Menu
Lue lisää

Sisältöyhteistyö. Olen saanut postauksen kirjoittamisesta palkan, mielipiteet ovat omiani.

Forest Foody tuo villiraaka-aineet kotiovelle

Viime syksynä sain kiinnostavan yhteydenoton liittyen Smart & Clean -nimisen säätiön Urban Food -kaupunkiruokaprojektiin. Sen tavoitteena oli kehittää entistä vahvempia markkinoita lähiruualle — kaikelle villiyrteistä hävikkiruokaan — eri toimijoista koostuvan verkoston avulla. Mukana on ravintoloita, pientuottajia, oppilaitoksia ja digitaalisia kauppapaikkoja, voit lukea verkostosta lisää täältä.

Minua pyydettiin nostamaan Kemikaalicocktailissa esille sitä, miten villiruokaa voi päästä nauttimaan ilman, että itse menee metsään. Harva meistä ehtii, voi, osaa tai edes haluaa hankkia yrttinsä, juurensa, sienensä jne. luonnosta omin käsin, mutta jos raaka-aineet saa kotiin toimitettuina tai ravintola-annoksessa, on homma jo toinen!

perho, villiruoka, villivihannekset, yrtit, ruoka

Pari viikkoa sitten kävin luonnossa ravintolakoulu Perhon porukan kanssa ja kokkasimme yhdessä nokkosista, vuohenputkista ja voikukasta. Keikkaan meni useampi tunti ja vaikka moni kokki mielellään varmasti luontoon lähtisikin, ei tavallisessa ravintolan keittiössä tällaiseen ole useinkaan aikaa. Villiraaka-aineiden saatavuus myöskin vaihtelee vuodesta toiseen sen mukaan, tuleeko kevät aikaisin vai myöhään, onko kuivaa vai sateista jne. Ilahduttavaa on, että Perhossa opetetaan kokkeja villiraaka-aineiden käyttöön ja toivon, että tämä näkyisi enenevissä määrin myös tulevaisuuden ravintoloissa. Kiinnostusta ja intoa aiheeseen kokkikoululaisilta selvästi löytyy.

Asiakkaat haluavat syödä ja kokit haluavat käyttää villiraaka-aineita, mutta kuka ehtisi kerätä ne? Tässä kohtaa Forest Foody rientää hätiin! Yritys tarjoaa ostoskoriin paitsi suomalaisia villiraaka-aineita, superfoodeja ja luonnontuotteita, myös keruupalveluita. Raaka-aineita on myynnissä sesongin mukaan, parhaillaan tarjolla on esimerkiksi tuoreita horsmanlehtiä, maitohorsmankukkaa, mesiangervonnuppuja… Asiakas — niin ravintola kuin yksityishenkilö — voi tilata haluamiaan villivihanneksia ja haluamansa määrän.

 villiruoka, villivihannekset, yrtit, ruoka, forest foody, keruupalvelu

 villiruoka, villivihannekset, yrtit, ruoka, forest foody, keruupalvelu

Forest Foody käyttää kerääjä, joista jokainen esitellään saitilla henkilökohtaisesti — kurkkaa vaikka LuontoLeenan esittely osviitaksi. Ihan mahtavaa minusta!

Saitilla kerrotaan villiraaka-aineiden yhteydessä vähän niihin liittyvää vitamiini- ym. faktaa ja myös perimätietoa löytyy. Itseäni innostavat etenkin suomalaisen luonnon raaka-aineiden terveysvaikutukset ja kansanlääkintä.

Saitilla voi joko selata raaka-aineita verkkokaupan puolella tai keruualueen mukaan. Keräystavankin voi valita (käsin vai poimurilla). Jos ajattelen itseäni asiakkaana, ei minulle oikeastaan ole väliä sillä, mistä päin Suomea villivihannekset on kerätty, kunhan ne eivät ole motarin varresta. Ja kun kyseessä ovat ammattikerääjät, ei tarvitse huolehtia myöskään siitä, että raaka-aineita kerättäisiin epäekologisesti, eli esim. tyhjentämällä iso alue ko kasvista kokonaan. Kaiken kaikkiaan näen ihan superfiksuna ideana ulkoistaa villiraaka-aineiden keruun ammattilaiselle.

  villiruoka, villivihannekset, yrtit, ruoka, forest foody, keruupalvelu, Noora Shingler

Kuva: Dorit Salutskij

Toivon, että etenkin ravintolakentässä herättäisiin villiraaka-aineisiin. Käytössä on todella pieni valikoima kaikesta siitä, mitä voisimme hyödyntää! Olin vastikään keruureissulla villiyrttiguru Sami Tallbergin kanssa, joka havainnollisti, kuinka pelkästään Helsingin keskuspuistoon menemällä löytää monia eri villivihanneksia. Vartissa mulla oli seitsemän lajin kimppu kaikenlaista! Jos olet se tyyppi, joka voisi ajatella lähtevänsä metsään itse, hanki ihmeessä hyppysiisi Tallbergin Villiyrtti-kirja. Siitä ilmestyi juuri uusi painos ja se sisältää 100 villiyrttiä resepteineen + infoa kasvukaudesta, esiintyvyydestä jne. Itse sanoisin sitä yhdeksi nykykeittiön perusteokseksi.

Jos taas et ole se, joka ehtii tai voi mennä keruuhommiin, kontaktoipa Forest Foodyn kautta kerääjät tai shoppaile suoraan verkkokaupassa. Ja kun seuraavan kerran syöt ravintolassa, kysypä tarjoilijalta, löytyisikö listalta kotimaisia villiraaka-aineita? Siinä missä utelemme ulkona syödessä lihan tai kalan alkuperää, voisimme aloittaa myös suomalaisen villiruoan peräänkuuluttamisen. Suomalainen luonto ansaitsee päästä esiin!

Ei kommentteja Jätä kommentti

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Leave the field below empty!


Jos sinulla ei ole tunnusta, voit rekisteröidä sellaisen täällä.