotteella saa aikaan ”virheettömän ranta- tai catwalk –ihon” — tämän allekirjoitan. Kyllähän nuo mun koivet aika nätisti hohtaa.

SUN15 sisältää ihoa pehmentävää ja rauhoittavaa aloe veraa, vadelmansiemenöljyä ja luonnollisia, valoa heijastavia mineraaleja (INCI:ssä Mica), jotka tekevät ihon hehkuvaksi. Myös tässä tuotteessa on ihana tuoksu. Hinta on Mádaran nettikaupassa 24,90 €.

Suosittelen muuten tsekkaamaan myös Mádaran mainion, kasvoille tarkoitetun ja kevyesti sävyttävän Age Defying Face Sunscreen -voiteen. Tuotteessa on SPF30, eikä tunnu ollenkaan aurinkovoidemaiselta! Myös auringolta suojaavat meikkivoiteet ovat innovatiivisia. Niissä on SPF15.

Jos mun pitäisi valita yksi vartalon kesätuote ylitse muiden, olisi se kevyesti päivettävä Shimmering sunscreen, joka itse asiassa on aiemmin ollut Mádaran valikoimissa tavallinen, vartalon kosteusvoide. Muistan kun se katosi valikoimista, kuinka harmitti. Ihanaa, että se on tuotu takaisin, ja vielä näin upeana tuotteena.

aurinkovoide, madara, Mádara, sunscreen, skin, ihonhoito, spf, uv-säteily, kesä, kesäiho

Tämän postauksen myötä toivotamme kaikille lukijoille ihanaa kesää!

Blogi päivittyy kyllä kesän mittaankin harvakseltaan ja päivittäin löydät meidät tuttuun tapaan FB-ryhmästä ja mun IG-tililtä.

Aurinkoa!

3 kommenttia Jätä kommentti

Kommentit

Tämä on mahtavaa! Mitä useammassa paikassa näitä aletaan kieltämään läträämästä rannoilla näitä kemiallisia aurinkovoiteita, sitä enemmän kuluttajat maailmassa heräävät valintoihin. Myöskään valmistajat eivät voi tältä pian ummistaa toivottavasti silmiään!

Juuri näin Sandra!

Olen hieman hämmennyksen meressä. Ostin kesällä Madaran weightless sunmilkin. Pidän kovasti, miten levittyy, on kevyt, eikä jätä valkoiseksi haamuksi kasvoja. Hämmennyksen aiheuttaa sinkkioksidi. Aloin taas lueskella aurinkorasvojen suojista ja sinkkioksidia sanottiin vesistölle haitalliseksi, vaaraksi pieneliöstölle. Miten on, mitä uskaltaa käyttää?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.